2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Josef,

  för det första, så måste man bli BEHÖRIG, alltså ha godkända betyg i de rätta ämnena i sitt Slutbetyg från grundskolan. För att det hjälper inte ha höga betyg, om man t.ex missar få godkänt betyg i fysik eller matte eller en av de andra obligatoriska kurser.
  Sedan Konkurrerar alla behöriga sökande om platser. Det går inte på förhand veta hur höga betyg som kommer att ge plats på en viss utbildning på en viss gymnasieskola (och för övrigt även vid ansökan till andra utbildningar där man Konkurrerar om plats). Det är sällan som det görs Platsgaranti på en utbildning.
  Med det sagt, så kan man givetvis kika på hur höga betyg som krävdes förut... men det kan bli annorlunda i framtiden; ansökningsgränser går upp och ner (bland annat kan det bero på ändrat antal platser på utbildningen eller på att nya gymnasieskolor med samma program/inriktning öppnar i samma stad...).
  Det är inte hemligt och man kan få "siffrorna" både från gymnasieantagningskansliet och från den gymnasieskola dit man vill söka (i detta fallet Hvitfeldtska gymnasiet i Gbg) ... men, eftersom ingen kan på förhand veta hur många Betygspoäng (eller som det också kan kallas för MTV, meritvärde eller JMF, jämförelsetal) som kommer att krävas, rekommenderar vi i första hand att försöka få så höga betyg man kan i alla kurser man läser.
  Tips! du kan besöka Hvitfeldtska-gymnasiet på Öppet hus den 23 nov 2019 kl.10.00 och där ställa bl.a en fråga om hur höga betyg som förut krävdes för att komma in på utbildningar på deras skola.

  Som jag kan se så finns det fler än bara en utbildning på Naturvet.programmet på den skolan:

  och till Riksrekryterande spetsutbildning kan mycket högre betyg krävas, då elever söker från hela Sverige. Det borde vara lättare att komma in på inriktning "naturvet.& samhälle" på NA på Hvitfeldtska.

  Vänligen
  Milla

  • josef ''Med det sagt, så kan man givetvis kika på hur höga betyg som krävdes förut'' skulle du kunna säga hur högt betyg som krävdes? (det senaste året du kan, om du förstår)
  • Julia

   som jag kan se kom elever in på NA på Hvitfeldtska i Gbg "till slut" från reserv med 297.5 betygspoäng under den här antagningsomgången, alltså till hösten 2019.
   Försök få så höga betyg du kan.
   Sök också till flera skolor; även om du t.ex har A-betyg i alla ämnen, så kan det ändå inte garanteras att komma in; en situation kan uppstå när platserna på utbildningen inte räcker till de som har A-betyg... eller så kan utbildningen bli nedlagd av någon anledning; därför rekommenderar vi alltid att ha flera alternativ i sin ansökan om utbildningar.

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,
  gymnasieantagningen görs i flera steg - kring midsommar får man Antagningsbesked, sedan finns möjlighet för de antagna att tacka Ja eller Nej och på så sätt kan några platser befrias, och några till elever kan tas in (som har lägre betygspoäng); och sedan pga avhopp från utbildningen i början av den, kan ännu några platser befrias och elever från RESERVKÖN kan tas in, som har ännu lägre antal betygspoäng.
    Antagningsstatistik för GR, göteborgs regionen, från antagning 2019 hittas på goteborgsregionen.se/download/2019 och som jag kan se kom elever in på NA på Hvitfeldtska i Gbg "till slut" från reserv med 297.5 betygspoäng.
  GR´s antagningsstatistik kan man se på goteborgsregionen.se/gymnasieantagningsstatistik och om du inte hittar eller inte förstår vad siffrorna står för - är det bäst att fråga personal på gymnasieantagningskansliet. Kontaktuppgifter som vi har till GR-gymnasieantagningen är:

  Tel: 031-335 51 30

  Frågor och svar

  • Mohamed 19 år

   Att plugga till högskoleingenjör men sedan byta till civilingenjör?

   Hej! Tänkte söka till Civilingenjörsutbildningen i Samhällsbyggnadsteknik på Chalmers nästa år, dock ligger mitt meritvärde precis på gränsen där jag exempelvis 2018 hade kunnat komma in medan i år låg det lite för högt. Det finns dock en 3-årig högskoleingenjörsutbildning med samma inriktning...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 18 år

   Hoppa av eller inte? Gå på folkhögskola?

   Hej! Jag går tredje året på Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Samhällsvetenskap och har genom hela min gymnasietid haft det extremt jobbigt med min mentala hälsa och under den senaste tiden haft det ännu svårare än normalt. Jag har...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Leo 19 år

   IT-Forensiker utbildning efter avhopp grån gymn?

   Hej! Planerar att gå en utbildning som ger titeln IT Forensiker. Hoppade av gymnasiet efter två år, blev klar och godkänd i alla kärnämnen. Om jag ska läsa upp betygen på komvux eller folkhögskola, hur går jag till väga när det är dags att söka in? Vem kontaktar jag för att få mina...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Elev x 17 år

   Två flugor i en smäll?

   Om jag studerar till apotekare kan jag då läsa en kompletterande pedagogisk utbildning för att sedan arbeta som gymnasielärare i kemi? Jag tänkte om jag i framtiden skulle "tröttna" på att arbeta som apotekare att jag då "smidigt"...

   Julia SYV: Hejsan,är det lärarbrist, kan man få jobba som lärare även utan legitimation och utan lärarexamen, tyvärr... Bra att du vill bli Behörig lärare.Som reglerna för behörighet till... Läs hela svaret
  • Martin 21 år

   Kan jag utbilda mig till neurokirurg, isåfall hur?

   Hej! Under gymnasiet studerade jag på det Estetiska programmet med inriktning musik men jag har nu blivit intresserad av studera till läkare specialiserad inom neurokirurgi. Vid tiden som jag skriver detta är jag 21 år och undrar om det finns någon möjlighet...

   Julia SYV: Hej Martin, Neurokikurger är en sort Specialistläkare som i grunden är - Läkare. Du måste därför skaffa dig läkarexamen, till att börja med och för det... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Yrkesprogram på Komvux?

   Hej, Kan man läs 100 poängs kurserna i historia, naturkunskap, religionskunskap samt samhällskunskap i en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Julia SYV: Hej Anders, på den frågan blir det Olika svar, beroende på om det är examen från gymnasieskola ELLER från komvux.Jag ser att du är 22 år och jag tror därför att din fråga... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Yrkesexamen på Komvux?

   Hej, Kan Svenska 2 eller Svenska 3 ingå i en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Julia SYV: Ja, både svenska 2 och svenska 3 får ingå i yrkesförberedande gymnasieexamen.Och också engelska 6 också får ingå; detta pga alla har rätt att i sina examensbevis ha kurser för grundläggande behörighet till högskola.
  • Anders 22 år

   Gymnasieexamen på komvux?

   Hej, Jag har läst 1300 poäng som får ingå i fordonsprogrammet, samt de 500 som måste ingå i en yrkesexamen, vad mer behöver jag göra för att få en gymnasieexamen ifrån Komvux?

   Julia SYV: Hej Anders,totalt behöver man 2400 betygsatta poäng för examen från komvux. om du idag har 1800, behöver du läsa ännu 600 poäng; Du måste ha Godkänt betyg i examensarbete. De 100p. i GA... Läs hela svaret
  • Pary 20 år

   Kan man plugga biologi 1 på basår fast man saknar biologi grund?

   Jag saknar betyg på biologi-grund men tänker att söka till basår på vår och läsa bilogi 1. Kan jag läsa bilogi 1 även om jag saknar betyg på biologi grund från grundskolan?

   Julia SYV: Hej Pary,VAR: på komvux eller på högskolan/universitetet - eller på en folkhögskola, kanske, som du vill söka till basår?Basår finns inom olika skolformer och det kan vara olika antagningsvillkor - inom de olika formerna.
  • Anton 16 år

   Biologi 2 på teknikprogrammet?

   Jag skulle vilja plugga på SLU efter gymnasiet, utbilda mig till jägmästare. Finns det något sätt man kan läsa biologi 1 & 2 på? Jag har kollat runt lite, men jag hittar inget svar?

   Milla SYV: Biologi 1&2 får på teknikprogrammet läsas som programfördjupning, vilket du kan se i Programplanen för TE
  • Vendela 21 år

   Hur påverkas meritpoäng av prövning & hur räknas poäng för extra kurs?

   Hej! Jag undrar om man får behålla sina meritpoäng om man gör en prövning i ett meritämne (t ex moderna språk eller engelska 7) som man läst och fått godkänt i på gymnasiet? Räknas dessa meritpoäng som man tidigare...

   Milla SYV: För att ge rätt svar måste man veta om du har Examensbevis och vilka kurser krävs för Särskild behörighet till den högskoleutb som du vill... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga