Neidy 21 år
  Går i 8an och vill veta lite mer om gymnasium och linjer.

  1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Neidy, det är mycket bra att du är ute i god tid och undersöker olika utbildningsvägar inför gymnasievalet som du kommer att göra nästa år. Du kan gå på Öppet hus, gymnasiemässor och andra aktiviteter som är tänkta i första hand för elever i åk9 - redan i år.

  Du frågar om poäng och då undrar jag följande: menar du val till gymnasiet eller när du söker till en eftergymnasial utbildning?
  Det finns i vilket fall inte någon på förhand bestämt siffra "antal poäng" som man måste samla på sig för att komma in och detta gäller både konkurrens om gymnasieplats och plats på en eftergymnasial utbildning. Det är bra att ha så höga betyg som möjligt. En sak som man måste tänka på är att bli BEHÖRIG.

  Vilken behörighet som gäller för olika gymnasieprogram ser du här http://www.gymnasieguiden.se/informeras/behoerighet-att-soeka-till-gymnasiet-gymnasiebehoerighet

  Beskrivning av alla program och inriktningar som finns på gymnasiet, ser du här http://www.gymnasieguiden.se/program/

  Alla högskoleutbildningar finns här www.studera.nu

  och alla yrkeshögskoleutbildningar - på www.yhguiden.se


  En bra idé är också att titta igenom yrkesbeskrivningar på http://www.framtid.se/professions/
  och se om du hittar några som verkar lockande.

  Om jag inte misstar mig, så finns den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/young-business-creatives-ybc ganska nära dig och den har öppet hus 28 januari /framgår att presentationen på länken ovan/. Du kan via sökfunktionen på www.gymnasieguiden.se hitta alla gymnasieskolor och se vilka utbildningar de erbjuder, när de har öppna hus mm.

  Om du skapar inloggning på http://www.gymnasieguiden.se/logga-in (vilket är gratis och går snabbt) får du mycket hjälp med ditt gymnasieval och även under dina gymnasiestudier. Det finns många bra funktioner på gymnasieguiden.se - och bara för att nämna några: favoritmarkera skolorna och få påminnelse när de har öppna hus, delta i tävlingar med fina priser, gör intressetest.

  Återkom om du har fler frågor och i fall du har kompisar som också har frågor, tipsa om oss.
  Bästa hälsningar & lycka till!
  Liselotte SYV  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga