Theodor

  Hej! Jag läser just nu tekniskt basår på KTH campus. Jag har förstått att betyget från kurserna jag läser på basåret inte påverkar mitt meritvärde från gymnasiet och att jag, när jag fått behörighet, kan söka till en civilingenjörsutbildning med mina gymnasiebetyg. Vad jag är osäker på är ifall alla mina extramerit medräknas, oberoende för vilken kurs de kommer ifrån? Utifrån vad jag läst adderas 0,5 extramerit för varje mattekurs som ligger en nivå över behörighetskravet. Jag läste ekonomi på gymnasiet och har endast läst t.o.m matte 3b. Betyder det då att den meriten inte räknas med? Tack för snabbt svar!

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Svenska utbildningar till Civilingenjör kräver för särskild behörighet i ämnet matematik godkänt betyg i matematik4. Det är i så fall matematik 5 och specialisering som kan ge meritpoäng i ämnet matematik. Det är ju högre mattekurser som ger meritpoäng (inte lägre...). Om du genom att läsa på komvux eller genom prövning får godkänt betyg i matematik5 och/eller i matematik specialisering, kan du få meritpoäng för det. Var god läs information på gymnasieGuiden.se/meritpoäng

  Studie- och yrkesvägledare
  • Theodor : Tack för svaret! Gäller samma sak iaf jag skulle göra en prövning i engelska 7, dvs att jag då får meritpoängen från den kursen?
  • Milla : Godkänt betyg i kursen eng 7 (oavsett om det betyget är från en prövning eller du fick i slutet av en kurs du läser på gymnasiet eller på komvux) ger "i princip" 1.0 meritpoäng. Men det finns också begränsning på det totala antalet meritpoäng (2.5 är max), så om du redan genom andra kurser får t.ex 2.0, då kan du få endast + 0.5 för eng7, för att ingen kan ju få mer än max!

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga