J.

  Hej! Jag överväger att ta en ”paus” från gymnasiet, alltså hoppa för att sedan börja igen. Detta då jag blivit antagen till en 2-årig yrkeshögskoleutbildning jag verkligen vill gå. Jag går just nu första året, vilket jag kommer gå klart. Efter att gått YH-utbildning i två år tänker jag börja tvåan i samma program och inriktning. Hur påverkas jag då av Gy25 om jag har vissa kurser i det gamla (nuvarande) systemet och sedan kommer läsa vidare inom dem ämnena (Matte, Svenska, Engelska etc.)? Tack på förhand!

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej,

  det är viktigt att veta under vilket kalenderår du fyller 20 år. Vänligen svara ang. detta.

  Allmänt gäller: det verkar som att de som påbörjade läsa enligt det nuvarande systemet, alltså det som gäller innan GY25 kan komplettera sina studier i det "gamla", alltså nuvarande systemet till 30 juni 2030. Sedan kommer den möjligheten att upphöra. 
  Men... om du blir "för gammal" kan du inte börja på ungdomsgymnasiet utan blir hänvisad till komvux. Du borde, hur som helst, hinna komplettera dina studier i det nuvarande systemet innan 30 juni 2030.
  Om vi säger så här - om du t.ex fyller 20 år under året 2027, då då "hör" du "till" komvux (i stället för gymnasiet) från 1 juli 2027. Du kan i så fall bli antagen till gymnasiet senast till höstterminen 2026. Och i så falll vill du läsa år 2 på ungdomsgymnasiet i det nuvarande systemet, som gäller innan Gy25. Men det kommer inte finnas någon gymnasieklass som läser årskurs 2 det "gamla systemet" från HT26. 
  Den senaste kullen som kommer läsa på ungdomsgymnasiet i det nuvarande systemet, innan Gy25 läser år1 under läsåret 2024-25; läser år 2 under läsåret 2025-26 och år 3 under läsåret 2026-27. Och du ska inte kunna läsa år3 för att du har inte läst år 2. Så det kommer inte, praktiskt sett, att gå... då får du i så fall vänta till 1 juli det kalenderåret du fyller 20 år och läsa in gymnasiekompetens på komvux i stället. 

  Studie- och yrkesvägledare
  • J. : Jag är född 2007 och kommer därför att således bli 20 år 2027.
  • Milla :

   Du har jag gissat rätt ang.din ålder... Se mitt svar ovan. En gymnasieskola kommer inte kunna undervisa dig i kurserna som lästes i år2 på gymnasiet när de flesta elever läser år3... det skulle krävas individuell undervisning för dig och de resurser finns inte. Du kommer nog behöva vänta och börja på komvux ett år senare men om du får yrkeshögskoleexamen kan du ju börja jobba. Du kan i så fall läsa in gymnasiekompetens senare i livet, om du anser att det skulle behövas.

  • J. : En till fråga: Hur skiljer sig min behörighet till andra högskolestudier om jag skulle hoppa av gymnasiet och sedan, efter jag fyllt 20 år, läsa upp på Komvux? Jag läste på antagning.se att det är olika antagningsgrupper (BII istället för BI), vad betyder detta?

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga