Liker

  Hej! Jag har precis tagit studenten och undrar hur jag ska räkna mitt meritvärde. Jag får mitt jämförelsetal till 18.7 men hur blir det med extra merit? Jag har läst alla mattekurser ända upp till matte 5, eng 5 och 6, moderna 3 och 4. Får jag 2.5 extra? Jag gick i naturvetenskap och tänkte bl.a söka till läkare i våren. Har även läst sve 1-3, kemi/fysik/biologi 1-2, historia, religion, samhällskunskap, Bioteknik och idrott 1-2.

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej,
  till läkarprogrammet ingår i särskilda behörighetskrav matematik 4, därför får du 1.0 meritpoäng för godkänt betyg i matematik 5. Moderna språk krävs inte till läkarprogrammet, därför får du 0.5 för godkänt betyg i mod.språk 3 och 1.0 för godkänt betyg i mod.språk 4. Du får alltså 2.5 meritpoäng/extrapoäng. Kurser som ger dig meritpoäng (betyg i de kurserna) räknas även in i ditt snitt/jämförelsetal. Om ditt snitt/jämförelsetal är 18.7 då blir ditt meritvärde 18.7 + 2.5 = 21.3.
  Läkarprogrammet är en mycket populär utbildning. Den har många sökande med höga meriter. Jag vill därför råda dig att även göra högskoleprovet; detta för att du ska prövas även i HP-urvalet. 

  Studie- och yrkesvägledare
  • Liker : Hej! Tack för hjälpen! Jag kommer då sluta med 21.2, och enligt statistik jag kollat på, inkl faktorer såsom pandemi, chatgpt osv så borde jag komma in någonstans, inte exakt dit jag vill såklart, men det får jag nöja mig med!
  • Milla : Bra, då har du en plan. Lycka till!

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga