Haris
  Hej,

  Av olika anledningar så gick jag ett samhällsvetenskapligt utökat program som i slutändan har innefattat 2900 poäng. Smart eller inte kan man ju diskutera fram och tillbaka, men så är det nu och jag kan inte direkt ändra på det i efterhand.

  Min fråga är hur jag ska tänka när jag räknar jämförelsetal. Jag funderar på att läsa _till_ Naturkunskap 2 på Komvux och söka en utbildning som antingen tillhör behörighetsområde A14 eller A3.

  Min lista på godkända kurser och betyg från gymnasiet ser ut såhär:
  (vänster-höger: Namn på kurs - betyg - antal poäng - status som utökad eller inte utökad)
  Engelska 5 A 100
  Engelska 6 A 100
  Engelska 7 A 100 ***U***
  Filosofi 1 A 50
  Geografi 1 C 100
  Gymnasiearb. E 100
  Historia 1b A 100
  Historia 2a A 100
  Historia 3 A 100
  Idrott och hälsa 1 D 100
  Ledarskap och organisation B 100
  Matematik 1b B 100
  Matematik 2b C 100
  Matematik 3b C 100 U
  Spanska 3 A 100
  Spanska 4 C 100 ***U***
  Bosniska 1 B 100
  Bosniska 2 B 100
  Modersmål - aktiv tvåspråkighet A 100
  Ensemble 1 C 100 ***U***
  Naturkunskap 1b C 100
  Psykologi 1 B 50
  Religionskunskap 1 C 50
  Religionskunskap 2 A 50
  Samhällskunskap 1b A 100
  Samhällskunskap 2 A 100
  Samhällskunskap 3 A 100
  Retorik B 100
  Svenska 1 B 100
  Svenska 2 B 100
  Svenska 3 B 100

  Min fråga är: hur ska jag räkna ut mitt jämförelsetal ? För behörighetsområde A3 respektive A14 krävs bara, om jag inte har helt fel, Naturkunskap 2 utöver det som samhällsvetenskap redan innefattar. Men i och med att jag har läst extra poäng är jag faktiskt lite förvirrad. Innebär detta att mitt jämförelsetal kommer landa någonstans på hiskeligt låga 17/18 även med tillgodogjorda meritpoäng haha?

  Tack för din/er tid.
  • Milla :

   Betygen i Gymnasiearb. Och i Ensemble 1 räknas inte in, men de andra betygen plus Naturkunskap 2 betyg måste du räkna in. Du har Max meritpoäng (2,5) för mod.språk 3&4 och eng7.

  • :

   Hej Milla och tack för ditt svar! Vad menar du med "räknas inte in" - menar du att man inte räknar det in i det totala betygsvärdet, eller att man inte räknar det in i det totala antalet poäng (alltså nämnaren man dividerar betygsvärdet med!)... eller kanske både och samtidigt? Vad jag har läst på forum kan alldeles för många utökade kurser sabotera meritvärdet för en. För vad jag har fattat det så räknar man när man ska komma fram till nämnaren ALLA POÄNG utom gymnasiearbetet, men man räknar i vissa fall inte in det i betygsvärdet.. t.ex precis som du tog upp, i mitt fall Ensemble 1. Så en konkret fråga kanske ska formuleras såhär: räknar jag bort ensemble 1 endast från betygsvärdet, eller räknar jag också bort det från totala antalet poäng? För ifall det är med i det totala antalet poäng, så ökar det ju nämnaren samtidigt som det inte påverkar betygsvärdet  till det högre. Således sänker det snittbetyget? Tack!

  • Jelena :

   Bortse helt från GA och Ensemble kurserna som om du ej läst dem; glöm poängen för dem också. Du har då nu 2600 p att räkna på men med nk2 blir det 2700p.

  • : Bra info, tack, tror jag förstår!
  • Mikael : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Anna SYV på FrågaSYV

  Hej!

  vi rekommenderar använda Räknehjäpen på Antagning.se men du behöver inte själv räkna fram ditt meritvärde utan det gör antagning.se om du söker till en svensk högskole/universitetsutbildning, blir bedömd som BEHÖRIG och då får du veta vad ditt meritvärde blir.
  Om du Vill räkna på dina betyg - då är Millas och Jelenas kommentarer rätt (info i dem är Rätt). Av de U-kurser så det endast de som krävs för Särskild behörighet eller de som ger meritpoäng som räknas in i ditt jämförelsetal.
  Betyget i Gymnasiearbete räknas inte in.
  Du kan "mata" in de kurserna i vilka betygen räknas in - i Verktyget på antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasial-vuxenutbildning/Slutbetygsamlat-betygsdokument-fore-2010/Rakna-ut-ditt-meritvarde/Raknehjalp och sedan plussar du på 2,5 (meritpoäng för moderna språk 3 och 4 och för engelska 7).

  Om du behöver (för särskild behörighet) även Naturkunskap 2, då måste du först få godkänt betyg i den kursen och betyget kommer också räknas in. Skillnad mellan att du får E eller A i nk2 blir cirka "plus-minus" 0.4 (påverkan på ditt jämförelsetal).
  Utan godkänt betyg i nk2 är du inte behörig till "din" högskoleutbilnding (enligt info som du själv ger i din fråga) och då spelar det ingen roll hur högt meritvärde du har för att Obehöriga deltar inte i konkurrensen om plats på svenska högskole-/universitetsutbildningar.
  Jag rekommenderar därför att du först skaffar dig betyget i Nk2 och försök få så högt betyg du kan - helst A och först sedan räknar på ditt meritvärde.
  Vänligen
  ANNA

  • : Hej. Vill försäkra mig att jag förstår dig rätt! Formeln för meritvärde är ju : Totalt betygsvärde / totalt antal poäng + meritpoäng. Den nämnaren i ekvationen "totalt antal poäng", med bortse från ensemble och GA, menar du bortse från det i både täljaren och nämnaren eller bara i täljaren? Det är hela anledningen varför jag har ställt frågan, för är orolig att saker sänker dig ändå. Vad jag har förstått Jelenas kommentar ska man räkna bort det i båda men är det så? Tack för tipset, jag ska anmäla mig till komvux och således inte söka obehöriga utbildningar idag utan inom snar framtid.
  • Mikael : Ja, räkna bort (alltså "glöm" helt) att du har fått betygen i GA och Ensemble1. Stryk bort GA och Ensemble1 helt och hållet och de poängen ska inte "förekomma" eller räknas med när man räknar på sitt jämförelsetal. På så sätt blir du inte straffad för att du läst en obligatorisk kurs GA och en U-kurs! :)
  • : Hej Mikael! Hjälpsamt svar. Jag har bara en fråga till. På antagning.se kan man läsa att när man beräknar täljaren i ekvationen, alltså det totala betygsvärdet från alla ens kurser multiplicerat med betygssiffervärdet, så står det att "Summan du får fram blir ett värde mellan 21 500 och 48 000.". Med mina nuvarande gymnasiala meriter får jag dock ett värde på 48375 när jag räknar så som ni har instruerat mig. Och hade jag läst Naturkunskap 2 och fått A i det så hade det ju blivit 50375. Hur kommer detta sig? De säger ju att det "ska" vara ett värde mellan 21,5k och 48k, har jag räknat fel? Mvh
  • Anna :

   Räkneverktyget på Antagning.se är det Antagning.se som ansvarar för. Kontakta gärna Antagning.se eller UHR, Universitets- och högskolerådet. Jag anser personligen att de borde inte sätta "övre gräns" för att det kan förekomma fall då Många kurser utöver de som finns i Examensbeviset (diverse Kompletteringar) som ska räknas in och på så sätt måste man räkna in många fler betyg än det "vanliga". Det är inte helt ovanligt att man hittar felformuleringar på t.ex Antagning.se (exempelvis står det att "du ska ha läst kurser... " men det som ska stå är "du ska ha Godkända betyg" - vi har vid några tillfällen påpekat det för Antagning.se och de gjorde några ändringar, men inte på alla ställen, så det står fortfarande fel på "sina ställen"). Jag tycker du ska strunta i det som står om övre gränsen för att de menar (säkert) att 2400p. som är vanligt att man har (examensbevis är på 2500p. men GA räknas inte in så blir det 2400p) och om man har A betyg i alla kurser inom 2400p. så blir det 2400 x 20 = 48 000 men sedan ska man ju också räkna in vissa U-kurser och även Kompletterande kurser som ej ingår i exam.bevis. Och man kommer i så fall komma över "gränsen" på 48 000! Innan du har ditt betyg i Nk2 som också ska räknas in, så räcker det att du "uppskattar" - alla C betyg ger jämförelsetal på 15.0 och alla B betyg - på 17.5.. Vad du eller vi räknar fram kommer ändå inte spela roll, för att det är Det som Antagning.se kommer räkna fram som kommer att gälla. Men de kommer inte räkna på dina betyg innan du ansöker om utbildning på högskolenivå och bedöms som BEHÖRIG sökande - då får du svar om vilket meritvärde du har.

  • : Tack!
  • Anna : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Zambe

   Om man går ut gymnasiet utan examen?

   Hej! som titlen lyder so behöver jag lite information om vad man kan göra om jag skulle gå ut gymnasiet, då jag har valt fordons-programmet och det verkar som att både fordon och skolan verkar inte gå så bra men inte dåligt häller. Jag har senaste tiden haft svårt med proven både från fordon...

   Milla : : Hej,det är inte ovanligt att eleverna går ut gymnasiet utan examen och det finns mycket man kan göra för att "fixa" sin situation när jag gått ut gymnasiet med ett studiebevis (i... Läs hela svaret
  • villveta

   Skaffa behörighet under sommaren?

   Om man saknar en kurs som gör en behörig till ett program som börjar på hösten, går det att göra klart den kursen under sommaren och söka till det programmet? Jag måste göra Matte 2, men vill inte vänta ett helt år för att...

   Milla : : Hej,sista dag för komplettering med betyg är satt till 20 juni 2024 (vad jag kan se på antagning.se/sv/anmal-dig-sa-har/viktiga-datum); så, det är den dagen som man måste ladda upp alla... Läs hela svaret
  • Theodalf

   Har jag gjort allt i onödan?

   Utbildning som jag sökt nu till hösten och gjort arbetsprover inför i månader står nu att jag är "OBEHÖRIG" i stora röda bokstäver på antagning.se. Jag har inte slutbetyg ännu då jag går trean i gymnasiet. Enligt...

   Milla : : Hej!kontakta antagningen på konstfack, förklara din situaiton och be om "anstånd" (alltså att du får lov att komplettera senare); kontakta också Antagning.se (central antagning, tel.nr... Läs hela svaret
  • Theodalf

   Varför är jag obehörig till konstfack?

   Jag ska söka konstfack nu, jag går i tredje ring. Blev chockad när jag såg att antagning.se säger att jag är "obehörig". I "meriter" har inte mina gymnasiebetyg lagts upp automatiskt, varför inte? Måste jag lägga upp dem...

   Milla : : Hej,gör ansökan och skicka in arbetsprover inom anmälningsperioden. Sedan kan du komplettera med ditt examensbevis när du får ut ditt examensbevis. Du måste få ut examensbevis... Läs hela svaret
  • Ads

   Klarar man läsa 3 kurser samtidigt?

   Hej, jag jobbar just nu men vill studera kurser jag inte fick med från gymnasiet då jag ändrat yrkesväg. Jag behöver studera Fysik2, biologi2 och kemi2. Alla dessa är 100p kurser. Om jag väljer att studera på 25% på alla 3, hinner/klarar man...

   Milla : : Hej!I din fråga nämner du tre stycken gymnasiekurser som var och en av dem är en 100p.kurs. det är alltså totalt 300 gymnasiala poäng du vill läsa. 300 gymnasiala poäng läser... Läs hela svaret
  • Maps

   Behöver jag läsa Svenska 3 ?

   Hej Jag har en blandning av olika betyg, då jag hade ett samlat betygsdokument från gymnasiet som jag senare pluggade upp mot en gymmasieexamen. Linjen som jag har läst på gymnasiet och på komvux är till undersköterska. I dagsläget har jag betyg i...

   Milla : : Hej!godkända betyg i gymnasiala kurser Svenska 3 (eller svenska som andraspråk 3) och engelska 6 krävs inför många svenska utbildningar.Men annars så ingår godkända betyg i... Läs hela svaret
  • Pia

   Vad är riksintag?

   Hej, i samband med gymnasievalet hör man bland annat om "riksintag"; jag vill få en bra förklaring på vad det är. Tack på förhand! Pia

   Milla : : Hejsan!Riksintag är ett av de viktiga begrepp som används i samband med gymnasievalet i Sverige. Det är fristående gymnasieskolor som har riksintag.Riksintag innebär att alla sökande,... Läs hela svaret
  • Sara

   Tillgodoräkna sig tidigare utbildning?

   Hej! Jag har planer att söka tandläkarprogrammet och börja läsa på Malmö universitet, dock är jag fortfarande tveksam. Det som jag är orolig för att jag behöver gå om allting då det är stor skillnad mellan GU och Malmö....

   Milla : : Hej,läser du tandläkarprogrammet i Göteborg? Du skriver inte om det i din fråga - så jag måste gissa. Du vet vilka kurser du har godkända betyg i (inom tandläkarprogrammet),... Läs hela svaret
  • MatildaM1

   Vilka kurser blir motsvarigheten?

   Hej. Påbörjade vård- och omsorgsprogrammet på Komvux innan den gjordes om. Tog nu och började igen efter att de gjort om programmet. Jag har därför gått kurserna Medicin 1, Etik och människans livsvillkor och hälsopedagogik. Finns det...

   Milla : : Hej,jag undrar om vad du har som ditt primära mål? är det att få ut examensbevis från komvux (yrkesexamen som Undersköterska) eller att så fort som möjligt uppfylla kraven för... Läs hela svaret
  • Linn

   Ska jag gå folkhögskola eller komvux?

   Jag har inte en fullständig gymnasiexamen. Vill gå klart gymnasiet och ev sen studera vidare. Om jag går folkhögskola allmän kurs helt på distans eller pluggar komvux, vad är skillnaden? Vilket alternativ är smidigast? Vet att folkhögskola...

   Milla : : Hej!Både folkhögskola (allmän kurs) och komvux erbjuder möjligheter att fullfölja din gymnasieutbildning, men det finns några skillnader mellan de två alternativen. Nedan finner... Läs hela svaret
  • Dina96

   Godkänt i matematik 1b innan matematik 2b?

   Hej! Måste jag ha läst matematik 1b för att kunna plugga matematik 2b? Jag har godkänt endast i matematik 1a och behöver bli behörig i matematik 2b för vidare studier. Då undrar jag bara om jag kan börja direkt på matte2b eller måste...

   Milla : : Hej,du kan börja på matte 2b direkt. Med godkänt betyg i matematik 1a är du godkänt till alla kurser på nivå 2, alltså till matematik2a, 2b och 2c. 
  • Laborant

   Analytisk kemi på matsernivå?

   Hej! Jag har en kandidatexamen i kemiteknik med 30 hp i kemi. Jag är intresserad av en masterutbildning i analytisk kemi på SU eller Uppsala universitet där kravet är minst 90 hp i kemi. Jag vill komplettera mitt examen med ytterligare kemikurser för att kunna...

   Milla : : Hej! Det bästa rådet jag kan ge dig är att frågar antagningsgruppen på det lärosäte där du vill komma in på programmet. 
  • Eliias

   Får jag gå i 9:an om jag återvänder mitt i en Vårtermin?

   Hej, jag har varit borta från skolan under höstterminen och fick läsa på distans. I början av vårterminen blev jag utskriven från skolan. Nu undrar jag om det är möjligt att återvända mitt i vårterminen och gå de sista...

   Milla : : Hejsan,jag råder dig fråga rektor på den skolan dit du vill "hoppa in" i vårterminen på. På varje skola är det rektor som är ytterst... Läs hela svaret
  • Katt

   Vill bli specialpedagog?

   Hej jag har pluggat 4 år till grundskollärare 4-6 men vill bli specialpedagog. Sedan 2020 så har jag jobbat som lite som lärare samt mest timanställd på grundskolan(behörig). Men enligt specialpedagog utbildningen så stryks timanställd arbete...

   Milla : : Hej,jag vet inte varför timanställning ej gäller men jag har en gissning: som timanställd (vid behov) så hoppar man in då och då och undervisar i olika klasser och kanske också i olika... Läs hela svaret
  • Feliina

   kandidatexamen från utlandet, vad för behörighet i Sverige?

   Hej! Jag studerar i utlandet till en kandidatexamen i modedesign och är inne på min sista termin. Har varit inskriven i en Italiensk skola där mitt diplom kommer att vara M.U.R. (the Italian Ministry of University and Scientific Research) samt E.A.B.H.E.S. (European...

   Milla : : Hej,det är många som söker till utbildningar när de (ännu) inte är behöriga; de kompletterar sedan (det finns en dag som är sista dag för att... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga