Haris
  Hej,

  Av olika anledningar så gick jag ett samhällsvetenskapligt utökat program som i slutändan har innefattat 2900 poäng. Smart eller inte kan man ju diskutera fram och tillbaka, men så är det nu och jag kan inte direkt ändra på det i efterhand.

  Min fråga är hur jag ska tänka när jag räknar jämförelsetal. Jag funderar på att läsa _till_ Naturkunskap 2 på Komvux och söka en utbildning som antingen tillhör behörighetsområde A14 eller A3.

  Min lista på godkända kurser och betyg från gymnasiet ser ut såhär:
  (vänster-höger: Namn på kurs - betyg - antal poäng - status som utökad eller inte utökad)
  Engelska 5 A 100
  Engelska 6 A 100
  Engelska 7 A 100 ***U***
  Filosofi 1 A 50
  Geografi 1 C 100
  Gymnasiearb. E 100
  Historia 1b A 100
  Historia 2a A 100
  Historia 3 A 100
  Idrott och hälsa 1 D 100
  Ledarskap och organisation B 100
  Matematik 1b B 100
  Matematik 2b C 100
  Matematik 3b C 100 U
  Spanska 3 A 100
  Spanska 4 C 100 ***U***
  Bosniska 1 B 100
  Bosniska 2 B 100
  Modersmål - aktiv tvåspråkighet A 100
  Ensemble 1 C 100 ***U***
  Naturkunskap 1b C 100
  Psykologi 1 B 50
  Religionskunskap 1 C 50
  Religionskunskap 2 A 50
  Samhällskunskap 1b A 100
  Samhällskunskap 2 A 100
  Samhällskunskap 3 A 100
  Retorik B 100
  Svenska 1 B 100
  Svenska 2 B 100
  Svenska 3 B 100

  Min fråga är: hur ska jag räkna ut mitt jämförelsetal ? För behörighetsområde A3 respektive A14 krävs bara, om jag inte har helt fel, Naturkunskap 2 utöver det som samhällsvetenskap redan innefattar. Men i och med att jag har läst extra poäng är jag faktiskt lite förvirrad. Innebär detta att mitt jämförelsetal kommer landa någonstans på hiskeligt låga 17/18 även med tillgodogjorda meritpoäng haha?

  Tack för din/er tid.
  • Milla

   Betygen i Gymnasiearb. Och i Ensemble 1 räknas inte in, men de andra betygen plus Naturkunskap 2 betyg måste du räkna in. Du har Max meritpoäng (2,5) för mod.språk 3&4 och eng7.

  • Haris

   Hej Milla och tack för ditt svar! Vad menar du med "räknas inte in" - menar du att man inte räknar det in i det totala betygsvärdet, eller att man inte räknar det in i det totala antalet poäng (alltså nämnaren man dividerar betygsvärdet med!)... eller kanske både och samtidigt? Vad jag har läst på forum kan alldeles för många utökade kurser sabotera meritvärdet för en. För vad jag har fattat det så räknar man när man ska komma fram till nämnaren ALLA POÄNG utom gymnasiearbetet, men man räknar i vissa fall inte in det i betygsvärdet.. t.ex precis som du tog upp, i mitt fall Ensemble 1. Så en konkret fråga kanske ska formuleras såhär: räknar jag bort ensemble 1 endast från betygsvärdet, eller räknar jag också bort det från totala antalet poäng? För ifall det är med i det totala antalet poäng, så ökar det ju nämnaren samtidigt som det inte påverkar betygsvärdet  till det högre. Således sänker det snittbetyget? Tack!

  • Jelena

   Bortse helt från GA och Ensemble kurserna som om du ej läst dem; glöm poängen för dem också. Du har då nu 2600 p att räkna på men med nk2 blir det 2700p.

  • Haris Bra info, tack, tror jag förstår!
  • Mikael vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!

  vi rekommenderar använda Räknehjäpen på Antagning.se men du behöver inte själv räkna fram ditt meritvärde utan det gör antagning.se om du söker till en svensk högskole/universitetsutbildning, blir bedömd som BEHÖRIG och då får du veta vad ditt meritvärde blir.
  Om du Vill räkna på dina betyg - då är Millas och Jelenas kommentarer rätt (info i dem är Rätt). Av de U-kurser så det endast de som krävs för Särskild behörighet eller de som ger meritpoäng som räknas in i ditt jämförelsetal.
  Betyget i Gymnasiearbete räknas inte in.
  Du kan "mata" in de kurserna i vilka betygen räknas in - i Verktyget på antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasial-vuxenutbildning/Slutbetygsamlat-betygsdokument-fore-2010/Rakna-ut-ditt-meritvarde/Raknehjalp och sedan plussar du på 2,5 (meritpoäng för moderna språk 3 och 4 och för engelska 7).

  Om du behöver (för särskild behörighet) även Naturkunskap 2, då måste du först få godkänt betyg i den kursen och betyget kommer också räknas in. Skillnad mellan att du får E eller A i nk2 blir cirka "plus-minus" 0.4 (påverkan på ditt jämförelsetal).
  Utan godkänt betyg i nk2 är du inte behörig till "din" högskoleutbilnding (enligt info som du själv ger i din fråga) och då spelar det ingen roll hur högt meritvärde du har för att Obehöriga deltar inte i konkurrensen om plats på svenska högskole-/universitetsutbildningar.
  Jag rekommenderar därför att du först skaffar dig betyget i Nk2 och försök få så högt betyg du kan - helst A och först sedan räknar på ditt meritvärde.
  Vänligen
  ANNA

  • Haris Hej. Vill försäkra mig att jag förstår dig rätt! Formeln för meritvärde är ju : Totalt betygsvärde / totalt antal poäng + meritpoäng. Den nämnaren i ekvationen "totalt antal poäng", med bortse från ensemble och GA, menar du bortse från det i både täljaren och nämnaren eller bara i täljaren? Det är hela anledningen varför jag har ställt frågan, för är orolig att saker sänker dig ändå. Vad jag har förstått Jelenas kommentar ska man räkna bort det i båda men är det så? Tack för tipset, jag ska anmäla mig till komvux och således inte söka obehöriga utbildningar idag utan inom snar framtid.
  • Mikael Ja, räkna bort (alltså "glöm" helt) att du har fått betygen i GA och Ensemble1. Stryk bort GA och Ensemble1 helt och hållet och de poängen ska inte "förekomma" eller räknas med när man räknar på sitt jämförelsetal. På så sätt blir du inte straffad för att du läst en obligatorisk kurs GA och en U-kurs! :)
  • Haris Hej Mikael! Hjälpsamt svar. Jag har bara en fråga till. På antagning.se kan man läsa att när man beräknar täljaren i ekvationen, alltså det totala betygsvärdet från alla ens kurser multiplicerat med betygssiffervärdet, så står det att "Summan du får fram blir ett värde mellan 21 500 och 48 000.". Med mina nuvarande gymnasiala meriter får jag dock ett värde på 48375 när jag räknar så som ni har instruerat mig. Och hade jag läst Naturkunskap 2 och fått A i det så hade det ju blivit 50375. Hur kommer detta sig? De säger ju att det "ska" vara ett värde mellan 21,5k och 48k, har jag räknat fel? Mvh
  • Anna

   Räkneverktyget på Antagning.se är det Antagning.se som ansvarar för. Kontakta gärna Antagning.se eller UHR, Universitets- och högskolerådet. Jag anser personligen att de borde inte sätta "övre gräns" för att det kan förekomma fall då Många kurser utöver de som finns i Examensbeviset (diverse Kompletteringar) som ska räknas in och på så sätt måste man räkna in många fler betyg än det "vanliga". Det är inte helt ovanligt att man hittar felformuleringar på t.ex Antagning.se (exempelvis står det att "du ska ha läst kurser... " men det som ska stå är "du ska ha Godkända betyg" - vi har vid några tillfällen påpekat det för Antagning.se och de gjorde några ändringar, men inte på alla ställen, så det står fortfarande fel på "sina ställen"). Jag tycker du ska strunta i det som står om övre gränsen för att de menar (säkert) att 2400p. som är vanligt att man har (examensbevis är på 2500p. men GA räknas inte in så blir det 2400p) och om man har A betyg i alla kurser inom 2400p. så blir det 2400 x 20 = 48 000 men sedan ska man ju också räkna in vissa U-kurser och även Kompletterande kurser som ej ingår i exam.bevis. Och man kommer i så fall komma över "gränsen" på 48 000! Innan du har ditt betyg i Nk2 som också ska räknas in, så räcker det att du "uppskattar" - alla C betyg ger jämförelsetal på 15.0 och alla B betyg - på 17.5.. Vad du eller vi räknar fram kommer ändå inte spela roll, för att det är Det som Antagning.se kommer räkna fram som kommer att gälla. Men de kommer inte räkna på dina betyg innan du ansöker om utbildning på högskolenivå och bedöms som BEHÖRIG sökande - då får du svar om vilket meritvärde du har.

  • Haris Tack!
  • Anna vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar taggade med 'merit' (116 st.)

  • Elizabeth 17 år

   Räknas arabiska 7 som moderna språk?

   Hej! Räknas arabiska 7 som moderna språk? I så fall, det skulle väl ge merit? Vänligen Elizabeth Bolund

   Milla SYV: Hej Elizabeth!Arabiska 7 är en kurs inom ämnet Moderna språk, det stämmer. Maximalt antal meritpoäng för moderna språk är 1.5 och det uppnås genom godkända... Läs hela svaret
  • Ellen 24 år

   Kan man ersätta ämnen?

   Hej! Jag gick på naturvetenskapliga programmet i gymnasiet och har pluggat upp alla samhällsämnena och fler än som behövs för att ta ut en samhällsvetenskaplig gymnasieexamen. Komvux ger också en examen med endast 2400 poäng. Kan jag då önska att ersätta de naturvetenskapliga ämnena...

   Liselotte Johansson: Hej Ellen,jag vill först svara på den frågan som du ställer sist - om särskild behörighet och hur meritvärde räknas ut i det fallet. Antagning.se räknar fram meritvärde till varje... Läs hela svaret
  • Leo 16 år

   Kom inte in på förstahandsval och vill inte gå på dem under?

   Så jag var rätt säker på att jag skulle komma in på första valt som var teknikprogrammet, men det gjorde jag inte det blev 272.5 i gräns och jag har 270, så nu kommer jag inte gå på teknikprogrammet men vill ju göra det så undrar om detta går och lösa hade ju kommit in på de flesta andra teknik...

   Anna SYV: Hej Leo,om du är behörig sökande, så borde du få en RESERVplats (köplats på reservlistan), fick du den? Det var ju synd att du inte sökte Teknikprogrammet... Läs hela svaret
  • H 23 år

   Vilken merit poäng ger matte 5?

   Jag har redan en naturvetenskap examen men jag ska ändra mitt program från civilingenjör till tandläkare då behövde jag komplettera med biologi och kemi 2. Jag har redan merit poäng 2,5 från matte 5 och moderna språk. Men jag fick höra av...

   Julia SYV: Hej H!Vid ansökan till läkarprogrammet får du + 1.0 meritpoäng för godkänt betyg i matematik 5. Läkarprogrammet kräver matte 4 för särskild behörighet.Att din kompis fick... Läs hela svaret
  • Julia 18 år

   Krångel med fysik, hur blir det med universitet?

   Hej allihopa, jag är inte säker på vad jag ska göra åt min situation och skulle verkligen uppskatta råd. (ber om ursäkt om det blir ett långt inlägg) Nu går jag andra året på naturvetenskapliga programmet med inriktning natur-natur. Och vill söka till apotekarprogrammet. I början av andra...

   Mikael SYV: Hej Julia!fysik2 ingår i särskild behörighet till apotekarprogrammet och därför kommer betyget i fysik2 räknas in i ditt jämförelsetal om du söker till... Läs hela svaret
  • Mia 17 år

   Går dåligt på naturprogrammet, kan jag få behörighet till saker efter?

   Hej jag går första året på naturprogrammet och det går inte bra som jag förväntat. Jag hade väldigt hög merit när jag ansökte till gymnasiet och då många A. Nu går det verkligen inte bra i kemi och i matte då jag nästan får F. Även i några andra ämnen får jag låga betyg på som jag tidigare hade...

   Anna SYV: Hej Mia,jag gissar att du med "naturprogrammet" menar NA, för annars kan man även mena NB. Du frågar om man med låga betyg kan bli läkare eller... Läs hela svaret
  • Olivia 22 år

   Räknas högskolepoängen in i merit?

   Jag har gått en termin på ämneslärarprogrammet och klarat av 15hp, men då jag vill börja studera någonting annat till HT22, undrar jag om mina högskolepoäng möjligtvis räknas in i min merit? Så om jag exempelvis har 18 i merit...

   Julia SYV: Hej Olivia!Svar på din fråga är tyvärr - nej.Följande gäller: när man söker till högskole-Universitetsutbildningar på grundnivå (alltså utbildningar som... Läs hela svaret
  • Ellen 20 år

   Kan utökade kurser ersätta ett dåligt betyg?

   Hej! Jag försöker få upp mitt jämförelsetal för att komma in i BII. Jag ska läsa matte 3 och franska 4. Jag fick D i Idrott och Hälsa 1 och det är betyget som drar ner mest och det jag undrar är då om det finns något sätt att ta bort/ersätta det betyget? Jag har ett fullständigt examensbevis...

   Anna SYV: Hej Ellen,om du har D i en kurs, som ingår i ditt examensbevis (från gymnasiet eller från komvux) då behöver du höja betyget i just den kusen (vilket du kan göra via en... Läs hela svaret
  • Ellen 20 år

   Vilken merit krävs för socionomprogrammet?

   Hej! Jag funderar på att söka in till socionomprogrammet. Problemet är att jag inte vet om mina betyg räcker till, har nämligen 17,55 i merit (tillhör BII). På olika hemsidor är det olika statisk för tidigare antagningspoäng. Det varierar även stort mellan olika orter. Vilken hemsida...

   Anna SYV: Hej Ellen!mitt första råd till dig blir att du gör Högskoleprovet så många ggr du orkar.Det andra rådet blir att du söker till flera olika orter - prioritera så att... Läs hela svaret
  • Moa 18 år

   Extra meritpoäng vid tillagda kurser?

   Hej! Har en fråga angående meritpoäng. Jag går just nu VO, och har valt till matte 2a. Som jag förstått det så ger dem tillagda matte-kurserna extra poäng… Därav 0,5 i mitt fall. Men räknas forfarande betygets poäng in i jämförelsetalet och meriten + 0,5? Lite svårt att förklara, hehe…

   Daniel Larsson: Hej Moa!du läser mot examensbevis. Tidigare var reglerna annorlunda, men för dig gäller - kurser som ger dig meritpoäng räknas även in i ditt jämförelsetal/snittbetyget. Du kan läsa mer om meritpoäng på gymnasieguiden.se/merit
  • Bayan 18 år

   Hur kommer man in i universitetet med både hp och betyg?

   Vet att många kommer in i universitet med både hp och betygen, dvs när man inte får tillräckligt med betyg eller poäng på hp så slår man ihop de och söker med de till utbildningen. Men hur funkar det egentligen? Vi säger att någon har totalt 19,5 merit poäng och får 1,5 på hp, blir det då som 21...

   Anna SYV: Hej, läs avsnitten Betygsurval och Högskoleprovsurval på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/platsfordelning-och-urval och du kommer att ta del av informationen som du kan lita... Läs hela svaret
  • Bayan 18 år

   Hur blir det när man läser kurser som ger mer än 2500 poäng?

   Hej! Jag går mitt andra år på natur och läser mer än 2500p, i ettan läste jag 2 utökade kurser och nu så läser jag även 2 till utökade kurser, det blir totalt 2900 poäng. Hur kommer det blir när min merit ska räknas, vet att det inte ska vara mer än 2500 poäng, kommer de då ta bort kurserna där...

   Anna SYV: Hej!de kurser som i din studieplan står som "utökat program" kommer i ditt examensbevis bli markerade med "U" och betyg i U-kurser räknas in i 2 fall: om en... Läs hela svaret
  • Linn 23 år

   Hur kan jag höja min merit?

   Hej! Jag har just nu en ganska hög meritpoäng, men jag vill gärna gå psykologprogrammet och behöver därför ännu högre. Kan jag läsa kurser nu såsom Matte 3 eller 4 eller språk (som jag valde att inte läsa på gymnasiet) för att på så sätt höja min merit? Och hur kan jag göra det, komvux beviljar...

   Anna SYV: Hej Linn,du kan söka till varje ny kursstart på komvux. När komvux inte beviljar en ansökan, så är det för just den aktuella kursstarten. Sök igen och du kan ha tur nästa... Läs hela svaret
  • Dalya 21 år

   Prövning eller kurs?

   Hej! Jag vet inte om jag har frågat detta förut men jag undrade lite om det här med prövning. Jag vill försöka höja mitt meritvärde. Jag har just nu 17,44 (med merit från spanska 3 och 4 - 1,5) och jag vill helst prova göra engelska 7...

   Mikael SYV: Hej Dalya!Max antal merit/extra-poäng är 2.5 - du får gärna kika på gymnasieGuiden.se/meritAngående läsa eller göra prövningDet är svårt att få godkänt betyg på... Läs hela svaret
  • Anonym 19 år

   Ta bort / ersätta samhällskunskap?

   Hej! Jag läser just nu andra året på teknikvetenskapliga linjen. I samhällskunskap har jag ett D som sänker min merit väldigt mycket. Jag läste också att man behöver ha godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som...

   Anna SYV: Nej, det är tyvärr inte möjligt. Detta pga man kan inte utesluta obligatoriska kurser. Se i Programplanen för TE: Samhällskunskap 1b finna bland de gymnasiegemensamma ämnen och samtliga kurser i... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga