anna
  Hej!
  Jag är lite bortsprungen i vad jag vill plugga och skulle behöva lite råd. Jag är 21 år gammal och pluggar för nuvarande till fysioterapeut och är på min andra termin. Jag har dock haft lite tveksamhet senaste månaderna om det är det jag vill jobba med i framtiden.

  Jag gick naturvetenskapliga programmet på gymnasiet, samt pluggade dans på kvällstid och hade större behörighet till det mesta när jag gick ut. Efter gymnasiet pluggade jag en kandidat i dans vilket jag tyckte var väldigt roligt men efter 1 år skadade jag mig och blev tvungen att hoppa av. Då valde jag att börja plugga till fysioterapeut. Jag tycker det känns intressant att få hjälpa människor och tycker om att det är väldigt praktiskt så man slipper sitta still hela dagarna. Dock har jag inte helt fastnat för det och inte tyckt de flesta kurser varit särskilt roliga. Det jag tyckt varit intressant hittills har varit anatomin, etik och moral och mekaniken men väldigt ointresserad av fysiologin. Tycker det är roligare med fakta jag kan resonera fram som fysiska formler eller etiska åsikter. Men tycker det är väldigt svårt och inte så roligt med kurser som bara är att proppa in fakta för faktans skull som ex. en krebs cykel vilken inte kommer sitta ändå. Tycker även att sjukvårdsektorn är lite rörig/trasig, samt att löneutvecklingen är nästan oförändrad under livet och är väldigt specifik utbildning.

  Jag har därför senare tid tittat lite på 2 utbildningar på Chalmers. Är lite sugen på att byta till arkitektur eller Globala system. Tycker arkitektur hade varit väldigt kul då jag älskar att måla och skapa. Tycker om att vara kreativ och kombinera det med något praktiskt. Dessutom jobbar hela min familj i byggbranschen och de trivs väldigt bra. Hade nog helst velat läsa arkitektur och teknik för att det är en kombo av fysik och konst men har inte tillräckligt höga betyg för att komma in på det. Sedan globala system tycker jag är intressant för man får jobba med samhällsproblem och fysik. Tycker dessutom om att de är bra löneutveckling och att det är väldigt brett vilket ger mig möjlighet att jobba i väldigt olika områden. Dessutom vill jag verkligen plugg på Chalmers. De har fantastiska lärare och roligt studentliv vilket jag tycker att jag saknar på GU.

  Nackdelen med arkitektur och globala system är att jag tycker det är jobbigt att sitta still länge, samt att jag är rädd att jag inte kommer orka/klara matten, vilket tror är delvis varför jag inte satte det som första val första gången jag sökte. Jag pluggade något fruktansvärt på gymnasiet och fick bra betyg men var så trött hela 3an. Jag tror jag klarar det, men vill ha tid att ändå hålla på med min idrott på hobbynivå och undervisa på helgerna också utanför skolan.


  Så, jag är väldigt förvirrad och vet inte vad jag vill och känner mig bara mer förvirrad ju mer jag läser på om yrkena. Har gjort massor av pro’s and con’s listor. Å ena sidan borde jag börja en av ingenjörsutbildningarna för de är svårare att läsa igen senare i livet för de är rätt långa (lättare att läsa fysio senare i livet). Samtidigt har jag redan börjat på fysioterapeuft. Kanske borde jag läsa klart och se hur det känns? Hur ska man resonera?

  Det är så stor procent som ångrar sin universitetsbildning och jag vet inte vad jag vill. Jag bryr mig inte om vad jag kommer att jobba med, jag vill bara vara lycklig och inte stå om 20 år från nu och ångra det jag pluggat. Vad är erat bästa råd för att välja?
  Är det viktigare att tycka om utbildningen eller yrket? Och hur vet man innan om man kommer tycka om yrket?
  Samt hur ska jag tänka kring masters? Hur ska jag kunna tänka så långt innan jag valt yrke?

  Är allmänt fruktansvärt dålig på att ta beslut och vet inte vad jag ska ta mig till nu.

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej Anna,
  jag utläser ur din fråga att det är viktigt för dig att trivas med din livssituation (du skriver om att du vill känna dig lycklig), och där ingår det också att ha "hög lön" eller bra löneutveckling. Du frågar om du bör stanna på din nuvarande utbildning eller söka till en annan. Jag tycker att du kan söka till andra utbildningar men fortfarande fullfölja kurser som du läser nu, inte hoppa av mitt i kurserna. Alla högskolepoäng i avslutade kurser kan hjälpa dig i framtiden (i vilket fall ser det bra ut i CV).
  Jag tänker också på att de kunskaper du får på fysioterapeutprogrammet kan du även använda inom andra yrken än just fysioterapeut och därför vill jag att du överväger att fullfölja din utbildning på fysioterapeutprogrammet.
  Du skriver också om att du "undervisar på helgerna". Jag vet inte vad du undervisar i men gissar på Danslärare/danspedagog. Du kan i alla fall kika på yrket danslärare/danspedagog, som man kan ha som sitt huvudsysselsättning eller som extrajobb om man t.ex undervisar på en kommunal kulturskola på kvälls- och helgkurser.

  Du kanske kan ta och titta på några yrken, t.ex Koreograf och det är eventuellt möjligt att med din bakgrund som dansare + fysioterapeututbildning i bagaget jobba i ett team där koreograf ingår (även om du inte själv vill eller kan jobba som just koreograf).

  Du nämner i din fråga även studier på t.ex Arkitektprogrammet. Om det är fem-årigt program, då tänker jag här även på studiemedelsfråga. Om du tagit studiemedel i ett år för kandidat i dans, och i ett år nu, på din nuvarande utbildning - har du då 4 år kvar med studiemedel. Så, sista året på arkitektprogrammet kommer du inte ha studiemedel, då måste du på förhand planera för hur du ska försörja dig. Jag tänker också på det du skriver om att du inte vill ha ett jobb där du sitter mycket still, och under arkitektstudier kommer du behöva sitta still rätt så mycket, och 5 år är lång tid.
  Du kan göra högskoleprovet, om möjlighet finns till det - det finns ju inga nackdelar i att göra HP. Kostnad på 450 kr och en hel dag då man skriver HP... men annars så finns det inga större insatser varken sig i tid eller pengar. Resultatet från HP kan man använda även till annat än endast konkurrera i HP-urvalet om plats på en högskoleutbildning, t.ex kan man uppge sitt höga resultat i CV (för att imponera på arbetsgivare :).

  Jag tror inte det finns något jobb eller någon utbildning där man stormtrivs varje sekund under hela tiden! Det kommer inom alla yrken och under alla utbildningar vissa perioder när det är av olika anledningar ganska jobbigt, och att övervinna det är också en stor bedrift och merit, som bidrar till livserfarenhet och personlig mognad. Det finns ofta stor vinst i att ha fullföljt en hel (komplett) eftergymnasial utbildning. Så, jag vill därför råda dig fundera på att läsa klart på ditt nuvarande program. Du kan dock samtidigt lägga in ansökan till andra utbildningar medan du läser på ditt program och även söka jobb. Om du med godkända resultat avslutar första året på ditt program, kan du ansöka om studieuppehåll med bibehållen studieplats. Om den ansökan blir beviljad, behöver du inte "bränna den bron" om du "hoppar av" din nuvarande utbildning utan ska senare, om du bestämmer dig för det, återvända till fysioterapeutprogrammet.
  ang.Fysioterapeut - så vill jag påminna om att man kan vidareutbilda sig till Stressfysioterapeut eller till Djurfysioterapeut. Och så kanske det även finns andra vidareutbildningar, som jag inte känner till eller som kan tillkomma i framtiden.

  Sammanfattning
  Du kan söka andra jobb och utbildningar men samtidigt är mitt råd att du försöker få godkända betyg på kurser du redan har påbörjat inom ditt program. Om du kommer in på en annan utbildning eller får heltidsjobb, försök få studieuppehåll med bibehållen studieplats. Se på vilka de olika möjligheterna med grundutbildning från fysioterapeutprogrammet, förutom det mest uppenbara att jobba som just fysioterapeut.

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  • Björn99

   Kan jag komma in med min HP?

   Om antagningspoäng för en linje är 0.6hp den åren och jag fick 0,8 vad är chansen att jag skulle komma in i skolan? Är det 100%? om nej ungefär hur mycket?

   Milla : : Hej,antagning görs inför varje start på utbildningen och antal studieplatser ställs "mot" sökande som har meriter. till högskoleutbildningar i Sverige kan man (samtidigt) konkurrera i fler... Läs hela svaret
  • Edith

   Vad händer om jag får F i gymnasiearbetet?

   Hej, jag går lantbruksinriktning vilket gör att mitt Gymnsaiearbete blir praktiskt. Jag ska vara driftskedare i skolans kostall 7-12 på tisdag nästa vecka. Jag är väldigt nervös och rädd för att jag inte blir godkänd. Lärarna har inte...

   Milla : : Hej,på komvux kan man göra Komvux-arbete som är motsvarighet till kursen gymnaiearbete. Kurserna komvux-arbete och gymnasiearbete är på 100poäng och det ser ut som att det är... Läs hela svaret
  • moli

   Högskoleexamen?

   Hej, Jag läser sista terminen samhällsvetenskapligt program som innehåller 180hp. Jag har vissa kurser som jag inte har klarat så jag funderar på att ta en paus och börja jobba. Men jag undrar om jag under tiden kan få ett högskoleexamensbevis...

   Milla : : Hej,det är en fråga som du måste få svar på från den institutionen som du vill examen ifrån. För olika examina är antal högskolepoäng en av kraven, men det finns också andra... Läs hela svaret
  • Firas

   Behöver jag läsa en till kurs för meritpoängen?

   Hej, jag ska ta studenten inom kort och har en viktig fråga. Jag har redan läst detta kurser och fått dessa extra poäng: Franska 3 (0.5 poäng) Matte 2 (0.5 poäng) Matte 3 (0.5 poäng) Engelska 7 (1 poäng) = 2.5 meritpoäng Dock kräver...

   Milla : : Hej,om "din" högskoleutbildning kräver, för särskild behörighet, godkänt betyg i matematik 3, då kan du - inom ämnet matematik - få meritpoäng... Läs hela svaret
  • Pebkac03

   Lärare eller socionom?

   Hej Står inför mitt studieval med ett stort intresse för både pedagogiskt samt socialt arbete. Min största fundering är om det går att studera till socionom och ha en väg in i skolvärlden eller om det ger både fel behörigheter och...

   Milla : : Hej,det första jag tänkte på när jag läste din fråga var yrket Skolkurator. Vägen till det yrket ligger via socionomprogrammet. Titta också gärna på möjlighet att bli... Läs hela svaret
  • Elev

   Vilken mattebok ska jag köpa till matte2b komvux?

   Hej. Jag ska läsa matte 2b på komvux om några veckor. Jag vet att jag kommer få information vid kursstart, men jag vill förbereda mig redan nu. Jag lär mig bäst genom att ha en fysisk mattebok. Vilken mattebok bör jag köpa för att läsa...

   Milla : : Hej,det är undervisande lärare som bestämmer vilken lärobok som ska användas. Som SYV undervisar jag inte i något ämne och kan inte bestämma vilken bok som ni ska... Läs hela svaret
  • Akma

   Gå från ca 15 merit till 18 med komvux?

   Hej! Jag går sista året av bild och formgivning och vill utbilda mig till bildlärare. Den högskola jag vill in på hade 17.80 som intagning för betyg med komplettering förra året. Jag vet inte mina betyg än men när jag gissat hur mycket mitt merit efter studenten kommer bli tror jag ca 15.5...

   Milla : : Hej! Jag vill börja svara med att råda dig göra ansökan till högskoleutbildningen ändå, även om du inte tror att ditt meritvärde skulle räcka - detta för att... Läs hela svaret
  • Nathalie

   Plugga optikerprogrammet i Danmark?

   Hej! Jag hade tänkt att plugga till optikerprogrammet till höst och det finns i Kalmar och i Stockholm, och nu har det tydligen också kommit till Göteborg vilket är bra. Men jag vill ha en mer chans att komma in och har därför hört att det går...

   Milla : : Hej!ställ din fråga till Öresund direkt, där finns experter på att bo, jobba och även studera i Danmark. Tänk dock på att när du är färdigutbildad Optiker i Danmark,... Läs hela svaret
  • Linamy

   Behöver komplettera medicins grundkurs?

   Hej. Jag studerade till Undersköterska för 2014. Jag klarade då inte den sista tentan i medicin grundkurs. Har sedan dess arbetat och studerat andra utbildningar. Är nu redo att läsa kursen igen så att jag kan bli godkänd. Hur går jag till väga?...

   Milla : : Hej,vilka kurser som elever på VO läser nu för tiden kan du se i programplanen för VO här>> Kursen vid namn "medicin" verkar inte längre finnas men jag är inte... Läs hela svaret
  • Filwid

   Finns det mycket jobb tillgängliga under vintermånaderna?

   Hej, jag tar studenten nu till våren och planerar att arbeta något eller några år innan jag börjar plugga. Jag har fixat ett jobb på en golfklubb som sträcker sig mellan augusti - november och sedan börjar igen i mars. Men finns det under de...

   Milla : : Hej,de som är "typiska vinterjobb" i Sverige är t.ex snöröjning, grusning av vägar och stigar (för att de gående inte ska halka) och i handeln, t.ex som... Läs hela svaret
  • Johannnnnn

   Logistikprogrammet vs ekonomie kandidat?

   Hej, jag är intresserad av att läsa på Handels högskolan i Göteborg. Jag tror inte riktigt jag har poängen för att komma in på ekonomie kandidat, men såg att man får ekonomie kandidat examen om man läser logistik programmet? Vad...

   Milla : : Hej,jämför vilka kurser ingår i de två programmen som du vill se skillnad på. Kontakta studievägledare som jobbar på de programmen. Se om det finns studerande ambassadörer... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga