Elliot 22 år
  Hej!

  Mitt namn är Elliot Soomro och jag försöker att hjälpa en kompis med att tenta av sitt modersmål. Hon har Polska som hemspråk och hon har inget modernt språk. Om man inte har ett modernt språk så räknas bara 16 av 17 ämnen till sitt meritvärde. Men om man ”tentar av sitt modersmål” så ska modersmålet/hemspråket räknas som ett modernt språk och då räknas alla 17 ämnen till meritvärdet.

  Men problemet är att hennes modersmålslärare, som ska hjälpa henne tenta av sitt modersmål, säger att 17 ämnen räknas ändå, men så är det ju inte. Läraren pratade även med sin chef och chefen sa då också att 17 ämnen räknades oavsett. Vi fick då ta kontakt med vår koordinator som skulle försöka hjälpa oss.

  Snart slutar vi skolan och då är det ju försent med detta. Hon behöver tenta av sitt modersmål för att hon ska komma in på gymnasiet, men ingen hjälper oss. Vad ska hon göra?

  Vi går på Kunskapsskolan i Ystad i årskurs 9.
  Vi hittade information om detta på denna webbplats: http://modersmal.skolverket.se/polska/index.php/tema-modersmal/modersmal-och-studiehandledning/3385-sprakval-och-meritpoang-i-grundskolan-och-i-gymnasiet-i-modersmal

  Tack på förhand!

  Mvh, Elliot Soomro

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Elliot!
  Du hittade bra info själv men jag skickar även det här http://www.gymnasieguiden.se/informeras/raekna-ut-ditt-meritvaerde där det mycket klart & tydligt står ang. en förändring som trädde i kraft förra året. Det kan hända att personal på skolan är så vana med hur "det brukar vara" att de har missat den förändringen att det från 2014 är möjligt att räkna in "det 17-de ämnet Moderna språk".

  Du kan visa info på länken ovan till alla som säger ngt. annat än det som står där. Du kan även hänvisa dem till Fråga SYV, då förklarar vi de nya reglerna.

  I vissa fall kan det dock vara så att det inte spelar någon roll om eleven har betyg i Modersmål eller i Moderna språk. Detta inträffar i det fallet när eleven har F i några ämnen från grundskolan. Om man inte har några F betyg, då vinner man alltid på att ha betyg i Moderna språk i stället för Modersmål, detta pga man "ändå har sina 16 betyg som räknas in i Mtv" + det 17-de betyget som enbart kan vara Moderna språk.

  Vill tipsa dig/er om info på http://www.ystad.se/skola--forskola/vuxenutbildning/studievagledning/provning/ om vad som gäller för Prövningar i Ystad. Tyvärr så är det nu mycket ont om tid innan betygen i åk9 (vårterminen) sätts och all info går till Antagningskansliet.

  Man kan inte har betyg i samma språk som Modersmål & som Modernt språk (det är bara det ena eller det andra som gäller). Ämnena - och det är OLIKA ÄMNEN - heter då Moderna språk (polska) och Modersmål (polska). Läraren i Modersmål kanske inte är behörig att sätta betyg i Moderna språk (kanske inte har den behörigheten, för att det är olika ämnen).

  Det är inte säkert det går att ordna nu, när det är så ont om tid innan terminen slutar men jag tycker ni bör göra så här:
  1. visa detta svar till läraren i modersmålet;
  2. fråga om läraren har behörighet att sätta betyg i Moderna språk (polska); om inte - vänd er till prövningsenheten med frågan om hur snabbt kan man göra prövning i Moderna språk (polska) på Prövningsenheten. Kostnaden 500 kr. för prövning på prövningsenheten tillkommen (det står på länken som jag skickar i detta svar). Ni kan fråga om din kompis kan bli avgiftsbefriad, det skadar inte att fråga i alla fall.
  3. om läraren i Polska på skolan har rätt att sätta betyg i Moderna språk (har behörighet för det), kan hen i så fall testa eleven i det ämnet (Moderna språk, polska) och föra in betyget i just MODERNA SPÅRK i stället för betyget i Modersmål (inte båda, som sagt, utan bara ett av dem) i betygskatalogen. Är det E eller högre betyg i Moderna språk, kommer din kompis få extra poäng till Mtv inför gymnasievalet. Bäst är det, givetvis, med betyget A som ger 20 poäng. E ger 10 poäng.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp!
  Håller tummarna för dig kompis!
  ANNA
  • Elliot Tack så otroligt mycket för hjälpen! Nu verkar det som om det går framåt! :)
  • Elliot Jag tog kontakt med Fransisca Eriksson på Prövningsenheten här i Ystad, från den länken du skickade, men hon sa att de "inte erbjöd Polska och kunde därför inte anordna prövning i kursen". Hon sa att vi skulle ta kontakt med annan vux eller gymnasieskola.
  • Elliot Vem ska vi kontakta nu då, ifall det är så att modersmålsläraren här på skolan inte är behörig (har inte frågat än)?
  • Mikael Det var en svår fråga. Det är så att Moderna språk har inte skolorna skyldighet att erbjuda en mängd olika. Något modernt språk måste skola erbjuda men ej alla möjliga språk. Det finns ingen praktisk möjlighet att erbjuda alla språk som finns. Jag skriver även ett nytt svar till dig.
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej!

  Det bästa vore om läraren på din skola hade möjlighet att sätta betyg i Polska som Moderna språk. Börja där. Det är den smidigaste lösningen.
  Om hen inte kan göra det, har vi ett problem.

  För det första, så är ni ute så sent! Det är nu extremt ont om tid och eftersom eleven inte har rätt att kräva att alla möjliga moderna språk erbjuds på skolan, så kan det hända att det är "kört", tyvärr.

  Du får givetvis kontakta alla de gymnasieskolor som finns på pendlingsavstånd med frågan om de har en lärare som är behörig att sätta betyg i polska som moderna språk. Det tar tid att få svar. Och nu är det slutet på läsåret och alla är extremt upptagna. Jag tror därför inte att chansen är stor att du lyckas "ro detta i hamn", tyvärr.

  Då är det bästa lösningen att få betyg i polska som modersmål. Förhoppningsvis blir det ett högt betyg, t.ex. A eller B. Om eleven som detta handlar om inte har alla andra betyg A (eller B), ersätter Modersmålsbetyget ett annat, sämre betyg. Det är ju 16 bästa ämnen som räknas in.

  Exempel: eleven har E i Idrott och C i alla andra ämnen men B i Modersmålet. Då räknas B i stället för E och det blir höjning från 10 poäng till 17,5 (d v s med 7,5 poäng) i Mtv. Alltid nåt! Bättre än inget i alla fall, eller hur?

  Ingen tvekan om att det är fördelaktigare för eleven att ha betyg (om det är högre än F) i Moderna språk i stället för Modersmål. Ännu bättre är att ha betyg i både Moderna språk & i Modersmål /men det får ej vara samma språk - man kan ju inte rimligtvis både ha polska som modersmål och som främmande språk/. Det ingen tvekan om att det är bra att försöka få till så högt Mtv man kan, men det är, som du själv förstår, extremt ont om tid nu.

  Det vi på Fråga SYV kan göra är att hoppas och hålla tummarna men inte så mycket mer. Du fick relevant information. Vi gav dig de råd vi kan ge. Jag kan inte se att det är ngt. mer vi kan tillföra.

  Med vänlig hälsning
  Mikael
  • Elliot Tack för hjälpen!

  Frågor och svar

  • Soo 24 år

   Hur kommer antagningspoängen se ut för det nya läkarprogrammet HT2021?

   Hej! Som de flesta vet så kommer det äntligen den nya läkarprogrammet nu till hösten 2021 och jag undrar om någon vet hur antagningspoängen kommer bli? Tror ni att det kommer ökas/ sänkas/ eller ingen förändring alls? Man kan inte vara säker men vad tror det kommer att hända? Och nu kan ju...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mariam 25 år

   gymnasieexamen?

   hej om man har läst samhällsvetenskap programmet behövs det matte 2 till gymnasieexamen för samhällsvetenskap program?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Henrik år

   Religion & filosofi - Finns det jobb?

   Hejsan SYV! Jag är väldigt intresserad av religion & filosofi. Jag gillar även historia då den förklarar både religion och filosofi väldigt mycket. Men min fundering är vilka jobb det finns om man har en universitetsexamen inom ämnen som filosofi och religion? Därför skulle jag vilja be om...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Maksym 27 år

   Är det svårt att komma in på komvux kurser om man redan har 2500p?

   Hej. För 8 år sedan började jag några gymnasienivå yrkeskurser, de gick inte bra och jag fick Eor och Dor. Jag har totalt 700p från dessa Eor och Dor. Nu, 8 år senare, pluggar jag till att ha naturvetenskap examen från gymnasiet. Att hamna på KTH eller LTH behöver jag nästan bara A, och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Nasredin 18 år

   Kan man byta skola i slutet av 1an till ny skola men samma program?

   Hej, Jag går på barn och fritidsprogrammet nu, började i augusti, och ska börja i 2an efter sommaren. Och de är inget fel på skolan eller så, saken är att jag inte vill slösa/lägga 3 ÅR på gymnasiet. Så frågan lyder så här: kan jag byta skola (från fria läroverken till exempel praktiska...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mariam 25 år

   gymnasiearbete?

   om jag läser gymnasiearbete samhällsvetenskap kommer jag få ett gymnasie examen på barn och fritid för att det finns inte gymansie arbete på barn och fritid jag har läst kurser inom samhällsvetenskap?

   Julia SYV: Hej Mariam!Det är en bedömningsfråga: vilket tema för gymnasiearbete som passar. Och det är inte vi på FRåGA SYV som står för den bedömningen.Du måste därför ställa... Läs hela svaret
  • Soo 24 år

   Prövning i Astar?

   Hej! Jag har tänkt att utföra några prövningar via Astar (har aldrig gjort det) och undrar om någon annan har någon feedback till hur det fungerar? Är upplägget lika svåra som vid NTI-skolan eller klarar man av sig om man har pluggat? Vad tyckte ni själva om det?

   Julia SYV: Hejsan,prövningar (i alla fall innan covid-19) brukade vara utformade på följande sätt:- skriftligt "prov" (liknande nationellt prov) förstsedan rättas skrivelsen/provet och cirka 2-3 veckor senare... Läs hela svaret
  • Vera 21 år

   Vilken utbildning för att jobba med sekter?

   Hej! Jag tycker väldigt mycket om religion och skrev mitt gymnasiearbete om sekter och tycker att det är väldigt intressant. Jag skulle vilja jobba med något inom det ämnet. Kanske på ett center för avhoppare, eller forskning eller något inom...

   Julia SYV: Hej Vera,det första yrket jag tänker på när jag läser din fråga är Psykolog. Som legitimerad psykolog kan man specialisera sig just inom det område som du är... Läs hela svaret
  • Lina 23 år

   Arbeta med utsatta kvinnor?

   Hej! Jag läser just nu till en kandidat I kriminologi (läst ungefär 45p hittills) och har börjat fundera på var jag ska jobba i framtiden. Jag har alltid brunnit för kvinnofrågor och är särskilt intresserad av våld i nära relationer,...

   Julia SYV: Hej Lina,arbeta med utsatta krvnnor, alltså inom det område som du är intresserad av, kan man på olika sätt.Kika i första hand på yrket Kvinnojoursmedarbetare som du själv i din... Läs hela svaret
  • Henrik 36 år

   Oavslutad utbildning - ska jag kasta in handduken och "call it a day"?

   Hej! Jag har oasvlutade studier från college i USA och hade ungefär en termins studier kvar till en Associate of Arts degree i mitten av 2015. Dock så tillät mig ett universitet att ändå göra en transfer men jag bestämde mig för att åka tillbaka till Sverige av ekonomiska skäl men även av...

   Julia SYV: Hej Henrik!Jag förstår att det fanns giltig anledning till varför dina studier i USA blev oavslutade.Du skriver om att du behöver snarast få jobb men du skriver... Läs hela svaret
  • Marija 38 år

   Gymnasie lärare?

   Hej, jag undrar om man kan som grundskollärare ( 4-6) bygga upp sig till gymnasie lärare? Då tänker jag t ex att läsa fristående kurser i t ex biologi, psykologi och filosofi t ex. Hur många fristående kurser poäng behövs per kurs att...

   Julia SYV: Hej Marija,gymnasielärare brukar ofta vara behöriga i 2 ämnen: sitt Huvudämne och sitt Bi-ämne. I Huvudämnet brukar krävas 120 högskolepoäng (motsvarande heltid i fyra terminer) och i... Läs hela svaret
  • Julia 16 år

   Finns det något mer, annat, än gymnasiet?

   Hej om man inte vill läsa på gymnasiet, var kan man läsa annars och vad kan man annars göra? Tack för så många olika alternativ som möjligt. Julia

   Anna SYV: Hej Julia,man får i Sverige jobba från det att man fyllt 13 år, men i praktiken är det mycket svårt att få jobb utan gymnasiekompetens i bagaget, men du får gärna prova... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga