Anonym 21 år
  Hej!
  Jag läser nu sista året på gymnaiet i naturlinjen. Mina betyg räcker inte för att söka till läkarprogrammet här i Sverige så jag är tvungen att söka till Polen. Jag undrar hur och när man söker till antagningsprovet för Polens läkarprogram?

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,
  om du är eller senast 21 juni 2018 blir Behörig till läkarprogrammet - råder jag dig att lägga in ansökan till alla de svenska läkarprogram i alla fall; och speciellt om du har gjort högskoleprovet. Du kan nämnligen även med lägre betyg komma in i HP-urvalsgruppen. Sista dag att lägga in ansökan till svenska högskoleutbildningar är 16 april, dvs imorgon. Du förlorar inget på att lägga in ansökan till läkarprogrammen, så varför inte?

  Ang. söka till Polen, kan vi tyvärr inte hjälpa dig mer än att ge några länkar, ex till Reportage på Framtid.se >> som nämner på vilka universitet i Polen som de flesta svenskar studerar (och jag tänker så här: om många svenska studerar på just de universiteten i Polen, måste det ju vara "bra" studier, annars skulle inte så många studera där...? :);

  och till en plats på högskolornas gemensam hemsida som berättar om studier i Polen, där du själv kan söka vidare: studera.nu/studera-utomlands/pa-egen-hand/lander-a-o/polen

  Det finns företag som förmedlar studier i utlandet; dock kan vi inte rekommendera något företag som förmedlar studier till läkare utomlands... detta pga vi ej kan ta ansvar på vilken kvalité den "förmedlingen" håller. Om du blir missnöjd med den hjälpen du får hos ett företag/förmedling/organisation som vi skulle rekommendera, kan vi ju inte hjälpa det på ngt. sätt... vi har ingen möjlighet att ge dig någon kompensation... så vad gör vi då?
  Det är mycket tråkigt att behöva svara att vi i princip ej kan hjälpa till med att förmedla studier utomlands eller ge så mycket info.

  *********
  Vi har samlat allmänna tips och råd vid utlandsstudier - men den riktar sig Allmänt mot alla som vill studera utomlands (alla utbildningar i alla länder). Var god läs nedan:

   

  Att tänka på om man vill studera utanför Sverige:

  1. Ta reda på om utbildningen är CSN-berättigad. Från 1 juli 2015 ändras reglerna för studiemedel utomlands: det blir möjligt att låna högre belopp och att med Studiemedel studera språk i flera världsdelar.

  2. Kontrollera om du har ett giltigt pass och om visum krävs. Ansök om passet, om du saknar ett giltigt pass eller om det kommer att gå ut inom kort, och om visum, om visum krävs, i god tid.

  3. Kolla upp om du kan söka stipendier för att finansiera resan.

   

  4. Ta reda på hur du översätter din utländska examen till en svensk motsvarighet - i fall du senare vill söka arbete i Sverige.

   

  5. Fundera på hur du vill bo under dina utländska studier: på campus, hos värdsfamilj eller i egen lägenhet.

   

  6. Försäkringar är också viktigt att tänka på: kontrollera om du även under utlandsvistelse omfattas av de försäkringar som dina föräldrar (eller andra personer i samma hushåll) har. Om inte, teckna egna försäkringar.

   

  7. Vaccinationer kan behövas när man reser till vissa länder. Vissa vaccinationer bör tas upprepade gånger med några veckors eller till och med månaders mellanrum. Undersök därför frågan om hälsobestämmelser och vaccinationer i god tid inför utlandsresan.

  8. Många college och universitet utomlands accepterar endast studenter som uppnått ett särskilt GPA.

  GPA är en förkortning på Grade Point Average. Detta är ett medelvärde av dina betyg. Hur högt eller lågt ditt GPA ska vara för att bli antagen är upp till varje college eller universitet att bestämma. Du kan räkna ut ditt GPA här. 

   

  9. Spårkkunskaper är viktiga när man planerar studera utanför Sverige. Man kan sällan hitta utbildningar utanför Sverige med undervisningsspråk "svenska", vilket innebär att man antingen måste kunna "landets språk" (t.ex. spanska om man vill läsa i Spanien) eller så söker man studier med undervisningsspråk engelska.
  Exempel på en skola i Finland som har svenska som undervisningsspråk är Novia (en motsvarighet till en svensk yrkeshögskola & högskola).

  Oftast läser man som svensk utomlands på engelska och för att bevisa att man kan tillräckligt mycket engelska (för att klara av sin utbildning utomlands)
  brukar man göra kunskapstest i engelska.

  10. Studier utomlands är alltid förknippade med vissa kostnader. Det är i princip omöjligt att ordna sina utländska studier utan att behöva betala någonting. Vad kostnaderna går ut på är det väldigt olika, beroende på vilka studier det är och i vilket land samt på vilken skola.
  Vad det gäller studier på svenska gymnasieskolor utomlands så gäller (mars 2017) följande:
  Hemkommunerna erbjuder oftast eleven att ta med sig sin skolpeng för studier utomlands. I så fall betalar föräldrarna/vårdnadshavare mellanskillnaden (skolavgift – skolpeng) samt det som kostar att bo på internatet.

  ***

  Bra information om att studera utomlands på högskolenivå finns på högskolornas gemensam hemsida www.studera.nu

  Skolverkets hemsida finns info om hur man översätter svenska betyg till engelska.

  En länksamling
  bra hemsidor som handlar om att studera, söka praktik eller jobb utomlands finns här >>

  *** *** ***

   Vart bör man vända sig om man söker information om studier utomlands?

  Det första man oftast tänker på är att söka information på Internet och fråga Studie- & yrkesvägledare på den egna skolan eller på Komvux i den egna kommunen. Det är två bra vägar att gå, men SYV på skolorna är ej insatta i studier utomlands för att det är omöjligt att kunna vara expert på alla möjliga studier i alla möjliga länder. Det finns ingen SYV som vet allt om alla studier världen över. Information på Internet finns, men man måste se upp för ”bluff”: skolorna som "lovar runt men håller tunt”. För att inte råka ut för bedragare, råder vi kontrollera att det är en riktig och seriös skola som du söker utbildning på. Hur kan man kontrollera det? - Vi råder att ta kontakt med ambassaden och/eller konsulatet där det ofta finns någon sort "utbildningsansvarig". Den personen är insatt i reglerna och kan ge relevant och aktuell information om vad som gäller för studier i just "det landet”: t.ex. om man vill studera i USA, kan man både ta kontakt med den amerikanska ambassaden i Sverige och i den svenska ambassaden i USA.

  Arbetsförmedlingen kan ibland bistå med rådgivning (speciellt om du har frågor om ett EU land). Det finns EU-rådgivare på AF som är experter på olika länder inom EU. Deras jobb är att ge råd och stöd till personer som söker jobb i olika EU länder, men p g a de vet mycket om det ”aktuella landet” kan man ibland få bra tips från dem även i fall man inte söker jobb utan studier & det är också så att du ev. vill jobba och studera utomlands samtidigt (t.ex. studera på deltid och jobba på deltid eller jobba extra vid sidan av studierna). I detta fallet finns det all anledning att söka råd hos en EU-rådgivare via AF.

  Om man har en fråga om en utbildning som man vet finns på en viss skola utomlands, kan man i så fall med fördel ta kontakt direkt med just den skolan för att få svar på specifika frågor, detaljer och få det allra senaste informationen. Personal på skolan vet också om några ändringar planeras inom snar framtid (de ändringar som ännu inte syns på skolans hemsida). Det är alltså bra att få information "straight from the horse´s mouth” men lita inte enbart på det som skolans personal säger till dig, utan dubbelkolla och i fall du har möjlighet att göra en kortare resa och personligen besöka skolan där du senare vill studera, är det en mycket bra idé att göra en sådan ”utforskande resa” (och speciellt om du måste betala en studieavgift - innan du betalar bör du vara säker på vad du ger dig in på).

  På Skolverkets hemsida finns info om hur man översätter svenska betyg till engelska.

   

  Frågor och svar

  • Ali 23 år

   Kommer jag att få extra meritpoäng?

   Hej! En komlicerad fråga. Jag gick ut gymnasiet 2014 och vill göra prövning i kursen moderna språk steg 4 som har 1 meritpoäng. Som jag har räknat så har jag 0,85 meritpoäng (av 1) på Matte 5 och 0,9 meritpoäng (av 1) på engelska 7. Sammanlagt bli det 1,75 meritpoäng, d.v.s 0,25 meritpoäng är...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ellen 17 år

   Hur blir jag polis i USA?

   Hej, jag drömmer om att utbilda mig till polis eller brottsutredare i USA, men för det behöver man vara amerikansk medborgare till att börja med. Hur ska jag gå till väga? Kan jag åka dit på ett studentvisum och plugga till det och därifrån utveckla visumet till ett greencard och till slut...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Madeleine 21 år

   Rätt att begära ut betygsdokument?

   Efter jag slutade gymnasiet läste jag upp mina betyg i samhällskunskap & engelska på komvux. Två gånger har jag bett om att få betygskopior från rektorn på vuxenutbildningen men har bara fått en individuell studieplan skickat till mig. Mina betyg står med på den men det finns ingen underskrift...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Li 17 år

   Byta till PreDP (IB) efter en och en halv termin på EK?

   Hej! Jag började gymnasiet hösten 2019 på ekonomiprogrammet och kände direkt att något var fel. Några veckor in bytte jag klass då jag trodde att felet var det sociala och nu har jag några vänner i klassen. Trots detta trivs jag inte alls utan...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 43 år

   Förvirrad 43-åring behöver hjälp?

   Hej! Jag tog studenten 1996 och mina betyg ska tydligen räknas som mellanårsbetyg. Jag har noll koll på hur man räknar meritvärde/meritpoäng. Just nu läser jag till undersköterska på Komvux men vill läsa vidare till socionom eller socialpedagog. Vad är det som gäller när man ska se om man är...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Amira 19 år

   vilka kurser krävs?

   hej jag har pluggat barnskötare kurser i ett år, och nu jag plugga vidare som grundlärare, men jag undrar om det går att plocka bort ett år ifrån grundlärare utbildningen med tanke på att jag hade studerat ett år som barnskötare ?

   Milla SYV: Utbildning till barnskötare ligger på gymnasial nivå och till lättare- på högskolenivå och det går därför inte korta ner utb.till lärare pga man läste till barnskötare. 
  • Elisabeth 55 år

   kandidat examen psykologi samt utländsk vårdutbildning?

   -Jag har utländsk utbildning validerad till svensk kandidatexamen med inriktning psykologi. -Jag har validerad utländsk sjuksköterske utbildning (jobbat 7 år)- vill ej gå vidare med att ansöka om legitimation i Sverige. Räknas denna som svensk vårdutbildning? Kan jag bygga på denna till...

   Milla SYV: Hej, Kurator inom hälso-& sjukvården blev 1 juli 2019 Legitimationsyrke och för att få legitimation krävs (som regel) den speciella påbyggnadsutbildningen... Läs hela svaret
  • Sara 41 år

   Min dotter funderar på att hoppa av i 3an och kanske ta ett sabbatsår?

   Hej, min dotter är 18 år och går 3an i gymnasiet på en estetisk linje. Men nu är hon helt slutkörd. Hon har haft problem med depression, ångest, panikångest och OCD som hon har kämpat med i många år. Nu går hon 3an och ligger efter i många ämnen och kämpar med att få ihop Gymnasiearbetet. Jag...

   Milla SYV: Hej! Du skriver inte om vad läkare och psykologer rekommenderar- de har specialkunskaper i just det område plus de kan göra fler undersökningar och komma fram till vad... Läs hela svaret
  • Daniel 22 år

   Byta program från ett annat program?

   Hej, jag studier för nuvarande på KTH och funderar på att möjligtvis byta program, men vill inte än göra ett studieavbrott på KTH än eftersom jag är osäker om jag kommer in på något annat program, min fråga är såhär: kan jag fortfarande söka till andra program trots att jag går på ett annat...

   Milla SYV: Du kan söka till andra utbildningar utan att hoppa av din nuvarande utbildning och om du blir antagen till en annan utb., kan du bestämma om du byter eller stannar på den ”gamla” utbildningen.
  • Alexander 17 år

   Byta linje efter ett halvår (årskurs 1)?

   Så i början valde jag samhällskunskap men trivdes inte så bytte till teknik och har gått där tills nu men jag inser att det är en ganska tuff linje som kräver mycket tid till att plugga hemma osv. Som jag utnyttjar till att bli bättre på andra saker. Jag undrar om det är helt omöjligt att byta...

   Milla SYV: Det får rektorn ta beslut om; det är inte elevens rättighet och det handlar om Vilka kurser som läses mer än hur tuffa de är. Sedan är vår erfarenhet att även om man vill... Läs hela svaret
  • Kskdk 18 år

   Naturkunskap? Individuellt val?

   Hej! Jag går handel och administrationsprogrammet. Jag undrar om du tror att det skulle finnas en möjlighet till att man kan byta ut NakNak1a1 till 1b och sedan lägga till NakNak2 som individuellt val? Jag insett att jag behöver det till min utbildning. Jag har nu läst både Ma1a och MA2a...

   Milla SYV: Om du har godkänt betyg i naturkunskap 1a1, läser du sedan 1a2 och sedan 2. Om din gymnasieskola kan ge dig möjlighet att läsa de kurserna måste du fråga på din skola. Ang valbara... Läs hela svaret
  • Kskdk 18 år

   Biologi, fysik, kemi?

   Jag vet att man direkt kan läsa biologi 2 utan att ha läst 1:an. Är det samma med fysik och kemi?

   Milla SYV: Hej! Komvux tar inte in på högre kurser om man ej sedan innan har godkänt betyg i underliggande kurser. Prövning kan man däremot anmäla sig till utan att behöva visa upp några betyg. På... Läs hela svaret
  • nina 22 år

   Hur värt är en högskoleexamen på 120 hp?

   Hej! Jag har lite allmänna frågor kring vad man kan göra med högsskoleexamen på 120 HP. Jag har läst lite om examen på grunsnivå vid Örebro universitet och där stod det följande: Högskoleexamen bygger på studier om 120 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp inom ett huvudområde, inklusive ett...

   Milla SYV: Det blir upp till varje arbetsgivare att bestämma om hen vill anställa dig eller ngn annan. Ibland kan även helt andra saker än längd på tekniska studier bli avgörande- t.ex... Läs hela svaret
  • emma 19 år

   hur gör man när man hamnat på en dålig apl plats?

   Jag har hamnat på en apl plats som jag inte gör något på, då menar jag att jag hamnat på en restaurang som inte får in så många gäster vilket leder till att jag inte har något att göra och jag jobbar 14-22 varje dag (tisdag...

   Liselotte Johansson: Hej Emma,börjar med ett "kreativt förslag" - fråga din lärare om det skulle gå att du Byter plats Med ngn annan elev, som kanske nu är trött på att "springa benen... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga