Anonym 20 år
  Hej!
  Jag läser nu sista året på gymnaiet i naturlinjen. Mina betyg räcker inte för att söka till läkarprogrammet här i Sverige så jag är tvungen att söka till Polen. Jag undrar hur och när man söker till antagningsprovet för Polens läkarprogram?

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,
  om du är eller senast 21 juni 2018 blir Behörig till läkarprogrammet - råder jag dig att lägga in ansökan till alla de svenska läkarprogram i alla fall; och speciellt om du har gjort högskoleprovet. Du kan nämnligen även med lägre betyg komma in i HP-urvalsgruppen. Sista dag att lägga in ansökan till svenska högskoleutbildningar är 16 april, dvs imorgon. Du förlorar inget på att lägga in ansökan till läkarprogrammen, så varför inte?

  Ang. söka till Polen, kan vi tyvärr inte hjälpa dig mer än att ge några länkar, ex till Reportage på Framtid.se >> som nämner på vilka universitet i Polen som de flesta svenskar studerar (och jag tänker så här: om många svenska studerar på just de universiteten i Polen, måste det ju vara "bra" studier, annars skulle inte så många studera där...? :);

  och till en plats på högskolornas gemensam hemsida som berättar om studier i Polen, där du själv kan söka vidare: studera.nu/studera-utomlands/pa-egen-hand/lander-a-o/polen

  Det finns företag som förmedlar studier i utlandet; dock kan vi inte rekommendera något företag som förmedlar studier till läkare utomlands... detta pga vi ej kan ta ansvar på vilken kvalité den "förmedlingen" håller. Om du blir missnöjd med den hjälpen du får hos ett företag/förmedling/organisation som vi skulle rekommendera, kan vi ju inte hjälpa det på ngt. sätt... vi har ingen möjlighet att ge dig någon kompensation... så vad gör vi då?
  Det är mycket tråkigt att behöva svara att vi i princip ej kan hjälpa till med att förmedla studier utomlands eller ge så mycket info.

  *********
  Vi har samlat allmänna tips och råd vid utlandsstudier - men den riktar sig Allmänt mot alla som vill studera utomlands (alla utbildningar i alla länder). Var god läs nedan:

   

  Att tänka på om man vill studera utanför Sverige:

  1. Ta reda på om utbildningen är CSN-berättigad. Från 1 juli 2015 ändras reglerna för studiemedel utomlands: det blir möjligt att låna högre belopp och att med Studiemedel studera språk i flera världsdelar.

  2. Kontrollera om du har ett giltigt pass och om visum krävs. Ansök om passet, om du saknar ett giltigt pass eller om det kommer att gå ut inom kort, och om visum, om visum krävs, i god tid.

  3. Kolla upp om du kan söka stipendier för att finansiera resan.

   

  4. Ta reda på hur du översätter din utländska examen till en svensk motsvarighet - i fall du senare vill söka arbete i Sverige.

   

  5. Fundera på hur du vill bo under dina utländska studier: på campus, hos värdsfamilj eller i egen lägenhet.

   

  6. Försäkringar är också viktigt att tänka på: kontrollera om du även under utlandsvistelse omfattas av de försäkringar som dina föräldrar (eller andra personer i samma hushåll) har. Om inte, teckna egna försäkringar.

   

  7. Vaccinationer kan behövas när man reser till vissa länder. Vissa vaccinationer bör tas upprepade gånger med några veckors eller till och med månaders mellanrum. Undersök därför frågan om hälsobestämmelser och vaccinationer i god tid inför utlandsresan.

  8. Många college och universitet utomlands accepterar endast studenter som uppnått ett särskilt GPA.

  GPA är en förkortning på Grade Point Average. Detta är ett medelvärde av dina betyg. Hur högt eller lågt ditt GPA ska vara för att bli antagen är upp till varje college eller universitet att bestämma. Du kan räkna ut ditt GPA här. 

   

  9. Spårkkunskaper är viktiga när man planerar studera utanför Sverige. Man kan sällan hitta utbildningar utanför Sverige med undervisningsspråk "svenska", vilket innebär att man antingen måste kunna "landets språk" (t.ex. spanska om man vill läsa i Spanien) eller så söker man studier med undervisningsspråk engelska.
  Exempel på en skola i Finland som har svenska som undervisningsspråk är Novia (en motsvarighet till en svensk yrkeshögskola & högskola).

  Oftast läser man som svensk utomlands på engelska och för att bevisa att man kan tillräckligt mycket engelska (för att klara av sin utbildning utomlands)
  brukar man göra kunskapstest i engelska.

  10. Studier utomlands är alltid förknippade med vissa kostnader. Det är i princip omöjligt att ordna sina utländska studier utan att behöva betala någonting. Vad kostnaderna går ut på är det väldigt olika, beroende på vilka studier det är och i vilket land samt på vilken skola.
  Vad det gäller studier på svenska gymnasieskolor utomlands så gäller (mars 2017) följande:
  Hemkommunerna erbjuder oftast eleven att ta med sig sin skolpeng för studier utomlands. I så fall betalar föräldrarna/vårdnadshavare mellanskillnaden (skolavgift – skolpeng) samt det som kostar att bo på internatet.

  ***

  Bra information om att studera utomlands på högskolenivå finns på högskolornas gemensam hemsida www.studera.nu

  Skolverkets hemsida finns info om hur man översätter svenska betyg till engelska.

  En länksamling
  bra hemsidor som handlar om att studera, söka praktik eller jobb utomlands finns här >>

  *** *** ***

   Vart bör man vända sig om man söker information om studier utomlands?

  Det första man oftast tänker på är att söka information på Internet och fråga Studie- & yrkesvägledare på den egna skolan eller på Komvux i den egna kommunen. Det är två bra vägar att gå, men SYV på skolorna är ej insatta i studier utomlands för att det är omöjligt att kunna vara expert på alla möjliga studier i alla möjliga länder. Det finns ingen SYV som vet allt om alla studier världen över. Information på Internet finns, men man måste se upp för ”bluff”: skolorna som "lovar runt men håller tunt”. För att inte råka ut för bedragare, råder vi kontrollera att det är en riktig och seriös skola som du söker utbildning på. Hur kan man kontrollera det? - Vi råder att ta kontakt med ambassaden och/eller konsulatet där det ofta finns någon sort "utbildningsansvarig". Den personen är insatt i reglerna och kan ge relevant och aktuell information om vad som gäller för studier i just "det landet”: t.ex. om man vill studera i USA, kan man både ta kontakt med den amerikanska ambassaden i Sverige och i den svenska ambassaden i USA.

  Arbetsförmedlingen kan ibland bistå med rådgivning (speciellt om du har frågor om ett EU land). Det finns EU-rådgivare på AF som är experter på olika länder inom EU. Deras jobb är att ge råd och stöd till personer som söker jobb i olika EU länder, men p g a de vet mycket om det ”aktuella landet” kan man ibland få bra tips från dem även i fall man inte söker jobb utan studier & det är också så att du ev. vill jobba och studera utomlands samtidigt (t.ex. studera på deltid och jobba på deltid eller jobba extra vid sidan av studierna). I detta fallet finns det all anledning att söka råd hos en EU-rådgivare via AF.

  Om man har en fråga om en utbildning som man vet finns på en viss skola utomlands, kan man i så fall med fördel ta kontakt direkt med just den skolan för att få svar på specifika frågor, detaljer och få det allra senaste informationen. Personal på skolan vet också om några ändringar planeras inom snar framtid (de ändringar som ännu inte syns på skolans hemsida). Det är alltså bra att få information "straight from the horse´s mouth” men lita inte enbart på det som skolans personal säger till dig, utan dubbelkolla och i fall du har möjlighet att göra en kortare resa och personligen besöka skolan där du senare vill studera, är det en mycket bra idé att göra en sådan ”utforskande resa” (och speciellt om du måste betala en studieavgift - innan du betalar bör du vara säker på vad du ger dig in på).

  På Skolverkets hemsida finns info om hur man översätter svenska betyg till engelska.

   

  Frågor och svar

  • Joel 28 år

   Vad krävs för att komma in på apotekarprogrammet?

   Hej, Jag gick estetisk linje med inriktning musik på gymnasiet och tog studenten 2010. Sedan dess har jag gjort lite olika saker men främst jobbat inom livsmedelsindustrin i ca 5 år efter en yrkeshögskoleutbildning på 3 terminer. Nu har jag börjat fundera på att börja plugga på...

   Milla SYV: Det första du behöver tänka på är att bli Behörig till apotekarprogrammet och för det behöver du ha godkända betyg i fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matematik 4.... Läs hela svaret
  • F 27 år

   Byta ut kurs på slutbetyg?

   Jag läser på komvux för slutbetyg enligt gamla "systemet". Har snart uppnått 2350 p men vill läsa Fysik 2 också utöver detta för att få behörighet till fler utbildningar. Kan jag ta bort en 100 p kurs och lägga till fysik 2 på slutbetyget innan jag ber om att få det utfärdat? Idag har jag alltså...

   Milla SYV: Vissa kurser är i Slutbetyget obligatoriska. Vilken kurs vill du ta bort?
  • Noah 21 år

   Vad kan jag göra för att komma in på socionomprogrammet?

   Hej! Jag ska gå rakt på sak på min fråga. Jag vill komma in på socionomprogrammet och vill veta vad jag kan göra för att komma in i Stockholm eller Malmö som har medelmerit på 18-19 poäng, och 0.95-1 i HP. Jag kommer kunna söka in på urval BII och HP. Mina meritpoäng är 13.59 (kan ej...

   Anna SYV: Hej Noah,jag tror jag förstår hur du känner och kan till en viss hålla med... dock måste man också tänka på att högskoleutbildning är inte en... Läs hela svaret
  • SYV-besökare 32 år

   En fråga om moderna språk?

   Hej, jag är studie- och yrkesvägledare som fick följande fråga: "Jag behärska 4 språk och undrar om det är obligatoriskt att läsa något av moderna språk i Sverige för att komma in på högre utbildningen? Tack! Mvh " Vill gärna höra med er, vad ni tycker man kan svara på den frågan.

   Liselotte Johansson: Hej,om man med "högre" utbildning menar utbildning på Högskola eller Universitet, så är svar: beror på vilket yrke man vill satsa på. Är det Tolk eller Språklärare, då... Läs hela svaret
  • Rosanna 25 år

   Prövning i engelska 7?

   Hej! Jag har endast läst upp till engelska B men har gått en avancerad språk-kurs en termin på engelska i Australien samt bott, jobbat och pluggat där i 3 år och dessutom gjort ett IELS test i Sverige där jag fick 7,0. Jag behöver engelska 7...

   Liselotte Johansson: Hej Rosanna!Du får gärna leta i Alla de olika svenska kommunerna (beöver Inte vara där du bor eller är folkbokförd) - och anmäla dig till prövning i engelska 7; prövningsavgift är... Läs hela svaret
  • Rosanna 25 år

   Läsa moderna språk, skillnad på komvux eller universitet?

   Hej! Jag vill i framtiden studera djursjukvårdare på SLU och måste läsa upp mina betyg. Jag har 14.1 och behöver läsa upp matematik b för att bli behörig. Men även höja mitt meritvärde såklart. Jag undrar om det är...

   Liselotte Johansson: Hej Rosanna,kurser lästa på universitet/högskola påverkar inte ditt meritvärde. De kan ge Behörighet som komplettering, men betygen räknas inte in tillsammans med... Läs hela svaret
  • Ronza 21 år

   Finns det rätt utbildningar för mig på högskola?

   Hej! En 21 årig kvinna i Lund som undrar vad för alternativ en person som mig har om kraven för matte2 inte finns Jag vet att jag kan bli polis, specialpedagog, juridik och jurist program samt tolk, lärare och förskollärare. Men vad mer finns? Folk pratar...

   Anna SYV: Hej Ronza, jag tycker du fick ett bra svar i en kommentar till din fråga. Jag håller med om att du behöver fundera över var dina intressen ligger - i första hand.Det finns... Läs hela svaret
  • Wei 17 år

   Vård och omsorg, APL?

   Hej! Jag går i vård och omsrogsprogram i 2an. Jag ska snart gå ut på APL i 4 veckor. Jag undrar vad händer om jag inte går till apl den sista veckan fast jobbar in dem 5 dagarna på helgerna av de första 3 veckor? Kommer det att räknas som jag...

   Milla SYV: Hej Wei! Det är en fråga du måste söka svar på hos handledare för din praktik. Det som är centralt fastställt är att 15 v praktik är det minsta antal APL-veckor, som kan godtas under 3... Läs hela svaret
  • Melvin 14 år

   Lärare betygsätter från Mellanstadiet fast jag går i Högstadiet?

   Tjohej! Jag går i 8:an nu, och på min förra musik lektion så sa min musiklärare "att vi var en sån stor grupp" (16 elever) så att hon skullee betygsätta från vad vi gjorde i mellanstadiet. Får hon verkligen göra detta??...

   SYV-besökare Syv: hej Melvin, det är Lärarens kompetens att sätta betyg. Men ytterst är det Rektorn som är ansvarig. Be dina vårdnadshavare prata med din lärare och om ni inte får ett bra svar som ni kan acceptera, prata med rektorn på din skola.mvhSYV
  • martina 47 år

   När får jag reda på vad jag ska läsa på inför en prövning?

   Hej, Jag har några frågor vad det gäller Prövning som jag aldrig har gjort förut. När får man reda på vad det är man ska läsa på inför en prövning? I samma stund som man har anmält sig och fått "plats"...

   SYV-besökare Syv: hej Martina,Prövning är ett Test i flera delar, ofta två - skriftlig och sedan, efter ett par veckor Muntlig del. Frågor till den muntliga delen skriver lärare just... Läs hela svaret
  • Joella 24 år

   Vad ska jag bli när jag blir stor?!?

   Hej! Jag har efter många om och men att högskolepoäng är nog rätt bra att ha i ryggen ändå. Men vad ska jag bli?!?! Jag har lätt för att brinna för det jag ger mig in i, kan dock tröttna när jag känner att en arbetsplats/yrke...

   SYV-besökare Syv: Hej Joella, tack för din fråga och för berättelsen om dina erfarenheter och om dina önskemål om det framtida yrket.Du får gärna kika på många olika yrken på... Läs hela svaret
  • Felicia 24 år

   Historiker (forskare)?

   Jag undrar vad som krävs för att jobba som historiker (forskare) och vart och hur man söker det jobbet? Jag har gymnasiebetyg 2A i historia Mvh Felicia

   SYV-besökare Syv: Hej Felicia,du måste börja med att läsa Historia på högskolenivå: högskola eller Universitet och vara beredd att läsa i många år. Det är som lägst fyra års-studier... Läs hela svaret
  • Albin 21 år

   Lite frågor ang utbildning?

   Hej! Funderar på att söka till optikerprogrammet men måste komplettera med Naturkunskap 2 då jag bara läste naturkunskap 1 på gymnasiet. Tänkte höra om ni du vet vilken urvalsgrupp jag hamnar i när jag söker optikerprogrammet sedan?...

   Julia SYV: Hej Albin,högskoleprovet befriar inte från kravet på att bli Behörig. Gör högskoleprovet, men du måste även få godkänt betyg i Naturkunskap 2. Du kommer prövas i BII,... Läs hela svaret
  • catarina 19 år

   hur påverkar det urvalsgruppen när jag läser upp en icke klarad kurs?

   Hej, jag tog i somras examen från ekonomiprogrammet där matte 3 ingår. tyvärr klarade jag inte kursen men känner nu när jag ska söka in att det hade varit bra med de poäng kursen ger. Om jag skulle läsa upp den och få godkänt skulle...

   Julia SYV: Hej Catarina, om du redan nu, innan du läser upp F i matte 3 är behörig till den högskoleutbildning du vill söka till, då prövas du sedan både i... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga