Kimia 24 år
  För en person som ska söka till läkarprogrammet med hög resultat av Hp.

  (Jag förväntar mig åtminstone ett kort svar).

  Mvh
  • A.K. När man ska ta reda på vilken antagningspoäng som behövs för att komma in på ett visst program så är det bästa att använda Universitets- och högskolerådets egen statistik. Den finns här: http://statistik.uhr.se/ Jag gjorde en sökning på läkarprogrammet i hela landet för höstterminen 2014 och valde urval 1, grupp HP. Det är alltså gruppen som blir antagna på sin högskoleprovspoäng. Den lägsta antagningspoängen fanns i Örebro och Umeå, det var 1,75. Den högsta fanns på Karolinska Institutet och på Lunds universitet, och det var 1,85. Så här har det varit i åratal. Det är länge sen man behövde 2,0 för att ha en chans. Om man googlar på detta får man upp nyhetsartiklar från flera av de senaste åren som säger ungefär "Det har aldrig varit så här lätt att komma in på läkarprogrammet!" I år räckte alltså 1,85 (säg 1,9 för att vara helt säker) för att gå på vilket läkarprogram man vill, medan 1,75 (eller 1,8 för att vara helt säker) räckte till programmen med lägst poäng. Visst, det finns inget som GARANTERAR att det inte plötsligt är 2,0 som gäller igen nästa år - men antagligen kommer det INTE att vara så. Så, Kimia, jag hoppas du läser det här och pluggar till högskoleprovet och skriver minst 1,8. Då är det väldigt sannolikt att du får gå på läkarprogrammet. 1,9 var en ren garanti för de som sökte in i år. Det svåra är ju att man inte vet hur det blir nästa år, men om du jämför några olika år på statistiksidan jag länkade till så kan du se om det verkar bli svårare eller lättare.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Kimia!

  Din fråga lyder "Hur stor sannolikhet är det?" - men för vad?

  Sannolikhet för vad?

  Jag gissar på att du menar "komma in på läkarprogrammet" med högt resultat på högskoleprovet. Om jag gissade fel, får du återkomma.

  Den frågan som jag gissade mig till är omöjlig att svara på.
  För det första, vad är "högt resultat" på högskoleprovet? Det högsta är 2.0 - det är DET HÖGSTA. Vad är högt då? 1.95 är högt och 0.1 är lågt... men sedan var går gränsen för "högt resultat"? Jag vet inte det.

  Om vi ändrar i din fråga till "det högsta" resultatet på högskoleprovet - då är chanserna goda men finns inga garantier för att läkarutbildningen i Sverige är mycket populär. Det är många sökande med högsta resultatet på Högskoleprovet och det kan bli så att antal platser på läkarutbildningen är färre än antal sökande till utbildningen som har det högsta resultatet på HP. I så fall tas det hänsyn till deras betyg och en rangordning görs utifrån sökandens betyg.

  Men det kan också bli så att antal sökande med högsta resultatet på HP är färre än platser och då kan även de med lägre resultat på HP också komma in. Det är ingen människa som kan på förhand säga vilka resultat av HP som kan ge plats på läkarutbildningen. Därför är din fråga omöjlig att svara på.

  Jag och mina kollegor SYV-ar kan upprepa samma svar - med lite olika ord - många gånger men det hjälper inte att fråga eller svara om det. Det är ingen som vet svar på din fråga. Du får vända dig till Antagning.se och till SYV på din skola. Du kan gå prata med SYV på Komvux i din kommun. Jag tror inte du får ett annat svar någonannanstans än att just "Det vet vi inte, det är ingen som vet".

  Varför du väljer att lägga så mycket tid på att ställa samma fråga upprepade gånger, vet inte jag. Du kan inte få ett annat svar eller någon sort garanti på att få plats på läkarutbildningen - inte från oss på Fråga SYV i alla fall. Och inte från någon annan SYV - kan inte jag tänka mig att någon kan lova dig en plats, även om du hade absolut högsta möjliga betyg och resultat av HP.

  Bästa hälsningar
  Anna
  • A.K. Anna, det som du säger nu stämmer inte.
  • A.K. Hoppsan, tryckte på Enter för tidigt. När man ska ta reda på vilken antagningspoäng som behövs för att komma in på ett visst program så är det bästa att använda Universitets- och högskolerådets egen statistik. Den finns här: http://statistik.uhr.se/ Jag gjorde en sökning på läkarprogrammet i hela landet för höstterminen 2014 och valde urval 1, grupp HP. Det är alltså gruppen som blir antagna på sin högskoleprovspoäng. Den lägsta antagningspoängen fanns i Örebro och Umeå, det var 1,75. Den högsta fanns på Karolinska Institutet och på Lunds universitet, och det var 1,85. Så här har det varit i åratal. Det är länge sen man behövde 2,0 för att ha en chans. Om man googlar på detta får man upp nyhetsartiklar från flera av de senaste åren som säger ungefär "Det har aldrig varit så här lätt att komma in på läkarprogrammet!" I år räckte alltså 1,85 (säg 1,9 för att vara helt säker) för att gå på vilket läkarprogram man vill, medan 1,75 (eller 1,8 för att vara helt säker) räckte till programmen med lägst poäng. Visst, det finns inget som GARANTERAR att det inte plötsligt är 2,0 som gäller igen nästa år - men antagligen kommer det INTE att vara så. Så, Kimia, jag hoppas du läser det här och pluggar till högskoleprovet och skriver minst 1,8. Då är det väldigt sannolikt att du får gå på läkarprogrammet. 1,9 var en ren garanti för de som sökte in i år. Det svåra är ju att man inte vet hur det blir nästa år, men om du jämför några olika år på statistiksidan jag länkade till så kan du se om det verkar bli svårare eller lättare.
  • Milla Tack A.K. för din kommentar! Du har rätt men också "lite fel" - för att ingen vet vilken antagningsgräns kommer bli i framtiden(vilka betyg eller resultat av högskoleprovet kommer att krävas). Vi kan se hur det var förr men ej hur det blir framöver. Därför kan man inte ge några garantier på att få en plats på en viss utbildning. Det gäller att försöka få så höga betyg man kan och så bra resultat på högskoleprovet som man kan. OBS! att svaret som du kommenterar är 2 månader gammal. Statistik kan justeras i efterhand och siffrorna som fanns för 2 månader sedan och de siffrorna som finns idag - kan skilja sig åt p g a ev. justeringar som UHR gjorde i statistiken retroaktivt. I vilket fall - tack för ditt engagemang och vilja att hjälpa andra elever!
  • A.K. Nej, jag har inte "lite fel". Jag påpekade i slutet av min kommentar att man inte kan veta exakt hur det blir nästa år. Man KAN ju säga "ingen vet hur det blir i framtiden", men samhällstrender ändrar sig oftast inte supersnabbt. Nu är trenden så att det i flera år har varit ganska "lätt" att komma in på läkarprogrammet, jämfört med hur det var för tio år sen. Det blir inte rättvisande att framställa det som att det fortfarande är så. Jag tycker att det är bättre att säga som det är, t ex genom att berätta hur det har varit de fem senaste åren. Jag valde statistik från 2014, det har inte skett några skumma retroaktiva statistikjusteringar. Du kan kolla siffrorna för 2013, 2012, 2011 osv också - det var inte ovanligt lätt just 2014, utan detta har varit en trend ett tag.
  • A.K. Hmm, det är svårt att skriva med rätt tonfall på internet... jag vill inte låta otrevlig, jag vill bara visa att det faktiskt finns statistik som kan vara hjälpsam. När jag själv höll på att söka utbildningar för några år sen var det jättefrustrerande att studievägledare gav vaga svar. Jag lärde mig att använda en massa statistiksidor och andra knep istället. Det finns så mycket användbar information därute, jag tycker det är bättre att säga "vi vet inte säkert, men antagligen är det ungefär såhär" än att säga "det är helt omöjligt att veta".
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Sofia 21 år

   Ingår det att analysera med ideologier i historia 1b kursen?

   Hej, Jag ska skriva prövning i kursen historia 1b, jag har gått ut gymnasiet och har ett examensbevis. Jag har fått uppgifter till prövningen och det ingår att man ska analysera olika historiskamoment med ideologier. Men jag kommer ihåg att jag inte gjorde...

   Anna SYV: Hej Sofia!Läste du just historia 1b eller kanske historia 1a1 på gymnasiet? Inom ämnet historia på gymnasial nivå finns flera kurser. Om kurserna, innehåll i dem... Läs hela svaret
  • Kim 22 år

   Hur räknas meritpoängen?

   Om en väljer att läsa en kurs på komvux med syfte att bli behörig till ett specifikt program på universitetet, kommer det betyget från den kursen att räknas in vid ansökan till andra program som inte kräver den kursen för behörighet? Exempelvis, om jag har ett meritvärde i urvalsgruppen BII...

   Anna SYV: Hej Kim,ditt meritvärde kommer även fortsättningsvis vara på 17 (förutsatt att programmen du söker på universitetet inte kräver fysik-kursen för behörighet).Vad gäller... Läs hela svaret
  • Elin 19 år

   Hur går man till väga för att bli rättskemist?

   Hej! Jag är intresserad av att jobba med rättskemi, d.v.s. att undersöka exempelvis narkotika/droger i blod/hårstrån samt urin. Jag undrar hur man ska gå tillväga för att bli det. Vilken utbildning krävs? Räcker det med kemist? Eller?

   Anna SYV: Hej Elin, jag undrar om det är yrket Forensiker som du är intresserad av? Grundutbildning i kemi (t.ex kandidatprogrammet i kemi) är jag säker på att man behöver (som grund) och... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   rektorsprogrammet?

   Hej! Jag utbildar mig just nu till förskollärare och har kollat in lite på masterprogram mm. Mitt intresse just nu är rektorsprogrammet men jag har svårt att förstå hur programmet är. Min fråga är då hur lång programmet...

   Anna SYV: Hej,oftast går de till så här: man söker jobbet som rektor eller som biträdande rektor och om man får jobbet, och inte sedan innan gick rektorsprogrammet, kan man bli anmäld till den utbildningen som... Läs hela svaret
  • Lea 20 år

   Vilka kurser får man välja på komvux?

   Hej, jag läser på komvux och planerar att skriva mitt GA i samhällsvetenskap, jag har fått en lista med kurser jag kan läsa som tillhör just samhällsprogrammet, men jag undrar om det är fortfarande okej att välja kurser som inte är med i listan (Exempel ekonomi) och fortfarande få göra GA I...

   Anna SYV: Hej Lea,att Läsa kurser på komvux och Vilka kurser som kommer ingå i ditt examensbevis? - behöver inte vara en och samma fråga.Om du undrar vilka kurser som får ingå i ditt... Läs hela svaret
  • Linnea 23 år

   Sjuksköterska utomlands?

   Hej! Finns det möjlighet att studera en Master i ”Psychiatric Nursing” utomlands t.e.x. i Australien efter avslutad sjuksköterskeutbildning i Sverige. Har funderat på specialistsjuksköterskeprogrammet i psykiatri här hemma men undrar om den finns...

   Anna SYV: Hej Linnea,mitt förslag är att du frågar på de utbildningar utomlands där du vill läsa; de som jobbar där bör veta vilka utbildningar som de kommer godkänna som förkunskaper/behörighet inför sina utbildningar.VänligenANNA
  • Margarita 21 år

   Söka till juristprogrammet men saknar poäng ?

   Hej! Jag vill söka till juristprogrammet men det fattas för mig ungefär 2 poäng, jag har full meritpoäng dvs 2,5. Jag har dessutom läst matematik 4 men som jag förstår så ger det inte meritpoäng med tanken på att jag har redan full...

   Anna SYV: Hej Margarita,i det fallet du beskriver i din fråga har jag följande tips att ge:- gör högskoleprovet- gör prövningar i de kurser som ingår i ditt examensbevis (för att... Läs hela svaret
  • Alice 16 år

   Kan man läsa moderna språk även om skolan inte erbjuder det?

   Hej! Jag vill väldigt gärna fortsätta läsa Tyska på gymnasiet, både för meritpoäng men också för att lära mig språket mer. Men de inriktningar jag har tittat på (utöver Natur) är Teknik med profil spel. De erbjuder dock inte moderna språk och jag undrar om man kan lägga till det på något sätt...

   Anna SYV: Hej Alice,det är inte förbjudet att på Teknikprogrammet läsa tyska, men det kan inte heller garanteras. Det är på TE en valbar kurs och erbjuds "i mån av... Läs hela svaret
  • k 17 år

   Sätta betyg utan att kursen har slutat?

   Hejsan! Undrar om det står något i skollagen om att lärare bör sätta betyg om det finns underlag för de flesta kurserna, även om man inte har läst klart de än? Personalen i min skola har sagt detta men vill bara försäkra om att det är sant.

   Anna SYV: Hej K;Ja, det stämmer att om underlag för betyg finns så bör läraren sätta ett betyg. F är också ett betyg. När kursen är slut, bör läraren sätta betyg... Läs hela svaret
  • k 17 år

   Kan man hoppa av och gå om ettan?

   Hej! Jag har fattat lite för sent att jag trivs ej i min nuvarande skola och har mått dåligt ända sen jag börja här. Nu undrar jag om det går att gå om ettan (samma linje)? Har en månad kvar och vill helst hoppa av. Har läst era svar innan där ni skrivit att man helst ska inte göra det men mår...

   Anna SYV: Hej K,vi råder söka till år1 via gymnasieantagningen och det måste du göra senast sista dagen i omvalsperioden. Om du kan få godkända betyg i år1, kan du bli uppflyttad till... Läs hela svaret
  • Sanna 45 år

   Vilken kvot räknas jag i?

   Hej! Jag kommer att göra en prövning av en kurs direkt efter studenten, innan sista kompletteringsdagen. Jag undrar därför ifall jag kommer hamna i BI- eller BII-gruppen. Tacksam för svar!

   Anna SYV: Hej Sanna,om prövningsbetyget har senare datum än datum för examensbeviset, då är det en komplettering. Om du redan innan komplettering är behörig, kommer du prövas både i BI och i BII.... Läs hela svaret
  • Nora 18 år

   Kan en lärare tvinga eleverna att fortsätta läsa en kurs nästa år?

   Hej! Jag är osäker om det här är något ni kan svara på men all hjälp är uppskattad. Jag har en vän som går 2:an i gymnasiet och går just nu matte 2b. Matteläraren har varit rätt lat och därför har de endast hunnit gått igenom halva matteboken under de två terminer de läst kursen (de har läst...

   Anna SYV: Hej Nora,det är en fråga som måste lösas av Rektorn på skolan. Hur skolan förlägger undervisningen (under ett år eller under flera år)... Läs hela svaret
  • Ahmad 24 år

   Gymnasieexamen?

   Hej! Jag undrar om historia 1 och religionskunskap 1 är obligatoriska ämne för att kunna få gymnasieexamen?

   Anna SYV: Ja, minst en kurs i vardera av ämnena - historia och religionskunskap är obligatoriskt att ha betyg i och de betygen måste ingå i examensbevis från gymnasiet och från komvux. De kurserna får... Läs hela svaret
  • Linnea 20 år

   Utökad kurs räkna in?

   Hej! Jag har på gymnasiet läst 2500 poäng och en utökad kurs på 100 p (totalt 2600 p) Mitt meritvärde ligger på 20.46 om jag inte räknar med min utökade kurs och 20.40 om jag räknar med den. Jag läste någonstans att betyget i den...

   Anna SYV: Hej, U-kurser (från examensbeviset) räknas in endast om kursen krävs för särskild behörighet eller om den ger meritpoäng. I exempel som du beskriver i din fråga  borde inte betyget i... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga