anna 20 år
  ngvköejrngösrkme

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Anna!
  Så roligt att du är intresserad av yrke Lastbilschaufför!

  Nyheter inom yrke Lastbilschaufför är att det fr o m år 2013 gäller nya körkortsregler inom Sverige och hela EU: åldersgränsen för att få köra medeltung lastbil (behörigheterna C1 och C1E) är 18 år. Åldersgränsen för behörigheterna C (tung lastbil) och CE (tung lastbil med släp) har höjts till 21 år, från tidigare 18 år, men den som genomgår yrkesförarutbildning till lastbilsförare kan få körkort med behörigheter C och CE från 18 års ålder för att få utföra sådana transporter.

  Om du går i åk9 idag, kommer du att söka jobb efter gymnasiet - om 3,5 år och mycket kan hända på de åren. Arbetsmarknaden i Sverige är också beroende på hur det går i övriga Europa och även i andra världsdelar och det är därför ganska svårt att förutspå hur svårt eller lätt det blir att få jobb som lastbilsförare om några år.
  Prognos som Arbetsförmedlingen har gjort i slutet av juni i år (2015) är att det blir "medelgod" möjlighet att få jobb som lastbilsförare på fem och på 10 års sikt. Läs hela prognosen på http://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Yrke-och-framtid/Yrkeskompassen.html?url=1119789672%2FYrkeskompassen%2FYrkesprognos.aspx%3Fy%3D832%26s%3D8323%26b%3D&sv.url=12.78280711d502730c1800078

  Det som underlättar när man söker jobb är om man är
  -beredd att ta deltids- eller timanställning
  -flytta dit där jobbet finns inom Sverige
  -flytta dit där jobbet finns utanför Sverige
  -villig att starta eget (t.ex. enmans) företag.
  http://www.framtid.se/vaga-starta-eget-foretag/

  Ang. exakt vilka förarbehörigheter du kan få på gymnasiet råder jag dig att fråga på de skolorna dit du kan tänka dig att söka - det kan variera från en skola till en annan men enligt vad vi förstår så kan man på alla gymnasieskolor få C och CE behörighet om man "jobbar på" och kämpar! Man kan också få ett antal andra behörigheter och yrkesbevis - men det varierar på olika skolor och är därför bäst att prata med de aktuella skolorna direkt.
  Du skriver inte på vilken ort du bor och jag kan därför inte tipsa dig om de gymnasieskolor som erbjuder FT, inriktning transport, som finns nära dig.
  Här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=2&orientation=38&vocation=&variant=&county=&order=school ser du alla skolor i Sverige som erbjuder FT, transport. Sortera på län/kommun och du får fram de skolorna som finns på pendlingsavstånd från din bostad. Läs i skolornas presentationer och kontakta skolorna direkt. Gå på öppet hus och besök gymnasiemässorna.

  Läs mer på
  http://www.gymnasieguiden.se/program/FT/transport
  http://www.korkortsportalen.se/e-tjanster-blanketter/Information-om-ansokan-om-korkortstillstand-for-grupp-II-och-III/
  http://www.framtid.se/profession/lastbilsforare/
  http://bliyrkesforare.nu/arbeta-i-transportbranschen/jobb/distributionsforare
  http://bliyrkesforare.nu/arbeta-i-transportbranschen/jobb/fjarrbilsforare
  http://bliyrkesforare.nu/arbeta-i-transportbranschen/jobb/utlandsforare
  http://bliyrkesforare.nu/arbeta-i-transportbranschen/gymnasievalet/gymnasievalet/tjejer-som-valt-transportyrket
  http://www.tya.se/home/branschomraden/akeri/nyheter-artiklar

  Bästa hälsningar och lycka till!
  Milla SYV
  Hej igen!
  Jag har tagit kontakt med några personer väl insatta i transportbranschen och fick svar att det saknas lastbilschaufförer för kortare transporter (inom Sverige) och att det är lätt att få jobb just inom "den delen" av branschen. Däremot är det svårare att få jobb, om man vill köra långväga transporter - till andra länder.

  När det gäller behörigheter att köra olika sortens fordon, som du kan få på gymnasiets FT, inriktning "transport", så är målet att eleven har B, C, CE samt YKB (yrkesbevis), Truck samt ADR (behörighet för att få köra farligt gods). Men detta är förutsatt att eleven når målen i utbildningen, dvs blir godkänd på tester/prov.

  Jag fick också veta att lön för lastbilschaufförer skiljer sig inte mellan kvinnor och män (alla får ungefär samma ingångslön som ligger på ca 24-25 tusen kr/månad).

  Den personen som jag pratade med på TYA, http://www.tya.se tyckte att det är en mycket bra idé att som tjej utbilda sig till lastbilschaufför - för att de behövs flera tjejer i branschen! Han var också mycket positiv till dina framtida jobbmöjligheter - speciellt om du kan tänka dig köra kortare transporter inom landet.

  Hoppas mitt utökade svar ger dig mer "kött på benen"!
  Håller tummarna för dig!
  Milla SYV
  • Milla Den personen som jag pratade i telefon med som jobbar på TYA säger att de duktiga eleverna på FT, transport, får jobb redan innan de är klara med gymnasiet. Det finns inget jobbgaranti i Sverige idag. Men för distributions-förare (kortare transporter inom landet) är chanser att få jobb mycket goda idag och prognosen är också ljus för framtiden.
  • Milla Vi på Fråga SYV är glada när våra svar blir till hjälp! Lycka till med ditt gymnasieval!

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga