Razmus 21 år
  Hej jag har precis börjat gymnasiet och jag hatar verkligen idrott. Enligt vår idrottslärare så får vi frånvaro om vi inte byter om och får man från vari 3 gånger så får man inte ut sitt studiebidrag. Stämmer detta enligt svenska lag eller är det hennes på hitt? Jag har inte tänkt vara med på idrotten och er därför får F. Kort jag ändå få jobb? Eller går det inte när man har F i idrott? Vad händer exakt om jag får F jag är orolig att inte få jobb?

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Razmus!
  Tråkigt att du inte gillar Idrott! :(
  Tyvärr är en kurs i Idrott och hälsa - obligatorisk på alla gymnasieprogram, men du vet ju redan själv om det, eller hur? :)

  Ang. frånvaroreglerna - så är det vid 4 timmars frånvaro på en månad, som din skola är skyldig att rapportera till CSN som i sin tur stoppar utbetalning av Studiebidraget. För att få tillbaka sitt studiebidrag, måste man ha 100% närvaro under en hel månad först.
  Det är de reglerna som gäller nu. Du får kolla med CSN själv också. Läs info på www.csn.se eller kontakta CSN.

  Ang. tvång att byta om - så tror inte jag det finns något i lagtexten, men det är väl rimligt att man byter om när man idrottar.

  Vilket program går du på gymnasiet?
  Med F i idrott kan du ändå få ut din gymnasieexamen. Tråkigt att ha ett F betyg och inte alls roligt att bli av med Studiehjälpen under hela åk1!

  Mitt förslag är att du ber att få samtal med läraren i Idrott. Att du förklarar dina känslor inför ämnet och ber läraren om råd. Min förhoppning är att ni tillsammans kan komma fram till en bra lösning.

  Bästa hälsningar och lycka till!
  ANNA
  Hej igen!
  Vi har ringt till Skolverket och fick fram att det inte finns något i skollagen skrivet om att eleverna måste byta om, i alla fall inte direkt. Indirekt kan man TOLKA det som att "rätt förhållningssätt till sin hälsa" innebär också att man inte går resten av dagen i svettiga kläder.
  Skolverket hänvisar till Rektor på programmet på gymnasieskolan som får "ta i detta", kalla till ett möte och försöka lösa problemet.
  Skolverket kunde inte heller svara på frågan om läraren har rätt att boka av "frånvaro" enbart pga eleven inte har bytt om, utan lovade att läsa noga i alla styrdokument och återkomma.

  Skolverket hänvisar till en rapport från Skolinspektionen som finns att läsa på länken nedan:

  http://www.skolinspektionen.se/Documents/Kvalitetsgranskning/idrottgr/kvalgr-idr-slutrapport.pdf

  Se om du hittar ngt intressant i den rapporten som också har med din situation att göra.

  Vi på Fråga SYV gör vårt bästa för att hitta mer information kring de frågorna som du ställde till oss.
  Vi återkommer så fort vi har mer att tillägga.

  Bästa hälsningar och lycka till!
  ANNA
  • Razmus Tack för svaret jag går fordon transport. Jag har en skada så jag kan inte springa. Så jag lör ju inte bli svettig borde det inte räcka att vara där?.för att inte få frånvaro?
  • Anna Ta läkarintyg (om din skada) med dig och gå prata med Skolsköterska och/eller med Kurator på din skola - snarast. De kan hjälpa till att "fixa till" en speciallösning för dig. I kursen Idrott och hälsa ingår även en teoretisk del.
  • Anna Vet din idrottslärare om din skada? har du en anpassad studieplan i idrott? Som du säkert själv förstår också så kan inte vi på Fråga SYV påverka din lärares beslut om att du bör byta om inför idrottslektioner. Den som kan "beordra" läraren något är Rektor.
  • Razmus Jag har en hälskada sedan jag var 8 men jag har inget läkarintyg. Räcker det att man klarar den teoretiska delen för att få betyg?Om det inte finns några regler som gäller för alla skolor och alla klasser om ombyte så tänker jag inte byta om och om hon nu tvingar mig så tar jag det med rektorn, eller?
  • Anna Läkaren kan bedöma din skada även om den är flera år gammal - om skadan ger dig begränsning i fotens funktion. Bra att utreda det och inte bara för att försöka lösa problemet med kursen i idrott... Gå till vårdcentralen och be om att få remiss till Ortoped (specialist på området). Jag har nu skickat en fråga till Skolverket om det finns stöd i Skollagen ang. byta om inför idrottslektion. Du kan gå prata med rektorn, som är ytterst ansvarig för allt som händer på skolan. Vi får hoppas att rektorn har ngt. bra förslag på lösning. Vi återkommer till dig när vi får svar från Skolverket.
  • Anna Jag ska nu skriva ett nytt (utökat) svar till dig.
  • Razmus Tack hoppas de hör av sig snart
  • Anna Har du läst mitt utökade svar ovan som jag skrev för en timme sedan? Be rektor om att boka möte där du, dina vårdnadshavare, lärare i idrott, skolsköterska, din mentor - alla samlas och "slår era huvuden ihop" i ett försök att lösa problemet. Du måste ju också förstå att om idrottsläraren skulle säga till dig att det är OK att inte byta om och bara sitta där och så får du F i betyg men ingen frånvaro - så kan det finnas flera elever som vill göra så och så har man en grupp "sittande elever" och kanske en hel klass. Skolans uppgift är att göra allt för att ge kunskaper i varje kurs och förutsättningar till din utveckling på olika sätt, att du ska testa olika saker och våga göra det som känns "motigt" ... för att på arbetsplatsen blir det säkert så att vissa uppgifter man får göra vill man egentligen inte göra men man måste. Så jag tycker att du kan FÖRSÖKA byta om och delta i lektionen - i alla fall i en lektion /testa det/. Om du sedan känner att du absolut inte kan, då ber du rektor om att boka ett möte. Kan du göra så?
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Alva 15 år

   Får man bedöma läxor?

   0 Poäng Alva 15 år 4 minuter sedan Hej! Jag går sista året (9:an) och har spanska. Min lärare ger ofta mycket läxor och ganska svåra. Han använder flera gånger uppgifter på gymnasienivå vilket många såklart tycker är väldigt svårt. Läxorna gör oss väldigt stressade därför att han...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anderas 18 år

   Merit och Jönköping university?

   Hej, jag har kollat mycket på denna linjen: https://ju.se/studera/valj-utbildning/program/program-pa-grundniva/international-economics.html Om ni kollar på behörigheten står det "Grundläggande behörighet samt Matematik 3b eller 3c, Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2. Eller: Engelska 6/B"...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Hilda 20 år

   Vad händer om jag läser till engelska 7?

   Hej! Jag har tagit studenten från det naturvetenskapliga programmet med inriktning samhälle. Jag planerar nästa år att söka till receptarieprogrammet och har därför läst till biologi 2 på komvux förra hösten pga behörigheten. Nu funderar jag på att läsa till engelska 7, som jag inte läste på...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Jesper 34 år

   Meriteranbe kurser för att ge Behörighet i ämnet slöjd?

   Jag har lärar legitimation med behörighet att undervisa i bild o form från gymnasiet och neråt. Jag vill komplicera detta genom att läsa in slöjd. Frågan är kan tex läsa ett halvår på Konstfack eller liknande vad räknas som slöjd utbildningar? Jag vet att umeå och Linköpings uni erbjuder...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Vilma 18 år

   Utbildning till undersköterska?

   Hej! Går i trean på gymnasiet samhälle beteende. I somras jobbade jag på äldreboende och har verkligen fastnat för det. Älskade verkligen mitt jobb och det ända jag kan tänka mig jobba som just nu är undersköterska. Önskar så att jag inte valde vård och omsorg till gymnasiet men då var det inte...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anna 18 år

   Söka till högskola med matematik- och fysikprovet?

   Hej! Jag är intresserad av en civilingenjörsutbildning på KTH och ska söka nästa år. Om mina betyg inte räcker till att komma in (BI urvalsgruop) och inte högskoleprovet (HP urvalsgrupp) kan jag då söka med matematik- och fysikprovet och konkurrera om platserna där? Det är totalt 75 p och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Caroline 32 år

   Lönespecialist eller lönekonsult? Vad är skillnaden?

   Hej. Jag har börjar se mig om efter utbildningar. Har kännt en tid att jag skulle vilja jobba med något ekonomiskt, administrativt. En bekant föreslog "lönespecialist". Tydligen skulle det vara stor efterfrågan och lätt att få jobb senare. Jag har...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • My 23 år

   Kan jag byta universitet vid valet av mitt andra ämne?

   Hej! Jag läser för nuvarande ämneslärarprogrammet 7-9 med geografi som ingångsämne. Jag vill gärna läsa historia som andra ämne men finns tyvärr inte att välja vid universitetet jag läser på. Är det möjligt att byta lärosäte vid ämne 2?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • saga 28 år

   Studera kriminologi under våren?

   Kan jag studera kriminologi med inriktning psykologi eller tvärt om, nu under våren 2021? Hittar endast enstaka kurser Att välja till vårterminen och jag vill gå hela 3års utbildningen med en kandidat examen.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sophia 27 år

   Ang svenska 3 som behörigt ämne?

   Hej! Jag har ett slutbetyg från 2012 och har inte svenska 3, jag undrar om jag måste läsa Svenska 3 för att ha behörighet till att söka in på högskolan.. ingår svenska 3 i grundläggande behörighet?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lisa 20 år

   F Idrott och hälsa 1!?

   Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet. I juni kommer jag inte att få gymnasiexamen eftersom jag har F i engleksa 5,6 och idrott och hälsa 1. För att få examen tänker jag läsa upp engleksa kurser 5,6 på komvux efter gymnasiet. Räknas idrott då bort om jag läser upp dessa betyg på komvux? Eller...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malin 22 år

   Söka nytt program?

   Hej! Jag läser just nu första terminen på ämneslärarprogrammet, men skulle vilja söka till socionomprogrammet vt 2021 eftersom jag hellre skulle vilja läsa det. Hur går jag tillväga om jag skulle komma in på socionomprogrammet? Ska...

   Anna SYV: Hej Malin, du för söka andra utbildningar och om du kommer in på en ny utbildning, kan du då bestämma dig om vad du vill göra. Jag råder dig söka till socionomprogrammet som ditt... Läs hela svaret
  • Ella 19 år

   Bastermin inkluderande matte 3c i vår?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag...

   Julia SYV: Hej Ella,se listan på studera.nu/jamfor-utbildning/?q=&f=9%5Bf*7%5BV21 - det är basterminer med start VT-21. Innehåll i varje bastermin måste du se själv; det kan vara olika. Kan vara... Läs hela svaret
  • Lea 14 år

   Vilken skola ska jag välja?

   Hej! Jag är en tjej som är intresserad av teater och vill jobba med texter för teater i framtiden. Jag vet att det finns humanistiska inriktning språk och estetiska inriktning teater. Båda passar mig för jag är intresserad både av teater och...

   Julia SYV: Hejsan!Fundera på att i första hand söka till inriktning Teater på estetiska programmet och i andra hand till inriktning Språk på HU.Inriktning Teater erbjuds i Sverige på cirka 50 gymnasieskolor. Se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?ES-teater
  • Ella 19 år

   Behörighet matte 3c utan påverkan på betyge?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag är rädd att det kan sänka mitt meritvärde. Finns det...

   Anna SYV: Var god läs tråden på https://www.fragasyv.se/fragor/bastermin-inkluderande-matte-3c-i-var

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga