Camilla
  Hej! Min dotter är inställd på att söka till IB hos både IHGR och Hvitfeldska i Göteborg. Vi bor i kommunen, det förstår jag är meriterande?
  Hur ser proven ut hos de båda skolorna och vad skall hon förbereda sig på inför dessa? Vad jag förstår finns det inga gamla tester att kika på inom ffa matten?
  Jag såg att många skolor i andra delar av landet har svarat tidigare här hos er men inte de i Göteborg?

  Hon är också intresserad av IHGR SP PACE, Göteborg, som är ett spetsprogram för engelska inom Samhällsprogrammen. Vet ni något om detta program och deras test inom engelskan?

  Kan man söka hur många gymnasieskolor som helst via Indra innan den 1 februari? På min tid fick man söka max tre gymnasieskolor men så verkar det inte vara nu?

  Hur skall man tänka strategiskt när det gäller att rangordna sina val? För visst är det så att om hon kommer in på flera kan hon bara bli antagen till den skola som är rangordnad först av de skolor hon valt? Hon kan inte välja i efterhand? Kan hon ändra sig efter att hon gjort sina val den 1 februari? Hur i så fall?

  Med vänlig hälsning, Camilla

  1 Svar

  Anna SYV på FrågaSYV

  Hej Camilla,
  IHGR har digitalt öppet hus ikväll, den 19 jan 2022 - kl.17.00 - se info på gymnasieguiden.se/gymnasium/ihgr-international-high-school-of-the-gothenburg-region Jag råder dig och din dotter besöka det eventet!
  Den andra skolan som din dotter är intresserad av - Hvitfeldtska-gymnasiet - har digitalt öppet hus den 22 jan kl.11.00
  I Göteborg brukar eleverna kunna ändra sina val till gymnasiet under Omval med hjälp av SYV-en på sin skola (SYV loggar in och ändrar elevens val). Det är elevens rättighet att få lov att ändra sig under Omval som ligger senare på våren men vissa gymnasieantagningskanslier låter endast ändringar på SYV-inloggning, bland annat så brukar vara fallet i Göteborgs regionen. 
  Du har rätt vad gäller prioritering av skolorna i gymnasieansökan: eleverna får söka till många gymnasieskolor (finns egentligen ingen begränsning) men om eleven blir antagen till sitt första, högst prioriterat, val, då "försvinner" de andra alternativen... och så vidare - om eleven t.ex blir antagen till sitt tredje alternativ, kommer antagningsbesked se ut så här:
  1. RESERV
  2. RESERV
  3. ANTAGEN
  4. borttagen
  5.borttagen
  Eleverna ställs i RESERV till högre prioriterade alternativ och bli antagna senare om någon elev avstår sin plats på den skolan som "vår elev" prioriterat högre i sin ansökan.

  Vad gäller innehåll i antagningsproven, så är det en fråga som just den aktuella skolan bör svara på. Allmänt gäller följande: gymnasieskolorna brukar inte kräva att eleven kan mer än det som ingår i grundskolekurserna som eleven läser på sin grundskola. IB-skolornas personal har tidigare berättat för oss att de söker efter elever som "passar att läsa på IB" - det är nämligen speciellt att läsa på IB. Förutom att undervisning är på engelska så är det även mycket annat som är annorlunda, t.ex spelar slutproven i slutet av IB-programmet mycket stor roll (man kan likna det med gamla svenska studentexamina då man läser i flera år och sedan avlägger det stora slutprovet som i princip blir avgörande för betygen: klarar man inte det, så blir man underkänd, trots sina tidigare prestationer... förenklat kan man förklara på det sättet - och det passar inte alla elever; sedan finns det endast 2 så kallade "re-takes" (omprov); har man misslyckats på båda retakes, så får man inte fler chanser och man kan inte komplettera på komvux heller då IB-betygen är inte kompatibla med de svenska betygen, kan inte ingå i samma utbildningsdokument). Helt kört blir det som tur inte då man kan hoppas kunna komma in på folkhögskolans allmänna kurser och där läsa mot omdöme om grundläggande behörighet. Som jag förstod det enligt vad personal berättar, så förväntas eleverna på IB ta mycket eget ansvar. De blir inte så "påpassade" under studiernas gång men förväntas samla på sig kunskap och kunna prestera på slutproven sen. Som sagt, passar inte det sättet att läsa för alla elever. Under intervju och/eller genom att läsa det personliga brevet som eleven bör skriva vid ansökan till IB försöker de ansvariga göra bedömning om IB-skolans upplägg passar just den eleven eller inte. 

  Din dotter är intresserad av spetsutbildning på IHGR. Den skolan har öppet hus (digitalt) ikväll, den 19 jan 2022. Besök gärna det eventet!

  Allmänt gäller
  Spetsutbildningar passar för särbegåvade elever eller för elever som är mycket intresserade av ett visst ämne och är både duktiga i det ämnet och beredda att lägga mycket tid på sina studier. Det är nämligen så att inom "spetsämnet" - om eleven klarade alla gymnasiala kurser som finns och gymnasietiden ännu inte är slut, så kan eleven få möjlighet att påbörja läsa högskolekurser (redan på gymnasiet, alltså). Spetsutbildningar är tänkta för elever som annars skulle ha för tråkigt i skolan, då de (i alla fall i spetsämnet) ligger på mycket högre nivå än majoritet av eleverna i klassen på grundskolan.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga