A 23 år
  Hej,

  Jag går 1a året i natur särskild variant musik. Detta innebär att jag inte har några poäng till programfördjupning och fysik 2 ej är inkluderad i programmet; vi har alltså 200p att välja till kurser.

  I dagsläget har jag valt Psykologi och Matte 5, kommer försöka läsa Engelska 7 och Fysik 2 som utökad kurs. Jag är dock osäker på om jag vill välja Spanska 4 eller inte.
  Har lite frågor:

  1. Jag tycker Spanska är väldigt tråkigt även om jag är relativt bra på språket, men jag anser också att det är väldigt bra att kunna det spanska språket. Om jag inte väljer Spanska 4 nu, men senare ångrar mig och vill fördjupa mina kunskaper i språket, finns ju risken att jag kommer ha tappat mina kunskaper och därför kommer ha mycket svårare att lära mig. Om jag däremot väljer Spanska 4 så är sannolikheten att jag bör fortsätta med språket ganska hög, då det är syftet med att jag läser vidare, och då jag troligtvis inte kommer få tillräckligt med kunskaper från Spanska 4 för att kunna använda språket tillräckligt bra för att sluta studera. Är det värt att välja till Spanska 4 eller inte (speciellt med tanke på hur mycket poäng jag har att välja på), eller kan ni hitta en annan metod? Och behöver man moderna språk 4 för att få behörighet till någonting?

  2. Jag är osäker på om jag vill gå Matte 5 eller inte; jag gör det till större delen för meritpoängen, men tycker också det kan vara kul att gå kursen för kunskaperna. Gällande meritpoängen skulle jag kunna tenta av Kinesiska 4 och därmed få poängen därifrån, jag skulle då kunna välja bort Matte 5 och istället välja ett roligare ämne såsom teater, eller mer praktiskt ämne som retorik. Frågan är hur mycket kunskaper jag får från Matte 5 som kan användas senare i livet? om man senare kommer glömma bort majoriteten av det man lärt sig då kunskaperna inte behöver användas? och om Matte 5 ger behörighet till något?

  3. Visst förlorar man [bara] behörighet till civilingenjör och läkare om man inte läser fysik 2?

  4. Är det möjligt att tenta av Kinesiska 4 som en utökad kurs, alltså att det inte räknas in i mina 2500 gymnasiepoäng, men att jag får meritpoäng för det?

  5. Som sagt så försöker jag i dagsläget få läsa två kurser utökat. Rent tidsmässigt, tror ni man klarar av det? Avråder ni en från att göra detta? Och om jag väljer Spanska 4, alternativt en annan kurs, tror ni att jag skulle klara av att då läsa tre kurser utökat, eller bör jag då välj bort någon kurs? Tror ni man klarar av Psykologi och Spanska 4 (i ettan), och sedan ->Spanska 5<-, Engelska 7, Fysik 2 och eventuellt Matte 5 i trean (om man lyckas lösa det till utökad kurs)?

  Förlåt om det förekommer oklarheter, och förlåt för långt text. Mycket tacksam för hjälp.
  Tack så mycket! :)

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV
  Hej på dig!
  Det gör inget att du skriver många frågor, det är bra att du funderar och tar detta med valbara kurser på största allvar.
  Vi skall försöka "bena ut" det för dig:
  1. "Utökade kurser" är det inte allt självklart att du får läsa. Din skola kanske inte alls tillåter att läsa "utökade kurser". Som regel, så får man inte det. Det är i UNDANTAGSFALL - om man inte kan rymma alla kurser som man verkligen BEHÖVER för behörighet till en eftergymnasial utbildning som man är säker på att man vill söka till - som Rektor KAN EVENTUELLT bevilja läsa en utökad kurs (det räcker inte att man vill läsa; även schemat måste passa och så måste eleven ha kapacitet till att läsa på mer än heltid, där även hälsa tas i bedömningen.). Risken finns att man överanstränger sig. Det handlar ju om studier på MER ÄN HELTID.
  DÄRFÖR tycker jag att innan du tänker på VILKA utökade kurser du bör eller kan läsa, få först svar från Rektor på ditt program om detta över huvudet taget blir möjligt.

  2. Individuellt val - 200 poäng - är det alla elever som väljer. Fick ni lista på vilka kurser som finns att välja från på just din utbildning (ditt program/inriktning)? - detta också har med schemat att göra så att det går att ordna så att inte läraren har flera lektioner i olika kurser samtidigt, och inte ni, elever heller.

  3. Språk är jättebra att kunna och dessutom ger Moderna språk 3 och 4 Meritpoäng. Matte 5 ... undrar du till vilka utbildningar är den kursen behörighetsgivande? Och svar på den frågan är: till några väldigt få tekniska utbildningar på t.ex. Chalmers, Tekniska högskola i Göteborg. Annars så kanske man "glömmer matte" sen, men det som kvar - förmåga och vana av att tänka logiskt, vilket man lär sig att göra när man läser matte.

  4. Du undrar också om hur det blir om du tentar av Kinesiska 4. Finns det en behörig lärare som kan sätta betyg på Moderna språk (kinesiska) 4 på din skola? - det är första fråga. Om du tentar av Modersmål (kinesiska) 4 - är det jättebra men du får inte några meritpoäng för det. För att tenta kurser på din skola måste du också få OK från Rektor (den läraren som skall förbereda tenta för dig och sedan genomföra och bedöma tentan, lägger mycket arbetstid på det - och det är inte alls säkert att rektor tycker att den tiden finns och att hen beviljar det).

  5. Läsa på mer än heltid (utökade kurser) rekommenderas bara I UNDANTAGSFALL när det inte går att undvika. Läser man på mer än heltid, är risken att man bränner ut sig. Det är svårt att få lika höga betyg om man läser flera kurser: extra kurser innebär oftast något lägre betyg - för att man orkar inte läsa lika bra, vilket inte alls är konstigt - för att man måste lägga ner mer tid och ork på studierna men antal timmar per dygn är det fortfarande 24 stycken! *L* :-) Detta ändras inte bara för att du vill läsa fler kurser... *L* :-) Och sova, vila, ha hobby och träffa kompisar måste du ju också hinna göra!

  Jag tycker så här:
  - få SVAR FRÅN REKTOR om det blir möjligt för dig att läsa en utökad kurs eller flera (hur många?) utökade kurser;
  - få en lista från SYV på exakt vilka kurser som du får välja från Individuellt val;
  - få svar om din rektor kommer at bevilja dig tenta av Kinesiska.

  När du har svar på de frågorna, kan du återkomma: skriv vad du fick för svar och vi skall försöka hjälpa dig.
  Bästa hälsningar
  Lycka till med dina studier! *L* :-)
  Julia SYV
  • A Hej hej, tack för svar
  • A Jag är mycket medveten om att utökad kurs läses "utöver skolan"/heltid; så länge det finns plats i kursen och i schemat så är det ok för oss att läsa utökat (om vi inte försöker välja 100 ämnen, vill säga).
  • A När jag skrev 200p till individuella valen menar jag då 200p till både programfördjupning och individuella valen, då jag går natur med musik är programfördjupningskurserna alltså redan valda. De ämnen som jag har nämnt är alla valbara till individuella valen (då vi får välja mellan både programfördjupningskurserna samt individuella val kurserna)
  • A Det är ok att tenta av kinesiska 4 i min skola. Jag tänker tenta av Kinesiska 4 som kursen kinesiska 4 och inte som kurs modersmål 4, på så sätt borde jag väll kunna få merit för det? Det är oklart om jag måste välja Kinesiska som poänggivande kurs som räknas in i mina gymnasiepoäng, men det borde väll funka på samma sätt som om jag "läst" det som utökat; det jag menar är alltså: Skolan har ju beviljat att jag får tenta av kursen, då borde det väll inte spela någon roll om jag själv väljer att ha kursen som poänggivande kurs eller som "utökad" kurs?
  • A Den praktiska delen är i stort sätt redan utredd, de kurser som jag e.v. vill läsa är plockade efter block och kommer inte krocka med varandra. Mitt största problem just nu är egentligen hur mycket man eventuellt kommer orka så mycket utökade kurser, och hur mycket jag förlorar/vinner (meritpoäng, kunskap, behörighet) på att inte välja Matte 5, men tenta av kinesiska 4 (och gå på de andra tidigare nämnda kurser; om det är smartare att inte välja Matte 5 och istället välja något samhällsvetenskapligt såsom Samhällskunskap 2, retorik etc. för att bredda sig själv/blir mer attraktiv på arbetsmarknaden; bör man välja spanska 4 för språkets skull, även om man inte riktigt tycker det är kul (men man är ganska bra på det); och de kurser man e.v. läser utökat, de behöver man väll inte få något speciellt betyg på (över E) för att få exempelviis viss behörighet eller meritpoäng?..
  • A Tack så mycket igen för svar och för den snabba responsen :)
  • Mikael Om kursen är behörighetsgivande eller ger meritpoäng, räknas den också in i Jämförelsetal och i fall du har högre betyg än E i genomsnitt och "bara" E i utökade kurser sänker du ditt Jämförelsetal. Har du redan betyg i kinesiska 3? Om inte, tenta av den också, så får du full merit för moderna språk. Med vänlig hälsning, Mikael syv
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Lars 53 år

   Vad motsvarar IB Chemistry och Physics Standard Level?

   Hej, jag läser IB programmet utomlands och vill komma in på Civilingenjörsutbildningen. Jag undrar om Chemistry Standard Level räcker för att klara Kemi 1 kravet? Och räcker det att läsa Physics Standard Level för att klara Fysik 2 kravet?

   Anna SYV: Hej Lars,om du läser mot diplom från IB, då kommer du få diplom året 2021 eller senare och i så fall finns aktuell info på... Läs hela svaret
  • Tara 17 år

   Måste jag börja om 1an?

   Hej jag är en 16- årig tjej som har haft mycket problem som jag inte vill nämna men de handlar mycket om min hälsa och min mentalitet. Har alltså inte kunnat komma till skolan alls. Min frånvaro är jätte hög och har knappt betyg, man kan säga att jag nästan inte har betyg alls. Jag vet att jag...

   Anna SYV: Hej,om du vill efter gymnasiestudier komma in på läkarprogrammet då behöver du få ut examensbevis från gymnasiet (eller från komvux) eller omdöme om grundläggande behörighet... Läs hela svaret
  • Mary 18 år

   Vad betyder talen man ser i antagningsstatistik?

   Hej! Jag undrar om det är jämförelsetalet som man ser när man kollar antagningspoäng/statistik eller om meritpoängen är inkluderade i dessa tal. Hittade ingen information om det online s tänkte att ni kanske vet. Tänker att det är bra att veta då man kanske tror att man har ungefär tillräckligt...

   Anna SYV: hej Mary, meritpoängen är inkluderade. Det är med MERITVÄRDET (summan av Jämförelsetalet + Meritpoängen) som man konkurrerar, i betygsgrupper, till högskola-universitet i Sverige.
  • bana 20 år

   Hur kommer man in på tandlakarprogrammet genom folkhögskolan?

   Hej, hur är det med att komma in på tandläkarprogrammet genom folkhögskolan? Jag läste att man kan gå in på läkarprogrammet genom folkhögskolan om man har gått in i naturprogrammet i gymnasiet, då kan man läsa ett allmän...

   Anna SYV: Hejsan,du har frågor om att komma in på tandläkarprogrammet.Det är inte alls självklart att komma in på folkhögskolans allmänna kurser. Om du söker och kommer in och har sedan innan... Läs hela svaret
  • Tilda 18 år

   Vilken urvalsgrupp hamnar jag i efter tekniskt basår?

   Jag funderar på att gå ett tekniskt basår efter studenten från ekonomiprogrammet, och sedan söka till någon ingenjörsutbildning. Vilken urvalsgrupp hamnar jag i då? Kan jag komma in med hjälp av mitt resultat på högskoleprovet...

   Anna SYV: Hej Tilda,man måste under alla omständigheter bli BEHÖRIG.Med resultatet av högskoleprovet kommer du prövas i HP-urvalet.i betygsgrupper kommer du prövas så här:... Läs hela svaret
  • Marija 38 år

   Yrkeslärrare eller lärare?

   Hej, jag behöver lite hjälp från er. Jag jobbar på bb avdelningen som usk, trivs väldigt bra men vill utveckla mig och plugga vidare. Vill inte plugga till ssk, då jag inte vill jobba med sjuka, så jag vill ändra riktning helt....

   Julia SYV: Hej Marija,när det är lärarbrist, då anställs även "obehöriga lärare" (alltså de som saknar lärarlegitimation eller har legitimation men "fel sort" t.ex... Läs hela svaret
  • Sabina 21 år

   Lärarprogrammet extrakurs?

   Hej jag studerar lärarprogrammet f-3 och är sugen på att studera någon sommarkurs som skulle gynna mig sen när jag söker jobb som en extra merit. Har du tips på någon kurs som skulle vara bra för en blivande lärare?

   Julia SYV: Hej Sabina,På antagning.se ser jag nu cirka 600 sommarkurser som är sökbara fram till 15 mars 2021 på olika svenska högskolor och universitet. ... vi vet inte i vilken del av landet du bor, t.ex till... Läs hela svaret
  • B 24 år

   Bildlärare utbildningar?

   Finns det inga utbildningar till att bli bildlärare i grundskolan? Inte ens med inrikting på bild? Har googlat jättemycket och det enda jag kan hitta är grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem. Innebär det att man jobbar på fritids...

   Julia SYV: Håller med dig om att det är ibland rätt svårt att hitta info om vissa lärarutbildningar! Det är mycket info, oklart vad som gäller, varje lärosäte kan endast svara för sina egna... Läs hela svaret
  • Erik 22 år

   Hur påverkas mitt slutgiltiga jämförelsetal av betyg i meritkurs?

   Hej, jag studerar just nu matematik-specialisering på komvux för att få extra 0,5 meritpoäng. Jag vet att jag får ut 0,5 så länge jag får godkänt i kursen men hur påverkar ett lågt betyg jämförelsetalet i slutändan? I och med att jag har höga betyg från gymnasiet, skulle ett E i...

   Julia SYV: Hej Erik,du får som lägst totalhöjning på + 0.1... Om du har jämförelsetal på 20.0 får med pga E-betyget i en 100p.kurs sänkning till 19.6 men... Läs hela svaret
  • amed 21 år

   var kan man jobba efter om man har studerat till molekylärbiologi ?

   hej ! jag vill jobba inom vården på labbet att analysera prover ... jag funderar på att läsa molekylärbiologi och jag undrar om man kan då jobba inom vården som biomedicinsk analytiker ? vad kan man jobba som efter man har utbildat sig till...

   Julia SYV: Hej Amed,enligt vad jag känner till så ligger det till så här:Efter grundutbildningen (kandidatprogrammet) i molekylärbiologi, väljer många studenter... Läs hela svaret
  • B 24 år

   Samhällskunskap 1b?

   Hej! Har tänkt söka in till bildlärare och de står att man måste ha samhällskunskap 1b. Jag har läst samhällskunskap 1a1 + 1a2, är detta samma sak eller måste jag läsa 1b också?

   Julia SYV: Hej B, om du har godkända betyg i samhällskunskap 1a1 och 1a2, då har du samma behörighet som samhällskunskap 1b ger.
  • Johanna 21 år

   Språk? Språkyrken? möjligheter till jobb?

   Hej! Jag är väldigt kluven över vad jag ska studera på universitetet men något som jag fått höra av väldigt många nu är att det är viktigt att jag väljer något som jag är intresserad av. Dock är det är...

   Julia SYV: Hej Johanna!Svarar först om UX-design: utbildningar finns bl.a inom Yrkeshögskola, se exempel:yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/ux-designerochutbildning/nackademin/ux-designer********ang.... Läs hela svaret
  • Gerda 20 år

   Engelska 7, extra poäng?

   Hej jag vet att man brukar få nån extra poäng då man läser engelska 7 på gymnasium, men hur mycket får man? Har läst att det är max 1,0 meritpoäng, men vad menar de med "max" kan man få mindre?hur avgörs det?

   Julia SYV: Hej Gerda,betyget i engelska 7 räknas även in i den studerandes Jämförelsetal, alltså i snittbetyget, på så sätt kan höjningen av meritvärde bli både lägre och även... Läs hela svaret
  • anonym 20 år

   Måste jag betala tillbaka mitt studiebidrag om jag får F i en kurs?

   Hej! Jag är en elev som läser matematik 2b på komvux på deltid (50%). Jag började precis kursen den 15 februari och den slutar den 25 april. Alltså läser jag en 100 poängs kurs på 10 veckor. Jag ansökte om studiemedel och de sa att...

   Anna SYV: Hej, frågor om studiemedel besvaras bäst av CSN, därför att det är där beslut tas och utbetalningarna kommer ifrån. Det finns mycket information att... Läs hela svaret
  • Hannah 16 år

   Angående Nationella prov?

   Hej om man får D och C på alla prov i åk 8/9 men A i åk 7. Men sedan får man A på nationella prov kan man höja sig till ett B i slutbetyg?

   Anna SYV: Hej,betygssättningen är Lärarens kompetens.Studie-och yrkesvägledare sätter inte några betyg, och har ej kompetens inom detta område. Därför kan vi inte svara på din fråga.

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga