Elias Fredriksson

  Hej! Jag ville ställa en fråga gällande individuella valet. Jag går Idrott och hälsa 1 - specialisering och fick ett lågt betyg i den kursen. Jag undrar om detta påverkar meritsnittet negativt när man ansöker till universitetet senare. Jag hade tänkte att ansöka till ett läkarprogram och behöver därför höga betyg. Går det att göra någon åtgärd och isåfall vad?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej,
  en elev som på gymnasiet fick F har rätt att göra prövning i den kursen i vilken hen fick F (innan hen går ut gymnasiet, prövningen gör hen på sin egen gymnasieskola). Om eleven får E eller högre betyg, måste hen vänta tills efter studenten och sedan försöka hitta var hen kan göra prövning i den kursen (om hen vill höja betyg i den kursen). Om du höjer ditt meritvärde efter gymnasiet kommer du med det högre meritvärde prövas i BII, kompletteringsgruppen. Du kommer fortfarande prövas i BI (direktgruppen) men med det lägre meritvärde (med det meritvärde som du har på de betygen som ingår i ditt examensbevis från gymnasiet).
  Kurserna inom Individuellt val, 200poäng, räknas in i snittet/jämförelsetalet. Och därför påverkar också meritvärdet, eftersom meritvärde = jämförelsetal + meritpoängen. Det är med meritvärdet som man konkurrerar (i betygsurvalet) om plats på de svenska högskolor-universitet.
  Jag förstår att du strävar efter högt meritvärde, bland annat för att läkarprogrammet brukar man komma in (i betygsurvalet) endast om man har mycket högt meritvärde. Men du kan också göra högskoleprovet och konkurrera därför i HP-urvalet också. 
  Du får också gärna kika på AU-möjligheten, läs på fragasyv.se/info/alternativ-antagning

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga