Mathias 24 år
  Kort info om mig: Går i tvåan, 17 bast, efter 1:an hade jag ett betygssnitt på exakt 19,5 exl. meritpoäng.

  Jag har sedan tidiga högstadiet varit inställd på att jag ska plugga till ingenjör på KTH efter gymnasiet. På senare tid har jag dock dragits mer och mer åt att plugga ekonomi.

  Kan ni ge lite för- och nackdelar med att arbeta som civilekonom respektive civilingenjör? Då tänker jag t.ex. på medellön, karriärsmöjligheter och framförallt om arbetet är kul.

  Något som jag tycker låter kul är att plugga i England. Finns det några fördelar och nackdelar med att åka till England?
  Förutom att det kostar en hel del pengar då...
  Finns det andra sätt att se världen samtidigt som man studerar? Tips?
  • Mathias Tack på förhand! MVH Mathias

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Mathias,
  du ställer några olika frågor och jag skall försöka att svara på alla dem, du får återkomma om jag missar att svara på ngt. eller om du har följdfrågor.

  Jag kan ge dig adress till några hemsidor där du kan få tips och inspiration och även praktisk hjälp vad det gäller att studera utomlands:
  http://www.rotarystudent.se/utbyte-18-30-aar.aspx
  http://www.studera.nu/studerautomlands.4.7433f8012f7262642c80001461.html

  Om att studera i England, se här:
  http://www.studera.nu/studerautomlands/lander/storbritannien.5.27d86368130216405a6800011444.html

  Om att se världen samtidigt som man studerar: förutom att studera utomlands så kan man också studera i Sverige och resa på somrarna /försöka få sommarjobb utomlands, t.ex./. Ett billigare sätt att resa är att använda sig av t.ex. https://www.couchsurfing.org/ (man bor hemma hos folk gratis och kan ta emot gäster från utlandet, om man vill - det är frivilligt att ta emot; man kan åka själv men inte ta emot eller ställa upp som guide i sin hemstad).

  Man kan också delta i Utbytesprogram /du studerar på högskola/Universitet i Sverige men en del av din utbildning är förlagd utomlands/: http://www.studera.nu/studerautomlands/utomlands/erasmusutbytesprogramiutbildningen.5.4149f55713bbd91756380004025.html.
  Fördelar med att komma in på en svensk Universitet och sedan åka som utbytesstudent är att du inte behöver betala terminsavgifter och så hjälper din skola dig med det praktiska (som bostad t.ex.). Nackdelen är att du inte kan fritt välja när eller var du kommer att studera.

  Ang.löner: medellön för Civilekonom ligger idag på ca 36 000 kr./månad
  och för Civilingenjör - på ca 37 500 kr./månad
  Källa http://www.lonestatistik.se/.

  Hemsidor och tips för dig som är intresserad av Teknik, Matematik eller Naturvetenskap:
  Rays är en sommarforskarskola där elever som läser andra året på gymnasiet får möjlighet att prova forska, se här http://www.raysforexcellence.se/

  http://www.ingenjorsvagen.se/

  http://teknikcollege.se/

  http://www.civilekonomerna.se/

  http://www.sverigesingenjorer.se/

  http://www.teknikforetagen.se/

  Bästa hälsningar & lycka till!
  Milla SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga