S96

    Jag är intresserad av att läsa arkivutbildning / kultur / arkeologi (har tidigare haft lite praktik / kortare anställning på ett bibliotek på eftermiddagarna efter gymnasiet och har på mitt nuvarande jobb, i vården, gått igenom pappersjournaler som skickats till scanning.) Jag klarar dock bara av deltidsstudier pga NPF-nedsättningar och jag hittar bara kurser på deltid och inte hela program. Önskar att det fanns hela program på deltid och på distans.

    Min kommun köper inte in utbildning från andra ställen, utan man får välja det som finns och inget av det känns intressant för mig. Att flytta går tyvärr inte då jag inte vill säga upp min lägenhet.

    Dessutom behövs matematik för ”grundläggande behörighet”, vilket jag inte fick godkänt i på mitt gymnasiebetyg och att jag behöver klara högskoleprovet (förstår ingenting av matematiken när jag kollade på gamla prov, men hade lättare för språk-delen), så jag känner mig uppgiven / frustrerad om det ens är värt att försöka när jag kämpade med det (hade svårt att veta hur jag skulle tänka). (Fick ingen ADHD-medicin fören efter gymnasiet så det var svårt att plugga, sov knappt och var väldigt stressad, men fick ändå fullständigt gymnasiebetyg med mest E:n / C:n / D:n och 2300 poäng. Förstår idag att jag kan ha rätt till talböcker, då det skulle underlätta för mig ifall jag skulle försöka plugga.) Hur svårt är grundnivåerna jämfört med gymnasiet? Det låter lättare att bara läsa ett ämne djupare än att läsa flera samtidigt, då jag inte kom ihåg allt från alla ämnen. 
    På Arbetsförmedlingen står det olika krav ”arkivvetenskap 60 hp” för arkivarie, ”BA / kandidatexamen” för bibliotekarier.

    Jag skulle vilja jobba inom arkiv / bibliotek / museum.
    Behöver man inte ha läst ett helt program för att bli arkivarie alltså, eller missförstår jag?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej!
    jag behöver förstå en del av din fråga, nämligen vad innebörden i följande mening är: "Dessutom behövs matematik för ”grundläggande behörighet”, vilket jag inte fick godkänt i på mitt gymnasiebetyg"... Det är mycket viktigt att utreda frågan om du är behörig att läsa på eftergymnasial nivå eller om du måste komplettera med matematiken och eventuellt med annat och om det i så fal är möjligt. 
    Vänligen svara på följande frågor: 
    _ vad heter det dokumentet du fick när du slutade på gymnasiet? Vad står överst på det dokumentet?
    och vad står det om ämnet matematik i det dokumentet du fick när du slutade på gymnasiet? 
    ***
    Om du idag är obehörig till eftergymnasiala studier på grund av att du saknar grundläggande behörighet, kan du inte bli antagen till någon högskole- eller universitetsutbildning. 
    Jag förstår att du har svårt för matte och kanske inte kan få de betygen som krävs för behörighet. Mitt förslag är att du bokar tid med SYV-en på komvux och ber också att få kontakt med kurator på komvux. Komvux kanske inte har en egen kurator men kan hänvisa dig till en kurator och du kan också behöva utredning ang.dyskalkyli (svårighet att hantera siffror) och undervisning i matematik av speciallärare. Jag tycker du har rätt att kräva att den hjälpen erbjuds dig. Ytterst är det rektorn som är ansvarig, så du kan kanske direkt vända dig till rektorn på komvux (i den kommunen där du är folkbokförd).
    Angående det att du inte kan flytta på grund av att du inte vill säga upp din lägenhet, så förstår jag det. Fundera på om du skulle kunna hyra ut din lägenhet under tiden du bor på annan ort där du studerar eller på internat på en folkhögskola där du studerar.
    Folkhögskolorna utanför stora städer har ofta studerandeboende/internat. Jag tycker du kan med fördel kika på utbildningar på folkhögskolorna. Deras upplägg och studieform kan passa dig bäst av alla studieformen (är min gissning utifrån den informationen som finns i din fråga).
    Om studieformen folkhögskola se gärna information på framtid.se/studier/folkhogskola Se exempel på en folkhögskoleutbildning här >> Folkhögskolorna har utbildningar på distans men det är lättare att hitta en passande utbildning som ges på plats, på skolan. 
    Utred frågan om vilka folkhögskolor som finns inom pendlingsavstånd från din bostad. Det kanske går att hitta en passande utbildning på en av de folkhögskolorna, då kan du bo kvar och pendla till skolan.
    Allmänt är det så att distans utan träffar (alltså "heldistans") är inte så jättevanligt; det är inte många utbildningar som finns inom den kategorin. Distans kan innehålla obligatoriska träffar på skolan och ibland ganska många sådana, så det får man se upp med. Om olika varianter av distans var god se fragasyv.se/info/studieformer-distans

    Studie- och yrkesvägledare
    • S96 :

      Vart någonstans ska jag läsa? Det står ”2300 poäng, Fullständigt” (F vid F/U/R).
      När jag kollar upp vad grundläggande behörighet är så står det ”matematik”, men det står inte med i ämnena på gymnasiebetyget.

      ska kolla upp det. Rektorn som jag hade då är inte kvar, men ska ringa till den nuvarande rektorn nästa vecka.

      Om jag skulle få diagnosen dyskalkyli, hur påverkar det då att kunna studera och bli behörig eftersom man behöver göra högskoleprovet?

      (Har även svårt att veta i huvudet hur länge x minuter är.)

      Står att det inte utreds i min region.

      om jag hyr ut lägenheten i andrahand, finns det t.ex färdiginrett på folkhögskolor eller tar man med möblerna då? Gissar att ”campus” betyder att man bor där?

    • Milla :

      ang.bo på internatet på en folkhögskola tror jag innebär att enkel inredning som säng och skrivbord finns i rummet och att köket är gemensamt för flera studerande och där finns kyl/frys, spis och enkla möbler. Men du får gärna fråga om det på den folkhögskola där du vill läsa. ... Angående det att ämnet matematik inte nämns i ditt gymnasiebetyg, så är min övertygelse den att du nu saknar grundläggande behörighet. I grundläggande behörighet ingår att ha godkänt betyg i minst en mattekurs från gymnasiet.
      Om du får diagnosen dyskalkyli kommer du ha rätt att få hjälp att läsa matematik. Du kan inte skippa kravet på att få godkänt betyg i första mattekursen på gymnasial nivå, oavsett diagnoser, om du vill bli behörig till hgöskola-universitet. Att man har diagnoser t.ex dyskalkyli betyder att man har rätt att få hjälp när man studerar t.ex undervisning i en liten grupp eller individuellt med en speciallärare. Kunskaperna behöver du skaffa dig på samma nivå som "vem som helst" men du får ta längre tid på dig och läsa i långsammare takt och med olika hjälpmedel. 

    • S96 : Ingår matematik sedan i själva arkivarieutbildningen? Tackar för svaren!
    • Milla : Jag tror inte att ren matematik skulle ingå i arkivarieutbildningen.
    • Milla :

      Du får också gärna kika på yrken som på olika sätt "liknar" yrket Arkivarie, till exempel Biblioteksassistent och Utbildningsadministratör.

    • S96 :

      Tackar!

      Jag vet helt ärligt inte om jag kommer klara att läsa upp gymnasiematte, då jag har jättesvårt med huvudräkning när det gäller även lätta tal (addition/subtraktion) och kan fastna på ett tal länge tills jag bara gissar så att det inte går för lång tid. Det blir som en slags blockering (som att jag inte klarar av att tänka längre än vissa siffror och att jag får ångest över att jag inte kan). Jag vet inte om jag lär mig av det.

      Jag har hittat videor på Youtube som förklarar hur man ska göra / ställa upp tal och jag skriver ner anteckningar, så att jag förhoppningsvis kommer ihåg hur man gör. Tänkte se om det finns matematikböcker att låna på biblioteket så att jag kan öva så länge.

    • Milla :

      Bra att du försöker utarbeta en handlingsplan ang.hur du ska lära dig mer matte, jättebra! jag vill också tipsa dig om en bra gratis sajt www.matteboken.se 
      Första gymnasiekurs finns upplagd för repetition och självstudier på matteboken.se/lektioner/matte-1

    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga