Jag är intresserad av att läsa arkivutbildning / kultur / arkeologi (har tidigare haft lite praktik / kortare anställning på ett bibliotek på eftermiddagarna efter gymnasiet och har på mitt nuvarande jobb, i vården, gått igenom pappersjournaler som skickats till scanning.) Jag klarar dock bara av deltidsstudier pga NPF-nedsättningar och jag hittar bara kurser på deltid och inte hela program. Önskar att det fanns hela program på deltid och på distans.
Min kommun köper inte in utbildning från andra ställen, utan man får välja det som finns och inget av det känns intressant för mig. Att flytta går tyvärr inte då jag inte vill säga upp min lägenhet.
Dessutom behövs matematik för ”grundläggande behörighet”, vilket jag inte fick godkänt i på mitt gymnasiebetyg och att jag behöver klara högskoleprovet (förstår ingenting av matematiken när jag kollade på gamla prov, men hade lättare för språk-delen), så jag känner mig uppgiven / frustrerad om det ens är värt att försöka när jag kämpade med det (hade svårt att veta hur jag skulle tänka). (Fick ingen ADHD-medicin fören efter gymnasiet så det var svårt att plugga, sov knappt och var väldigt stressad, men fick ändå fullständigt gymnasiebetyg med mest E:n / C:n / D:n och 2300 poäng. Förstår idag att jag kan ha rätt till talböcker, då det skulle underlätta för mig ifall jag skulle försöka plugga.) Hur svårt är grundnivåerna jämfört med gymnasiet? Det låter lättare att bara läsa ett ämne djupare än att läsa flera samtidigt, då jag inte kom ihåg allt från alla ämnen.
På Arbetsförmedlingen står det olika krav ”arkivvetenskap 60 hp” för arkivarie, ”BA / kandidatexamen” för bibliotekarier.
Jag skulle vilja jobba inom arkiv / bibliotek / museum.
Behöver man inte ha läst ett helt program för att bli arkivarie alltså, eller missförstår jag?