Johannes1517
  Hej,

  Jag har nu läst engelska 7 och matematik 3b på komvux och fått D i båda ämnena. Jag läste matematik 3b för behörighet eftersom jag vill plugga till ekonom samt så läste jag engelska för extra meritpoäng. Mitt jämförelsetal i gymnasiet var 14,89. Nu undrar jag hur mitt jämförelsetal kommer påverkas av D betygen i både matematik 3b och engelska 7. Kommer det sänkas mycket eller ungefär 0,05 så man knappt märker något på den sammanlagda meritpoängen???

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej,
  om ditt  jämförelsetal (snittbetyget) i gymnasiet var 14,89 så är det så att du har "nästan alla C-betygen", lite lägre men nästan. Har man alla C-betygen, blir snittbetyget/jämförelsetal exakt 15.0.
  Nu kommer både betyget D i matte 3b och i eng 7 räknas in. Det är två stycken 100poängskurseer och ditt nya jämförelsetal blir i så fall cirka 14.69 men det läggs också + 1.0 meritExtrapoäng för eng7, så ditt meritvärde blir cirka 15.69. Det är med meritvärdet som du konkurrerar i betygsgruppen. Ditt meritvärde lär bli CIRKA 15.69 men jag vågar inte ge någon exakt siffra. Det är var antagning.se räknar fram som gäller. Vår erfarenhet är att Antagning.se räknar rätt (vi har inte några exempel på att antagning.se skulle göra fel vid uträkningen av sökandes meritvärde).
  Du får också gärna kika på yrkeshögskoleutbildningar. Det är eftergymnasiala utbildningar men inte akademiska, inte på högskolenivå... men de ger mycket bra resultat i att snabbt leda till anställning. De är kortare och mer praktiska, jämfört med liknande utbildningar på universitetsnivån. Här är några exempel:
  utbildning/salj-marknadshogskolan/key-account-manager
  utbildning/hermods-yrkeshogskola/internationell-transportlogistiker
  utbildning/affarshogskolan/inkoepare-upphandlare
  utbildning/affarshogskolan/affarsinriktad-redovisningsekonom
  utbildning/salj-marknadshogskolan/account-manager-it-sales
  utbildning/hermods-yrkeshogskola/account-manager-hallbar-forsaljning
  OBS! du kan söka till högskola-universitet och samtidigt till många olika yrkeshögskoleutbildningar (ansökningar påverkar inte varandra och du kan få plats på flera olika utbildningar samtidigt).

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga