Matilda 25 år
  Hej jag år en tjej på snart 19 år och ligger efter väldigt mycket med mina studier. Jag har många F från andra året och har mycket som jag inte har gjort nu i tredje. Jag har också upptäckt att jag går helt fel linje då jag vill bli konditor men går på linjen samhällskunskap med media inriktning. Jag är också väldigt skoltrött. Min fråga är hur ska jag göra för att hoppa av gymnasiet och börja studera till att bli en kontitor.

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Matilda,
  det finns en yrkeshögskoleutbildning, se här http://www.yhguiden.se/utbildning/hantverksakademin/hantverksakademin-modern-larlingsutbildning-inriktning-specialisering-konditor-pralinor som du kan söka, oavsett vilken tidigare utbildning du har. Jag kan inte garantera att du kommer in, men råder dig att söka - för att chansen finns för dig att komma in, eftersom upp till 20% av sökande till en yhutbildning kan tas in- utan att vara behöriga.
  Du kan också söka om till åk1 på gymnasiet till nästa års antagning - RL, bageri/konditori i så fall - om du vill bli konditor. Läs på http://www.gymnasieguiden.se/program/RL/bageri-och-konditori
  Om du berättar var du bor, kan jag skicka tips på gymnasieskolor där den utbildning finns.

  Du kan också se på din kommuns hemsida - om komvux i din hemkommun /där du är folkbokförd/ erbjuder någon utbildning till bagare/konditor.
  På komvux kan man normalt sett läsa från 20 års åldern, men undantag görs för dem som har 3årig gymnasieutbildning bakom sig.
  Och det precis tvärtom för att kunna söka till gymnasiets åk1 - då får man inte har en 3årig gymnasieutbildning bakom sig.

  Just nu tycker jag du kan höra med rektorer på RL, Bageri/konditori - om du kan BYTA till åk1, pågående utbildning. Det är nog ditt bästa chans - eller i alla fall det du bör börja med. Jag vet, tyvärr, inte var du bor, annars så skulle jag kunnat tipsa dig om gymnasieskolor där RL, Bageri/konditori finns
  och jag tänker i första hand på Lärlingsutbildning /för att där tror jag finns största chans för att komma in mitt i läsåret/. Jag skickar nu länkar till några skolor där den utbildning finns:
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/elof-lindalvs-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/harnosands-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/leksands-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/uddevalla-gymnasieskola
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/vackstanasgymnasiet

  Även om du får byta till RL, bageri/konditori nu kan du söka till yrkeshögskola och byta i så fall om du kommer in.

  Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig!
  Mvh Milla SYV
  Hej igen,
  just i Täby hittade jag ingen utbildning på gymnasiet om du vill bli just konditor.
  Men här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/grillska-gymnasiet-i-sundbyberg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/stockholms-hotell-restaurangskola
  och framförallt här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/vackstanasgymnasiet kanske för att de har Lärlingsutbildning
  läs om vad det innebär att vara Lärling här http://www.gymnasieguiden.se/informeras/att-vara-laerling

  Jag råder dig att kontakta rektorer på de skolorna som erbjuder RL, inriktning Bageri/konditori med frågan om du kan byta till dem till åk1. För det måste plats finnas och sedan är det rektor som beslutar om hen kan ta in dig. Varför jag tror att chanser är större i fall Lärlingsutbildning finns på skolan, för att yrkesämnena läser man på Praktik och det är lättare att individanpassa i så fall.
  Förhoppningsvis har du i alla fall några godkända betyg från kärnämnena i åk1 och du behöver inte läsa om de kurserna. Det är dock viktigt att du har utbildning på heltid i fall du vill fortsätta få Studiehjälp från CSN. Rektorn kan besluta om Individuellt anpassat studieplan och vissa kurser kan ersättas med de kurserna som du redan har betyg i.
  Vi på Fragasyv.se kan komma med ett förslag hur ditt program skulle kunna individanpassas (i fall vi får veta vilka kurser som du redan har godkända betyg i) men för att detta skulle vara aktuellt - måste du först få ett JA på frågan om att byta program - från någon rektor på RL programmet på en skola dit du kan pendla (dvs som inte ligger för långt från din bostad).
  Jag skulle kunna skicka några mail till rektorerna med frågan om de har plats och kan tänka sig att ta in dig nu på en gång. Om vi får JA på den frågan, betyder det inte att du MÅSTE byta, utan du behöver inte göra det om du ändrar dig.
  Vill du kontakta rektorerna själv eller vill du ha hjälp med det?
  Mvh
  Milla SYV
  Hej Matilda,
  om du har godkända betyg i kurserna -
  behöver du inte läsa om dem.
  Men det kan vara fördelaktigt för dig att göra det. En gymnasieelev har bara rätt till Studiebidrag om hen bedriver HELTIDSSTUDIER. Om din skola kan ge dig andra kurser på de "håltimmarna" när övriga elever läser de kurser där du redan har betyg i, kan du läsa de andra kurser i stället - men det är heltidsstudier som gäller för att ha rätt till ekonomisk hjälp från CSN. Om du går om några kurser, får du djupare kunskaper i dem och förhoppningsvis högre betyg. Det är också ett plus.
  I fall du skulle gå lärlingsutbildning är det lättare att anpassa så att du kan få heltidsstudier utan att behöva läsa om kurserna /i vilka du sedan innan har godkända betyg/.
  Det finns ingen garanti på att rektor på RL tar in dig nu, när mer än halva första året har redan gått. Det är ett väldigt sent byte. Dina argument när du kommunicerar med rektorn får vara att du är mycket motiverad och att du har godkända betyg i ett antal kurser från åk1 och kan därför koncentrera dig helt på just yrkeskurserna.
  I fall du inte kan byta nu, råder jag dig - för det första se på www.yhguiden.se under första veckan i februari då ännu fler YH utbildningar läggs ut /beslut från yrkeshögskolemyndigheten förväntas i slutet av januari/ och att du söker en YH utbildning med start snarast. Det finns inga garantier att du kommen in på en YH utbildning. Du är inte behörig, men de tar in upp till 20% obehöriga - eller, rättare sagt, KAN ta in obehöriga.
  I fall du läser 3 år på gymnasiet - och inte får Gymnasieexamen, utan Studiebevis/intyg/ kan du läsa på komvux sen, men du kan inte söka till åk1 i fall du redan har läst hela tre år på gymnasiet, oavsett om du får examen eller intyg.
  Det absolut bästa för dig skulle vara att byta till åk1 RL nu, så fort som möjligt - om du på allvar vill utbilda dig till konditor. Du kan fråga om du kan byta till åk2 på RL, bageri/konditori men här är det då enbart Lärlingsutbildning som jag ser som möjlig lösning.
  Önskar dig det bästa och håller tummarna för dig - riktigt hårt!
  Milla SYV


  • Matilda Jag bor i Stockholm, Täby
  • Milla Jag skriver ett utökat svar till dig nu.
  • Matilda Om jag byter från år 3 till år 1 måste jag då gå de kurser som jag redan har betyg i som t.ex. idrott och svenska1??
  • Milla Jag skriver ett utökat svar till dig och du kan läsa det om ca 10 min.
  • Matilda Tack för svaren. Jag skulle verkligen uppskatta om du hjälpte mig ta kontakt med rektorerna.
  • Milla Vi återkommer när vi får svar från någon skola med RL, bageri/konditori. Håll tummarna!
  • Matilda OK. Har du någon aning om hur lång tid det kan ta??
  • Peter Jag kommer att skriva svar till dig nu ...
  Läs alla kommentarer
  Peter SYV SYV på GymnasieGuiden
  Hej Matilda,
  titta på de skolorna
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/grillska-gymnasiet-i-sundbyberg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/stockholms-hotell-restaurangskola
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/praktiska-nykvarn

  Det verkar finnas plats på dem på RL, konditori - och rektorerna är villiga att inleda kontakt med dig ang. byte till dem. Hör av dig snarast ang. vilken/vilka av de skolorna som ligger på pendlingsavstånd från dig - så att du skulle kunna gå där. Om du blir Lärling, kan din Lärlingsplats ligga långt utanför självaste skolan. Har du tur, kan lärlingsplatsen vara mycket nära din bostad. Det vet vi ännu inte och det är för tidigt att diskutera just det.
  Första steget får vara att du inleder mail-kontakt med rektorerna och vi förestår att du bokar besök till skolan/skolorna (helst till alla tre) snarast.
  Mvh
  Peter SYV
  • Matilda De två först tar lite mer än en timme att ta sig till den tredje skulle ta runt två timmar att ta sig till
  • Anna Vi hoppas att du kan få en lärlingsplats närmare din bostad. Vi håller tummarna för dig! Anna SYV på Fragasyv.se

  Frågor och svar

  • Sara 25 år

   Icke reglerade yrken?

   Vad menar ni när ni säger att ekonomi utbildningar eller revisor tex är icke reglerade arbeten? Menar ni att de inte krävs en speciell spikad utbildning som tex sjuksköterska utbildning för att bli sjuksköterska, och typ läkarprogrammet för att bli...

   Milla SYV: Ja, på ett ungefär kan man säga så som du förklarar själv i din fråga. Det finns ett mindre antal Reglerade yrken - se framtid.se/yrke/reglerade-yrkenoch den stora mängden är -... Läs hela svaret
  • Sara 25 år

   Betyg från komvux?

   Jag har pluggat på komvux och läst matte 3 engeöska 7 o moderna språk 3 och 4 Men hur kommer skolan veta att jag läst de när jag söker till högskola? Det står bara mina betyg från gymnasiet

   Milla SYV: Hej Sara,om du på din inloggning på www.antagning.se inte kan se dina betyg i matte , engelska 7 och moderna språk 3 och 4, då behöver du ladda upp de betygen själv, så att personal på... Läs hela svaret
  • Sara 25 år

   Mäklarekonom eller fastighetsmäklare?

   Hej jag undrsr skillnaden mellan mäklarekonom och fastighetsmäklare? Läste men förstod inte! Kan du förklara ?

   Milla SYV: Hej Sara,om yrket fastighetsmäklare berättar vi på Framtid.se/yrke/fastighetsmäklare - det är ett av de reglerade yrken där strikta krav ställs på vilken utbildning man... Läs hela svaret
  • Josefine 27 år

   Komvux grundskola, poäng?

   Hej, Jag har två frågor. Jag har precis läst klart tre kurser på grundskolenivå via Komvux som totalt ger 500 poäng, matte 100 poäng, engelska 200 poäng och svenska 200 poäng. Jag har blivit godkänd i matte och svenska ( fick B i...

   Milla SYV: Hej Josefine,hur CSN gör bedömningar är det bäst att fråga CSN om. Det finns tyvärr många olika "punkter" på vilka CSN kan ge avslag om ansökan om studiemedel.... Läs hela svaret
  • Silke 18 år

   Vad motsvarar matematik B(i Danmark) för nivå i matematiken i Sverige?

   Jag vill studera på ett bachelor-program i Danmark som kräver matematik B. Vet ni vad det motsvaras av i Sverige(om det är matematik 2b/3b) eller var jag annars skulle kunna hitta den informationen?

   Milla SYV: Hej,ställ din fråga till Öresund direkt. Mycket info bl.a om att studera i Danmark hittar du på oresunddirekt.se/se/jag-vill-studera-i-danmarkAnnars kan jag ge... Läs hela svaret
  • studerande 24 år

   Betyg från komvux?

   Jag har tagit studenten och tänkte läsa ma3 på komvux. Kommer betyget i ma3 adderas till mitt gymnasiebetyg ? Ex. Jag har A i allt i mina gymnasiebetyg och läser ma3 på komvux och får E, kommer det sänka min merit ? Tänkte söka...

   Mikael SYV: Hej Studerande!Till läkarprogrammet i Sverige behöver du ha godkänt betyg i matematik 4. Och det är just betyget, alltså i matte 4 som kommer räknas in i ditt jämförelsetal. Om du läser... Läs hela svaret
  • PAULINA 22 år

   Komvux och högskola?

   Hej, jag kommer plugga komvux nu i vår från 15?mars till 16 maj, jag kommer söka högskola men då mina kurser går längre än vad den sists ansöknings datumet är för högskola kommer inte jag få med dem poängen då...

   Mikael SYV: Hej Paulina,info om viktiga datum för dig som söker till högskola-universitet i Sverige finns på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/viktiga-datumom det står där att sista Kompletteringsdag... Läs hela svaret
  • Khaleed 33 år

   Kan jag använda mig av tilläggskomplettering?

   Hej Fråga Syv, Jag tog examen i Naturvetenskaplig linje år 2008, jag saknar 200 poäng för att bli behörig till Uni/högskola. Kurserna som gör mig obehörig är bl.a. Matte D (3C) Fysik B (2) och Kemi B(2). Redan år 2010 så besökte jag Syv i min hemort och berättade att jag gärna hade velat byta...

   Mikael SYV: Hej, om du gick ut gymnasiet i Sverige 2008, så borde du ha fått antingen ett SLUTBETYG eller ett Samlat betygsdokument. Du skriver att du "tog examen" vilket ej kan stämma... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   Vad händer med mitt andrahandsval?

   Hej! Jag planerar på att söka till universitet nu i mars och undrar kring huruvida antagningen fungerar. Om man skulle komma in på sitt förstahandsval som man sökt, har man då möjlighet att tacka nej och därefter välja sitt andrahandsval osv? Eller är det förstahandsvalet som gäller om man blir...

   Milla SYV: Hej Emma,vi ställde din fråga till Antagningshandläggare på Avdelningen för antagning och studentstöd vid Universitets- och högskolerådet (UHR) och nedan kan du läsa hennes... Läs hela svaret
  • Sofia 24 år

   Kan jag tillgodoräkna min juristexamen inom ämneslärarprogrammet?

   Hej, Jag vill bli gymnasielärare och har en juristexamen. Jag har förstått att det går att läsa ämneslärarprogrammet och bli behörig lärare för att sedan ansöka om utökad behörighet för att bli behörig juridiklärare. Jag undrar däremot om det är möjligt att på något sätt tillgodoräkna...

   Anna SYV: Hej Sofia,du måste ställa din fråga till studievägledare på de institutioner där programmen ges som du vill läsa, för att du ber i så fall om... Läs hela svaret
  • Josefine 32 år

   Behörighet till universitetet, Tandteknikerutbildningen?

   Kära SYV! Till hösten vill jag gärna läsa till Tandtekniker på Malmö universitet. Jag har saknar behörighet i Naturvetenskap, då jag bara har läst Naturvetenskap A. Har dock läst Matte B och Sam A. Detta säger universitetets hemsida om...

   Daniel Larsson: Hej Josefin,det svaret du fick från SYV på komvux stämmer. Jag ska förklara hur det ligger till.Se i Tabellen - vilka gamla kurser som motsvarar de nya kurserna. Den gamla kursen... Läs hela svaret
  • hanna 19 år

   Vad kan man bli?

   Hej! Jag undrar med vad man kan jobba med efter man är klar med programmet "Interkulturellt företagande"

   Daniel Larsson: Hej Hanna! jag gissar på att du i din fråga menar den här utbildningen på Södertörns högskola, sh.se/program--kurser/program/grund/interkulturellt-foretagande, stämmer det?Det är en av de... Läs hela svaret
  • Linn 20 år

   Vilket program ska jag välja för att bli kriminolog?

   Hej! Mitt drömjobb är kriminolog och helst skulle jag i framtiden vilja jobba som civilutredare eller utredare grova brott. Men jag har lite svårt att se hur jag ska kunna ta mig dit på ett bra sätt som samtidigt garanterar mig jobb. Bor även i en ganska liten...

   Anna SYV: Hej Linn,någon jobbgaranti kan man inte få om man vill bli kriminolog. Jobbgaranti finns annars inte heller för ngt annat yrke. Det kan finnas "goda förutsättningar"... Läs hela svaret
  • Jess 29 år

   Hoppa över SAS 1 till SAS 2?

   Hej, Jag har slutbetyg "B" i SAS Grund 4, kan jag hoppa över GymSAS 1 och gå till SAS 2 istället eller finns det ett sätt som jag kunde göra SAS 1,2,3 kurser snabbare? Tack

   Anna SYV: Hej!Svar på din fråga beror i mångt och mycket på Varför du behöver eller vill läsa SAS-kurserna.SAS 1, 2 och 3 är tre stycken gymnasiala kurser som går på 100poäng per... Läs hela svaret
  • Sabina 30 år

   Förskollärare komplettera till lärare?

   Hej! Jag har precis tagit förskollärarexamen och förstår att det var så fel. Jag vill egentligen jobba som lärare! Tyvärr har jag slut på csn och att utbilda mig till grundskolelärare i 4 år till går verkligen inte. Finns det något sätt för mig att komplettera till lärarexamen? Jag har kontaktat...

   Anna SYV: Hej Sabina, det är skolverket som utfärdar lärarlegitimationer. Kontakta deras avdelning för lärarlegitimationer, alltså skolverkets avdelning.Du kan prova söka jobb som... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga