Matilda 26 år
  Hej jag år en tjej på snart 19 år och ligger efter väldigt mycket med mina studier. Jag har många F från andra året och har mycket som jag inte har gjort nu i tredje. Jag har också upptäckt att jag går helt fel linje då jag vill bli konditor men går på linjen samhällskunskap med media inriktning. Jag är också väldigt skoltrött. Min fråga är hur ska jag göra för att hoppa av gymnasiet och börja studera till att bli en kontitor.

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Matilda,
  det finns en yrkeshögskoleutbildning, se här http://www.yhguiden.se/utbildning/hantverksakademin/hantverksakademin-modern-larlingsutbildning-inriktning-specialisering-konditor-pralinor som du kan söka, oavsett vilken tidigare utbildning du har. Jag kan inte garantera att du kommer in, men råder dig att söka - för att chansen finns för dig att komma in, eftersom upp till 20% av sökande till en yhutbildning kan tas in- utan att vara behöriga.
  Du kan också söka om till åk1 på gymnasiet till nästa års antagning - RL, bageri/konditori i så fall - om du vill bli konditor. Läs på http://www.gymnasieguiden.se/program/RL/bageri-och-konditori
  Om du berättar var du bor, kan jag skicka tips på gymnasieskolor där den utbildning finns.

  Du kan också se på din kommuns hemsida - om komvux i din hemkommun /där du är folkbokförd/ erbjuder någon utbildning till bagare/konditor.
  På komvux kan man normalt sett läsa från 20 års åldern, men undantag görs för dem som har 3årig gymnasieutbildning bakom sig.
  Och det precis tvärtom för att kunna söka till gymnasiets åk1 - då får man inte har en 3årig gymnasieutbildning bakom sig.

  Just nu tycker jag du kan höra med rektorer på RL, Bageri/konditori - om du kan BYTA till åk1, pågående utbildning. Det är nog ditt bästa chans - eller i alla fall det du bör börja med. Jag vet, tyvärr, inte var du bor, annars så skulle jag kunnat tipsa dig om gymnasieskolor där RL, Bageri/konditori finns
  och jag tänker i första hand på Lärlingsutbildning /för att där tror jag finns största chans för att komma in mitt i läsåret/. Jag skickar nu länkar till några skolor där den utbildning finns:
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/elof-lindalvs-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/harnosands-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/leksands-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/uddevalla-gymnasieskola
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/vackstanasgymnasiet

  Även om du får byta till RL, bageri/konditori nu kan du söka till yrkeshögskola och byta i så fall om du kommer in.

  Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig!
  Mvh Milla SYV
  Hej igen,
  just i Täby hittade jag ingen utbildning på gymnasiet om du vill bli just konditor.
  Men här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/grillska-gymnasiet-i-sundbyberg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/stockholms-hotell-restaurangskola
  och framförallt här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/vackstanasgymnasiet kanske för att de har Lärlingsutbildning
  läs om vad det innebär att vara Lärling här http://www.gymnasieguiden.se/informeras/att-vara-laerling

  Jag råder dig att kontakta rektorer på de skolorna som erbjuder RL, inriktning Bageri/konditori med frågan om du kan byta till dem till åk1. För det måste plats finnas och sedan är det rektor som beslutar om hen kan ta in dig. Varför jag tror att chanser är större i fall Lärlingsutbildning finns på skolan, för att yrkesämnena läser man på Praktik och det är lättare att individanpassa i så fall.
  Förhoppningsvis har du i alla fall några godkända betyg från kärnämnena i åk1 och du behöver inte läsa om de kurserna. Det är dock viktigt att du har utbildning på heltid i fall du vill fortsätta få Studiehjälp från CSN. Rektorn kan besluta om Individuellt anpassat studieplan och vissa kurser kan ersättas med de kurserna som du redan har betyg i.
  Vi på Fragasyv.se kan komma med ett förslag hur ditt program skulle kunna individanpassas (i fall vi får veta vilka kurser som du redan har godkända betyg i) men för att detta skulle vara aktuellt - måste du först få ett JA på frågan om att byta program - från någon rektor på RL programmet på en skola dit du kan pendla (dvs som inte ligger för långt från din bostad).
  Jag skulle kunna skicka några mail till rektorerna med frågan om de har plats och kan tänka sig att ta in dig nu på en gång. Om vi får JA på den frågan, betyder det inte att du MÅSTE byta, utan du behöver inte göra det om du ändrar dig.
  Vill du kontakta rektorerna själv eller vill du ha hjälp med det?
  Mvh
  Milla SYV
  Hej Matilda,
  om du har godkända betyg i kurserna -
  behöver du inte läsa om dem.
  Men det kan vara fördelaktigt för dig att göra det. En gymnasieelev har bara rätt till Studiebidrag om hen bedriver HELTIDSSTUDIER. Om din skola kan ge dig andra kurser på de "håltimmarna" när övriga elever läser de kurser där du redan har betyg i, kan du läsa de andra kurser i stället - men det är heltidsstudier som gäller för att ha rätt till ekonomisk hjälp från CSN. Om du går om några kurser, får du djupare kunskaper i dem och förhoppningsvis högre betyg. Det är också ett plus.
  I fall du skulle gå lärlingsutbildning är det lättare att anpassa så att du kan få heltidsstudier utan att behöva läsa om kurserna /i vilka du sedan innan har godkända betyg/.
  Det finns ingen garanti på att rektor på RL tar in dig nu, när mer än halva första året har redan gått. Det är ett väldigt sent byte. Dina argument när du kommunicerar med rektorn får vara att du är mycket motiverad och att du har godkända betyg i ett antal kurser från åk1 och kan därför koncentrera dig helt på just yrkeskurserna.
  I fall du inte kan byta nu, råder jag dig - för det första se på www.yhguiden.se under första veckan i februari då ännu fler YH utbildningar läggs ut /beslut från yrkeshögskolemyndigheten förväntas i slutet av januari/ och att du söker en YH utbildning med start snarast. Det finns inga garantier att du kommen in på en YH utbildning. Du är inte behörig, men de tar in upp till 20% obehöriga - eller, rättare sagt, KAN ta in obehöriga.
  I fall du läser 3 år på gymnasiet - och inte får Gymnasieexamen, utan Studiebevis/intyg/ kan du läsa på komvux sen, men du kan inte söka till åk1 i fall du redan har läst hela tre år på gymnasiet, oavsett om du får examen eller intyg.
  Det absolut bästa för dig skulle vara att byta till åk1 RL nu, så fort som möjligt - om du på allvar vill utbilda dig till konditor. Du kan fråga om du kan byta till åk2 på RL, bageri/konditori men här är det då enbart Lärlingsutbildning som jag ser som möjlig lösning.
  Önskar dig det bästa och håller tummarna för dig - riktigt hårt!
  Milla SYV


  • Matilda Jag bor i Stockholm, Täby
  • Milla Jag skriver ett utökat svar till dig nu.
  • Matilda Om jag byter från år 3 till år 1 måste jag då gå de kurser som jag redan har betyg i som t.ex. idrott och svenska1??
  • Milla Jag skriver ett utökat svar till dig och du kan läsa det om ca 10 min.
  • Matilda Tack för svaren. Jag skulle verkligen uppskatta om du hjälpte mig ta kontakt med rektorerna.
  • Milla Vi återkommer när vi får svar från någon skola med RL, bageri/konditori. Håll tummarna!
  • Matilda OK. Har du någon aning om hur lång tid det kan ta??
  • Peter Jag kommer att skriva svar till dig nu ...
  Läs alla kommentarer
  Peter SYV SYV på GymnasieGuiden
  Hej Matilda,
  titta på de skolorna
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/grillska-gymnasiet-i-sundbyberg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/stockholms-hotell-restaurangskola
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/praktiska-nykvarn

  Det verkar finnas plats på dem på RL, konditori - och rektorerna är villiga att inleda kontakt med dig ang. byte till dem. Hör av dig snarast ang. vilken/vilka av de skolorna som ligger på pendlingsavstånd från dig - så att du skulle kunna gå där. Om du blir Lärling, kan din Lärlingsplats ligga långt utanför självaste skolan. Har du tur, kan lärlingsplatsen vara mycket nära din bostad. Det vet vi ännu inte och det är för tidigt att diskutera just det.
  Första steget får vara att du inleder mail-kontakt med rektorerna och vi förestår att du bokar besök till skolan/skolorna (helst till alla tre) snarast.
  Mvh
  Peter SYV
  • Matilda De två först tar lite mer än en timme att ta sig till den tredje skulle ta runt två timmar att ta sig till
  • Anna Vi hoppas att du kan få en lärlingsplats närmare din bostad. Vi håller tummarna för dig! Anna SYV på Fragasyv.se

  Frågor och svar

  • Lin 19 år

   Civilingenjör Bioteknik eller Medicinsk teknik?

   Hej, Jag är intresserad av civilingenjörsprogramet I bioteknik eller medicinsk teknik. Men jag behöver känna mig mer om arbetsmarknaden och framtiden för detta område i Sverige. Jag valde detta program eftersom jag kan konkurrera med mitt betyg på de här programmen. Jag är dock lite tveksam...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofie 32 år

   Räknas poängen för orienteringskurs?

   Hej! Jag har läst en orienteringskurs i matematik, 100 poäng. Räknas dessa till gymnasiepoängen eller ej? När jag kollat mina betyg på antagning.se har ej denna kursen räknats med. Mvh Sofie.

   Mikael SYV: Hej Sofie,om den kursen du nämner i din fråga, inte finns med i ditt Slutbetyg eller i ditt examensbevis från gymnasiet eller från komvux, då räknas inte det betyget in i ditt... Läs hela svaret
  • Zeinab 19 år

   Plugga till läkare i Nederländerna?

   Hej! Jag har tagit studenten i år och har gått ut med 20,68 i merit. Jag är dock intresserad av att plugga till läkare i Nederländerna men jag hittar ingen information på nätet så jag är lite vilse just nu. Vilka Universitet erbjuder...

   Mikael SYV: Hej Zeinab,tyvärr har vi ingen egen expert på studier utomlands, så måste hänvisa dig "till någon annan", och vem kan vara behjälplig?Jag hoppas du kan få svar... Läs hela svaret
  • Mohammad Mamoon 16 år

   Hur kommer jag in i gymnasiet ?

   Hej ! Jag heter Mamoon Omar. Jag vill komma in på gymnaiset men jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Jag blev tipsat av en vän att kolla er sida. Jag är född 2006 och är 16 år gammal. Jag gick på Sofielundsskolan i Malmö, Jag läste mitt...

   Julia SYV: Hej!eftersom du nämner Heleneholms gymnasium, gissar jag på att du vill gå på gymnasiet i Malmö. Stämmer det att du bor i eller nära Malmö och vill helst gå på gymnasiet i... Läs hela svaret
  • Stoffe 20 år

   Läkarprogrammet efter samhäll?

   Hej Jag har tog studenten redan förra året och har bestämt mig att ta en paus från plugg några år. Jag gick samhällsvetenskap programmet inriktning beteende. Jag läste bara matte 1b och 2b för jag var rätt säker på vad jag ville...

   Julia SYV: Hej Stoffe,naturvetenskapliga basår på olika lärosäten i Sverige kan kräva lite olika förkunskaper, t.ex räcker det med matte 2 för särskild behörighet till... Läs hela svaret
  • A 24 år

   Måste man komplettera sin utländska utbildning för erhållande av jobb?

   En vän till mig har bort i Sverige i tre år och studerar grundskolesvenska. Hon kommer från Belarus och studerade på yrkesgymnasiet i tre år samt universitetet i 4 år. Hennes specialitet är kemiskt ingenjörskap. Hon har jobbat som...

   Julia SYV: Hej A!jag undrar om din vän fick sin utländska utbildningen bedömd av UHR, universitets- och högskolerådet? om inte - se information på... Läs hela svaret
  • Alva 20 år

   hur utbildar man sig till polisfotograf?

   Jag undrar hur man bär sig åt för att bli en utbildad polisfotograf. Har läst på flertalet hemsidor att det sker internt men inte hur man skall gå tillväga. Dvs. Var man söker, vad man behöver för att ta sig in, vad man får lära sig under utbildningen m.m.

   Julia SYV: Hej Alva,det vi vet om yrket Polisfotograf berättar vi om i presentationen av yrket: Framtid.se/yrke/polisfotograf och vad gäller bli utbildad, då gäller det först att bli anställd... Läs hela svaret
  • Jennifer 19 år

   Hur blir jag djursskötare?

   Hej! jag gick linjen vård och omsorg i 3 år och är nu färdig utbildad undersköterska, jag är och har alltid varit intresserad av djur men kände att natur linjen va för svår för mig, men nu är jag mer än redo och vill plugga till djurskötare, men jag har absolut ingen aning om hur jag gör, vad...

   Anna SYV: Hej Jennifer!för att kunna svara vilken utbildning du behöver skaffa dig, behöver jag veta exakt vilket yrke du vill utbilda dig till - är det Djurvårdare/djurskötare och i så fall inom... Läs hela svaret
  • Hajir 20 år

   Byta utbildning?

   Hej! Jag ska byta högskola samt utbildning till hösten. Vad måste jag göra?

   Anna SYV: Hej Hajir!Din fråga är kort och innehåller alldeles för lite information. Den lyder: " Jag ska byta högskola samt utbildning till hösten. Vad måste jag göra?". Eftersom du skriver... Läs hela svaret
  • Julia 22 år

   Kan jag få stöd för att komma tillbaka efter ett studieuppehåll?

   Hej! Jag har varit tvungen att ta studieuppehåll då jag inte klarade av en spärrtenta. Under uppehållet fick jag en ADHD diagnos. Jag har försökt komma tillbaka genom att skriva omtenta men har inte lyckats.

   Jag undrar om det finns något stöd...

   Anna SYV: Hej Julia,du har rätt: under sommaren brukar det ta lång tid att få svar från lärosätena pga semestrar. Se om du kan komma i kontakt med kuratorn på ditt... Läs hela svaret
  • Maja 16 år

   Hur stor sannolikhet är det att jag kommer in som reserv?

   Hej! Jag hamnade på reservlistan till mitt förstahandsval i gymnasieantagningen. Jag hade 277.5 i merit och lägsta var 287.5 och jag hamnade på reservplats nummer 6. Linjen har 160 platser, men är stans "trendigaste skola" om man kan säga så. Det är även natur på den mest prestigefyllda skolan...

   Mikael SYV: Hej Maja! Håll hoppet uppe men ställ dig samtidigt in på att du kanske kommer att börja på den skolan där du nu är antagen. Att komma in från reserv kan man... Läs hela svaret
  • Alex 16 år

   Hur ställer jag mig på reservplats?

   Hej! Jag kom inte in på mitt förstahandsval, men jag är helt behörig till det. Hur gör jag för att komma på reservplats innan det är försent? Behöver jag även säga "ja" till den plats som jag inte vill ha?

   Anna SYV: Hej Alex,olika gymnasieantagningskanslier (i olika delar av Sverige) kan göra på lite olika sätt. Oftast ställs behöriga elever automatiskt i reservkön till sina högre prioriterade... Läs hela svaret
  • Leo 16 år

   Kom inte in på förstahandsval och vill inte gå på dem under?

   Så jag var rätt säker på att jag skulle komma in på första valt som var teknikprogrammet, men det gjorde jag inte det blev 272.5 i gräns och jag har 270, så nu kommer jag inte gå på teknikprogrammet men vill ju göra det så undrar om detta går och lösa hade ju kommit in på de flesta andra teknik...

   Anna SYV: Hej Leo,om du är behörig sökande, så borde du få en RESERVplats (köplats på reservlistan), fick du den? Det var ju synd att du inte sökte Teknikprogrammet... Läs hela svaret
  • V 16 år

   Hur stor chans är det att jag kommer in på det programmet jag vill gå?

   Vill så gärna komma in på mitt första hands val, och jag ångrar mig helt och hållet om vilken ordning jag valt dem andra valen då jag egentligen inte ville gå på dem, utan jag la bara till dem ifall. Men är reserv nr 6 till teater...

   SYV-besökare Syv: Hej V!Jag vill "spinna vidare" på Annas förslag (se svar från SYV Anna) om att utöva (syssla med) teater på fritiden. Det kan du göra även... Läs hela svaret
  • I 23 år

   Vilken skola ska jag välja?

   Hej! Jag har nyligen blivit antagen till utbildningen Redovisningsekonom på två olika skolor och vet nu inte vilken av skolorna jag ska välja. Skolorna jag har blivit antagna till är TUC och Stockholm School of Business. Utbildningen via TUC är på 430 yh -...

   Julia SYV: Hej I!Vad jag kan se erbjuder Stockholm School of Business yrkeshögskoleutbildningar till Redovisningskonsult.TUC erbjuder yh-utbildningar till Redovisningsekonom. En yrkeshögskoleutbildning som är 20yh... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga