Mia 45 år
  Hej,

  Vilka gymnasieskolor erbjuder Japanska som individuellt val? Finns det någon gymnasieskola som erbjuder det över nätet eller på distans.
  Min dotter vill läsa Estet Bild med Japanska som individuellt val eller som utökad kurs för att senare efter gymnasiet kunna läsa vidare i Japan inom Manga/Anime.

  Finns denna kombination på något gymnasium i Sverige? Hon går nu i åk8 och ska alltså söka gymnasium till HT-17

  • Peter Tips: ta kontakt med Japans ambassad i Stockholm, http://www.se.emb-japan.go.jp/itprtop_sv/index.html - berätta om din dotters önskan att lära sig japanska. Din dotter kan kanske själv skriva några rader till dem via epost på japanska.
  • Mikael Vi fick nu svar från Språkcentrum i Göteborg, som tar 563 kr/timme för att erbjuda Distansundervisning. De kan erbjuda japanska. Du kan av oss få kontaktuppgifter till Språkcentrum i Göteborg, IT-pedagog på Utbildningsförvaltningen, men det är annars lätt att hitta på www.goteborg.se eller ringa till kommunens växel.

  3 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Mia!

  Väldigt roligt att din dotter vill läsa japanska! Vi har gjort en sammanställning av vilka gymnasieskolor erbjuder (till hösten 2016) "ovanliga språk", däribland japanska, se den sammanställningen här>>

  Om det blir någon förändring till hösten 2017 vet vi ännu inte. Det "räcker" ju i praktiken att en japansklärare blir mammaledig eller tvärtom kommer tillbaka från mamma-ledighet eller bestämmer sig att jobba tills hen blir 67 år (i stället för att gå i pension vid 65 år) - och då finns det (eller inte) en lärare som kan undervisa i japanska. Japanska-lärare växer, som bekant, inte på "trä..." :) ;)

  Din fråga om distansundervisning i språk har funnits "på tapeterna" i några år nu... och det "jobbas på det", men ännu kan vi inte se ngt praktiskt resultat. Vi håller tummarna för att det ska bli en "bättring" på den fronten inom kort!

  I vilken del av Sverige bor din dotter? Kan hon fritt flytta till vilken gymnasieskola som helst om den rätta kombinationen (Estet bild med japanska som individuellt val eller som utökad kurs) skulle erbjudas på en skola väldigt långt borta?

  Som sagt, utbud av gymnasiala utbildningar till hösten 2017 blir fastställt under hösten 2016. Vilka språk som olika gymnasieskolor erbjuder är oftast inte klart innan mitten på december (och kan dröja ännu längre ... t.ex till slutet på januari, innnan antagningskanslierna publicerar vilka språk som planeras till nästkommande höst).

  Det skulle vara jättebra om din dotter skulle börja läsa japanska redan nu, så fort som möjligt. Detta bland annat pga ju yngre eleven är, desto lättare och snabbare lär man sig (och speciellt mycket märks det inom just Språkinlärning). Det senaste inom språkforskningen (Brittiska forskare) visar på att mänsklig förmåga att lära sig ett nytt språk börjar avta från det att barnet är 9 månader gammalt (som tur är avtar förmågan sakta, men skillnaden märks - på en bebis som blir "utsatt" för ett nytt språk när hen är 8,5 månader eller 9,5 månader... otroligt! tycker jag... men sant, säger i alla fall Brittiska språkforskare :).

  Så - om ni finner möjlighet för din dotter att börja läsa japanska på egen hand, eller med en privat lärare eller på en språkkurs på ett Studieförbund, skulle jag rekommendera att ni anmäler henne (om ni har råd och möjlighet, så klart).

  Hoppas att någonting i mitt svar blir till hjälp!

  ANNA

   

  • Mia Tack för svar!
  • Mia Vi bor i Falun och dottern vill inte gärna flytta så pendlingsavstånd. Borlänge, Leksand, Sandviken,. (Dalarna)
  • Milla Jag har nu skrivit ett nytt svar till dig.
  • Mia Tack! Självstudier redan påbörjade.
  • Mia Studiecirkel steg 1 avklarad. Hon förstår en del men det är skrivspråket som är svårt att lära på egen hand. För att bli behörig till Japansk högskola/Uno krävs ett godkänt språktest på ganska avancerad nivå. Det finns Japanska på högskolan i Dalarna men dottern skulle gärna redan vilja lära sig språket tidigare, under gymnasiet. Det blir annars ytterligare minst 2 extra studieår. Vi har tyvärr inte hittat Japanska som gymnasieämne i närheten. Hoppas att gymnasiala distansstudier i språk blir verklighet.
  • Milla Japp! det hoppas vi också här på Fråga SYV. Om du själv (på annat sätt) hittar info om att kunna läsa japanska eller andra ovanliga språk på distans - var god berätta det för oss. Och vi lovar samma sak till dig: jag har nu skickat förfrågningar till ett antal olika ställen och om vi får ett positivt svar, hör vi genast av oss till dig! Håll tummarna! ;)
  • Mia
  • Mikael NTI-skola erbjuder bl a kurser på distans. De svarade på vår förfrågan att et går att köpa en kurs hos dem, t.ex kan utbildningsförvaltningen besluta i att köpa en distanskurs för en elev. Kontaktperson på NTI-skola nås via syv@nti.se
  • Mia Åh! Jag läste på nätet att NTI hade en åldersgräns på min 20 år. Så jag trodde dottern var för ung. Ska kontakta NTI få se. Tack för alla tips! Vad bra ni är!
  • Anna Alla regler kan ev ha Undantag. Det är bättre att fråga en gång "för mycket" - för att om man inte frågar, får man inga svar. :) Lycka till!
  Läs alla kommentarer
  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Mia!

  Det finns idag fem gymnasieskolor>> i Dalarna som erbjuder utbildning på estetiska programmet, inriktning Bild och form - till hösten 2016.

  Vilka de gymnasieskolorna är kan Du se Här>>

  Vi ska försöka få svar från alla de skolorna om de till hösten 2017 planerar erbjuda läsa Japanska och återkommer i fall vi får ett positivt svar från någon skola.

  Bästa hälsningar

  Milla SYV

  Peter SYV SYV på GymnasieGuiden

  Hej Mia, vi fick nu svar från Västerbergslagens utb.center>>

  Läs deras svar nedan:

  "Som det ser ut i dag på Estetiska programmet så kan eleven läsa japanska. Vi har ett samarbete mellan de flesta gymnasieskolor i dalarna som heter GYSAM, där vi har gått samma för att kunna erbjuda så många språk som möjligt. Det varierar från år till år så det är svårt att sia om framtiden vad gäller antal språk och vilka språk som erbjuds. Men läraren i japanska är anställd av oss på VBU så det är troligt att vi kommer att kunna erbjuda japanska även i framtiden förutsatt att läraren jobbar kvar eller att vi har en ny lärare. Och till frågan vilka andra skolor som erbjuder japanska så är det alla som är anslutna till GYSAM och då erbjudes det med vår lärare webbaserat men hos oss på VBU finns båda möjligheterna antingen webbaserat eller i klassrum beroende på vilken japanska kurs man läser."
   

  • Mia Tack Peter! Skulle ni få svar från någon mer skola så skriv det här. VBI är lite långt bort. Men annars helt klart ett alternativ. Tack! Ska kontakta skolan.
  • Mikael VBI skriver ju att det går att läsa på Distans. Mitt förslag: prata med rektor på din dotter grundskola, be att hen tar kontakt med GYSAM där de erbjuder många olika språk på distans (som VBI skriver om) och att de gör Undantag och låter din dotter läsa japanska 2, t.ex - på distans under åk9 och då kan hon sedan fortsätta med japanska 3 under åk1 på gymnasiet... osv. Lycka till!
  • Mikael "Webbbaserat" i VBI´s svar tolkar jag som att man kan läsa "på distans".
  • Mia VBU svarade att Falu Kommun tyvärr inte längre är med i samarbetet GYSAM så distansstudier från VBU var i dagsläget inte möjligt. Jag har skrivit till Falu kommuns Gymnasiechef och frågat ändå. VBU var väldigt trevliga och tillmötesgående.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • elev 16 år

   är jag behörig till Programinriktat val ?

   är jag behörig till Programinriktat val om jag har inte svenska men har andra amnen

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Micaela 23 år

   Sätta ihop en egen kandidat?

   Hej! Jag undrar hur jag ska gå tillväga om jag vill läsa kriminologi eller socionom och sätta ihop ett eget program? Jag har inte jättehöga betyg och tror att jag får svårt att komma in på ett färdigt program.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ebba 19 år

   Med vad söker man in till barnmorskeutbildningen?

   Hej det är så att jag ska börja studera till sjuksköterska till hösten på halmstad högskola och därefter vidareutbilda mig till barnmorska. Jag har kollat överallt på internet men hittar inte riktigt svaret jag söker. Först och främst undrar jag om betygen på högskolan spelar någon roll? Jag har...

   Julia SYV: Hej Ebba! som urvalskriterier inför barnmorskeprogrammet är att ju fler godkända akademiska poäng man har, desto bättre. De som har flest akademiska poäng kommer in först... Läs hela svaret
  • David 16 år

   Gå natur och vara ganska bra i alla NO-ämnen förutom Matematik?

   Hej! Jag undrar om man kan få en ganska hög meritpoäng ( 17-18 ) på naturvetenskapsprogrammet om man har minst C i alla NO-ämnen förutom Matematik och att man har E i just det ämnet. Räcker det med en bra studieteknik, motivation och ett intresse...

   Anna SYV: Hej!max antal meritpoäng är 2,5 och ingen kan få fler. var god läs information på gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-merit Jag tror du menar... Läs hela svaret
  • Micaela 23 år

   Hur påverkas behörigheten om jag läst 7,5 högskolepoäng?

   Jag har inte så höga betyg och fick inte heller ett jättehögt resultat på högskoleprovet och kikar nu på mina chanser att läsa separata kurser istället och bygga mitt eget program. Därför undrar jag hur mina chanser att komma in på högskola/universitet påverkas om jag till exempel läser en...

   Mikael SYV: En kurs på 7,5 hp påverkar inte chanserna att komma in på en högskoleutbildning. Till utb på grundnivå konkurrerar man med meritvärde och med HP.
  • Oliver 18 år

   Komplettera en kurs?

   Hej jag gick ut gymnasiet i år från naturvetenskapsprogrammet med A och B i alla kurser förutom kemi 1 och skulle vilja komplettera upp denna kurs för att kunna komma in på allt. 1. Om jag kompletterar denna kurs kan jag lägga in den i betygen eller får...

   Anna SYV: Hej Oliver! Om du fick ut Examensbevis kommer inget ändras i dokumentet "examensbevis", oavsett vilka andra betyg du får. De övriga/nya betygen kommer finnas på separata dokument (utdrag från Betygskatalogen).... Läs hela svaret
  • Martina 24 år

   Val av utbildning?

   Hej! Jag skulle behöva lite inspiration i mitt val av utbildning. Har väldigt svårt att välja utbildning på grund av att jag är rädd att det ska vi fel. Oftast så får jag en bra idé, men sedan kommer jag alltid på en massa nackdelar. Jag funderade ett tag på att bli förskollärare. Prövade...

   Anna SYV: Hej Martina!utbildning till Arbetsmiljöingenjör* finns även som en yrkeshögskoleutbildning**: se exempel på yhguiden.se/utbildning/sky-stiftelsen-yrkeshogskolan-sverige/arbetsmiljoingenjörOm du finderar... Läs hela svaret
  • Fatima 27 år

   Gamla gymnasiebetyg och kurser?

   Hej, Jag har gamla gymnasiebetyg och planerar att höja upp de genom prövningar. Dock finns vissa kurser inte mer och vissa kurser vet jag att jag inte är duktig på och därför komma låta vara. Jag kommer att göra högskoleprovet också. Jag...

   Julia SYV: Hej Fatima!har du ett Slutbetyg från gymnasiet (eller Slutbetyg från Komvux) och från vilket år är ditt slutbetyg?Från Slutbetyget kan du inte ta bort några kurser. Nya kurser som inte... Läs hela svaret
  • Helena 20 år

   Hur stor är chansen att jag kommer in?

   Hej jag har sökt till industriell ekonomi på Chalmers. Mitt snitt är ca 20,5 och antagningspoången i BII gruppen är 21,4. Jag undrar hur stor chansen är att jag kommer in? Jag vet att det inte finns någon garanti att jag kommer in och att det är...

   Julia SYV: Hej Helena!Du vet att det inte går att ge någon garanti. goda nyheter är dock att antagningsgränsen uppges (i alla fall som oftast) den som uppstår efter Urval2 men innan att alla reserver... Läs hela svaret
  • ahmed 19 år

   Engelska 7 & modersmål, vilket borde vara ind val / utökad kurs?

   Hej Jag har hört att man inte får poängen/meriten av eng7 och modersmål om man inte ordnar dem rätt. Eng7 borde vara utökad kurs och modersmål (arabiska 3) som individuellt val, stämmer det?

   Julia SYV: Hej!Arabiska 3 är en kurs inom ämnet Moderna språk.Ämnet Modersmål på gymnasiet har endast följande kurser: Modersmål 1 och 2 och kursen Aktiv... Läs hela svaret
  • anna 20 år

   Engelska 7 som utökad kurs kan inte tas bort?

   Hej syv! Jag ville göra prövning i engelska 7 som en utökad kurs i trean på gymnasiet. Sen ansåg jag att engelska 7 blir för svårt och jag bestämde hoppa av den och inte fortsätta med prövning. Betyder det inte att kursen måste tas...

   Julia SYV: Hej!det är mycket ovanligt att eleven får göra prövning som U-kurs. Prövning har gymnasieelev rätt att göra om hen fick F i kursen eller om undervisning i en obligatorisk kurs... Läs hela svaret
  • M 26 år

   Hur funkar meritvärde med Komvux betyg?

   Hej, jag har suttit och försökt läsa på antagning.se angående hur man räknar ut meritvärde på sina betyg när man har en examen från Komvux men förstår verkligen inte vad det är de menar, för man söker väl...

   Anna SYV: Hej M,jag antar att du läser mot ett yrkesbevis: examensbevis från barn- och fritidsprogrammet. I så fall måste du ha minst 400 poäng programspecifika kurser (från barn- och... Läs hela svaret
  • Malik 27 år

   Vilka kurser är min kommun skyldig att erbjuda?

   Hej, Fråga avseende komvux: 1. Komvux skyldig erbjuda grund kurser för högskolebehörighet. Vad gäller Särskild- behörighet, om jag exempelvis vill utbilda mig till Socionom är min kommun skyldig då att erbjuda mig de kurser som behövs för bli Särskild...

   Mikael SYV: Hejsan! Läs gärna informationen på Skolverkets hemsida. Om du där inte hittar svar på dina frågor om vilka kurser komvux är skyldig att erbjuda, var god vänd dig till... Läs hela svaret
  • Iza 28 år

   Möjligt och hur komplettera för behörighet till arkitekt?

   Hej! Jag har tagit examen juni år 2019 från psykologprogrammet, gör nu mitt ptp-år med förhoppning om legitimation och leg psykologtjänst from september i år. Om jag är nu nyfiken på att komplettera min examen genom att plugga kandidat i arkitektur, vilka ämnen behöver jag plugga för...

   Julia SYV: Hej!jag undrar vilken utbildning du menar som "kandidat i arkitektur". Det finns femåriga arkitektprogram och så finns det 3-åriga program:... Läs hela svaret
  • Xingyi 19 år

   Läsa moderna språk och modersmål på komvux?

   Hade inte fått chans att läsa moderna språk 1.2.3 och modersmål på gymnasiet, kan jag läsa de i komvux och höja mitt snittbetyg? Går i teknikprogrammet, läste matte 4,5,sp och engelska 7, har 2500 totalt poäng just nu. Fick inte så bra betyg på de ämnena, folk sa att om man hade mer än 2500...

   Julia SYV: Hej!om du får ut Examensbevis när du slutar på gymnasiet, kan inget ändras sedan i det dokumentet. Du behöver sedan höja betygen i de kurserna som ingår i examensbeviset,... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga