Mia 44 år
  Hej,

  Vilka gymnasieskolor erbjuder Japanska som individuellt val? Finns det någon gymnasieskola som erbjuder det över nätet eller på distans.
  Min dotter vill läsa Estet Bild med Japanska som individuellt val eller som utökad kurs för att senare efter gymnasiet kunna läsa vidare i Japan inom Manga/Anime.

  Finns denna kombination på något gymnasium i Sverige? Hon går nu i åk8 och ska alltså söka gymnasium till HT-17

  • Peter Tips: ta kontakt med Japans ambassad i Stockholm, http://www.se.emb-japan.go.jp/itprtop_sv/index.html - berätta om din dotters önskan att lära sig japanska. Din dotter kan kanske själv skriva några rader till dem via epost på japanska.
  • Mikael Vi fick nu svar från Språkcentrum i Göteborg, som tar 563 kr/timme för att erbjuda Distansundervisning. De kan erbjuda japanska. Du kan av oss få kontaktuppgifter till Språkcentrum i Göteborg, IT-pedagog på Utbildningsförvaltningen, men det är annars lätt att hitta på www.goteborg.se eller ringa till kommunens växel.

  3 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Mia!

  Väldigt roligt att din dotter vill läsa japanska! Vi har gjort en sammanställning av vilka gymnasieskolor erbjuder (till hösten 2016) "ovanliga språk", däribland japanska, se den sammanställningen här>>

  Om det blir någon förändring till hösten 2017 vet vi ännu inte. Det "räcker" ju i praktiken att en japansklärare blir mammaledig eller tvärtom kommer tillbaka från mamma-ledighet eller bestämmer sig att jobba tills hen blir 67 år (i stället för att gå i pension vid 65 år) - och då finns det (eller inte) en lärare som kan undervisa i japanska. Japanska-lärare växer, som bekant, inte på "trä..." :) ;)

  Din fråga om distansundervisning i språk har funnits "på tapeterna" i några år nu... och det "jobbas på det", men ännu kan vi inte se ngt praktiskt resultat. Vi håller tummarna för att det ska bli en "bättring" på den fronten inom kort!

  I vilken del av Sverige bor din dotter? Kan hon fritt flytta till vilken gymnasieskola som helst om den rätta kombinationen (Estet bild med japanska som individuellt val eller som utökad kurs) skulle erbjudas på en skola väldigt långt borta?

  Som sagt, utbud av gymnasiala utbildningar till hösten 2017 blir fastställt under hösten 2016. Vilka språk som olika gymnasieskolor erbjuder är oftast inte klart innan mitten på december (och kan dröja ännu längre ... t.ex till slutet på januari, innnan antagningskanslierna publicerar vilka språk som planeras till nästkommande höst).

  Det skulle vara jättebra om din dotter skulle börja läsa japanska redan nu, så fort som möjligt. Detta bland annat pga ju yngre eleven är, desto lättare och snabbare lär man sig (och speciellt mycket märks det inom just Språkinlärning). Det senaste inom språkforskningen (Brittiska forskare) visar på att mänsklig förmåga att lära sig ett nytt språk börjar avta från det att barnet är 9 månader gammalt (som tur är avtar förmågan sakta, men skillnaden märks - på en bebis som blir "utsatt" för ett nytt språk när hen är 8,5 månader eller 9,5 månader... otroligt! tycker jag... men sant, säger i alla fall Brittiska språkforskare :).

  Så - om ni finner möjlighet för din dotter att börja läsa japanska på egen hand, eller med en privat lärare eller på en språkkurs på ett Studieförbund, skulle jag rekommendera att ni anmäler henne (om ni har råd och möjlighet, så klart).

  Hoppas att någonting i mitt svar blir till hjälp!

  ANNA

   

  • Mia Tack för svar!
  • Mia Vi bor i Falun och dottern vill inte gärna flytta så pendlingsavstånd. Borlänge, Leksand, Sandviken,. (Dalarna)
  • Milla Jag har nu skrivit ett nytt svar till dig.
  • Mia Tack! Självstudier redan påbörjade.
  • Mia Studiecirkel steg 1 avklarad. Hon förstår en del men det är skrivspråket som är svårt att lära på egen hand. För att bli behörig till Japansk högskola/Uno krävs ett godkänt språktest på ganska avancerad nivå. Det finns Japanska på högskolan i Dalarna men dottern skulle gärna redan vilja lära sig språket tidigare, under gymnasiet. Det blir annars ytterligare minst 2 extra studieår. Vi har tyvärr inte hittat Japanska som gymnasieämne i närheten. Hoppas att gymnasiala distansstudier i språk blir verklighet.
  • Milla Japp! det hoppas vi också här på Fråga SYV. Om du själv (på annat sätt) hittar info om att kunna läsa japanska eller andra ovanliga språk på distans - var god berätta det för oss. Och vi lovar samma sak till dig: jag har nu skickat förfrågningar till ett antal olika ställen och om vi får ett positivt svar, hör vi genast av oss till dig! Håll tummarna! ;)
  • Mia
  • Mikael NTI-skola erbjuder bl a kurser på distans. De svarade på vår förfrågan att et går att köpa en kurs hos dem, t.ex kan utbildningsförvaltningen besluta i att köpa en distanskurs för en elev. Kontaktperson på NTI-skola nås via syv@nti.se
  • Mia Åh! Jag läste på nätet att NTI hade en åldersgräns på min 20 år. Så jag trodde dottern var för ung. Ska kontakta NTI få se. Tack för alla tips! Vad bra ni är!
  • Anna Alla regler kan ev ha Undantag. Det är bättre att fråga en gång "för mycket" - för att om man inte frågar, får man inga svar. :) Lycka till!
  Läs alla kommentarer
  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Mia!

  Det finns idag fem gymnasieskolor>> i Dalarna som erbjuder utbildning på estetiska programmet, inriktning Bild och form - till hösten 2016.

  Vilka de gymnasieskolorna är kan Du se Här>>

  Vi ska försöka få svar från alla de skolorna om de till hösten 2017 planerar erbjuda läsa Japanska och återkommer i fall vi får ett positivt svar från någon skola.

  Bästa hälsningar

  Milla SYV

  Peter SYV SYV på GymnasieGuiden

  Hej Mia, vi fick nu svar från Västerbergslagens utb.center>>

  Läs deras svar nedan:

  "Som det ser ut i dag på Estetiska programmet så kan eleven läsa japanska. Vi har ett samarbete mellan de flesta gymnasieskolor i dalarna som heter GYSAM, där vi har gått samma för att kunna erbjuda så många språk som möjligt. Det varierar från år till år så det är svårt att sia om framtiden vad gäller antal språk och vilka språk som erbjuds. Men läraren i japanska är anställd av oss på VBU så det är troligt att vi kommer att kunna erbjuda japanska även i framtiden förutsatt att läraren jobbar kvar eller att vi har en ny lärare. Och till frågan vilka andra skolor som erbjuder japanska så är det alla som är anslutna till GYSAM och då erbjudes det med vår lärare webbaserat men hos oss på VBU finns båda möjligheterna antingen webbaserat eller i klassrum beroende på vilken japanska kurs man läser."
   

  • Mia Tack Peter! Skulle ni få svar från någon mer skola så skriv det här. VBI är lite långt bort. Men annars helt klart ett alternativ. Tack! Ska kontakta skolan.
  • Mikael VBI skriver ju att det går att läsa på Distans. Mitt förslag: prata med rektor på din dotter grundskola, be att hen tar kontakt med GYSAM där de erbjuder många olika språk på distans (som VBI skriver om) och att de gör Undantag och låter din dotter läsa japanska 2, t.ex - på distans under åk9 och då kan hon sedan fortsätta med japanska 3 under åk1 på gymnasiet... osv. Lycka till!
  • Mikael "Webbbaserat" i VBI´s svar tolkar jag som att man kan läsa "på distans".
  • Mia VBU svarade att Falu Kommun tyvärr inte längre är med i samarbetet GYSAM så distansstudier från VBU var i dagsläget inte möjligt. Jag har skrivit till Falu kommuns Gymnasiechef och frågat ändå. VBU var väldigt trevliga och tillmötesgående.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Lina 21 år

   Plugga kurser innan socionom?

   Hej! Jag planerar att söka in till socionomutbildningen under nästa år, men vill fram tills dess testa på att plugga igen, och är därmed intresserad av att läsa lite enskilda kurser på distans. På gymnasiet läste jag samhälle-beteendevetenskap och gjorde mitt gymnasiearbete om våld i nära...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Hannah 20 år

   vill bli socionom men har ej matten?

   Jag har alltid velat jobba som socionom eller med ungdomar som behöver hjälp, kanske på behandlingshem eller liknande, saken är dock att jag har jättesvårt för matte. Klarade knappt matte 1b i skolan och försöker läsa upp 2b nu via komvux men går inte så bra. Finns det någon annan utbildning...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Hani 21 år

   Kan jag göra en transfer till Sverige efter utlandsstudier?

   Hejsan! Jag vill plugga till läkare på riga stradins universitet till hösten! Jag läste natur med inriktning sam på gymnasiet vilket innebär att jag inte har läst alla naturkurser. Jag har läst biologi 1-2, kemi 1-2, och matte 3c, det jag däremot...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Krisztina 19 år

   Hur kan jag bli rättsvetare?

   Hej! Jag började paralegal utbildningen en månad sedan, men jag skulle vilja ha en bredare utbildning också. Jag fick nu veta att man kan utbilda sig till rättsvetare. Jag skulle vilja starta utbildningen nu under våren. Min fråga/frågor är följande: Kan jag skriva prövningar/ tentor i...

   Mikael SYV: Hej,på våren startar mindre antal utbildningar. De flesta utbildningar börjar på hösten - så är det i alla fall i Sverige.Det programmet på högskolenivå som... Läs hela svaret
  • bianca 18 år

   angående universitet/högskola?

   Hej har nuvarande F i matte 2b kan man komma in på universitet/högskola i juristprogrammet isåfall vart? har hört att man inte kan komma in även om det står att man inte behöver matte 2b Tack på förhand!

   Mikael SYV: Hej Bianca!om du har examensbevis från ett högskoleförberedande gymnasieprogram och godkända betyg i Samhällskunskap 1b och Historia 1b, då är du BEHÖRIG. Sedan deltar alla... Läs hela svaret
  • Ida 23 år

   Djurutbildning eftergymnasialt?

   Hej, Jag undrar om man kostnadsfritt kan utbilda sig till tex djurskötare eftergymnasialt? Jag hittar bara utbildningar som kostar. Alla utbildningar inom djur intresserar mig. Mvh Ida

   Julia SYV: Hej Ida, kostnadsfria utbildningar inom "djur" för vuxna finns i Sverige på komvux, folkhögskolorna, yrkeshögskolorna och högskolor/universitet.Du skriver "eftergymnasialt" och med det kanske du menar... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   Behöver man läsa samma kurs flera gånger?

   Hej, jag funderar på att gå individuella kurser till våren, men planerar att vid senare tillfälle att läsa ett helt program. Om programmet innehåller någon kurs jag redan läst, behöver jag då läsa kursen igen?

   Julia SYV: Hej Emma,jag gissar på att din fråga gäller kurser och program på Högskolenivå, stämmer det?Om du kommer på ett program, som innehåller kurser som du redan har... Läs hela svaret
  • Vincent 22 år

   Komvuxkurs höja min poäng?

   Hej, Jag läser spanska 3 nu på komvux och ska även läsa spanska 4. Jag gör det för att få ut meritpoängen i med att jag inte fick ut de poängen under gymnasiet. Min fråga är om jag kommer få höjd gymnasiepoäng beroende vad jag får för betyg i kurserna? (utöver meritpoängen såklart). Alltså...

   Julia SYV: Hej vincent!Om du har examensbevis, då räknas betygen i kurser som ger meritpoäng, även in i ditt jämförelsetal, alltså du får mer höjning om du får högre betyg i spanska... Läs hela svaret
  • Peggy 18 år

   Många frågor om Tandläkarprogrammet!?

   Hej! Jag har varit i Sverige nästan 1 år och jag går i språkintroduktionsprogrammet. I ett år jag gick från A till C nivå och nu är jag 18.5 år. Efter det jag ska gå till komvux för att studera vidare. Jag vill bli tandläkare i framtiden. Jag hade några frågor... 1.I komvux kan jag göra...

   Julia SYV: Hej Peggy!Om du har varit i Sverige under så kort tid som nästan ett år och redan skriver så bra på svenska, då är du jätteduktig! Fortsätt lära dig svenska och... Läs hela svaret
  • Emma 26 år

   Bli behörig till program?

   Hej, Jag vill till våren läsa följande program. https://www.su.se/sok-kurser-och-program/smrpk-1.412472?semester=VT20&eventcode=31943 Utbildningen kräver däremot matematik C vilket jag inte läste på gymnaiset. Jag läste Omvårdnadsprogrammet...

   Julia SYV: Hej Emma!Omvårdnadskurser kan inte ersätta mattekurser. Matematik C, om du inte läste den på gymnasiet, går inte längre att läsa. den har upphört helt under året 2016, och nya... Läs hela svaret
  • Vägledare 48 år

   Hur blir man SFI-lärare?

   Hejsan, jag vill ha tips på hur en person som idag arbetar som tolk kan bli behörig SFI-lärare. I första hand utbildningar inom Stockholms-område sökes. mvh Studie- och yrkesvägledare

   Julia SYV: Hejsan!Att hen som vill bli SFI-lärare arbetar som tolk är bra! Då kan hen flera språk! men, för att uppnå formell behörighet som SFI-lärare, spelar det tyvärr ingen roll att hen... Läs hela svaret
  • Felix år

   Pluggtips till högskoleprovet?

   Hej, Vad tycker ni är det bästa sättet att plugga till högskoleprovets båda delar (kvantitativa/verbala)? Samt vilken är den högsta poäng höjningen ni har varit med? Jag har så extremt svårt för matte och svenska. Gjorde provet för första gången nu i vår och fick 0.6. jag behöver 1.0 -...

   Anna SYV: Hej Felix! Vi är alla olika och lär oss bäst på olika sätt; kika på Gymnasieguiden.se/Studieteknik
  • Leo 19 år

   Hoppat av gymnasiet fortsätta på komvux?

   Hej! Hoppade av gymnasiet andra året på el-linjen. När jag hoppade av hade jag godkända betyg i alla vänliga ämnen så som svenska, engelska osv. Men fick ingen gymnasieexamen pga mitt avhopp. Jag har nu fått ny motivation och vill gärna...

   Anna SYV: Hej! Om du är född år 2000, kan du, som hoppade av gymnasiet, börja läsa på komvux tidigast 1juli 2020. Innan dess kan du läsa på gymnasiet eller på en... Läs hela svaret
  • Agge 20 år

   Hamnar jag i BI eller BII?

   Hej! Jag har inte gymnasieexamen (ett F i en kurs). Hamnar jag i BI eller BII efter att jag har pluggat up mitt F till ett godkänt betyg, altså fått ett gymnasieexamen via komvux?.

   Anna SYV: Med ditt examensbevis från komvux kommer du prövas i BII, kompletteringsgruppen.
  • Lovisa 15 år

   Gymnasieprogram - eftergymnasiala studier inom juridik?

   Hej! Jag är väldigt intresserad av juridik och de samhällsorienterade ämnena, framförallt samhällsvetenskap. Om jag vill läsa juridik efter gymnasiet, vad bör jag då läsa för gymnasieprogram för att få bra merit? Jag vet att...

   Anna SYV: Hej Lovisa; det är med en Siffra som heter MERITVÄRDE som är summan av Jämförelsetalet (betygssnittet) plus de eventuella Meritpoäng som man konkurrerar om plats på... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga