Oliver
    Hej! Jag har en fråga om vad jag ska jobba med. Jag är 14 år o går i 8an. Jag vill gå naturvetenskaps programmet och vill helst jobba med kemi eller djur o växter. Helst nån forskare inom det. Men har läst att det inte är en så hög lön För mig är det mest lönen som räknas. Och jag tänker varje dag och söker. Tänkte mig att nån kirurg får bra betalt i USA Vill helst inte jobba i sverige pga hög skatt. Men att va kirurg är nått som jag kan tänka mig men ändå helst forskare. Vad kan jag bli. Jag är bra på saker om rymden. Djur. Natur. Ganska bra matte. Kan mycket inom data. Och är bra på kemi. Snälla hjälp mig. Vad finns det för yrken som passar mig med hög lön. Helst 50k efter skatt. Och helst inte i sverige. Och hur är utbildningen t det yrket

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Oliver,

    nya yrken skapas ständigt, och det yrket som du ska jobba inom kanske ännu idag finns! :)

    Ang. skatt i olika länder - så stämmer det att Sverige har rätt hög skatt; men samtidigt så är det så att i andra länder får man själv, av sin lön, betala för mycket av det som man i Sverige får "gratis" - som t.ex rätt så bra skola för barnen, sjukvård, kollektiv trafik som funkar ... o s v.
    I många andra länder måste man KÖPA sin hälsoförsäkring; man måste köpa och köra bil då kollektivtrafik inte funkar och så måste man "sätta sina barn" i en privat skola som kostar mycket, pga offentliga skolor är så pass dåliga att man ej vill att ens barn går i en sådan skola. Det kan då bli "samma sak" - att när man har betalat av egen lön det som man måste ha, har man inte mer pengar (kanske t o m mindre) än det som man har i Sverige. :)

    Med det sagt, så är det givetvis upp till dig hur du sedan vill göra. 
    Ang. yrken - så gäller det att "lyckas" skaffa sig utbilnding och jobb. T.ex som arbetslös naturvetare får man inte mer pengar som en arbetslös utan utbilnding... . Och om just du lyckas - hoppas vi givetvis på, men det kan man inte få någon garanti. 
    När du är 14 år är det bra att lära sig mycket om "allt" - och är det i USA du vill jobba sen, lär dig så myckt engelska du kan och för övrigt så mycket som möjligt inom olika ämnen. 
    Kika gärna på >> yrken inom Naturvetenskap som vi känner till idag; men, som sagt, tillkommer det nya yrken hela tiden - med nya upptäckter och den tekniska och vetenskapliga utvecklingen som ständigt sker....

    Hej igen,

    kikurg>>> är Specialistläkare - man måste alltså bli Läkare först; och de kurser som krävs för behörighet ingår i >> Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap men också i >>> IB-programmet, det internationella gymnasieprogram; och om du senare vill studera och/eller jobba utomlands - kan det vara bäst att läsa på IB-programmet;
    detsamma gäller för Rymdyrkena, alltså att det är på gymnasiet NA, naturvetenskap>> eller >> IB-programmet.

    ang. yrket FORSKARE >> - så är det mycket "brett"; man kan forska i princip i vad som helst... t.ex kan man vara Forskare inom Handeln>>; eller forska i historien, eller i jämställshetsfrågor ... det är jätte-jätte "brett" vad man kan forska inom. T.ex läs om yrken:

    Framtidsforskare>>

    Måltidsforskare>>

    och Skolforskare>>

    • : Är det då värt att satsta på kirurgi. Det är liksom det andra ämnet jag kan tänka mig. För för mig är nummer ett pengar. Har ni nåt annat tips också om vilket specifikt yrke inom naturvetenskap som ger hög lön? Forskare eller nått. Doktorand är ju en skitavancerad examen men ändå får man inte hög lön?
    • Anna : I Sverige idag tjänar Tandläkare rätt så bra; speciellt om de är duktiga och har egen privat mottagning.
    • Anna : Egenföretagare inom vilken bransch som helst om hen är duktig och har lite tur - kan också tjäna mycket.
    • : Menar typ anställd Som hjärnkirurg eller nåt. Har hört att i USA är det hög lön typ 100kkr efter skatt där per månad. Annars. Också om man blir planetary protection officer vilket låter coolt så är det i nasa o då mst man ha medborgarskap i USA. Är det lätt o fixa om nasa vill anställa dig. Plus. Svensk utbilding stark nog och ta in en person t nasa. Liksom typ doktorand i biologi
    • Anna : I USA är det mycket som man måste betala för själv, ur egen ficka - som sjukvårdsförsäkringar t.ex. Så det blir inte lika mycket "över" som man kanske tror. Ang. medborgarskap i USA kan vi inte svara... det är upp till USA´s myndigheter att bestämma och reglerna kan också ändras! :) Det är väldigt mycket som hinner ändras redan innan du hinner komma in på gymnasiet om 1,5 år! Det är bra att du tänker långsiktigt men det är också så att det går tyvärr inte att planera i detalj på väldigt lång sikt.
    • : Men det är ju så att du kan jobba där o få vård och sånt i sverige? Men när det gäller lön är sverige nog inget och ens nämna. Så vart kan man jobba med sånt med hög lön men mycket pengar över. Annars är ju nasa la bra betalt?
    • Julia : De yrken och de arbetsgivare som blir aktuella för dig kanske idag ännu inte finns, över huvudet taget. Om du vill jobba i USA, lär dig mycket engelska; så mycket du kan. Läs så mycket du kan inom alla ämnen och försök få så höga betyg som möjligt. Vill du jobba i USA, är det också bra att kunna Spanska /det är många invånare i USA som talar spanska/.
    • : Ok tack för alla era svar! De hjälpte mig verkligen. en sista fråga. För de yrken som gäller kirurgi eller forskning eller tillomed NASA. Är det naturvetenskap som gäller ?
    • Anna : Forskare kan man vara inom alla olika områden. Jag kommer nu utöka mitt tidigare svar till dig.
    • : Jag nämnde ju att det ska vara inom naturvetenskap?
    • Anna : Även inom Naturvetenskap finns det hundratals olika forskningsinriktningar, ex inom kemi, fysik, biologi och matte. Ex. https://www.framtid.se/yrke/dendrikronolog - man kan forska i dendrikronologi, och är man duktig på att skaffa medel till sin forskning, ex genom att söka sponsorer eller inforskaffa statliga medel, kan man tjäna bra som forskare. Många forskare undervisar på högskolor/universitet och/eller skriver böcker, inkl läromedel och säljer böckerna bra, kan man bli rik på det! :)
    • : Kan man jobba o tjäna hög lön i usa men använda sig av vården, sjukförsäkring o sånt i Sverige. För här e de billigare.
    • Anna : Det är en fråga till Skatteverket/Folkbokföringen, inte till en studie- och yrkesvägledare; Det måste bero på var man är skriven/folkbokförd. Om du är folkbokförd i Sverige, betalar du skatt i Sverige; om du inte är folkbokförd i Sverige - varför skulle du ha rätt att använda dig av vården "o sånt" som andra betalar för av sina skatte-pengar? Jag tycker inte det är bra att tänka i de banorna... Vem ska betala den läkaren som ska vårda dig, när du inte vill betala skatt i Sverige? I så fall vill man åka "snål-skjuts" på andras bekostnad; andra ska jobba och betala skatt och bekosta sjukvården som du inte vill betala för men som du vill använda dig av... tänker du så eller hur tänker du?
    • : Men är inte det så att Sverige har överdrivet hög skatt plus att jag vill inte betala skatt medans de pengarna går nästan till en massa flyktingar o läger för de. För jag tänker absolut inte betala en krona i svensk skatt.
    • : Plus så kan man ju bara ha en sjukförsäkring?
    • Anna : Ang. Skatt och sjukförsäkringar kan inte vi på Fråga SYV - svara. Det ligger utanför Studie- och yrkesvägledarens kompetensområde. Vänd dig till politiker om du vill. Du kan också kontakta Folkbokföringen/Skatteverket som kan svara på frågor om hur reglerna ser ut idag och kanske vilka planer som finns /om någon ändrring planeras/. Du får också gärna ta upp frågor om skatter, svensk flyktingpolitik och sjukförsäkringar med din lärare i samhällskunskap och men politiker på olika nivåer samt med Migrationsverket. Som sagt, studie och yrkesvägledare har inte kompetens inom de områden. Vi på Fråga SYV måste därför avböja de frågorna som vi inte har kompetens att svara på. Om man tänker logiskt, så det är OK att inte hålla med den svenska politiken och inte vilja vara med och betala - men då ska man inte heller göra anspråk på de fördelar som finns i Sverige, tycker i alla fall jag. Det är OK att flytta utomlands och bo i ett annat land, betala skatt där och använda sig av det systemet som finns i det landet där man bor, men att vilja bo utomlands, men använda sig av de förmåner som finns i Sverige, utan att vilja på ngt. sätt bidra - tycker jag personlige är oärligt.
    • : Men man hinner betala tillräckligt med skatt så att det blir som blir värt som all vård du får hela ditt liv. Eftersom skatten är ju 50 procent plus sek är det moms. De trycker in skatt överallt där det går. Sverige har blivit ett rent skit land
    • : Du tjänar en miljon med går från arbetet med en halv miljon För alla pengar går till den extrema svenska skatten
    • Anna : Vi på Fråga SYV kan inte påverka den svenska skatten. i den frågan får du vända dig till andra ställen. det är meningslöst att försöka diskutera den frågan på den här sidan - då vi kan endast svara på frågan om val av utbildning och om olika yrken. Ha en fortsätt trevlig kväll!
    • : Hur kan man som forskare tex inom medicin eller kemi eller nått sånt göra för att tjäna mer än genomsnittligt. Det är ju ca 30kkr de tjänar. Hur får man ca 50kkr? Eller som veterinär
    • : Om det var lätt, skulle alla göra det, eller hur? Det är svårt och kanske inte ens går att uppnå? :)
    • : Men varför ska man satsa då på utbildning. När det är så att som forskare är det en av de svåraste utbildningarna man mst klara. Lika som professor. Räcker det inte då med en kort liten utbildning efter gymnasiet sen skaffar man ett jobb? Eftersom jag skulle aldrig i livet kalla 20k-30kkr för en bra lön
    • : Att vara doktorand är en avancerad utbildning men ändå får man låg lön?
    • : Att studera i en fjärdedel av sitt liv eller mer men ändå inte få mycket tillbaka bara kunskap och jobb som inte ger lön. Så man måste jobba långt in i sitt liv. Men tjänar man bra så kan man vara med sin familj och tillexempel åka på resor med sina barn?
    • Liselotte : Du har rätt att ha de tankar och åsikter som du har. Du är idag "bara" 14 år och hur du tänker och vad du prioriterar i livet kan förändras mycket. Om du t.ex skriver dagbok idag och kommer att läsa det du skriver idag - om fem år, kommer du knappt tro dina ögon: så mycket förändras man på några få år, när man är ung. Det är bra att du är nyfiken och tänker mycket på olika yrken och gör planer för framtiden. Dock är det också så att det inte går att i detalj planera för all framtid. Mycket kan förändras: både dina intressen och omgivningen. Det kan bli helt nya villkor på arbetsmarknaden om några år. Idag kan du kika på olika yrken; olika utbilndingar som finns idag och fundera på vad du vill IDAG... men ännu är du för ung för att fatta livsavgörande beslut.
    • : Jag har nästan 100 frågor o känner mig orolig varje dag för jag vill bli annorlundare än andra. Jag vill leva ett gott liv. Varje dag känner jag att jag ska misslyclas o livet är slut för mig. Hur ska jag göra för att uppfylla mina mål. Jag beskrev vad jag älskar och att för lig är hög lön viktigt. Är det utbildning som är vägen dit?
    • : Kan man som en smart forskare i ett stort företag Kan ägaren tex säga att för allt goda arbete du gjort får du gå upp i rang eller vad det heter? Tex delägare. Ksk inte så stort men ni fattar. Där man får hög lön men ändå forskar med det som e roligt?
    • Liselotte : Jag skriver nu ett nytt svar till dig.
    Läs alla kommentarer
    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Oliver,

    det är lång utbildning som leder till att man kan bli forskare; det tar ca 10 år Efter gymnasiet att kunna komma så långt att man kan börja "titulera sig" som forskare;då är man ca 30 år gammal... och det finns tyvärr inga garantier. Det är hård konkurrens om doktorandtjänster, trots att de ger ganska "låg lön" (konkurrensen beror på att man får möjlighet att studera utan att ta lån från CSN och under sina studier kan ändå försörja sig ... ). Man blir forskare i 99,99% av fallen för att man "törstar efter kunskap" och inte för att man vill bli rik.
    Det finns annars många olika sätt att ha "ett rikt liv" på. T.ex kan man satsa på att ha låga utgifter; då behöver man inte ha höga inkomster för att känna sig rik.

    Du vill jobba inom Naturvetenskap, skriver du och jag undrar Varför? Är det för att du gillar naturämnena eller för att du tror att de jobben ger möjlighet till hög lön?
    Det finns annars andra jobb som brukar vara högtavlönade, t.ex Nationalekonom. Varför inte satsa på kunskapsområde Ekonomi? Kika gärna på Ekonomiyrken>>.

    Liselotte
    • : Nej? Jag har alltid älskat naturen. Det är allt jag är facinerad av. Jag läser skitmkt om natur o rymden. Jag kan jättemkt om rumden. Tex. Tid o rum. Men jag hill även tjäna mkt pengar. Annars dår jag väl ta ett job som är tråkigt o betalar bra. Tex Hjärnkirurg eller plastikkirurg eller tillomed narkosläkare
    • Liselotte : Bra att du vet vad du vill. Lycka till! Vi håller tummarna! ha nu en trevlig helg och gör ngt. roligt! :)

    Frågor och svar taggade med 'fysik2' (59 st.)

    • dobasloba

      Är det möjligt att läsa upp fysik 1+2 och matematik 4 i en termin?

      Hej! Jag kommer att försöka att komma in på läkarprogrammet VT25, men jag saknar behörighet för fysik 1+2 och matematik 4. Jag slutar gymnasiet ungefär mitten av maj, och jag undrade vad för möjligheter jag har att läsa in dom tre kurserna...

      Milla : : Hej,du får gärna höra med komvux i den kommunen där du är folkbokförd ang.i vilka former eller varianter som fysik1a och 2 kan läsas (på komvux i... Läs hela svaret
    • Wille159

      Att läsa matte 4 och fysik 2 efter gymnasiet?

      Var någonstans kan jag, och hur lång tid tar det att läsa matte 4 och fysik 2 efter gymnasiet? Bor i stockholm och är under 20 år gammal.

      Milla : : Hej,matematik 4 och fysik 2 är två kurser á 100 gymnasiala poäng var. En 100p.gymnasiekurs kan man på heltid läsa på fem veckor; alltså två sådana kurser... Läs hela svaret
    • LäkareR

      Förkunskapskrav Kemi 2, Biologi 2, och Fysik 2?

      Hej! Jag ska behörighetskomplettera för att komma in på läkarprogrammet och jag läste sam/hum på gymnasiet (gick ut -99). Jag har läst Naturkunskap B. Räcker det som förkunskapskrav för Kemi 2, Biologi 2, och Fysik 2? Jag tänkte tentera...

      Milla : : Hej, blivande läkaren! :)Du kan göra prövningar i gymnasiala kurser fysik2, kemi2 och biologi2 utan att ha läst några kurser på gymnasiet, över huvudet taget (och även... Läs hela svaret
    • lois

      Kan IGCSE ger mig behörighet?

      Jag har läst IGCSE och IB. Jag har sökt in till Läkarprogrammet där jag behöver ha läst fysik 2, men jag har bara läst Physics Extended på IGCSE och dock inte på IB. Min fråga är om jag har läst fysik i IGCSE, kan det ge mig...

      Milla : : Hej,du kommer få svar från Antagning.se ang.behörighetsfrågan (om du är behörig eller inte). Du kan kika på vad kursen fysik 2 (på gymnasiet) innehåller... Läs hela svaret
    • caroline

      Vilken ska vara min utökad kurs?

      Hej! Jag står i valet och kvalet med vilken kurs jag ska ta utökad i och vilka som ska vara med i min ind. val. Spelar det någon roll om jag tar engelska 7 eller fysik 2 som utökad kurs? I slutändan kommer jag ändå läsa fysik 2, matte 4 och engelska...

      Peter: : Hej Caroline,för att bli Advokat, måste man i grunden vara jurist med examen från juristprogrammet som är 4.5 årigt universitetsprogram. Särskild behörighet består av historia 1b... Läs hela svaret
    • elev

      Blir jag behörig till läkarprogrammet med E i fysik2 men F i fy1?

      Hejsan! Jag går andra året på natur och Fysik 1 vart en kurs som helt enkelt kom i klämm och jag fick underkänt (missade väldigt mkt). Däremot är jag säker på att jag kommer att få godkänt i fysik 2. Jag vill plugga till läkare, men jag undrar om jag blir behörig med F i fysik 1? Utifrån vad jag...

      Anna: : Hej J,du blir behörig om du får ut examensbevis och om du har godkända betyg i svenska 2,3, engelska 5 och fysik2, kemi2, biologi2 och matte4. Du kan ha F i fysik1a och... Läs hela svaret
    • En student

      Fysik 2 utan nedsänkt merit?

      Hej! Jag har läst ett basår men läste allt förutom fysik 2 som behövs för att komma in på drömutbildningen som har bland annat den grundbehörigheten. Finns det något sätt jag kan läsa fysik 2 utan nedsänkt merit? /En student

      Julia: : Hej Isabella,omdöme från en folkhögskola kommer inte påverka ditt meritvärde. Och inte heller betyg satta på högskole-nivå, om du läser fysik2 inom ett basår på... Läs hela svaret
    • SYV

      Vad menas med kurskombination på behörighetsvisaren?

      jag har en elev som är intresserad av att gå teknikprogrammet inriktning informations- och medieteknik för att sen läsa till civilingenjör. på skolverkets behörighetsguide står olika kurskombinationer och vad som krävs utifrån dessa...

      Anna: : Hej Lovisa!Civilingenjörsprogrammen, på de svenska lärosätena: högskolor och universitet, kräver (för särskild behörighet) godkända betyg i en kombination... Läs hela svaret
    • studerande

      Kan Fysik 2 och ma4 läsas utomlands?

      Hej! Jag ska bo i mitt hemland över sommaren. Där har jag tänkt läsa fysik 2 och matte 4. Jag behöver dem kurserna för ansökning till utbildning. Kan jag efter jag läst de få de tillgodoräknade i sverige eller hur funkar detta?

      Anna: : Hej Studerande!Innehåll i den svenska gymnasiekursen matematik 4 kan du se på matteboken.se/lektioner/matte-4Inom fysiken känner vi tyvärr inte ngn sida där man kan läsa kursen på... Läs hela svaret
    • Agnes

      Några konsekvenser för underkänt i fysik 1 men godkänt i fysik 2?

      Hej! Jag går tek/nat-basåret. Tyvärr fick jag underkänt på fysiktentan i fysik 1. Framtida tanken är att söka läkarlinjen. Skulle bara vilja dubbelkolla om det är så att det egentligen inte spelar någon roll när jag ska söka läkarlinjen om jag har klarat fysik 1 eller inte? Dvs kommer jag...

      Anna: : Hej Agnes,om du tar studiemedel så är det önskvärt att du får godkända betyg i alla kurser som du läser under tiden du får studiemedel (från... Läs hela svaret
    • Fatima

      Kan man läsa fysik 2 utan att läsa fysik 1 innan?

      Hej! Jag undrar, kan man läsa fysik 2 utan att ha läsa fysik 1 innan? Det programmet jag är intresserad av att söka till kräver endast fysik 2. Så kan man göra det? Eller bygger fysik 2 mycket på fysik 1 som gör att det inte går att...

      Anna: : Hej Fatima!gymnasiekurs fysik 2 bygger på kursen fysik1a - du kan läsa om det på skolverkets hemsida (om ämnet fysik på gymnasiet). Komvux kommer inte bereda dig plats på... Läs hela svaret
    • Moa

      Hur funkar det med byte från högskola till komvux?

      Hej! Jag studerar första terminen på universitet (grundlärarutbildningen). Våra 30 poäng är den här terminen uppdela på 4 delkurser värda 7,5 poäng var. Nu vill jag försöka uppnå min barndomsdröm om att jobba med...

      Anna: : Hej Moa!Fysik 2 är en gymnasiekurs á 100poäng och läses på heltid på fem veckor (eller på halvtid på 10 veckor), eller på 20 veckor i låg takt,... Läs hela svaret
    • Markus

      Byta programförbjudningsämne mot en annan?

      Hej ! Jag har för ett år sedan tagit studenten ur (Naturvetenskapsprogrammet), och med anledningen av många underkända ämnen så fick jag ett s.k. Studiebevis. Jag har sedan dess börjat med att komplettera upp mina betyg på Komvux så jag kan...

      Mikael: : Hej Markus!Fysik2 och Programmering1 är inte (på komvux) obligatoriska kurser. Du behöver inte ha de kurserna i ditt examensbevis från komvux. Du kommer inte ha betyget i Idrott och hälsa... Läs hela svaret
    • Alva

      Hur gör jag för att läsa fysik 2?

      Hej! Jag har valt natur-Sam på gymnasiet och går nu andra året. Jag har nu fått upp intresset för fysik och matematik och skulle därför vilja söka till civilingenjörsprogrammet. Problemet är att jag inte kommer läsa fysik 2 på...

      Julia: : Hej Alva,att läsa fysik 2 på heltid tar 5 veckor (man läser på heltid 20 gymnasiepoäng per vecka och kurser är på 100 poäng). Jag förstår att du tycker att det är... Läs hela svaret
    • Matilda

      Få behörighet till läkarprogrammet?

      Hej, jag är en tjej som tidigare har gjort en 3årig universitetsutbildning och även jobbat några år inom yrket. Har nu börjat intressera mig för läkaryrket men har desvärre inte behörigheten. Det som verkar saknas är kemi 2 och fysik 2...

      Julia: : Hej, kemi 2 och fysik 2 är 100p.kurser - så varje kurs läses på heltid på 5 veckor, om komvux i din kommun erbjuder den möjligheten. Se på komvux i din kommun om du kan anmäla... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga