Fanny 21 år
  Jag vill kunna jobba utomlands efter jag gått gymnasiet. Är det en möjlighet eller måste jag välja något speciellt individuellt val, gå högskola, mm?

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Fanny ! Det är alltid arbetsgivaren som bestämmer vem som anställs. Det är fördelaktigt att kunna landets språk, ha mycket utbildning och arbetslivserfarenhet samt vara flexibel på olika sätt - vad det gäller arbetstiderna, arbetsuppgifter mm. Men det finns inte ngt garanti på att få ett jobb. Flera meriter t.ex körkort ökar chanser att få jobb och detsamma gäller även utomlands. Med vänlig hälsning, Mikael
  Julia SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Fanny, jag råder dig läsa mycket Engelska - om du vill kunna jobba utanför Sverige. Lägg till kurserna Engelska 6 och 7. Engelska 6 ingår i Grundläggande behörighet och din skola måste erbjuda den kursen. Engelska 7 ingår inte i Grundläggande behörighet och din skola måste inte erbjuda den, men fråga - det kanske finns möjlighet för dig att läsa den kursen - inom Individuellt val.
  Är det något speciellt yrke du har i åtanke? I vilken/vilka länder vill du kunna arbeta?
  Det är lättare att svara på din fråga om man får lite fler uppgifter.
  Läs även här: http://www.gymnasieguiden.se/program/IB. Kan bara bra att läsa IB om du är helt inställd på att jobb utomlands. Se exempel på skolor som erbjuder IB i Stockholms län: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/sigtunaskolan-humanistiska-laroverket
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/internationella-engelska-gymnasiet-sodermalm-iegs
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/ava-gymnasium

  Naturbruksprogrammet i Danderyd finns på den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/marina-laroverket. Bra att kunna språk i det landet där du vill jobba /t.ex. ex om du vill jobba i Finland, är det bra att kunna finska så mycket som möjligt i tal och skrift men även engelska kan vara till mycket hjälp/.

  Det finns inte så många generella tips man kan ge om att jobba utomlands om man inte tänker på ett speciellt land och yrke. Kom med fler uppgifter i din nästa fråga - så skall vi försöka hjälpa dig!

  Se utbud av eftergymnasiala utbildningar på www.studera.nu & www.yhguiden.se.


  Bästa hälsningar
  Julia SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga