1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Högskola och Universitet är det ingen större skillnad på; däremot om minst en av dina utbildningsalternativ ges av en YRKESHÖGSKOLA, då är det utbildning i en annan studie-/skolform. Om studieformen Högskola & Universitet, i Sverige var god se framtid.se/studier/universitet-hogskola
  Om du när du skrev "högskola" menade YRKESHÖGSKOLA, då är skillnaden den att högskole- och universitetsutbildningar brukar vara längre och mer teoretiska och behöver inte innehålla praktik; däremot är yrkeshögskoleutbildningar ofta kortare, mer praktiska och innehåller ofta ganska långa praktikperioder (t.ex kan inom en sådan YH-utbildning ligga en praktikperiod på 10 veckor och sedan ännu en på 14 veckor, bara för att ta ett exempel; inför praktikperioderna brukar de yrkeshögskolestuderande göra ett ganska stort antal studiebesök hos olika arbetsgivare (t.ex kan "minimikravet" vara att besöka minst 10 olika arbetsgivare verksamma inom det aktuella branschen); man söker också själv plats på praktiken (LiA, lärande i Arbete) och på så sätt tränar inför jobbsökande. Det är därför många ggr lättare att få jobb efter en YH-utbildning, för att man har praktiska färdigheter och har skaffat sig kontakter inom det aktuella området. Många får jobb på sina LiA-platser eller via de kontakter de skaffar sig på sin LiA.
  Med det sagt vill jag inte påstå att högskole-universitetsutbildnignar är "sämre", nej, inte alls. Men de är längre, mer teoretiska och behöver inte innehålla ngn praktik (bra att fråga om praktik inom utbildningen om det inte står på utbildningens webb). Vill man skaffa sig bred och djup teoretisk kunskapsgrund för att t.ex senare gå mot forskning inom det aktuella område, eller siktar på att bli högskolelärare/universitetslärare då är den studieformen rätt att välja. 
  Vill man däremot snarast komma in i jobb, då skulle jag rekommendera att i första hand välja gå en yrkeshögskoleutbildning.
  Hoppas jag svarade på din fråga! Återkom annars och förklara mer kring din fråga...
  Lycka till med din ansökan om studier!

  Studie- och yrkesvägledare
  • Alicej : Okej jag förstår, blir det någon skillnad om jag väljer Högskolan då isåfall? Lön- mässigt till skillnad från Uni.
  • Milla : Nej, det borde det inte bli för att högskola och universitet är i Sverige ingen större skillnad på... det är först när man ska läsa på forskarnivå, efter studier på avancerad nivå (som man kan ägna sig åt först när man är klar med utbildningen på grundnivå) som skillnaden börjar märkas. Högskolorna kanske inte bedriver den forskning som krävs för att läsa på forskarnivå... Arbetsgivare kan, dock, tänka på olika sätt. Det kan finnas arbetsgivare som vill hellre anställa med examen från universitet, för att det låter kanske "finare" i deras öron... Det är omöjligt att veta vad varje enskild arbetsgivare tycker och tänker... :)

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga