Albia 28 år

  Hej! Jag har en juristexamen men har bestämt mig för att börja studera till tandläkare. Jag tänkte ansöka till Uppsala universitets tekniskt-naturvetenskapliga basår (som täcker behörigheten för Tandläkarprogrammet, områdesbehörighet 13) och sedan ansöka med mina befintliga gymnasiebetyg och alternativt läsa till några enstaka kurser och göra prövning på några kurser jag fick VG i. Min fråga till er: Vad för kurser gäller för att få meritpoäng för tandläkarprogrammet? Jag har dessa kurser redan lästa ger meritpoäng enligt tidigare frågor och enligt Studentums hemsida: 1. Moderna Språk steg 3 - 0,5 meritpoäng. 2. Engelska B - 0,5 poäng. Tillsammans med mina betyg och ovanstående meritpoäng får jag 19.90 i snittbetyg. Det betyder att jag ska försöka få 1,5 poäng mer i meritpoäng för att få 21,4 i snitt, och sedan läsa till 1-2 kurser på komvux för att få bra betyg och höja mitt snitt ytterligare till 22.04. Detta hade jag tänkt läsa på komvux: 1. Engelska C - 1,0 meritpoäng 2. Moderna språk steg 4 - 0,5 meritpoäng. Total meritpoäng ifall jag läser ovanstående kurser: 2.5 meritpoäng. Tillsammans med mina betyg får jag: 21,40. För att sedan göra prövning på dessa ämnen som jag har VG i och försöka få MVG: 1. Spanska steg 3 2. Matematik C 3. Samhällskunskap A Detta ger mig totalt i snittbetyg med meritpoäng: 22.04 (19.54 i snitt + 2.5 poäng i meritpoäng) Antagning för tandläkarprogrammet 2019 på Karolinska i ursvalsgrupp BII var: 21.99. Så förhoppningsvis kommer jag in. Min fråga är bara om jag har tänkt rätt i ovanstående, kan jag få ovanstående meritpoäng om jag läser de kurser jag angett eller är det speciella kurser som behöver läsas för meritpoäng för just tandläkarprogrammet på Karolinska? Tack på förhand och ursäkta den långa frågan. Med vänlig hälsning, Andia

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,

  det viktigaste är att du blir BEHÖRIG; alltså att du får godkända betyg i fysik2, kemi2, biologi2 och matematik 4. Om du inte är behörig, spelar det ingen roll hur höga betyg du har.
  Du kan göra högskoleprovet och komma in i HP-urvalsgruppen.
  Satsa i första hand på behörighet.
  ___
  Vidare gäller
  De kurser som du skriver att du planerar läsa finns inte längre. Det är inte engelska C utan Engelska 7 som du kan läsa eller göra prövning i.
  Läsa gymnasiala kurser, som inte krävs för behörighet, på komvux kanske inte går. Komvux måste prioritera personer med kort tidigare utbildningsbakgrund. Det kan i så fall bli aktuellt med självstudier och prövningar i stället.
  Och i så fall är det smidigare att träna på högskoleprovet; tycker jag.
  Jag tvivlar starkt på att du skulle få plats på komvux-kurser som ej krävs för behörighet, som t.ex eng 7.
  På komvux skulle du i bästa fall kunna läsa fysik, kemi, biologi och matematik (för att få särskild behörighet till tandläkarprogrammet, men du planerar läsa dem på basåret på högskolenivå, om jag förstår dig rätt...).

  För att kunna ge svar om meritpoängen måste man veta från vilket år ditt slutbetyg är och om det är slutbetyg från gymnasiet eller från komvux; reglerna har byts flera ggr och det går inte att ge ett generellt svar.
  Alltså, svara på följande:
  - från vilket år är ditt slutbetyg?
  _ fick du slutbetyget på gymnasiet eller på komvux?
  Men, det är troligtvis en "icke-fråga" eller en "teoretisk fråga" för att jag tror chansen för dig som redan har högskoleutbildning i bagaget att få läsa gymnasiala kurser på komvux är närmast obefintlig. Självstudier och prövningar är givetvis ett möjligt alternativ; dock blir det också allt svårare att hitta var man kan anmäla sig till en prövning.

  Sammanfattning
  Mitt råd är att du satsar på att skaffa dig BEHÖRIGHET och under tiden gör högskoleprovet flera gånger (så många ggr du hinner).

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga