Elev

  Sedan förra året har jag försökt lära känna mig själv och mina intresse, men problemet är att jag inte riktigt har nån dröm. Så jag utgick från vilka program jag tyckte mindre om och på sätt blev jag av med allt annat förutom vetenskapliga program och tekniken. Jag förstod sen att det är meningslöst att plugga naturvetenskapliga inriktade ämnen på uni om man inte har stort intresse, alltså man kan ju inte bli en fysiker med bara kandidaten. Så jag landade på tekniken. Jag läser teknikvetenskap just nu på gymnasiet och har haft programmerings kurs vilket jag inte tyckte var speciellt intressant och den var ganska svårt också. Men jag har upplevt samma sak på alla andra kurser.

   

  Jag har nu kommit fram till Medieteknik, Datateknik och Design och produktframtagning både civ och högskole. Men jag kan inte bestämma mig! Datateknik känns teoretiskt och tråkigt och svårt enligt kursplanen jag kollade på. Jag är rädd att jag inte kommer ha nån fritid. Medieteknik känns som ett val jag gör för att jag är rädd för datateknik (valde teknikvetenskap för jag var rädd för natur men det slutade ju ändå med mycket plugg). Design och produktframtagning är basically bara fysik och inte så mycket design. Jag vet att ni inte känner mig men sista ansökningsdagen närmar sig och jag vet helt ärligt inte vad jag ska göra. Jag har inte ens bestämt mig om det ska vara högskole eller civil. Nästan alla jag känner vet exakt vad de ska välja och har tom redan ansökt och jag känner mig så dåligt. Vad rekommenderar ni att jag borde göra? Jag vill gärna läsa vidare nu, då jag har motivationen. Alla förslag och tips uppskattas verkligen.

  1 Svar

  Anna SYV på FrågaSYV

  Hej Ene!
  Jag vill råda dig kika på vad Yrkeshögskola kan erbjuda. Yrkeshögskoleutbildningar är kortare än högskole-Universitetsutbildningar. Yrkeshögskoleutbildningar är också mer praktiska och innehåller ofta ganska mycket LiA, lärande i arbete (alltså en sort praktik). Yrkeshögskola uppvisar extremt goda resultat vad gäller ge jobb direkt (och även under) utbildningen. Det är inte ovanligt att arbetsgivare försöker "sno" yrkeshögskolestuderande från mitten på deras utbildning och framåt och erbjuder många ggr heltidsjobb så att studerande lockas hoppa av utbildningen (vilket vi avråder ifrån och råder i så fall ta deltidsjobb under utbildningen för att ta ut yrkeshögskoleexamen och sedan börjar jobba heltid).
  Att man tar yrkeshögskoleexamen betyder inte att man inte kan läsa på högskola-universitetet sedan. Du kan också söka till både högskola-universitet och till många yrkeshögskoleutbildningar samtidigt. Skulle du komma in på flera olika utbildningar, kan du välja vilken eller vilka av dem som du tackar Ja till. Det är inte förbjudet att påbörja både högskole- och yrkeshögskoleutb.samtidigt och det finns också exempel på att man kan läsa fler än utbildning samtidigt - men här ska man tänka på att hinna och orka). Du nämner fritid i din fråga, så jag förstår att det är viktigt för dig att ha tillräcklig tid för dina fritidsintressen.
  Vad gäller val mellan högskoleingenjörs- och civilingenjörsprogram så är det en omfattande fråga, svårt att ge kort konkret svar på. Jag kan försöka sammanfatta: alla högskoleutbildningar är ganska teoretiska och breda (jämfört med t.ex yrkeshögskoleutbildningar som är mer praktiska och inriktade på en viss "spetskompetens"). Civilingenjörsutbildningar är mer omfattande än högskoleingenjörsutbildningar (fem respektive tre år). Om man inte på förhand vet om man vill läsa 3 eller 5 år, här blir det ganska komplicerat. Vissa civilingenjörsprogram erbjuder möjlighet att efter 3 år ta ut högskoleingenjörs- eller kandidatexamen men inte alla. "Å andra hållet" så finns det utbildningar på avancerad nivå - t.ex 2-åriga masterprogram som man kan söka efter högskoleingenjörsprogrammet men man vet på förhand inte exakt vilka program som kommer att finnas att söka till om 3 år + man vet inte om man kommer in.
  Är man mycket osäker kring studieval efter gymnasiet, kan man vinna på att jobba ett tag, t.ex 1 eller 2 år och under tiden kan du t.ex läsa mer matte, även på egen hand med hjälp av Matteboken.se - upp till Matte specialisering som är högsta nivå inom svensk gymnasieskola.
  Hänvisningar:
  yrkespresentation Högskoleingenjör
  yrkespresentation civilingenjor-i-datateknik
  information om yrkeshögskoleutbildningar på www.yhguiden.se
   

  Exempel på en yh-utb., som kan intressera dig: utbildning/it-hogskolan/net-cloud-developer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga