Khaleed 35 år
  Hej Fråga Syv,

  Jag tog examen i Naturvetenskaplig linje år 2008, jag saknar 200 poäng för att bli behörig till Uni/högskola. Kurserna som gör mig obehörig är bl.a. Matte D (3C) Fysik B (2) och Kemi B(2). Redan år 2010 så besökte jag Syv i min hemort och berättade att jag gärna hade velat byta ut 1-2 kurser utav dessa och ersätta dom med något annat eller lägga till 1-2 kurser för att bli behörig, svaret var att det inte var möjligt.

  Nu så har jag läst på olika sidor/forum att det finns något som heter "tilläggskomplettering", det är lite av en gråzon på vem det kan appliceras eller tillämpas på.

  Så jag undrar om jag kan använda det i mitt fall och byta ut/ersätta någon utav dessa kurser eller lägga till för att bli behörig? och hur påverkas betygssnittet?

  Vänliga hälsningar, Khaleed
  • Mikael

   Vad gäller just Tilläggskomplettering, så gäller följande: Tilläggskomplettering innebär att en sökande har betyg i kurser som inte finns i slutbetyget, inte är behörighetsgivande, men som höjer jämförelsetalet, om det betyget räknas in i jämförelsetal. Tilläggskomplettering är bara tillåten för sökande med betyg utfärdade före 1 januari 2010 men Betygen i Gy11/Vux12 - kurser kan inte tillgodoräknas som tilläggskomplettering. Se info på https://www.uhr.se/studier-och-antagning/tilltrade-till-hogskolan/Betygsurval/Betygskomplettering/ och just det att Betyg i Gy11/Vux12 kurser Ej kan man tilläggskomplettera med gör det omöjligt att skaffa sig nya betyg för tilläggskomplettering. Förklaringen: sedan 1 juli 2016 kan man endast få betyg i Nya, nugällande gymnasiekurser och det är just de så kallade GY11/vux12 kurser (för de tillkom genom den reformen). Betyg i gamla kurser kunde man få t o m sista juni 2016, och den möjligheten sedan har upphört helt. Så, om du inte redan har betygen i de "gamla" kurser (enklast är det att se vad betyget är för att avgöra om kursen är ny eller gammal; i de gamla är betygsskala IG-MVG och i den nya är betygsskala F-A) som du vill tiläggskomplettera med, då kan du inte göra det.

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej, 
  om du gick ut gymnasiet i Sverige 2008, så borde du ha fått antingen ett SLUTBETYG eller ett Samlat betygsdokument. Du skriver att du "tog examen" vilket ej kan stämma för att det först från året 2014 som eleverna fick i slutet av år3 Examensbevis, innan dess läste man mot ett Slutbetyg. Det är väldigt stor skillnad - du har har Slutbetyg eller Samlat betygsdokument (eller en annan typ av dokument, kanske - se vad som står som överskrift på det pappret som du fick när du slutade på gymnasiet). 
  Är det så att du vill behörig till svenska högskoleutbildningar?
  Läs i så fall reglerna på antagning.se/sv/dina-betyg/gymnasieskolan/slutbetyg-fore-2010 och kontakta SYV på komvux i den kommunen där du är folkbokförd. 
  Varför vi på FRåGA SYV måste hänvisa dig till SYV på komvux i fall du vill bli behörig till högskola-universitet? Jo, för att reglerna är många och komplicerade, ibland går det att få igenom ett undantag men det beviljas i så fall av rektor på komvux eller av antagningsgrupperna på lärosätena: högskola eller universitet. När vi på FRåGA SYV inte vet om du har Slutbetyg eller Samlat betygsdokument och inte vet vilken särskild behörighet du behöver uppnå (grundläggande behörighet måste alla alltid ha, om de vill komma in på en svensk högskoleutbildning) - då går det inte att svara. Vi kan då endast hänvisa till info på www.antagning.se och till att ta upp frågan med SYV-en på komvux.
  Allmänt gäller: för att bli behörig till svenska högskoleutbildningar måste man alltid ha Grundläggande behörighet + att ofta även Särskild behörighet (t.ex civilingenjörs- och högskoleingenjörsprogrammen brukar kräva godkända betyg i matematik 4 (eller en gammal kurs matematik D), fysik 2 (eller i en gammal kurs fysik B) och i kemi 1 (eller en gammal kurs kemi A), men det finns också ett antal program och många kurser som endast kräver grundläggande behörighet. 
  Du måste få svar på frågan om du idag har Grundläggande behörighet. Om inte - vad du kan göra för att uppnå den. Sedan blir en annan fråga: kräver just "din högskoleutbildning" även särskild behörighet och i så fall Vilken, alltså vilka kurser som du också behöver ha godkända betyg i? Och först efter det får man bekymra sig över om hur höga betyg man har... för att oavsett höga betyg, kan ej obehöriga tas in, så först och främst är det viktigt att bli behörig. 
  För konkurrens kan man göra högskoleprovet.

  Tips! det finns andra former av eftergymnasial utbildning än endast högskola-universitet, t.ex yrkeshögskola. Här kan man komma in även som obehörig, pga det går att bevilja Undantag från behörighetskraven. YH tar också stor hänsyn till andra meriter än endast betygen, t.ex arbetslivserfarenhet och motivation spelar stor roll. Så kika gärna på yh-utbildningar (några exempel nedan och hela utbudet finns på www.yhguiden.se):
  utbildning/hermods-yrkeshogskola/stoedpedagog
  teknikhogskolan/serviceingenjor-connected-home
  yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/lonekonsult
  yhguiden.se/utbildning/teknikhogskolan/green-logistic-management

  • Khaleed Tack för ditt svar Mikael, helt korrekt. Det är ett slutbetyg och inte ett examen. Komvux hänvisade mig till kommunens SYV och jag har kontakt med min Syv på min hemort men dessvärre så är den bristfällig, därför vände jag mig hit. Sedan tidigare så har Jag en YH examen från IHM och jag har grundläggande och särskild behörighet till att söka in till det jag vill söka in men jag saknar poängen för att söka in. För mig så hade det varit mer naturligt att ersätta exempelvis Fysik B med Företagsekonomi B eller liknande.
  • Mikael

   Om du har grundläggande och särskild behörighet, är alltså helt och fullt behörig och vill endast höja ditt meritvärde, då råder jag dig att skriva Högskoleprovet och att undersöka frågan om du idag redan har max antal meritpoäng och om inte - så kanske du kan få fler meritpoäng. De nya kurser som går att läsa på komvux som ger meritpoäng är Engelska 7, Moderna språk från nivå 3 och högre, och högre mattekurser. Ingen kan dock få fler meritpoäng än 2,5 som är max. 
   För övrigt, så kan du försöka höja betygen i de kurser som ingår i ditt slutbetyg. Störst höjning är det om du höjer betygen i större kurser och i fler steg, t.ex från IG till ett godkänt betyg, E eller helst ännu högre (högst betyg man idag kan få i en gymnasial kurs är A). 
   För att undersöka om du idag har max antal meritpoäng, boka tid med SYV på komvux. Annars, så är det alltid bra att kunna mer engelska, andra språk och i matte, så det är inte fel att läsa engelska 7, högre mattekurser och också moderna språk, om komvux i din kommun så erbjuder. 

  Frågor och svar

  • E 26 år

   Söka via fristående kurs?

   Hej! Jag tänkte söka medievetarprogrammet på Södertörn till hösten och vill gärna komma in. Men ifall jag inte skulle göra det undrar jag om det går att söka terminens första kurs medie och kommunikationsvetenskap A och börja via den (då jag sett att den är enklare att komma in på än programmet)...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Paula 35 år

   Behöver jag komplettera med universitetskurser för att få lärarleg?

   Hej, jag har en utländsk lärarexamen i engelska och franska. Här är mina utbildningar: Utbildning 1: Fem år Lärarutbildning Utbildning 2: Ett år Specialistutbildning inom skolförvaltning Utbildning 3: Två år masterutbildning inom utbildningsvetenskap Mitt modersmål är spanska och jag har...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • S 19 år

   Universitetval?

   Hej! Jag undrar hur stor roll det spelar av valet av universitetet. Jag menar om man väljer en bättre, en av Sveriges toppuniversitet vad ger det mig till skillnad från att jag väljer en vanlig universitet? Kommer det öka chansen att jag får jobb snabbare eller...

   Peter SYV: Hej S!Olika arbetsgivare kan tänka väldigt olika. En arbetsgivare kan t.ex vilja att i första hand anställa någon som har examen från samma universitet som hen själv har examen ifrån... En annan... Läs hela svaret
  • Jennifer 32 år

   Kan man läsa två program på 50% var?

   Jag har tänkt söka in till mitt drömprogram på universitetet, det ges på distans på 50%. Min fråga är om jag samtidigt kan söka ett annat program på halvtid så att jag kommer upp i 100% studietakt? Hälsningar Jennifer

   Peter SYV: Hej Jennifer, Ja, det kan du absolut göra. Om du kommer in på två stycken halvtidsutbildningar och läser de båda samtidigt, då kommer du upp till 100%studietakt. 
  • S 19 år

   Apotekare i läkemedelsindustrin?

   Hej! Jag undrar hur det är att jobba som apotekare i läkemedelsindustrin, vilka arbetsuppgifter har man och vart ligger lönen på ett ungefär?

   Daniel Larsson: Hej S!  Arbetsuppgifterna för Apotekare på läkemedelsföretag är många och apotekarens breda och djupa naturvetenskapliga utbildning passar mycket bra för flera av de... Läs hela svaret
  • Linda 26 år

   Hur kan jag komma vidare i mina tankegångar?

   Hej! Är utbildad förskollärare. Undrar vad man kan arbeta som med denna utbildning annat än i förskola? Undrar också hur man kan vidareutvecklas (läsa för annat på universitetet/yh) med denna utbildning som grund. Tänker typ...

   Daniel Larsson: Hej Linda!Det finns ett antal jobb där arbetsgivare kräver "högskoleutbildning på minst 180 högskolepoäng", oavsett vad det är för utbildning.... Läs hela svaret
  • Ulrika 47 år

   Kan man läsa på Komvux när man är under 20 år?

   Hej Min dotter klarar inte av att gå på gymnasiet pga diagnos och depression. Hon har därför hoppat av gymnasiet. Vi har hittat en komvux-utbildning (inte i vår kommun) där man kan läsa till nagelterapeut på distans. Det hade passat henne perfekt...

   Peter SYV: Hej Ulrika,i det fallet du beskriver så tror jag det blir svårt få igenom att din dotter skulle kunna läsa på komvux, och dessutom i en annan kommun. Du får gärna... Läs hela svaret
  • sasha 19 år

   Får jag merit om jag har moderna språk 1 och 3 men inte 2?

   Hej, som titeln lyder. Får jag merit för moderna språk 3 (0,5) om jag inte har haft moderna språk 2? Jag har haft tyska som moderna språk 1 och spanska som moderna språk 3, bägge kurser godkända. Behörigheten för programmet jag ska söka har inga särskilda behörigheter heller. Fråga: Får...

   Daniel Larsson: Ja, Sasha, det får du. I det fallet du beskriver spelar ingen roll om du har betyg i moderna språk2. Du får + 0.5 meritpoäng för godkänt betyg i moderna språk 3.
  • Mayas 21 år

   Jag har en fråga om matte 3b?

   Hej hej! Jag har en fråga om matte 3b, måste jag läsa den för att läsa matte 1 C ? Jag är klar med matte 1, 2 b och jag jag vill läsa som recpetarie, så måste jag klara matte 3b för att går vidare till matte 1 C ?

   Daniel Larsson: Hej Mayas!I Sverige kräver receptarieprogrammen, för särskild behörighet, vad gäller ämnet Matematik - godkänt betyg i matematik 4. Om du är klar med matte 1 och 2b, kan du nu läsa... Läs hela svaret
  • Mohamad 20 år

   fråga om engleska 7 ?

   Behöver man eng 7 för att bli pilot eller flygvärdinna ?

   Julia SYV: Nej, inte i Sverige. Hur det är i andra länder kan vara olika. Men i Sverige krävs inte engelska 7 som särskild behörighet till någon Utbildning. Så är det i alla fall nu (januari 2023). Hur... Läs hela svaret
  • Nour 19 år

   Hur många prövningar i flera ämnen kan jag göra per termin?

   Hej! Jag ska höja mina gymnasiebetyg genom att göra prövningar på komvux, men jag behöver göra prövningar i flera ämnen. Dock erbjuder min kommun en prövning på ett ämne per termin till varje person? Jag vill gärna prövas i minst 3 ämnen under en termin, då jag har redan gått kurserna och...

   Julia SYV: Hej Nour,personer som inte är gymnasieelever (med "gymnasieelev" menar jag här en person som är inskriven i en gymnasieskola) har rätt att göra... Läs hela svaret
  • S 19 år

   Industriell ekonomi vs civilekonom?

   Hej! Jag ska plugga vidare och jag vet inte vad jag ska välja mellan civilingenjör industriell ekonomi eller civilekonom. Jag är intresserad av business, men jag vill inte riskera inte få jobb på grund av många konkurrenter (finns kanske redan många...

   Julia SYV: Hej S,jag har stor förståelse för att du inte vill gå en lång utbildning och efter den riskera att bli arbetslös. Dock är det omöjligt att ge jobbgarantier. Utbildningarna som ditt... Läs hela svaret
  • Aziz 18 år

   Kan jag ta spanska 1 och 2 om jag läst spanska 3 och 4?

   Hej! Jag kommer behöva höja mitt snitt en aning efter gymnasiet för ta mig in på läkarprogrammet. Jag undrar om jag kan läsa spanska 1 och 2 och på komvux och använda de i mitt snittbetyg (och stryka över två andra kurser (totalt 25 kurser (inkl gymnasiearbete)) om jag redan läst spanska 3 och...

   Julia SYV: Hej Aziz!angående Ämnet EngelskaPå gymnasienivå finns endast följande kurser i ämnet Engelska: Engelska 5,6 och 7. Lägre kurser ligger på grundskolenivå... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga