Philip 22 år
  Hej!

  Jag håller på att läsa in naturvetenskapliga gymnasiekurser på komvux för att bli behörig till läkarprogrammet. Mitt mål har varit att bli antagen nu till vårterminen 2020. Mot slutet av den här höstterminen kommer jag ha två kurser kvar att läsa in - Biologi 2 och Kemi 2.

  Mitt problem är att de här kurserna tar slut först den 20e december, och sista kompletteringsdag för ansökan till vårterminen är den 2a december.

  Jag har läst om sen komplettering på antagning.se, men som jag förstår det blir det i praktiken som att göra en sen anmälan, vilket i fallet med läkarprogrammet skulle göra att jag inte har någon chans att bli antagen nu till vårterminen eftersom söktrycket är så högt.

  Finns det något jag kan göra för att bli antagen nu till våren? På samma komvuxskola som jag läser på anordnas naturvetenskapligt basår (som jag inte läser), och basårets sista kurser (som är samma kurser som jag ska läsa) tar också slut den 20e december. Kan det verkligen vara tänkt att man ska läsa basårets andra termin under hösten och sedan vänta hela vårterminen innan man kan söka sin utbildning?

  Är det så att ens lärare tilldelar en ett preliminärt betyg på kursen som man kan använda till att söka utbildningen, innan man får sitt slutgiltiga betyg?

  Tack på förhand
  • Julia På varje lärosäte: högskola-universitet finns det ANTAGNINGSGRUPPEN. Du kan kontakta antagningsgruppen på det lärosäte dit du söker. Jag tror tyvärr du får svar att du måste komplettera i tid och i annat fall söka till nästa antagningsomgång.

  2 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Philip,

  jag tror tyvärr inte att du kan få utnyttja ngt. undantag... just pga läkarprogrammet är så populärt och jättemånga söker som har mycket höga betyg och som söker i tid.
  Om du inte kan sista kompletteringsdag ladda upp dina betyg på din inloggning på www.antagning.se - kommer du tyvärr få svar OBEHÖRIG. Du får då söka till nästa gång det blir möjligt - alltså till hösten 2020.
  ****
  Hur din komvux har tänkt, kan du med fördel fråga på komvux i din kommun. det kan inte vi här på Fråga SYV svara på. Komvux i varje kommun får bestämma rätt mycket själva.
  Jag kan tänka mig att förklaringen är så enkel att om man ska satsa på att ge betyg till sista kompletteringsdagen 2 dec., då måste betygen sättas redan i mitten på november - med det blir det extremt kort termin eller så måste man börja terminen mitt i juli i så fall, när de flesta lärare har semester... och även de studerande har sommarjobb eller är bortresta... och vad man som studerande på komvux gör med sina betyg sen, är det upp till var och en - kan Komvux svara. Men fråga - och du får gärna återkomma till oss och berätta vad du fick för svar.

  Om terminen slutar 20 dec., kan det mycket väl vara så att ni får dagen innan, den 19 dec, t.ex veta vilka betyg ni får - av lärare, men sedan ska betygen bekräftas, kontrolleras, skrivas in i betygskatalog och utfärdas - betyg "i handen" är det i så fall mitt i januari man kan få. Det kan gå fort, om allt "klaffar" men om utbildningsadministratör blir sjuk eller läraren glömmer notera ngt., eller skriva under och sedan reser iväg under julhelgen och blir icke-anträffbar... då kan det ta flera veckor innan man får sitt betyg.
  Som sagt, ska man vara säker på att kunna lada upp sitt betyg 2 dec. på antagning.se, ska man veta 100% vilket betyg man får och vara klar med kursen ett par veckor innan (helst 3 veckor innan sista kompletteringsdag).
  Det enda du kan göra är, enligt min mening, att försöka få betyg snabbare - att du läser framåt och försöker skynda på, om det går. Här är det din motivation och studieförmåga + hur flexibelt är upplägget på din kurs, som spelar roll.
  Om du är inskrivet på "flex"-kurs, borde du ha rätt att skynda på enligt din egen studieförmåga ... men om det är en vanlig kurs med fasta provdagar, så är det svårt för läraren, även om hen skulle velat hjälpa dig - att fixa detta. Här är det också "betalning" till utbildningsanordnare som kan "ställa till det": om du t.ex får ditt betyg utfärdat sista november - då är din kurs slut och utbildningsanordnaren får ej betalt för de 3 veckorna i december (på så sätt går de "minus" ekonomiskt)... det är ett komplicerat system med olika intressen inblandade.
  Du vill så klart komma in på din utbildning och inte vill vänta en hel termin, vilket jag har stor förståelse för. Och så finns det andra "aktörer" som har egna intressen, som är viktiga för dem.

  Vänligen
  Julia

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej" det kommer inte att hjälpa dig, men det är relativt få utbildningar som startar på våren; de flesta svenska utbildningar startar i aug-september.
  Varför folk läser andra terminen på nat.vet.basår med slut till jul - kan vara väldigt olika... kanske de vill resa utomlands under våren och vill bli klara med sina kompletteringar i god tid så de kan söka till höstterminen!
  Det finns också utbildningar som kräver hög naturvetenskaplig behörighet som kommer ha restplatser, t.ex vissa Ämneslärarprogram - har en högskoleutbildning restplatser (tomma platser, när alla behöriga som sökte i tid, kom in) kan de ta in sent, även när utbildning redan har börjat, kan de ändå ta in... så det finns många olika varianter. Komvux i din kommun vill inte (eller kanske anser att de inte kan) anpassa hela sina kursupplägg till de några få personer som ska söka till vårterminen.
  Tråkigt men vad ska man göra?!

  Frågor och svar

  • Mohamed 19 år

   Att plugga till högskoleingenjör men sedan byta till civilingenjör?

   Hej! Tänkte söka till Civilingenjörsutbildningen i Samhällsbyggnadsteknik på Chalmers nästa år, dock ligger mitt meritvärde precis på gränsen där jag exempelvis 2018 hade kunnat komma in medan i år låg det lite för högt. Det finns dock en 3-årig högskoleingenjörsutbildning med samma inriktning...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 18 år

   Hoppa av eller inte? Gå på folkhögskola?

   Hej! Jag går tredje året på Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Samhällsvetenskap och har genom hela min gymnasietid haft det extremt jobbigt med min mentala hälsa och under den senaste tiden haft det ännu svårare än normalt. Jag har...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Leo 19 år

   IT-Forensiker utbildning efter avhopp grån gymn?

   Hej! Planerar att gå en utbildning som ger titeln IT Forensiker. Hoppade av gymnasiet efter två år, blev klar och godkänd i alla kärnämnen. Om jag ska läsa upp betygen på komvux eller folkhögskola, hur går jag till väga när det är dags att söka in? Vem kontaktar jag för att få mina...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Elev x 17 år

   Två flugor i en smäll?

   Om jag studerar till apotekare kan jag då läsa en kompletterande pedagogisk utbildning för att sedan arbeta som gymnasielärare i kemi? Jag tänkte om jag i framtiden skulle "tröttna" på att arbeta som apotekare att jag då "smidigt"...

   Julia SYV: Hejsan,är det lärarbrist, kan man få jobba som lärare även utan legitimation och utan lärarexamen, tyvärr... Bra att du vill bli Behörig lärare.Som reglerna för behörighet till... Läs hela svaret
  • Martin 21 år

   Kan jag utbilda mig till neurokirurg, isåfall hur?

   Hej! Under gymnasiet studerade jag på det Estetiska programmet med inriktning musik men jag har nu blivit intresserad av studera till läkare specialiserad inom neurokirurgi. Vid tiden som jag skriver detta är jag 21 år och undrar om det finns någon möjlighet...

   Julia SYV: Hej Martin, Neurokikurger är en sort Specialistläkare som i grunden är - Läkare. Du måste därför skaffa dig läkarexamen, till att börja med och för det... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Yrkesprogram på Komvux?

   Hej, Kan man läs 100 poängs kurserna i historia, naturkunskap, religionskunskap samt samhällskunskap i en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Julia SYV: Hej Anders, på den frågan blir det Olika svar, beroende på om det är examen från gymnasieskola ELLER från komvux.Jag ser att du är 22 år och jag tror därför att din fråga... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Yrkesexamen på Komvux?

   Hej, Kan Svenska 2 eller Svenska 3 ingå i en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Julia SYV: Ja, både svenska 2 och svenska 3 får ingå i yrkesförberedande gymnasieexamen.Och också engelska 6 också får ingå; detta pga alla har rätt att i sina examensbevis ha kurser för grundläggande behörighet till högskola.
  • Anders 22 år

   Gymnasieexamen på komvux?

   Hej, Jag har läst 1300 poäng som får ingå i fordonsprogrammet, samt de 500 som måste ingå i en yrkesexamen, vad mer behöver jag göra för att få en gymnasieexamen ifrån Komvux?

   Julia SYV: Hej Anders,totalt behöver man 2400 betygsatta poäng för examen från komvux. om du idag har 1800, behöver du läsa ännu 600 poäng; Du måste ha Godkänt betyg i examensarbete. De 100p. i GA... Läs hela svaret
  • Pary 20 år

   Kan man plugga biologi 1 på basår fast man saknar biologi grund?

   Jag saknar betyg på biologi-grund men tänker att söka till basår på vår och läsa bilogi 1. Kan jag läsa bilogi 1 även om jag saknar betyg på biologi grund från grundskolan?

   Julia SYV: Hej Pary,VAR: på komvux eller på högskolan/universitetet - eller på en folkhögskola, kanske, som du vill söka till basår?Basår finns inom olika skolformer och det kan vara olika antagningsvillkor - inom de olika formerna.
  • Anton 16 år

   Biologi 2 på teknikprogrammet?

   Jag skulle vilja plugga på SLU efter gymnasiet, utbilda mig till jägmästare. Finns det något sätt man kan läsa biologi 1 & 2 på? Jag har kollat runt lite, men jag hittar inget svar?

   Milla SYV: Biologi 1&2 får på teknikprogrammet läsas som programfördjupning, vilket du kan se i Programplanen för TE
  • Vendela 21 år

   Hur påverkas meritpoäng av prövning & hur räknas poäng för extra kurs?

   Hej! Jag undrar om man får behålla sina meritpoäng om man gör en prövning i ett meritämne (t ex moderna språk eller engelska 7) som man läst och fått godkänt i på gymnasiet? Räknas dessa meritpoäng som man tidigare...

   Milla SYV: För att ge rätt svar måste man veta om du har Examensbevis och vilka kurser krävs för Särskild behörighet till den högskoleutb som du vill... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga