Ida 25 år
  Hej! Jag har väl genomsnittliga betyg tror jag, lite blandat. Jag har försökt hitta något annat jag hellre vill men psykolog är det jag allra helst vill av allt, tyvärr har jag inte tillräckligt med poäng som jag vet att många inte har. Jag har gjort högskoleprovet en gång, men jag undrar hur ansökningen till psykologprogrammet går till? Plussar man på poängen från högskoleprovet till sina betyg? För även om jag får 2.0 har jag inte tillräckligt om man plussar. Men om jag får 2.0 på högskoleprovet, kan jag komma in då oavsett vad mina betyg är nu?
  • A.K. Nej, man plussar inte. Högskoleprovet är högskoleprovet, och betyg är betyg :) Dessutom krävs det kanske inte så höga poäng som du tror. De senaste åren har det varit "lätt" att komma in på högskoleprovet på psykologprogrammet. Gränsen brukar vara vid ungefär 1,6 tror jag. Om du får ett högt resultat på högskoleprovet så är det ganska sannolikt att du kommer in. Men mitt tips är att jobba med andra saker först i några år efter gymnasiet. Det är bra att redan kunna jobba, bo själv, leva som vuxen och umgås med andra vuxna ett tag innan man blir psykolog (och man blir dessutom ofta en bättre högskolestudent av att jobba först, de som kommer direkt från gymnasiet brukar få en viss chock av att vara i en "skola" men ändå inte vara "skolelever"). Dessutom hinner man plugga till högskoleprovet, de flesta behöver lite tid för att höja sitt provresultat. Ditt bästa resultat är giltigt i fem år, så även om du skriver 2,0 nu kan du vänta fyra år med att börja plugga om du vill. Ingen stress.
  • A.K. Nu kollade jag statistiken på UHR, där kan man se vad som krävs för olika program. Statistiken finns på http://statistik.uhr.se Förra hösten krävdes det 1,60 på de "lättaste" psykologprogrammen (t ex Örebro) och 1,80 på de "svåraste" (t ex Göteborg). Men, några psykologprogram börjar på vårterminen också. Inte alla, men några. Och då är det ofta färre personer som söker, vilket leder till att gränsen blir lägre. Örebro hade t ex bara 1,55 på våren, och de "svåra" programmen hade 1,70 eller 1,75 istället för 1,80. Det är faktiskt ganska stor skillnad, så om du ligger på gränsen, se till att söka till vårterminen.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Ida!

  Man söker separat på betyg och på resultatet av Högskoleprovet. Så, om man har högt resultat på HP, kan man komma in, även om man har ganska lågt Meritvärde (Jämförelsetal + Meritpoäng = Meritvärde).

  Jag vill också tipsa dig om att det finns andra möjliga vägar att gå: t.ex. söka till Socionom och påbyggnadsutbildning till terapeut efter det. Då kan man jobba med personer som är behov av stödsamtal: familjer, som har relationsproblem (man kan bli familjebehandlare) eller med personer som försöker komma ifrån missbruksproblematiken eller som befinner sig i kris efter traumatiska händelser.

  Det finns även några yrkeshögskoleutbildningar som leder till att man kan arbeta med personer i behov av stöd. Hela utbudet finns på www.yhguiden.se och jag vill ge exempel på några YH som kan ev vara av intresse för dig:
  http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-nykoping/stodpedagog
  http://www.yhguiden.se/utbildning/consensum-yrkeshogskola/stoedpedagog-inom-lss-verksamhet-2
  http://www.yhguiden.se/utbildning/ostsvenska-yrkeshogskolan/stodpedagog-inom-funktionshinderomradet-lss
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-gavleborg-cul/behandlingspedagog
  http://www.yhguiden.se/utbildning/vimmerby-folkhogskola/behandlingspedagogutbildning1
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/pedagogisk-vagledare-vid-funktionshinder
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-gavleborg-cul/integrationspedagog1

  Önskar dig stor lycka till i dina fortsatta studier!
  ANNA

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga