Emelie 23 år
  Hejsan! Har gått en termin Samhällsvetenskap nu första året på gymnasiet, men programmet är verkligen inget för mig! Jag trivs inte alls och tycker att det är jätte svårt. Vill jätte gärna byta till en djurlinje men jag vill inte gå om ett år. Går det att byta program efter en termin utan att behöva gå om?

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Emelie,
  SA och NB är två helt olika gymnasieprogram och jag tror det blir svårt att byta efter det att halva läsåret har gått.
  Jag kan inte säga att det är helt omöjligt. Min åsikt är att det kanske går i fall du söker Lärlingsutbildning på NB - om vad det innebär att vara Gymnasial lärling kan du läsa här: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/att-vara-laerling

  Beslut om att ta in dig ligger hos rektorn på NB programmet. För det första, så bör det finnas plats på utbildningen. Sedan är det ändå rektor som har makt att bevilja eller avslå din begäran om att byta till ett nytt program.
  Jag tror att den här skolan som erbjuder NB ligger närmast till din bostadsort http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/stiernhooksgymnasiet

  Det finns också några Riksrekryterande NB, inriktning Djur, t.ex. på de här skolorna;
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/ingelstorpgymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/gamlebygymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/ingelstadgymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jamtlands-gymnasium-wangen

  Kontakta skolornas rektorer med frågan om de kan ta emot dig som en ny elev.
  I fall du inte får ett positivt svar på någon skola där du vill gå, har du rätt att söka till nästa års antagning - dvs göra om ditt gymnasieval.

  Ännu ett alternativ är att du läser Djurvård på eftergymnasial nivå på t.ex. yrkeshögskola.
  Se utbud på http://www.yhguiden.se/resultat?Category.id=2&Municipality.county=&Education.text=&Education.rate=&Education.studyform=&Education.range=&Education.length=&Education.available_slots=0

  För att bli behörig att söka till yrkeshögskola, måste man ha gymnasieexamen först. Det är inte ett absolut krav att man har examen från just NB utan kan ha examen från ett annat gymnasieprogram.

  Glöm inte att prata med dina vårdnadshavare (du är ännu inte myndig).
  Bästa hälsningar & stort lycka till!
  Milla SYV
  • Mikael Hur går det? Har du fler frågor, hör av dig. Om du känner någon kompis som också har frågor, kan du tipsa om Fragasyv.se. Mvh *L* :-)

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga