Peter 23 år
  Hej!

  Jag har två frågor.

  Jag går andra året på gymnasiet och läser natur. Jag har valt inriktning samhälle, för att jag vill bli journalist, är det möjligt att bli det om jag läser natursam? Vi hade kursprov i fysik innan jullovet och jag klarade det inte, jag undrar om jag kan byta ut fysik 1 mot en annan kurs eller måste jag ha betyg i det ämnet för att jag läser naturprogrammet?

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Peter,
  du ställer två frågor
  1. om man kan bli journalist och man läser NA, samhälle - på gymnasiet. Svar JA. Det finns några olika eftergymnasiala utbildningar till Journalist, t.ex. http://utbildning.gu.se/program/program_detalj?programId=S1JOR där akademiska poäng krävs + att man måste göra Högskoleprovet. För övrigt är det inga speciella kurser från gymnasiet som krävs; till den här utbildningen http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor/omrade/journalistik-54?typ=3 krävs det, förutom grundläggande behörighet, Engelska 6 och Samhällskunskap 1b och de kurserna ingår i alla högskoleförberedande gymnasieprogram. Det finns också några yrkeshögskoleutbildningar som kanske kan vara av intresse för dig, se här: http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/webbkommunikator-sociala-medier
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-halsingland-bollnas-kommun-hogskoleenheten/kulturkommunikator
  http://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/marknadskommunikator-inom-sociala-medier
  http://www.yhguiden.se/utbildning/gtv-gamley/tv-produktionsspecialist1
  http://www.yhguiden.se/utbildning/nbi-nordic-business-institute/webbkommunikator
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/informationsproduktion-premedia
  http://www.yhguiden.se/utbildning/caddie-sport-and-business/sportmarknadsforare
  http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/tv-produktionsspecialist

  2. Din andra fråga handlar om att du helst vill byta ut Fysik mot ett annat ämne. Det är vad som gäller: Fysik 1a är en obligatorisk kurs på Naturvetenskapsprogrammet, oavsett inriktning. Dock, tillhör den kursen den delen av programmet, som enligt rektors beslut om individuellt anpassat program, får bytas ut mot andra kurser. Å andra sidan, så är det enligt reglerna så att alla påbörjade gymnasiala kurser bör betygsättas och finnas med i gymnasieexamen. Så - enligt reglerna - så måste den kursen vara med i din gymnasieexamen. Om du skulle t.ex. byta program - då kan rektor på ditt nya program fatta beslut om Individuellt anpassat program och i så fall kanske den kursen inte behöver finnas med i din gymnasieexamen. Du kan - givetvis - fråga rektor på ditt program om hen kan fatta beslut om individuellt anpassat program när du fortsätter gå på samma program, men jag tror inte det går för att det måste finnas tungt vägande skäl till att ett sådant beslut fattas. I vilket fall så måste beslut fattas innan utgången av åk2 och skrivas in i din studieplan. Mitt råd är att du bokar tid hos SYV på din skola och diskuterar saken.
  Med "F" i gymnasieexamen får du ganska lågt Meritvärde och det blir svårt att konkurrera om en plats på en attraktiv högskoleutbildning, men det finns en annan lösning - göra Högskoleprovet och konkurrera med dess resultat. Provet kan du göra nu till våren - den 28 mars 2015 och sedan i oktober och på våren nästa år. För varje nästa gång brukar man få högre resultat (upp till 4-5 ggr, sedan ligger resultatet på samma nivå).

  Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig.
  Återkom om du har andra frågor.
  Bästa hälsningar
  Julia SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga