Sara
  Hej,

  Jag håller just nu på att läsa upp mina betyg på komvux för att söka till högskola. Jag har examensbevis och har läst samhälle samhälle på gymnasiet. Jag undrar om jag kan byta ut Historia 3 (som jag har F i), samhällskunskap 3 (betyget D) och geografi 1 (betyget E). Jag hade gärna velat byta ut dem då jag vill studera på komvux istället för att göra prövningar. Funkar det?

  1 Svar

  Julia SYV på FrågaSYV

  Hej Sara,

  i examensbeviset kan inget ändras. För att högre betyg ska räknas in i ditt jämförelsetal (som är en del av meritvärdet) behöver du få betygen (högre betyg) i samma kurser som ingår i ditt examensbevis***. Kurserna i examensbeviset är "låsta" kan man säga. Du har, om jag förstår dig rätt examensbevis från ett högskoleförberedande gymnasieprogram, och i så fall kan du inte få ett nytt examensbevis i ett högskoleförberedande program, men du kan få ut examensbevis från komvux "från ett yrkesprogram": om du läser yrkeskurser  mot de yrken som komvux erbjuder undervisning i - t.ex mot yrket Undersköterska, Administratör, Elektriker, Bussförare eller Byggnadsarbetare (kan finnas även fler yrkesutbildningar på komvux t.ex mot yrket Djurvårdare) och uppnår kraven för yrkesexamensbevis, då får du ut det. I det examensbeviset får ingå kurser som krävs för grundläggande behörighet (alltså svenska 2,3 och eng6) och även kurser som just din högskoleutbildning kräver (alltså kurser för särskild behörighet; exempel: för socionomprogrammet - matematik 2 och samhällskunskap 1b).
  Jag kan inte garantera att komvux bereder dig plats på en yrkesutbildning så att du ska få möjlighet att ta ut ett nytt examensbevis. Fråga om det på komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Du har rätt att söka till komvux: vilka kurser du vill, men komvux har rätt att ge avslag på din ansökan.
  Om du inte läser en yrkesutbildning på komvux, behöver du i så fall få högre betyg i de kurser som ingår i ditt examensbevis (det går inte byta ut kurser ur examensbeviset).
  *** - undantag: kurser i olika mattespår. Du i ditt examensbevis från SA borde ha betygen i matematik 1b och 2b - du kan i så fall göra prövningar i kurserna matematik 1a och 2a. Om du får högre betyg i a-spåret, kommer de betygen räknas in i stället för mattebetyg i b-spåret. Det är lite lättare att få högre betyg i a-spåret.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga