Kevin 25 år
  I min skola har man inget val när man läser Naturvetenskapsprogrammet, man får läsa Bioteknik som programfördjupning. Jag läser även Matte 5 som en tilläggskurs (den ingår inte i programmet) och undrar om jag kan ersätta Bioteknik med Matte 5 redan nu.

  Jag vet att jag kan byta ut Bioteknikbetyget mot Matte 5-betyget efter att jag avslutat båda kurserna. Men jag har nu blivit av med studiebidraget eftersom att jag inte närvarar på Biotekniklektionerna och undrar om jag kan ta bort Bioteknik från min studieplan och ha Matte 5 där istället för att kunna få tillbaka mitt studiebidrag utan att behöva sitta och sova på Biotekniklektionerna.

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Kevin,
  se programplan på NA http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_NA.pdf
  att justera din studieplan får du göra med SYV på din skola.
  För att ha rätt till Studiebidrag bör man läsa på heltid.

  Mvh
  Mikael
  Hej igen!

  Enligt reglerna måste det för alla valbara kurser såsom Programfördjupande, Individ.val och utökade kurser - skrivas in i varje elevs Studieplan hur en kurs KOMMER ATT LÄSAS SOM - och detta INNAN KURSEN PÅBÖRJAS.
  Studieplan får inte revideras retroaktivt. Det är reglerna som du kan läsa på Skolverkets hemsida.

  Vi på Fråga SYV känner inte till ang. vilka speciella omständigheter som finns just i ditt fall. Det är rektor som är ytterst ansvarig och kan i vissa fall bevilja undantag "om särskilda skäl föreligger", som det heter.

  Vi råder dig boka tid för samtal med rektor på ditt gymnasieprogram.
  Lycka till med studier och allt annat också!
  Mikael
  • Kevin Tack för svaret, jag har redan pratat med min SYV och hennes svar var att jag inte kunde ersätta Matte 5 med Bioteknik i min studieplan. Jag förstår inte varför jag inte skulle kunna göra det och undrar därför om hon svarade så p.g.a. okunskap eller missförstånd. Det jag undrar är alltså om det är möjligt för en elev som läser Matte 5 som tillvalskurs, att ta bort Biotekniken utan några konstigheter.
  • Anna Jag kommer nu att skriva ett svar på din kommentar.
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Kevin!

  Det är omöjligt för oss att svara på frågan varför SYV på din skola svarade på din fråga på ett visst sätt. Det vi kan göra är att förklara hur reglerna ser ut och även förklara vilka praktiska svårigheter kan stå i vägen för ett fritt val av kurser.

  Du fick länk till en fullständig programplan för ditt gymnasieprogram och längst ner ser du programstrukturen ... Valfria kurser är det inom programfördjupningen och Individuellt val, enbart.

  Om du läser inriktning Naturvetenskap, väljer du 400 poäng av dina 2500 poäng. De valbara 400 poäng fördelas så här: 200 p. inom Programfördjupningen + 200 p. inom Individuellt val.
  Individ.val är det mycket fritt - vilka som helst kurser (men det måste finnas en behörig lärare och kursen måste passa in i ditt schemat).
  Vad det gäller PROGRAMFÖRDJUPNINGEN, så är det ENBART från listan av kurser som FÅR läsas som programfördjupande på just ditt program.
  Både Bioteknik & Matte 5 får läsas som Programfördjupande på NA. du behöver 200 poäng minst från listan av Programfördjupande kurser.
  Kan det vara så att du har 100 p. Bioteknik och 100 p. Matematik 5 - att det är din kvot av programfördjupande kurser och du kan därför inte skippa en av dem?

  Om du kan återkomma med svar på vilka kurser du läser som programfördjupande
  och vilka kurser som du läser inom individuellt val?

  Dessutom, finns det en regel som säger att en kurs får inte tas bort från elevens Studieplan efter det att kursen har påbörjats och att alla påbörjade kurser bör betygsättas. Om man önskar läsa en annan kurs än den, som finns i Studieplanen, bör man ansöka om det och få svar INNAN KURSEN PÅBÖRJAS. I annat fall bör man få betyg i kursen. Det är reglerna det.

  Ang. Studiehjälp från CSN, så är det enbart vid heltidsstudier som man har rätt till studiehjälpen och det hjälper tyvärr inte om man under en period läser på MER EN HELTID och under en annan period på mindre än halvtid. CSN avrundar alltid neråt... dvs om man läser mer än heltid, har man rätt till heltidsstudierstöd.
  Om man läser på mindre än heltid (även om det fattas en hundrande del av en procent) - då är det för CSN som om man läser på 75%. Läser man på 74,99% - då är det för CSN som om man läste på 50%. När du blir äldre och får rätt till Studiemedel (om du t.ex. läser på högskola eller på komvux) - har man då rätt att få halva studiemedel för halvtidsstudier och 75% för studier på minst 75%.
  Men gymnasieelever har inte rätt till studiestöd om de läser på deltid. Skolk på 4 timmar per månad bör rapporteras till CSN och man blir avstängd från Studiehjälpen. För att få tillbaka rätten till Studiehjälp bör man ha 100% närvaro under minst en hel månad först.

  Det är reglerna det... så om din kurs i biotektik har påbörjats, kan du inte ta bort den från din studieplan och bör få betyg i den. Reglerna kommer "uppifrån", från Skolverket, skolminister och regeringen. Din SYV, Rektor eller gymnasieskola har ingen möjlighet att ändra på dem och varje skola är skyldig att följa reglerna.

  Det är tråkigt att du inte fick klart för dig hur reglerna ser ut. Varför reglerna ser ut så som de gör kan jag bara gissa... gissar på att det skulle annars bli total kaos, när mängder av elever vill byta "kors och tvärs". Det är, som sagt, bara min gissning.

  Jag hoppas att jag lyckades förklara för dig vad som gäller och jag hoppas också att din situation får en bra lösning! jag kommer personligen hålla tummarna hårt för dig! :)

  Bästa hälsningar
  Anna
  • Kevin Oj, tackar så mycket för ett så långt och utförligt svar! Jag läser Naturvetenskaplig specialisering och Bioteknik som programfördjupning, alla som går natur-natur i min klass har de kursen eftersom vi inte fick välja. Matte 5 är helt enkelt en kurs jag valt till själv, inte individuellt val eller programfördjupning. Jag valde matte 5 eftersom att jag gillar matte, det betyder även att det inte finns den minsta chans att jag någonsin skulle få bättre betyg i Bioteknik än Matte 5. Strax efter att Bioteknik startat fick jag reda på att man kunde byta ut det mot matte 5 EFTER man fått sina betyg om ens matte 5 betyg skulle vara bättre. Därför gick jag till min SYV och frågade om jag kunde ta bort Biotekniken eftersom jag ändå kommer byta ut det betyget mot matte 5 betyget. Hon sa att jag måste läsa Bioteknik. Om det nu är så som du säger att det är nästintill omöjligt att avsluta en påbörjad kurs, så förstår jag varför, men det gör mig väldigt ledsen. Det hade vart en sån stor lättnad att slippa Biotekniken med tanke på att det betyget ändå inte kommer vara med i mina betyg när jag byter ut det mot matte 5 betyget. Finns det verkligen inget sätt en SYV på något sätt kan ta bort Bioteknik på en person i min sits? :'(
  • Anna Om alla i din klass läser samma "valbar" kurs, måste det betyda att de lagt in en Profil dvs valde åt er. Så får skolan göra men det borde du vetat i så fall redan när du sökte till åk1. I den situationen som du befinner dig nu råder jag dig be att få samtal med rektor på ditt program. Du har rätt att få träffa rektor och framföra din åsikt och be om råd och hjälp. En situation som du beskriver när en kurs "får bytas ut" i efterhand har jag inte hört talas om... det är ngt. väldigt speciellt i så fall. Prata med rektor på ditt program - är mitt råd till dig! Lycka till! Anna
  • Mikael En kurs som är betygsatt måste finnas med i examensbevis men den kan vara markerad som "utökad" och räknas då med i jämförelsetal bara om den är behörighetsgivande eller ger meritpoäng.
  • Kevin Om man då läser Matte 5 som utökad kurs och Bioteknik som programfördjupning, då kan man väl byta plats på de kurserna om betyget är bättre i matte 5? Så att Bioteknik istället är markerad som utökad och Matte 5 räknas som Programfördjupning. Det var den uppfattningen jag fick från min SYV.
  • Mikael Jag tror du fick rätt uppfattning men man måste på förhand bestämma hur kursen läses som. Se mitt utökade svar om en stund.
  • Mikael Förlåt att det dröjde, det kom en sak emellan... men nu har jag postat ett utökat svar, se nedan.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Elin 18 år

   Antagning till psykologprogrammet?

   Hej bästa SYV! Min största dröm är att komma in på psykologprogrammet, men mina gymnasiebetyg är inte tillräckliga. Jag vet om att man kan gå till Komvux och plugga upp betygen, men för psykologprogrammet behöver man få A på allting, vilket därför inte heller kommer att funka. Jag vet att man...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • susanne 21 år

   kan jag läsa historia 2a direkt efter hirstoria 1a1?

   hej! jag har läst in historia 1a1 på komvux och undrar nu om jag skulle kunna hoppa över historia 1a2 och gå direkt till historia 2a på gymsanie nivå komux.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • lau 20 år

   Avbrott i en prövning?

   Hej jag höll på med en prövning på distans via NTI som hade slutdatum den 5 mars. Men eftersom jag varit sjuk och sängliggandes kom jag överens med läraren om att uppgifterna skulle lämnas in nästa vecka då jag blivit frisk igen. Men...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Gerda 20 år

   Lokförarutbildning??

   Hej jag undrar vilka skolor är det som har lokförarutbildning, jag har hittat tre stycken är det bara tre? Samt undrar jag om jag söker både till lokförare och tex socionom. Kan jag komma in på båda? För att som jag fatta högskolan/universitet och yrkeshögskolor är två olika saker och man kan ...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Alm 20 år

   Masterprogram efter 3årigt program?

   Hej! Jag har en generell fråga om hur antagningen på masterprogram fungerar. Jag har förstått att olika masters ställer olika krav och att man konkurrerar om plats mrd sina högskolebetyg. Det jag undrar är vad som händer om jag t.ex. läser ett...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Emelie 25 år

   Vad menas med Ma3b alternativt Ma3c?

   Hej. Kikar på möjligheten att kanske söka in till landskapsarkitekt. På deras hemsida står följande under behörighet: Förutom grundläggande behörighet för högskolestudier, krävs särskild behörighet enligt områdesbehörighet 3: • Matematik C • Naturkunskap B (alternativt Fy A, Ke A, Bi...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mariam 25 år

   gymnasiearbete?

   jag har läst barn och fritids programet på gymnasiet och det behövs gymnasiearbete för slutbetyg eller gymnasie examen och det finns inte gymnasiearbete på barn och fritid vilken gymnasiearbete passar till barn och fritids? jag tänkte på samhällsvetenskap gymnasiearbete om jag läser den kommer...

   Anna SYV: Hej Mariami ett Slutbetyg får inte kursen gymnasiearbete ingå.I Examensbeviset är det däremot en Obligatorisk kurs som måste ingå med godkänt betyg. Så jag gissar på att det är... Läs hela svaret
  • Wilma 21 år

   Skillnader förskollärare och grundskollärare F-3?

   Hej! Jag ska plugga till hösten och velar mellan om jag vill bli förskollärare eller grundskollärare F-3. Vad skulle ni rent spontant säga att jag ska tänka på vid valet? Jag förstår att det är svårt för er att svara på, men...

   Anna SYV: hej Wilma, du har rätt i att det är mycket svårt att ge råd när du står i valet och kvalet mellan de 2 rätt så "liknande" yrken: Förskollärare... Läs hela svaret
  • bella 20 år

   Höja merit efter gymnasiet?

   Jag har redan tagit studenten och gick ut med 18.2 ungefär men hade behövt ha 19.2 för att komma in på den utbildningen jag vill, är det värt att plugga upp betygen nu i efterhan eller satsa på högskolaprovet? Och har D i några ämnen...

   Anna SYV: Hej Bella!Man kan både göra högskoleprovet och samtidigt försöka få upp sitt meritvärde. Det behöver inte vara det ena Eller det andra, utan du kan göra Både och, samtidigt.... Läs hela svaret
  • Anderas 19 år

   Ekonomutbildning och redovisningsekonom?

   Hej! Jag är rätt så intresserad vad redovisning och revison är och vill gå det på universitet/högskola. Men vad är skillnaden att gå redovisningsekonom på en yrkeshögskola och ekonomprogrammet med inriktning redovisning? Exempel...

   Mikael SYV: Hej!en yrkeshögsoleutbildning som du länkar till är på 2 år och leder till yrkeshögskoleexamen, som är kvalificerad utbildning på Eftergymnasial nivå men inte en... Läs hela svaret
  • Alexander 22 år

   Vad krävs för att bli elektriker lärling?

   Hej. Har nyss pluggat färdigt till elektriker på en vuxenutbildning med godkänt i alla ämnen som vi hade. Har dock inte godkänt i matte 1a. Kommer det blir problem på grund av det? Är just nu elektriker praktikant. Kommer jag kunna få ett...

   Anna SYV: hejsan, jag tycker man bör utgå från information på ecy.com/bli-elektriker/utbildning/utbildning-till-elektriker-inom-vux men exakt svar på frågan om det är helt... Läs hela svaret
  • Elin 50 år

   Hur många utbildningar finns det?

   Hej, jag har på olika håll hört att bäst chans att få jobb är efter en yrkeshögskoleutbildning, stämmer det? och undrar också hur många utbildningar finns inom yrkeshögskola? Var finns alla de att hitta på en och samma sida/sajt? Tack på förhand!

   Julia SYV: Hej Elin,att yrkeshögskola uppvisar mycket bra resultat vad gäller att leda direkt till jobb, stämmer! Läs t.ex på yhguiden.se/reportage/vill-du-ha-basta-chansAngående antal YH:::man kan inte... Läs hela svaret
  • Anna 49 år

   Hur blir man enhetschef?

   Hej! Jag har arbetat inom omsno ca 25 år och är intresserad av att bli enhetschef. Har dock bara 2 årigt gymnasium utan matte. Vad behöver jag läsa? Finns det möjlighet att utbilda sig till enhetschef utan att behöva läsa matte? Mvh Anna

   Liselotte Johansson: Hej Anna,enhetschef är i Sverige ett av de många icke-reglerade yrken, alltså finns inga strikta krav på vilken utbildning man ska ha. Det är den bedömning som de som anställer gör, som... Läs hela svaret
  • Elionora 17 år

   Jag behöver hjälp med Börsmäklare, kan ni hjälpa mig?

   Hej! Mitt namn är Elionora och jag går första året på gymnasiet men jag har lite problem då jag inte vet vad jag ska välja för universitet för jag vill bli börsmäklare! Jag går på ekonomiprogrammet och tänker mig civilekonomi men då behöver väl jag lägga till en kurs utanför för att kunna bli...

   Anna SYV: Hej Elinora,det som i folkmun kallas för "börsmäklare" är yrken Aktiemäklare och Mäklare inom finans. Vad gäller utbildning så gäller (i alla... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga