Kevin 25 år
  I min skola har man inget val när man läser Naturvetenskapsprogrammet, man får läsa Bioteknik som programfördjupning. Jag läser även Matte 5 som en tilläggskurs (den ingår inte i programmet) och undrar om jag kan ersätta Bioteknik med Matte 5 redan nu.

  Jag vet att jag kan byta ut Bioteknikbetyget mot Matte 5-betyget efter att jag avslutat båda kurserna. Men jag har nu blivit av med studiebidraget eftersom att jag inte närvarar på Biotekniklektionerna och undrar om jag kan ta bort Bioteknik från min studieplan och ha Matte 5 där istället för att kunna få tillbaka mitt studiebidrag utan att behöva sitta och sova på Biotekniklektionerna.

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Kevin,
  se programplan på NA http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_NA.pdf
  att justera din studieplan får du göra med SYV på din skola.
  För att ha rätt till Studiebidrag bör man läsa på heltid.

  Mvh
  Mikael
  Hej igen!

  Enligt reglerna måste det för alla valbara kurser såsom Programfördjupande, Individ.val och utökade kurser - skrivas in i varje elevs Studieplan hur en kurs KOMMER ATT LÄSAS SOM - och detta INNAN KURSEN PÅBÖRJAS.
  Studieplan får inte revideras retroaktivt. Det är reglerna som du kan läsa på Skolverkets hemsida.

  Vi på Fråga SYV känner inte till ang. vilka speciella omständigheter som finns just i ditt fall. Det är rektor som är ytterst ansvarig och kan i vissa fall bevilja undantag "om särskilda skäl föreligger", som det heter.

  Vi råder dig boka tid för samtal med rektor på ditt gymnasieprogram.
  Lycka till med studier och allt annat också!
  Mikael
  • Kevin Tack för svaret, jag har redan pratat med min SYV och hennes svar var att jag inte kunde ersätta Matte 5 med Bioteknik i min studieplan. Jag förstår inte varför jag inte skulle kunna göra det och undrar därför om hon svarade så p.g.a. okunskap eller missförstånd. Det jag undrar är alltså om det är möjligt för en elev som läser Matte 5 som tillvalskurs, att ta bort Biotekniken utan några konstigheter.
  • Anna Jag kommer nu att skriva ett svar på din kommentar.
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Kevin!

  Det är omöjligt för oss att svara på frågan varför SYV på din skola svarade på din fråga på ett visst sätt. Det vi kan göra är att förklara hur reglerna ser ut och även förklara vilka praktiska svårigheter kan stå i vägen för ett fritt val av kurser.

  Du fick länk till en fullständig programplan för ditt gymnasieprogram och längst ner ser du programstrukturen ... Valfria kurser är det inom programfördjupningen och Individuellt val, enbart.

  Om du läser inriktning Naturvetenskap, väljer du 400 poäng av dina 2500 poäng. De valbara 400 poäng fördelas så här: 200 p. inom Programfördjupningen + 200 p. inom Individuellt val.
  Individ.val är det mycket fritt - vilka som helst kurser (men det måste finnas en behörig lärare och kursen måste passa in i ditt schemat).
  Vad det gäller PROGRAMFÖRDJUPNINGEN, så är det ENBART från listan av kurser som FÅR läsas som programfördjupande på just ditt program.
  Både Bioteknik & Matte 5 får läsas som Programfördjupande på NA. du behöver 200 poäng minst från listan av Programfördjupande kurser.
  Kan det vara så att du har 100 p. Bioteknik och 100 p. Matematik 5 - att det är din kvot av programfördjupande kurser och du kan därför inte skippa en av dem?

  Om du kan återkomma med svar på vilka kurser du läser som programfördjupande
  och vilka kurser som du läser inom individuellt val?

  Dessutom, finns det en regel som säger att en kurs får inte tas bort från elevens Studieplan efter det att kursen har påbörjats och att alla påbörjade kurser bör betygsättas. Om man önskar läsa en annan kurs än den, som finns i Studieplanen, bör man ansöka om det och få svar INNAN KURSEN PÅBÖRJAS. I annat fall bör man få betyg i kursen. Det är reglerna det.

  Ang. Studiehjälp från CSN, så är det enbart vid heltidsstudier som man har rätt till studiehjälpen och det hjälper tyvärr inte om man under en period läser på MER EN HELTID och under en annan period på mindre än halvtid. CSN avrundar alltid neråt... dvs om man läser mer än heltid, har man rätt till heltidsstudierstöd.
  Om man läser på mindre än heltid (även om det fattas en hundrande del av en procent) - då är det för CSN som om man läser på 75%. Läser man på 74,99% - då är det för CSN som om man läste på 50%. När du blir äldre och får rätt till Studiemedel (om du t.ex. läser på högskola eller på komvux) - har man då rätt att få halva studiemedel för halvtidsstudier och 75% för studier på minst 75%.
  Men gymnasieelever har inte rätt till studiestöd om de läser på deltid. Skolk på 4 timmar per månad bör rapporteras till CSN och man blir avstängd från Studiehjälpen. För att få tillbaka rätten till Studiehjälp bör man ha 100% närvaro under minst en hel månad först.

  Det är reglerna det... så om din kurs i biotektik har påbörjats, kan du inte ta bort den från din studieplan och bör få betyg i den. Reglerna kommer "uppifrån", från Skolverket, skolminister och regeringen. Din SYV, Rektor eller gymnasieskola har ingen möjlighet att ändra på dem och varje skola är skyldig att följa reglerna.

  Det är tråkigt att du inte fick klart för dig hur reglerna ser ut. Varför reglerna ser ut så som de gör kan jag bara gissa... gissar på att det skulle annars bli total kaos, när mängder av elever vill byta "kors och tvärs". Det är, som sagt, bara min gissning.

  Jag hoppas att jag lyckades förklara för dig vad som gäller och jag hoppas också att din situation får en bra lösning! jag kommer personligen hålla tummarna hårt för dig! :)

  Bästa hälsningar
  Anna
  • Kevin Oj, tackar så mycket för ett så långt och utförligt svar! Jag läser Naturvetenskaplig specialisering och Bioteknik som programfördjupning, alla som går natur-natur i min klass har de kursen eftersom vi inte fick välja. Matte 5 är helt enkelt en kurs jag valt till själv, inte individuellt val eller programfördjupning. Jag valde matte 5 eftersom att jag gillar matte, det betyder även att det inte finns den minsta chans att jag någonsin skulle få bättre betyg i Bioteknik än Matte 5. Strax efter att Bioteknik startat fick jag reda på att man kunde byta ut det mot matte 5 EFTER man fått sina betyg om ens matte 5 betyg skulle vara bättre. Därför gick jag till min SYV och frågade om jag kunde ta bort Biotekniken eftersom jag ändå kommer byta ut det betyget mot matte 5 betyget. Hon sa att jag måste läsa Bioteknik. Om det nu är så som du säger att det är nästintill omöjligt att avsluta en påbörjad kurs, så förstår jag varför, men det gör mig väldigt ledsen. Det hade vart en sån stor lättnad att slippa Biotekniken med tanke på att det betyget ändå inte kommer vara med i mina betyg när jag byter ut det mot matte 5 betyget. Finns det verkligen inget sätt en SYV på något sätt kan ta bort Bioteknik på en person i min sits? :'(
  • Anna Om alla i din klass läser samma "valbar" kurs, måste det betyda att de lagt in en Profil dvs valde åt er. Så får skolan göra men det borde du vetat i så fall redan när du sökte till åk1. I den situationen som du befinner dig nu råder jag dig be att få samtal med rektor på ditt program. Du har rätt att få träffa rektor och framföra din åsikt och be om råd och hjälp. En situation som du beskriver när en kurs "får bytas ut" i efterhand har jag inte hört talas om... det är ngt. väldigt speciellt i så fall. Prata med rektor på ditt program - är mitt råd till dig! Lycka till! Anna
  • Mikael En kurs som är betygsatt måste finnas med i examensbevis men den kan vara markerad som "utökad" och räknas då med i jämförelsetal bara om den är behörighetsgivande eller ger meritpoäng.
  • Kevin Om man då läser Matte 5 som utökad kurs och Bioteknik som programfördjupning, då kan man väl byta plats på de kurserna om betyget är bättre i matte 5? Så att Bioteknik istället är markerad som utökad och Matte 5 räknas som Programfördjupning. Det var den uppfattningen jag fick från min SYV.
  • Mikael Jag tror du fick rätt uppfattning men man måste på förhand bestämma hur kursen läses som. Se mitt utökade svar om en stund.
  • Mikael Förlåt att det dröjde, det kom en sak emellan... men nu har jag postat ett utökat svar, se nedan.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • K 19 år

   Hur kan man höja sitt meritvärde???

   Hej! Jag har nyligen tagit studenten, och mitt meritvärde blev inte så bra (ca 17.00). Jag har inte sökt till universitet nu till hösten pga att jag vill ta paus, och på något sätt höja mitt meritvärde. Meritvärdet som jag har nu...

   Julia SYV: Hej K!På folkhögskolornas allmänna kurser, på gymnasienivå, läser man mot omdöme om grundläggande behörighet. Den utbildningen är på 3 läsår, men om... Läs hela svaret
  • Ahmed 15 år

   Är det garanterat att gå in i ett gymnasium även det är mer än lägsta?

   Jag kommer vara i nionde klass nästa termin, men jag planerar mycket inför gymnasiet. Det finns ett gymnasium som jag verkligen vill gå till, och nu så har jag 20 mer meritvärde än det lägsta. Men själva gymnasiet har ganska lite elever (200), och jag känner lite oro om jag för en anledning...

   Julia SYV: Hej Ahmed!gymnasieväljare konkurrerar om plats på gymnasiet med Betygspoäng/meritvärde (som också kan kallas för Jmf=jämförelsetal); det... Läs hela svaret
  • Maria 47 år

   Prövning i svenska som skriven utomlands?

   Hej, Jag har några frågor som jag inte riktigt hittar svar på. Min dotter, som är svensk och bor i New York, behöver behörighet i svenska för att söka till lärarlinjen i Sverige. Hon har gått IB Swedish B under två år med bra betyg och har gjort TISUS, men klarar inte det skriftliga delprovet...

   Julia SYV: Hej Maria!det svar vi fick från Skolverket när vi ställde frågan om prövningar var att personen måste vara bosatt i Sverige för att ha rätt att göra prövningar.... Läs hela svaret
  • Ismail 20 år

   Hur vet jag att mina komvux är uppladdade på antagning?

   Min fråga är hur skall jag veta att om dem är uppladdade. Vart ska de stå? Jag har redan 3 st som är under enstaka kurser som jag har inte lagt. Betyder det att dem är redan uppladdade och är redan inräknade inför antagning beskedet?

   Julia SYV: Hej Ismail!Du borde när du är inloggad på www.antagning.se kunna se vilka betyg som är synliga. Om du har fler gymnasiala betyg än betygen som du sista dag för... Läs hela svaret
  • Anonym 19 år

   Vad kan man göra om man inte har gymnasieexamen?

   Hej! Jag har en vän som jag oroar mig för då vi nu tagit studenten från samhällsprogrammet och hon gått ut med F i massor av ämnen och verkar inte ha någon som helst plan för vad hon ska göra nu. Hon fick F i några ämnen i...

   Julia SYV: Hej! Tack för din fråga! Du är en bra kompis som bryr dig mycket!Så här vill jag svara på frågan du ställer:- Det är i Sverige inte obligatoriskt att läsa... Läs hela svaret
  • Anna 46 år

   Kan 9ans betyg jämställas med engelska gcse?

   Hej, vår familj ska flytta till England och min dotter ska då plugga A- levels i England. Nu vill skolan i England veta om 9ans nat prov i Sverige är likvärdiga med GCSEs? Hur ska vi kunna få hjälp med detta? Hon vill gärna slippa läsa year 11 i...

   Mikael SYV: Hej Anna! Enl.vad jag tror är det så här: GCSE-examen brukar som helhet motsvara ett Slutbetyg från den svenska grundskolan. Det engelska skolsystemet skiljer sig dock... Läs hela svaret
  • Kaltrina 17 år

   Rätten och Samhället, obligatorisk kurs?

   Hej! Jag går ekonomi juridik och undrar om kursen "Rätten och samhället" är obligatorisk. Kan man inte byta ut den mot en annan kurs eller måste jag läsa den?

   Julia SYV: Hej,kursen Rätten och samhället är på inriktningen Juridik, på Ekonomiprogrammet, en obligatorisk kurs - därför att den är av de Inriktningskurserna, vilket du kan se i... Läs hela svaret
  • Emil 18 år

   Kursprovet spanska 4?

   Har fått godtagbara och mer än Godtagbara kunskaper på alla prov i spanska 4. Jag missade kursprovet och får därför F i slutbetyg?

   Julia SYV: Hej Emil,kan tyvärr inte säga någonting om vilket betyg du får. SYV-ar sätter inte betyg och har inte kompetens i betygssättningen. Det bästa rådet jag kan ge dig är att du pratar med din... Läs hela svaret
  • Elisabeth 17 år

   Får man gå om en kurs även om man fick godkänt?

   Hej! Jag har A i alla ämnen (med målet 22,5 när jag går ut) och går natur natur. Nu verkar det som att jag får ett B i Kemi 1 (vi har haft slutprov) och jag undrar: även om man inte automatiskt har rätt till det, får man gå om en kurs om lärare & rektor går med på det, eller finns det något i...

   Julia SYV: Hej Elisabeth!Jag vill börja med att påtala att 22.5 i meritvärde garanterar inte plats på läkarprogrammet. Detta pga en situation kan uppstå att platserna är färre... Läs hela svaret
  • Sonia 18 år

   Hur fungerar meritpoäng (gymnasiet)?

   Hej! Jag heter Sonia och jag förstår inte riktigt hur meritpoäng fungerar. Jag förstår inte när de där 2,5 potentiella poängen får användas och inte. När jag kollar på t.ex lärarprogrammen på Stockholms Universitet så ligger alla runt 17 i merit, har de då räknat med meritpoängen? Hur vet man...

   Julia SYV: Hej Sonia!Läs gärna på gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng - och det är så att du som sökande behöver inte tänka på att "använda" meritpoäng, utan du... Läs hela svaret
  • Sonia 18 år

   Jag går gymnasiet och vill bli lärare, vilka kurser krävs?

   Hej! Jag heter Sonia och går Sam sam och har bestämt mig för att jag vill bli antingen gymnasie eller högstadielärare. Då undrar jag vilka kurser som krävs? När det gäller ämnen vill jag helst lära ut Svenska och Engelska. Om det är på högstadiet så även SO ämnena. Behöver jag lägga till...

   Julia SYV: Hej Sonia,enligt min kunskap så är särskild behörighet för att bli samhällskunskapslärare - godkänt betyg i kursen samhällskunskap 2. Den kursen... Läs hela svaret
  • Louise 27 år

   något jobb som hanterar pengar?

   vill jobba med yrke som hanterar pengar på som arbetsuppgifter, gärna rutiner och struktur, samma uppgifter gång på gång? kort utbildning

   Julia SYV: Hej Louise!Du får gärna kika på många (kanske t o m Alla) yrken inom Administration och Ekonomi - listan ser du på Framtid.se/yrken/administration-ekonomiJag undrar samma sak som Mikael gör (se... Läs hela svaret
  • Lex 17 år

   prövning av engelska 5?

   Går det att pröva kursen engelska 5 efter att man har läst klart eller påbörjat kursen engelska 6?

   Mikael SYV: Om du är gymnasieelev som fick F i en kurs t.ex i eng 5, då har du rätt att göra prövning i den kursen. Om du fick E eller högre, kan du göra prövning efter gymnasiet.
  • Emma 20 år

   Kan man prioritera om utbildningarna i sin ansökan till universitetet?

   Kan man prioritera om bland utbildningarna man sökt mellan första och andra antagningsbeskedet, ifall man insett att man hellre vill komma in på ett universitet man vid ansökan satt som andrahandsval? Säg t.ex. att man kommer in på sitt förstahandsval vid...

   Julia SYV: Hej Emma,läs informationen på... Läs hela svaret
  • Yeliz 43 år

   Specialpedagog? Vad innebär egentligen obehörig?

   Hejsan Jag har en fråga, om man har studerat till specialpedagogik och jobbat samtidig som lärare och som specialpedagog (ibland 100% specialpedagog och ibland 20% resten som lärare grundskolans senare år och gymnasie), men har bara examensarbetet kvar (halvvägs...

   Anna SYV: Hej Yeliz!Så vitt jag vet är inte "specialpedagog" en skyddad titel, och i så fall kan man kalla sig för specialpedagog om man vill, oavsett om man har relevant utbildning,... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga