Kevin
    I min skola har man inget val när man läser Naturvetenskapsprogrammet, man får läsa Bioteknik som programfördjupning. Jag läser även Matte 5 som en tilläggskurs (den ingår inte i programmet) och undrar om jag kan ersätta Bioteknik med Matte 5 redan nu.

    Jag vet att jag kan byta ut Bioteknikbetyget mot Matte 5-betyget efter att jag avslutat båda kurserna. Men jag har nu blivit av med studiebidraget eftersom att jag inte närvarar på Biotekniklektionerna och undrar om jag kan ta bort Bioteknik från min studieplan och ha Matte 5 där istället för att kunna få tillbaka mitt studiebidrag utan att behöva sitta och sova på Biotekniklektionerna.

    2 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Kevin,
    se programplan på NA http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_NA.pdf
    att justera din studieplan får du göra med SYV på din skola.
    För att ha rätt till Studiebidrag bör man läsa på heltid.

    Mvh
    Mikael
    Hej igen!

    Enligt reglerna måste det för alla valbara kurser såsom Programfördjupande, Individ.val och utökade kurser - skrivas in i varje elevs Studieplan hur en kurs KOMMER ATT LÄSAS SOM - och detta INNAN KURSEN PÅBÖRJAS.
    Studieplan får inte revideras retroaktivt. Det är reglerna som du kan läsa på Skolverkets hemsida.

    Vi på Fråga SYV känner inte till ang. vilka speciella omständigheter som finns just i ditt fall. Det är rektor som är ytterst ansvarig och kan i vissa fall bevilja undantag "om särskilda skäl föreligger", som det heter.

    Vi råder dig boka tid för samtal med rektor på ditt gymnasieprogram.
    Lycka till med studier och allt annat också!
    Mikael
    • : Tack för svaret, jag har redan pratat med min SYV och hennes svar var att jag inte kunde ersätta Matte 5 med Bioteknik i min studieplan. Jag förstår inte varför jag inte skulle kunna göra det och undrar därför om hon svarade så p.g.a. okunskap eller missförstånd. Det jag undrar är alltså om det är möjligt för en elev som läser Matte 5 som tillvalskurs, att ta bort Biotekniken utan några konstigheter.
    • Anna : Jag kommer nu att skriva ett svar på din kommentar.
    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Kevin!

    Det är omöjligt för oss att svara på frågan varför SYV på din skola svarade på din fråga på ett visst sätt. Det vi kan göra är att förklara hur reglerna ser ut och även förklara vilka praktiska svårigheter kan stå i vägen för ett fritt val av kurser.

    Du fick länk till en fullständig programplan för ditt gymnasieprogram och längst ner ser du programstrukturen ... Valfria kurser är det inom programfördjupningen och Individuellt val, enbart.

    Om du läser inriktning Naturvetenskap, väljer du 400 poäng av dina 2500 poäng. De valbara 400 poäng fördelas så här: 200 p. inom Programfördjupningen + 200 p. inom Individuellt val.
    Individ.val är det mycket fritt - vilka som helst kurser (men det måste finnas en behörig lärare och kursen måste passa in i ditt schemat).
    Vad det gäller PROGRAMFÖRDJUPNINGEN, så är det ENBART från listan av kurser som FÅR läsas som programfördjupande på just ditt program.
    Både Bioteknik & Matte 5 får läsas som Programfördjupande på NA. du behöver 200 poäng minst från listan av Programfördjupande kurser.
    Kan det vara så att du har 100 p. Bioteknik och 100 p. Matematik 5 - att det är din kvot av programfördjupande kurser och du kan därför inte skippa en av dem?

    Om du kan återkomma med svar på vilka kurser du läser som programfördjupande
    och vilka kurser som du läser inom individuellt val?

    Dessutom, finns det en regel som säger att en kurs får inte tas bort från elevens Studieplan efter det att kursen har påbörjats och att alla påbörjade kurser bör betygsättas. Om man önskar läsa en annan kurs än den, som finns i Studieplanen, bör man ansöka om det och få svar INNAN KURSEN PÅBÖRJAS. I annat fall bör man få betyg i kursen. Det är reglerna det.

    Ang. Studiehjälp från CSN, så är det enbart vid heltidsstudier som man har rätt till studiehjälpen och det hjälper tyvärr inte om man under en period läser på MER EN HELTID och under en annan period på mindre än halvtid. CSN avrundar alltid neråt... dvs om man läser mer än heltid, har man rätt till heltidsstudierstöd.
    Om man läser på mindre än heltid (även om det fattas en hundrande del av en procent) - då är det för CSN som om man läser på 75%. Läser man på 74,99% - då är det för CSN som om man läste på 50%. När du blir äldre och får rätt till Studiemedel (om du t.ex. läser på högskola eller på komvux) - har man då rätt att få halva studiemedel för halvtidsstudier och 75% för studier på minst 75%.
    Men gymnasieelever har inte rätt till studiestöd om de läser på deltid. Skolk på 4 timmar per månad bör rapporteras till CSN och man blir avstängd från Studiehjälpen. För att få tillbaka rätten till Studiehjälp bör man ha 100% närvaro under minst en hel månad först.

    Det är reglerna det... så om din kurs i biotektik har påbörjats, kan du inte ta bort den från din studieplan och bör få betyg i den. Reglerna kommer "uppifrån", från Skolverket, skolminister och regeringen. Din SYV, Rektor eller gymnasieskola har ingen möjlighet att ändra på dem och varje skola är skyldig att följa reglerna.

    Det är tråkigt att du inte fick klart för dig hur reglerna ser ut. Varför reglerna ser ut så som de gör kan jag bara gissa... gissar på att det skulle annars bli total kaos, när mängder av elever vill byta "kors och tvärs". Det är, som sagt, bara min gissning.

    Jag hoppas att jag lyckades förklara för dig vad som gäller och jag hoppas också att din situation får en bra lösning! jag kommer personligen hålla tummarna hårt för dig! :)

    Bästa hälsningar
    Anna
    • : Oj, tackar så mycket för ett så långt och utförligt svar! Jag läser Naturvetenskaplig specialisering och Bioteknik som programfördjupning, alla som går natur-natur i min klass har de kursen eftersom vi inte fick välja. Matte 5 är helt enkelt en kurs jag valt till själv, inte individuellt val eller programfördjupning. Jag valde matte 5 eftersom att jag gillar matte, det betyder även att det inte finns den minsta chans att jag någonsin skulle få bättre betyg i Bioteknik än Matte 5. Strax efter att Bioteknik startat fick jag reda på att man kunde byta ut det mot matte 5 EFTER man fått sina betyg om ens matte 5 betyg skulle vara bättre. Därför gick jag till min SYV och frågade om jag kunde ta bort Biotekniken eftersom jag ändå kommer byta ut det betyget mot matte 5 betyget. Hon sa att jag måste läsa Bioteknik. Om det nu är så som du säger att det är nästintill omöjligt att avsluta en påbörjad kurs, så förstår jag varför, men det gör mig väldigt ledsen. Det hade vart en sån stor lättnad att slippa Biotekniken med tanke på att det betyget ändå inte kommer vara med i mina betyg när jag byter ut det mot matte 5 betyget. Finns det verkligen inget sätt en SYV på något sätt kan ta bort Bioteknik på en person i min sits? :'(
    • Anna : Om alla i din klass läser samma "valbar" kurs, måste det betyda att de lagt in en Profil dvs valde åt er. Så får skolan göra men det borde du vetat i så fall redan när du sökte till åk1. I den situationen som du befinner dig nu råder jag dig be att få samtal med rektor på ditt program. Du har rätt att få träffa rektor och framföra din åsikt och be om råd och hjälp. En situation som du beskriver när en kurs "får bytas ut" i efterhand har jag inte hört talas om... det är ngt. väldigt speciellt i så fall. Prata med rektor på ditt program - är mitt råd till dig! Lycka till! Anna
    • Mikael : En kurs som är betygsatt måste finnas med i examensbevis men den kan vara markerad som "utökad" och räknas då med i jämförelsetal bara om den är behörighetsgivande eller ger meritpoäng.
    • : Om man då läser Matte 5 som utökad kurs och Bioteknik som programfördjupning, då kan man väl byta plats på de kurserna om betyget är bättre i matte 5? Så att Bioteknik istället är markerad som utökad och Matte 5 räknas som Programfördjupning. Det var den uppfattningen jag fick från min SYV.
    • Mikael : Jag tror du fick rätt uppfattning men man måste på förhand bestämma hur kursen läses som. Se mitt utökade svar om en stund.
    • Mikael : Förlåt att det dröjde, det kom en sak emellan... men nu har jag postat ett utökat svar, se nedan.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'utbytesår' (57 st.)

    • Elliot002

      Skillnad mellan teknisk datavetenskap och datateknik?

      Hej! Jag vill söka något program inom IT till höst men jag har en fundering. Vad är skillnad mellan Civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap och Civilingenjörsprogrammet i datateknik? Är de inte samma?

      Milla : : Hej!Jämför vilka kurser som ingår i programmen; om samma kurser ingår, då är det "samma program" och om olika kurser ingår, då är det olika... Läs hela svaret
    • hedvig

      kan man åka på utbytesår i nian?

      Hej, jag hade hoppats på att åka på utbytesår nästa år, men sen kom jag på att jag ska börja i nian och det kan vara ganska viktigt med betyg och så därifrån, men jag undrar ändå om det går att åka på...

      Milla : : Hejsan,om du vill undvika "förlora" ett år och kunna påbörja gymnasiestudier i Sverige hösten 2025, behöver du bli behörig till gymnasiala (svenska) utbildningar under... Läs hela svaret
    • Helado

      Utbytesår i gymnasiet?

      Hej! Jag ska inte välja gymnasium förrän om 9månader men det finns olika saker jag vill göra på gymnasiet och jag vill inte stressa, så jag samlar på mig information nu så jag kanske har det lättare att välja gymnasium sen. Det finns olika saker jag gärna hade velat göra på gymnasiet och en...

      Milla : : Hejsan,att klara av gymnasial utbildning och få ut examensbevis kan en elev som läser ett år utomlands (på en svensk gymnasieskola utomlands). Det finns tyvärr endast några få svenska... Läs hela svaret
    • erikzhansun

      Modersmålundervising som utbyderstudent?

      Hej jag funderar på att göra ett utbydersår utomlands och undrar om de är skyldiga att ebjuda modersmålundervising. Jag ligger mycket efter och jag vill inte tappa mina kunskaper. ( har ej svenska som modersmål)

      Milla : : Hej! När du skriver "de är skyldiga att ebjuda modersmålundervising", vilka är "de"? Är det din svenska kommun? din gymnasieskola i Sverige? den organisationen som... Läs hela svaret
    • Utbytesår i USA

      Kan man gå 3:an i usa?

      Hej! Jag hade tänkt att åka ett utbytesår i usa i 3:an av gymnasiet. Men många organisationer påstår att man ska vara mellan 15-18. Hur fungerar det? Jag kommer vara 18 i 3:an men fyller även 19 under vårterminen av 3:an.

      Milla : : Hej,om du vill få ut Examensbevis från en svensk gymnasieskola då kan du inte gå ett av de tre gymnasieåren i USA, utan du åker till USA "mellan" årskurserna, t.ex att du går... Läs hela svaret
    • Utbytesår i USA

      Kan man fortfarande gå på utbytesår även fast man hade F?

      Hej! Jag är väldigt intresserad av att gå på ett utbytesår i USA 2025/2026 alltså när jag går i tvåan i gymnasiet. Har även tänkt efter sommaren 2024 alltså första året. Men jag har haft dåliga betyg det var...

      Milla : : Hejsan,när du ansöker om att få åka på utbytesår förklara din situation och varför du tidigare haft lägre betyg och högt frånvaro. Om du har... Läs hela svaret
    • Alicej

      Ekonomutbildningen?

      Jag vill plugga i Stockholm (eller Stockholm alla orter) till ekonom utbildningen. I vilka skolor eller universitet kommer jag kunna göra några terminer utomlands av studier? Om det går och skolan erbjuder. Vilka skolor erbjuder detta Indien ekonomutbildning?? Och behlver jag...

      Milla : : Hej,Svenska högskolor och universitet har de så kallade "internationella koordinatorer" anställda. Internationella koordinatorer ansvarar för utresande mobilitet för studenter vid högskolan eller... Läs hela svaret
    • Måsse

      Om jag går i en svensk skola kan man göra utbyte till en annan svensk?

      Tja kan man göra ett ”utbytesår” i en skola söderut om man bor uppe i norr asså kan jag göra det inom Sverige om jag pluggar i Sverige?

      Milla : : Hej, vilken intressant fråga! Det har jag inte fått förut! Det skulle vara bra om en sådan möjlighet fanns men det finns det tyvärr inte.... Läs hela svaret
    • lennepenne

      Eget utbytesår för elev från USA?

      Hej. Jag har kontakt med en familj som har kontakt med en elev från USA. Denna elev vill gärna komma till vår skola för ett utbytesår och tanken är då att han skall få bo hos den familj som kontaktat mig. Värdfamilj finns alltså med...

      Milla : : Hej,en intressant fråga (som jag inte fått förut)! Jag har i en kommentar till din fråga ställt en fråga till dig om undervisningsspråket. Svara gärna på den. Jag är... Läs hela svaret
    • Sigrid

      Kan man åka på utbytesår första året i gymnasiet?

      Jag börjar gymnasiet efter sommaren 2024 men vill samtidigt åka på utbytesår till USA då. Kan jag studera samma ämnen när jag är i USA på mitt utbytesår, som jag ska göra mitt första år på gymnasiet? Eller är...

      Liselotte: : Hej Sigrid,i examensbevis från en svensk gymnasieskola får endast ingå "svenska kurser". Utomlands kan man läsa och få betyg i "svenska gymnasiala kurser"... Läs hela svaret
    • William

      Tenta av språk efter utbytesår?

      Hej! Just nu så är jag på utbytessår till Japan fram tills juni nästa år. När jag kommer hem igen så kommer jag med stor sannolikhet kunna tala japanska väldigt bra. Det jag hoppas på är att jag då skulle kunna be om prövning för Japanska 1, 2, 3 och uppåt för att då kunna förbättra mina betyg,...

      Milla : : Hej Jacob,en mycket intressant fråga! Jag förstår hur du tänker men vet inte hur det skulle (praktiskt sett) kunna gå att ordna så att du skulle få betygen i japanska som moderna... Läs hela svaret
    • universitetsstudent

      finns det universitet med obegränsat med utbyten utomlands?

      Hej! Jag undrar om ni vet något universitet i Sverige som erbjuder obegränsade, eller iallafall flertal utbytes terminer utomlands? Eller om ni vet något universitet utomlands. Jag vet att de flesta universitet i Sverige erbjuder utbytes program i max ett år, och sedan...

      Milla : : Hej Wilma,du får gärna kontakta Internationella Koordinatorer på lärosätena. Möjlighet till utbyten kan påverkas av många olika faktorer, t.ex... Läs hela svaret
    • Elev

      F i Matematik 1b?

      Hej! Jag har nu gått klart årskurs 1 och fått väldigt bra betyg (D och C), men jag har ett problem. I matte 1b fick jag F på gränsen till ett E på nationella provet. Mitt problem är att jag vill åka på utbytesår till USA, och jag har därför kontaktat olika utbytesår-företag men de säger att man...

      Mikael: : Hej! Fick du F som kursbetyg i matte 1b? Är betyget redan satt? Din rättighet är att göra prövning men tidpunkten för prövningar bestämmer din skola. Om du nästa år ska läsa matte 2b, hur blir det då? Vilket program går du?
    • ludwig

      kan man bli utbytesstudent även om man går ett praktiskt program?

      jag ska nämligen söka ett praktiskt program och undrar om man kan bli utbytetsstudent och gå ett praktiskt program? samt om det är obliatoriskt att betala för att bli utbytesstudent eller om man kan bli uttagen tex för att man utövar en sport och de tycker...

      Julia: : Hej Ludwig!På de nationella gymnasieprogram i Sverige läser eleverna mot Examensbevis där endast de svenska kurserna får ingå. Betyg i de svenska kurserna kan man... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga