Karl 22 år
  Hej! Jag fick ut mitt examensbevis i år igenom Komvux, men jag har tyvärr endast 2,0 meritpoäng. Jag undrar dock om jag kan få ytterligare 0,5 meritpoäng genom områdesbehörighet?

  Jag tänker söka till juristprogrammet.
  • Karl / Vet inte om det är någon skillnad på områdesbehörighet och områdeskurser?
  • Karl

   Om jag inte kan få mer meritpoäng via områdeskurser, kommer extrakurser som jag läser på Komvux för att få extra meritpoäng att påverka mitt jämförelsetal? Ex om jag har 19.0/20.0 just nu, och bestämmer mig för att läsa Spanska 4 på Komvux för att få extra meritpoäng, kommer detta att negativt påverka mitt jämförelsetal om jag slutligen får E i spanska 4?

  • Julia Jag svarade även på frågan i din kommentar i svaret, nedan.

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Karl,

  de kurser som kunde ge meritpoäng som Områdeskurser, kan man inte (sedan 1 juli 2016) få betyg i. Det är gamla kurser som "upphörde" på så sätt att man kunde få betyg i den t o m 30 juni 2016 (de som då fick betygen, behåller betygen och "går" enligt de gamla reglerna). Du "går" enligt de nya reglerna. Vad gäller för dig kring meritpoäng står på gymnasieguiden.se/merit
  För dig gäller: kurser som ger dig meritpoäng räknas även in i ditt jämförelsetal. Om du får lågt betyg, sänks ditt jämförelsetal, men du vinner ändå, totalt sett, pga meritpoäng. Exempel som du ger i kommentaren till din fråga: om du får E i en ny kurs, som ger dig meritpoäng, när du har jämförelsetal på 17.0 eller 19.0 (jag vet inte om du i 19.0 har räknat in de 2 meritpoängen som du redan nu har), men hur som helst kommer betyget E sänka ditt jämförelsetal.
  Exempel som jag vill ge: en elev har alla A-betygen och med det 20.0 i jämförelsetal, sedan läser eleven en 100p.kurs som ger honom + 0.5 meritpoäng. betyget E sänker jämförelsetalet med cirka - 0.4 men + 0.5 meritpoäng gör att den totala höjningen får eleven i alla fall (dock inte så stor höjning, endast + 0.1). alltså kan man inte förlora på att få E i en kurs som ger dig meritpoäng. Dock kan höjningen bli liten, men det blir ändå en höjning av ditt meritvärde.

  • Karl

   Tack så mycket för ditt svar!

   Om jag nu bestämmer mig för att läsa Spanska 4, måste jag då göra en prövning eller kan jag läsa kursen på distans?

    

  • Anna Om komvux i din kommun erbjuder läsa Spanska 4 på distans så sök läsa den kursen på distans. Du kan samtidigt leta var du kan anmäla dig till prövning, prövning kan du leta möjlighet till i hela Sverige.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga