yuhr

    Jag går teknikprogrammet där man läst kemi 1 som obligatoriskt ämne. Nu i 3an så kommer mina betyg resultera till 2600 merit detta är för jag har gått moderna språk 3 och nu ska gå eng 7 och matte 5. Jag vill söka univeritet med kemi 1 som behörighet dock så fick jag bara ett E i denna kurs. Så min fråga är om det går att lägga kemi 1 som u kurs men att den fortfarande räknas med att jag läst kursen när jag söker universitet. Alltså går det att ta bort meriten den ger men ha kvar behörigheten?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Nej, det går tyvärr inte. Kemi 1 är en obligatorisk kurs på TE´s alla inriktningar (eftersom kemi 1 ingår inom Programgemensamt) och måste därför ingå inom de 2500poäng vanliga, ej U-kurser, som examensbevis består av. 
    Sedan, även om du skulle ha läst ett annat program och fått examensbevis utan kemi 1, skulle betyget i kemi 1 ändå räknas in i ditt snittbetyg (jämförelsetal); detta för att alla betyg som krävs för särskild behörighet räknas in i snittet/jämförelsetalet och på så sätt påverkar den sökandes meritvärde.

    Studie- och yrkesvägledare
    • yuhr : Så om jag t.ex väljer matte 4 som en u kurs men behöver den för att söka in i högskola så kommer jag alltså ha 1 extra betyg i min merit räkning?
    • Milla :

      Ja, det kommer du att ha. I meritvärde ingår snittbetyget + meritpoängen (om man har några meritpoäng); i snittbetyget som kallas för jämförelsetal räknas alla betygen in som ingår som vanliga kurser i elevens examensbevis, förutom betyget i kursen gymnasiearbete. Plus även de U-kursernas betyg räknas också in om kursen krävs för särskild behörighet eller om den ger meritpoäng. Så, i princip hur många som helst poäng kan räknas in i snittbetyget (om många kompletteringar krävs för att uppnå behörighet eller om kompletterande betygen ger meritpoäng eller båda och... alltså flera kurser för att bli behörig + flera kurser som ger meritpoäng). Om vilka kurser som ger meritpoäng se gymnasieGuiden.se/meritpoängen

    Frågor och svar

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga