Ebba 22 år
  Jag går första året på en samhällsvetenskapligt program. Jag har nu läst historia 1a i ett halvår och finner det oerhört svårt, jag tycker inte att jag får den hjälp jag behöver och mina betyg är dåliga. Dessa betyg kommer att följa mig när jag i framtiden söker till högskola och eftersom att man inte kan läsa upp en kurs som man fått betyg i på komvux funderar jag på att hoppa av den kursen och sedan läsa om den och historia 2b (som ingår i mitt program) på komvux i framtiden. Kan jag även fast jag inte har läst mina 2500 poäng ta studenten? På min skola jobbar vi mycket i projekt och i projekten ingår många olika ämnen. I ett projekt så brukar de olika ämnena vara med och ha ungefär 25 högskolepoäng. Om historia i framtiden kommer att vara med så vill jag fortfarande vara med för att inte "förlora" mina poäng i andra kurser. Är det möjligt? Finns det något annat sätt att göra det här på? Kan jag läsa historia på typ sommarskola? Hur söker jag dit isåfall? Förlåt om den här frågan blev lite rörig. Med vänlig hälsning, Ebba.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Ebba,
  det är tråkigt att du upplever stora svårigheter i en av gymnasiala ämnen och funderar på att hoppa av en kurs.
  Rent allmän så funkar det så: om en gymnasieelev hoppar av en kurs, läser hen i fortsättningen på deltid och med det inte har rätt till Studiehjälp /studiebidrag/ från CSN. Läs på http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiehjalp/hur-mycket-kan-du-fa

  angående ta studenten: samtliga Gymnasieegmensamma ämnen på programmet bör vara betygsatta och finnas med i Gymnasieexamen och däribland Historia 1b . Om du inte får betyg i även den kursen innan utgången av åk3, får du Studiebevis /ett intyg/ och inte Gymnasieexamen. Läs om kraven för gymnasieexamen på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen
  med F i Historia 1b kan du få ut gymnasieexamen - i fall du för övrigt inte har sammanlagt mer än 250 poäng F. Historia 1b är på 100 gymnasiepoäng.

  Hisoria 2a ingår som en obligatorisk kurs i inriktningen "Samhällsvetenskap" men inte i någon av de andra två inriktningar på SA.

  Angående sommarskola bör du fråga på din gymnasieskola. Det finns inte någon utbildning på somrarna för gymnasieelever som är landsgemensam. Det är väldigt olika på olika skolor men är ganska ovanligt att sommarundervisning bedrivs för gymnasieelever.

  Jag tycker att det bästa för dig vore att försöka få minst E i Historia 1b och välja sedan en annan inriktning än Samhällsvetenskap på SA /då behöver du inte läsa Historia 2a/. Det kan vara möjligt att läsa upp Historia 1b - t.ex. genom Prövning.
  Om du skulle hoppa av Historia 1b och inte får betyg i den kursen, - för du iNTE gymnasieexamen,
  att du får läsa upp den kursen på Komvux kan inte garanteras /de som har F i kurserna tas in i första hand, men det finns inte någon garanti/.
  Får du minst E i Historia 1b och för övrigt uppfyller kraven för gymnasieexamen - kan du sedan konkurrera om en utbildningsplats på högskola med resultatet av Högskoleprovet och komma in.

  Om du hoppar av kursen, blir du av med Studiebidraget, du får inte någon gymnasieexamen och blir obehörig att söka eftergymnasiala utbildningar.
  Jag råder dig därför att prata med läraren, be om extra hjälp och anstränga dig för att försöka få ett godkänt betyg i Historia 1b.
  Andra personer på skolan som du kan be om råd och hjälp är - din klasslärare/mentor, kurator, rektor på ditt program, skolvärd/skolvärdinna, skolpsykolog och kanske i första hand, lärare i Historia.
  Om du går på en stor skola, kan det finnas flera olika grupper/klasser som läser Historia 1b och det kan även vara olika lärare som undervisar i Historia. Jag råder dig undersöka möjlighet att byta till en annan klass/grupp eller ännu hellre att gå på fler lektioner i Historia /dina egna + i en annan klass eller grupp/ - för extra förstärkning i det ämnet.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!
  Håller tummarna för att det går bra för dit i dina studier!
  ANNA SYV
  Hej igen, om Särskild prövning /ofta kallas "prövning"/ läs på din kommuns hemsida. I större städer finns det Prövningsenheter och i mindre städer är det komvux/vuxenutbildningen som ansvarar för prövningar.
  Komvux och utbildningsförvaltningen bör kunna ge info- om hur prövningar är organiserade i din kommun. Avgift á t.ex. 500 kr. per prövning kan förekomma. I vissa kommuner är det gratis FÖRSTA GÅNGEN men om man vill göra om prövning i samma kurs, då måste man betala. Det är alltså lite olika i olika kommuner. Betyg från prövningen är lika mycket värt som betyg i slutet av en kurs. Det är samma krav på kunskaper i samma kurser. Man kan jämföra det med ett nationellt prov, ja. Man gör prov vid - oftast - ETT tillfälle. Men i kurserna i språk t.ex. där skriftlig & muntlig del finns - kan de 2 delar prövas vid olika tillfällen.
  Angående inriktning på ditt program: du kan försöka "byta ut" Historia 2a mot en annan kurs - prata med SYV och/eller Rektor på ditt program. Det finns kanske möjlighet för dig att läsa
  Ledarskap & organisation
  Kommunikation
  psykologi 2a
  Smahällskunskap 2 - ingår i din inriktning
  Sociologi
  men de andra kurserna som är på sammanlagt 350 poäng kanske skulle du kunna läsa som programfördjupande eller inom individuellt val - då kan kurserna som EGENTLIGEN ingår i din inriktning:
  Geografi 1
  Religion 2 och Samhällskunskap 2 och 3 blir Programfördjupande FÖR JUST DIG.
  På så sätt kan du få ihop en fullständig gymnasieexamen utan att ha läst Historia 2a.

  Det är logistiskt mycket enklare att lägga schemat och beräkna lärarkapacitet om alla elever i klassen läser exakt samma kurser. Så kommer det ändå knappast att bli - pga kurser inom Individuellt val brukar ändå finnas några att välja mellan...

  Prata med historielärare, få reda på innehåll i kursen Historia 2a och i fall du tror det kan bli problem även med den kursen - be på förhand (innan den påbörjas) att byta ut den mot en annan 100 poängs kurs. Jag hoppas det går att ordna. Du förlorar inget om du frågar, tycker jag.

  Önskar dig det bästa!
  Mvh ANNA SYV
  • Ebba Tack för svaret! Jag kommer nog med hjälp av ditt svar och lite eftertanke inte hoppa av kursen utan plugga extra hårt och prata med den lärare som jag har i historia. Det kan bli svårt att byta inrikting då skolan endast erbjuder samhällsvetenskaplig inrikting och jag är väldigt förtjust i skolan. Hur funkar en prövning? Var kan man läsa om det någonstans? Kan en prövning ske i 1:an eller bara i 3:an? Är en prövning som ett nationellt prov? Får man endast göra en prövning om man har fått F-varning eller är det för alla som är t.ex missnöjda med sitt betyg?
  • Anna Jag kommer att skriva ett utökat svar till dig nu.

  Frågor och svar

  • sket 20 år

   vilken ordning bör jag göra prövning på?

   Hej! Fråga kring prövning och höjning av betyg.. är det bättre att höja betyg B > A eller t.ex. E > C? Vet inte hur jag ska formulera denna fråga, men ko att tänka på att jag ska göra prövningar men vet dock inte på vilken ordning jag bör satsa på och vad som kan gynna mig typ. Har t.ex C i...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Roza 23 år

   Att bli Anaplastolog / Ansiktsprotetiker?

   Hej! Jag är intresserad av att bli Anaplastolog/ Ansiktsprotetiker. Jag undrar därför vad är kraven för att man ska bli det? Har läst att man borde läsa först till tandtekniker men undrar om det finns en annan väg till att bli det. Finns det möjlighet att en sjuksköterska med tillräcklig...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • abir 23 år

   Är det någon skillnad med läkemedelstekniker ock apotekstekniker?

   Hej! Har massa funderingar. 1. Är det någon skillnad mellan apotekstekniker och läkemedelstekniker? 2.finns det någon liknande socionomutbildning som inte kräver ma2? 3.vill jobba inom vården men är inte godkänd inom ma2? Finns det utbildningar som inte kräver den kursen?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Amira 19 år

   Studera till tandsköterska?

   Hej, jag vill studera till tandsköterska och jag har studerat i gymnasiet i två år i vård och omsorgs programmet, men det gick inte bra, har F i nästan allt och jag har hoppat av gymnasiet, jag skulle vilja studera som tandsköterska utan att behöva gå om gymnasiet, vad är det snabbaste och bästa...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Alva 15 år

   Får man bedöma läxor?

   0 Poäng Alva 15 år 4 minuter sedan Hej! Jag går sista året (9:an) och har spanska. Min lärare ger ofta mycket läxor och ganska svåra. Han använder flera gånger uppgifter på gymnasienivå vilket många såklart tycker är väldigt svårt. Läxorna gör oss väldigt stressade därför att han...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anderas 18 år

   Merit och Jönköping university?

   Hej, jag har kollat mycket på denna linjen: https://ju.se/studera/valj-utbildning/program/program-pa-grundniva/international-economics.html Om ni kollar på behörigheten står det "Grundläggande behörighet samt Matematik 3b eller 3c, Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2. Eller: Engelska 6/B"...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Hilda 20 år

   Vad händer om jag läser till engelska 7?

   Hej! Jag har tagit studenten från det naturvetenskapliga programmet med inriktning samhälle. Jag planerar nästa år att söka till receptarieprogrammet och har därför läst till biologi 2 på komvux förra hösten pga behörigheten. Nu funderar jag på att läsa till engelska 7, som jag inte läste på...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Jesper 34 år

   Meriteranbe kurser för att ge Behörighet i ämnet slöjd?

   Jag har lärar legitimation med behörighet att undervisa i bild o form från gymnasiet och neråt. Jag vill komplicera detta genom att läsa in slöjd. Frågan är kan tex läsa ett halvår på Konstfack eller liknande vad räknas som slöjd utbildningar? Jag vet att umeå och Linköpings uni erbjuder...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Vilma 18 år

   Utbildning till undersköterska?

   Hej! Går i trean på gymnasiet samhälle beteende. I somras jobbade jag på äldreboende och har verkligen fastnat för det. Älskade verkligen mitt jobb och det ända jag kan tänka mig jobba som just nu är undersköterska. Önskar så att jag inte valde vård och omsorg till gymnasiet men då var det inte...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anna 18 år

   Söka till högskola med matematik- och fysikprovet?

   Hej! Jag är intresserad av en civilingenjörsutbildning på KTH och ska söka nästa år. Om mina betyg inte räcker till att komma in (BI urvalsgruop) och inte högskoleprovet (HP urvalsgrupp) kan jag då söka med matematik- och fysikprovet och konkurrera om platserna där? Det är totalt 75 p och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Caroline 32 år

   Lönespecialist eller lönekonsult? Vad är skillnaden?

   Hej. Jag har börjar se mig om efter utbildningar. Har kännt en tid att jag skulle vilja jobba med något ekonomiskt, administrativt. En bekant föreslog "lönespecialist". Tydligen skulle det vara stor efterfrågan och lätt att få jobb senare. Jag har...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • My 23 år

   Kan jag byta universitet vid valet av mitt andra ämne?

   Hej! Jag läser för nuvarande ämneslärarprogrammet 7-9 med geografi som ingångsämne. Jag vill gärna läsa historia som andra ämne men finns tyvärr inte att välja vid universitetet jag läser på. Är det möjligt att byta lärosäte vid ämne 2?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • saga 28 år

   Studera kriminologi under våren?

   Kan jag studera kriminologi med inriktning psykologi eller tvärt om, nu under våren 2021? Hittar endast enstaka kurser Att välja till vårterminen och jag vill gå hela 3års utbildningen med en kandidat examen.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sophia 27 år

   Ang svenska 3 som behörigt ämne?

   Hej! Jag har ett slutbetyg från 2012 och har inte svenska 3, jag undrar om jag måste läsa Svenska 3 för att ha behörighet till att söka in på högskolan.. ingår svenska 3 i grundläggande behörighet?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lisa 20 år

   F Idrott och hälsa 1!?

   Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet. I juni kommer jag inte att få gymnasiexamen eftersom jag har F i engleksa 5,6 och idrott och hälsa 1. För att få examen tänker jag läsa upp engleksa kurser 5,6 på komvux efter gymnasiet. Räknas idrott då bort om jag läser upp dessa betyg på komvux? Eller...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga