Shyaka

  Hej jag är 18 år gammal, jag är i språkintroduktion och jag har varit i Sverige 9 månader men jag studerade 10 och halv år i mitt hemland. Fyra år att sluta skolan är länge tid, kan jag göra två saker både studera och jobba efter skolan?

  1 Svar

  Mikael SYV på FrågaSYV

  Hej! Du skriver bra på svenska efter så kort tid i Sverige. 
  Att jobba i Sverige får man när man fyllt 13 är och det är inte förbjudet att jobba och studera samtidigt, det gäller bara att lyckas få jobb och att lyckas komma in på den utbildningen som man vill läsa. Sedan är det också viktigt att tänka på att arbete och studier inte krockar med varandra, du kan ju inte vara på två ställen samtidigt. Även ork ska man tänka på: det finns 24 timmar om dygnet och man ska hinna sova och även ha fritid: t.ex läsa för nöjes skull eller ta en löp runda eller ägna sig åt hobby som kan vara allt från att odla krukväxter på fönsterbrädan till att läsa ngt nytt språk,  även om man inte tänkt att använda det i studier eller på jobbet (alltså mest för att det är roligt och man mår bra av det -viktigt att tänka på välmående och hälsan, att inte överanstränga sig!).

  Det finns cirka 8.000 olika yrken och cirka 2.000 av dem kan du läsa om på Framtid.se

  Det är bra att du gick i skolan i över 10 år men i Sverige går de flesta minst 12 år i skolan:9 på grundskolan och sedan tre år på gymnasiet men om man inte lärt sig ngt specifikt yrke har man tyvärr ofta svårt att få jobb, även med 12-årig skolgång bakom sig. Sök alla de jobb som du vill ha redan nu men om du inte får jobbet, lär dig mer svenska och skaffa dig andra meriter som t.ex körkort och yrkesutbildning.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga