Moa 22 år
  Jag planerar att läsa Sam Beteende med spetsutbildning i engelska på VRG Djursholm i Stockholm. Jag tittar redan på universitet så att jag vet hur jag ska göra efteråt. Jag hittade en utbildning i Journalistik för att det är vad jag vill jobba med som vuxen. Men fick inte så mycket information om det. Sedan läste jag någonstans att man behövde 80hp för att kunna läsa där. Jag vill helst läsa på Stockholms universitet men kan även tänka mig att läsa i Göteborg eller om det finns någon journalisthögskola i Sverige. Och vill helst kunna flytta till London när jag läst klart och inte behöva skaffa en till utbildning.

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Moa,
  jag hittade 43 utbildningar inom Journalistik på högskolenivå i Sverige, se alla dem här: http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor?fritext=journalist&typ=3.

  Under tiden du går på gymnasiet kan någon mer utbildning starta. Av de utbildningar som finns idag, kanske är den här http://sisu.it.su.se/search/info/HJOOK av största intresse för dig- det är grundutbildning i Journalistik på Stockholms Universitet. Behörighet: Grundläggande behörighet + Samhällskunskpap 1b och Historia 1b. De två kurser för Särskild behörighet är obligatoriska på Samhällsvetenskapsprogrammet och du blir behörig om du uppfyller krav för gymnasieexamen /blir godkänd i minst 90 % av 2500 p. och får även godkänt betyg i alla obligatoriska kurser/.

  Vill passa på & tipsa dig även om en annan typ av eftergymnasial utbildning - Yrkeshögskola. Du kan se några exempel här http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/webbkommunikator-sociala-medier
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-halsingland-bollnas-kommun-hogskoleenheten/kulturkommunikator
  http://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/marknadskommunikator-inom-sociala-medier
  http://www.yhguiden.se/utbildning/gtv-gamley/tv-produktionsspecialist1
  http://www.yhguiden.se/utbildning/brobygrafiska-utbildning/manusforfattare.
  Du kan se hela utbudet på www.yhguiden.se.


  Angående gymnasieval: du planerar söka till http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/viktor-rydberg-gymnasium-djursholm, vilket du bör i så fall sätta som första alternativet när du söker. Råder dig även /för back-up/ lägga till några andra alternativ i din gymnasieansökan. Att ha flera alternativ påverkar inte dina chanser att komma in på den utbildning som du helst vill gå. Jag råder dig att välja några till skolor, som du söker som andra och tredje och kanske t o m fjärde alternativ:
  t.ex. profil Journalistik finns på SA på den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/taby-enskilda-gymnasium
  profil Global journalistik finns på den här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/tumba-gymnasium

  den här skolan erbjuder profil Journalistik på Naturvetenskapsprogrammet http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/varmdo-gymnasium

  Kort svar på din fråga är: ja, du blir behörig att söka utbildning i Journalistik på högskolenivå direkt efter SA /valfri inriktning/ och även på flera av de högskoleförberedande program /alla, utom Teknik - där du måste lägga till en kurs Historia 1a2, 50 poäng för att bli behörig/.

  Önskar dig lycka till med studierna!
  Mvh
  Mikael SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga