Elev

  Hej! Mitt namn är Malva (född 07) och jag ska börja gymnasiet till hösten. Vill bara lägga till att jag började gymnasiet förra hösten men hoppade av och ska nu börja om. Nu har jag valt ett praktiskt program, resturang- och livsmedel. Jag ser fram emot det och min plan är att välja inriktningen bageri- och konditori till tvåan. Jag undrar om det är möjligt att genomföra mina gymnasiestudier utomlands? Jag har isåfall tänkt ett land i Europa, kanske Frankrike, Italien eller Skottland. Nu har jag redan skickat in min gymnasieansökan, så jag förstår att jag är sent ute. Men jag vill ändå höra av mig och fråga. Om det hade varit möjligt, vad gäller isåfall? Behöver jag betala något själv, kan jag söka bidrag? Vilka sidor för utlandsstudier kan jag kolla upp? Finns det andra alternativ isåfall, om man kan genomföra en utbildning som motsvarar gymnasiet, fast göra det utomlands? Vissa utbildningar kan kräva att man är 18, och jag blir det nästa år. Jag kan tänka mig att vänta med plugget tills dess och arbeta så länge. Jag har haft problem med psykisk ohälsa som dels ledde till att jag hoppade av gymnasiet, därför vill jag att det här ska bli så bra som möjligt. Jag är nyfiken på livet och vill ut i världen. Jag vill känna ett syfte. Så tacksam för svar! Vänliga hälsningar, Malva

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej,
  om du vill få examensbevis från en svensk gymnasieskola, då måste du läsa på en svensk gymnsieskola; det finns några få svenska gymnasieskolor utomlands, se gymnasieguiden.se/svenska-skolor-utomlands men de erbjuder endast några få högskoleförberedande gymnasieprogram, ej några yrkesprogram. Så, RL kan man inte läsa på en svensk gymnasieskola utomlands. 

  Det är annars inte förbjudet att läsa utomlands eller helt skippa gymnasiet; i Sverige är endast grundskola obligatorisk. Vill en elev läsa utomlands efter grundskolan, så är det eleven själv och/eller elevens familj som får ordna allt själva eller hitta ett företag som hjälper till att ordna det praktiska kring studier utomlands.
  Du får också gärna kika på information om ett-års ungdomsutbyte på rotarystudent.se/om-ettarsutbyte

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga