Vilma 23 år
  Hej! Jag ska antagligen börja på el programmet med inriktningen elteknik.
  När jag tar studenten kommer jag bara vara en elektriker, eller hur?

  Men jag har tankar om att efter studenten studera vidare.
  Jag har hittat tre inriktningar som jag tänker en del på nu.
  -studera vidare till programmerare inom kanske mjukvara
  -någon slags ingenjör
  -projektledare (tänkt på elteknik, bla inom belysning tex)
  -nätverkstekniker

  Är det helt onödigt att gå elteknik för dessa utbildningar?
  Jag kommer byta antagligen hur som helst, men vill mest ha så mycket information som möjligt.

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Vilma,
  vill direkt tipsa dig om en Yrkeshögskoleutbildning http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-nykoping/projektledare-elteknik1 som du kan finna vara av intresse. YHutbildningar ligger på Eftergymnasial nivå men är kortare än högskoleutbildningar och leder nästan alltid till jobb direkt pga de är mycket arbetsmarknadsinriktade och innehåller minst en fjärdedel praktik.
  Behörighet till YHutbildningen Projektledare Elteknik är just El&Energiprogrammet på gymnasiet.
  Det finns även andra YHutbildningar inom det aktuella område: http://www.yhguiden.se/utbildning/etec-yrkeshogskola/elkonstruktor-for-europamarknaden1
  http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-varberg/elkonstruktor
  http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-nykoping/elkonstruktor1.
  Du kan se hela utbudet på www.yhguiden.se.

  Just till YHutbildningar behövs det inte Grundläggande behörighet för högskolestudier, utan du räcker med Yrkesexamen från gymnasiet, dvs kurserna Engelska 6 och Svenska 3 inte krävs.

  Om du inte är helt säker på vad du vill läsa efter gymnasiet, är det bra att läsa kurser för Grundläggande behörighet till högskolestudier och du har rätt till det på alla yrkesförberedande program. På EE kan du läsa Engelska 6 inom Programfördjupningen och Svenska 2 och 3 - inom Individuellt val.
  Matematik är bra att läsa så mycket som möjligt - i fall du kanske vill söka utbildningar inom Programmering eller någon annan teknisk utbildning på högskolan. På EE får du läsa Matematik 2a och Matematik 3 - inom Programfördjupningen.

  Du frågar om det är onödigt att gå EE för "dessa utbildningar" /som du nämner i din fråga/ och mitt svar är: EE eller Teknikprogrammet - är de två program som passar bäst till de utbildningar som du vill gå efter gymnasiet.
  Det finns för- och nackdelar med både EE och Teknik.
  På Teknik ingår det avancerade spår i Matte - kurserna 1c, 2c och 3c och i fall man inte är så förtjust i Matte, är det inte så bra att söka det programmet. Anledning till varför eleverna vill byta från Teknik till ett annat program är oftast för att de inte klarar av matten på Teknikprogrammet. Du kan se nivån på kurserna på www.matteboken.se där alla mattekurserna är upplagda.
  Om man är helt inställd på högskola/Universitet - då är Teknikprogrammet att rekommendera.
  Om du kan tänka dig jobba ett par år efter gymnasiet och söka sedan till Yrkeshögskola för att bli Projektledare inom Elteknik eller Elkonstruktör - då är EE bättre passande för dina planer.
  På EE är det minst 15 veckor praktik som ingår. Man kan också gå Lärlingsutbildning som är en variant av yrkesutbildning där alla yrkeskurserna läses på arbetsplatsen. Många elever vill gå just Lärlingsutbildning för de tycker det är roligare att vara på en arbetsplats än i skolan och även för att det utgår lärlingsersättning á 1000 kr. i månaden utöver Studiehjälpen, vilket nästan dubblar elevernas inkomst under gymnasiestudier. Den möjligheten finns bara på yrkesförberedande program.

  Se presentation av skolorna som erbjuder EE på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/praktiska-ystad
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/parkgymnasiet
  och de som erbjuder Teknik på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/oesterportgymnasiet.

  Om du kan tänka dig att pendla, finns det jättemånga skolor i Skåne som erbjuder både EE och TE, t.ex.
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/abyskolan-klippans-gymnasieskola
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/design-construction-college-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/fria-laroverken-i-malmo

  Om du blir medlem på www.gymnasieguiden.se får du tillgång till massa funktioner t.ex. kan du favoritmarkera skolorna & får påminnelse när de har öppet hus; du kan sortera ut alla skolor i Skåne som erbjuder både EE och TE på samma skola mm.
  Det kan finnas vits i att söka till en skola som både har EE och Teknik i sitt utbud - du skulle t.ex. kunna läsa några kurser ur det andra programmet /ansök om att läsa utökade kurser/.

  Hoppas du fick svar på en del av dina frågor. Du är välkommen att återkomma när som...:-)
  Önskar dig allt väl!
  Mikael SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga