Elanur 22 år
  Jag vill bli jurist men på den andra sidan så är jag också jätte intresserad inom "psychology". Därför vill jag läsa samhällsvetenskap med inriktning på beteendevetenskap, men jag vill inte heller fokusera direkt på att bli psychologist. Därför undrar jag om man jag kan utbilda mig till jurist i alla fall om jag väljer samhälle-beteende...?

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Elanur,
  för att bli behörig att söka jURIST utbildning efter gymnasiet behöver du, förutom Grundläggande behörighet, kurserna Historia 1b och Samhällskunskap 1b - och de ingår som obligatoriska i SA /på alla inriktningar/.
  Det är möjligt att få behörighet till att söka Juristprogrammet på högskola/Universitet på samtliga gymnasieprogram - om man lägger till någon kurs /t.ex. på Teknikprogrammet skulle man behöva lägga till Historia 1a2/. Det är höga antagningspoäng till Juristprogrammet och det är bra att på förhand veta om det - så att man kan sikta på högsta betygen och kanske även planera på att göra Högskoleprovet.
  Och här får du länkar till Yrkeshögskoleutbildningar inom de områden som intresserar dig:
  http://www.yhguiden.se/utbildning/pahlmans-handelsinstitut/offentlig-upphandlare
  http://www.yhguiden.se/utbildning/pahlmans-handelsinstitut/paralegal-juristassistent1
  http://www.yhguiden.se/utbildning/malarakademin-vasteras/kvalificerad-behandlingsassistent-inriktning-kbt
  http://www.yhguiden.se/utbildning/consensum-yrkeshogskola/lss-handledare-med-spetskompetens-i-pedagogiskt-forhallningssatt1
  Yrkeshögskoleutbildningar är kortare än högskoleutbildningar och leder mycket ofta direkt till spännande jobb, därför råder jag dig att titta in på utbudet på sidan www.yhguiden.se för att bekanta dig med den typen av eftergymnasial utbildning.

  Bästa hälsningar
  Julia SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga