Tobias 22 år
  Hejsan!
  Jag är en elev som går sista terminen i 9:an och ska helt enkelt börja gymnasiet till hösten. Vid sidan av mina obligatoriska studier har jag lärt mig en del extra kunskap om matematik.
  Genom internet och böcker från ett närliggande gymnasium har jag snart kunskapen som krävs, enligt mig, för kurserna Ma4 och neråt, dvs Ma1, Ma2, Ma3c och Ma4. Jag har även tänkt att hinna med Ma5 under sommaren.
  Nu till min fråga. Finns det någon chans att jag kan få tenta av dessa kurser innan eller medans jag studerar på gymnasiet? Är detta kanske en fråga jag endast kan diskutera med mina framtida lärare eller är det omöjligt att få tenta av på det sättet?
  • Liselotte Extrakunskap är alltig mycket bra att ha! om inte annat, så visar det sig i resultatet av Högskoleprovet. Är man duktig och allmänt påläst/kunnig - brukar man få ganska högt resultat på HP. Sedan finns det också prövningar/test/tentamen man kan göra för att skaffa betyg utan att ha läst kurser.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Tobias!

  Så roligt att du gillar matte och har lärt dig så mycket!

  Jag föreslår att du titta på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/ehrensvardska-gymnasiet
  där på Naturvetenskapsprogrammet läses extra matte och det är en riksrekryterande utbildning dvs elever från hela Sverige får söka på lika villkor.

  Jag förstår att du inte vill läsa kurser när du anser att du redan har kunskaper i de kurserna.
  Det är dock så att i fall du tentar av kurserna i förväg - och inte får ANDRA KURSER I STÄLLET - som ersättning - läser du i så fall på deltid och med det inte har rätt till Studiebidrag från CSN. Det är reglerna det!

  Så innan du ber om att få tenta av - ta reda på om din skola kommer att erbjuda dig ersättningskurserna så att du läser på heltid. Jag antar att du vill ha Studiebidrag från CSN.

  En gymnasieskola har ingen skyldighet att erbjuda varken sig erbjuda tenta av på förhand eller att erbjuda ersättningskurserna. Det är enklast att följa undervisningen så som den är inplanerad. Om du redan har kunskaper, kommer du lätt att få A betyg i alla mattekurser.

  Se på http://www.mattecentrum.se/hjalp-till/bli-volontar om du kan hjälpa andra som inte är så duktiga på matte.

  Det är jättebra att du är duktig på matte! Tyvärr så är inte skolan anpassad till elever som är extra duktiga i något ämne, förutom Riksrekryterande specialutbildningar, så klart (se länk ovan i mitt svar).

  Det är många gånger enklare att följa den vanliga programplanen och läsa extra vid sidan av. Jag antar att du redan känner till var och hur du kan utvecklas i matte: http://www.matteboken.se/
  https://www.youtube.com/playlist?list=PLvQzFdt9swYrW2Jyn7oY_eNMu1_xQMZTh
  http://itc.edu.stockholm.se/flex/
  http://www.matematiskavetenskaper.se/
  https://www.khanacademy.org/

  Vilket gymnasieprogram söker du i första hand?

  Bästa hälsningar & stort lycka till!
  ANNA
  Riksrekrytering på NA finns på flera skolor, t.ex. på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/europaskolan-strangnas
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/harnosands-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/polhemskolan

  men det är då inte just Matte som är i focus där utan Fysik eller "hippologi" som är "kunskap om häst" eller ngt. annat.

  Kan du prata med din mattelärare och be om råd? Matteläraren känner dig och även innehåll i kurserna på gymnasiet och på högskolan och kan ge råd i vad som skulle bäst passa just dig.

  Du kan gå vanlig NA, följa undervisning i skolan och läsa extra matte på egen hand. Och det kanske passar dig bäst. Det är inte alltid bäst att flytta hemifrån när man är 15 år, vilket du blir tvungen till i fall det är för långt att pendla till skolan.
  Se på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=Matematik&program=10&orientation=21&variant=3&county=&order=school
  det är fyra skolor som jag hittade med just Matte som riksrekryterande gymnasieprogram.

  Läs på http://www.fragasyv.se/info/vilka-gymnasiala-utbildningar-kan-soka-till så förstår du vad olika skoltyper har för betydelse för ditt gymnasieval.

  Kommer du in på en Riksrekryterande utbildning, har du rätt till ekonomisk hjälp för att bo på skolorten. Det finns också extraresurser på riksrekryterande skolor. Du kommer där att träffa likasinnade: andra elever som är begåvade i matte - på gott och ont. :) Du kommer att träffa "konkurrenter" men även kunna utvecklas i konkurrensen och i samarbete med dem.

  Dina vårdnadshavare måste ge sitt samtycke i fall du söker till en skola långt hemifrån. Sök alltid många olika alternativ till gymnasiet: det finns inga garantier att du kommer in på ditt första val - och speciellt om en Riksrekryterande utbildning blir ditt första val - det är ju snitt på alla dina betyg som avgör och det finns många duktiga elever om man tittar på hela Sverige.

  Ha många alternativ i din gymnasieansökan! - är mitt råd. Vad som händer i fall man inte blir antagen till någon gymnasial utbildning, läs här: http://www.fragasyv.se/info/vad-hander-om-man-inte-far-plats-pa-gymnasiet

  Önskar dig stort lycka till!
  ANNA

  • Tobias Tack för svaret!
  • Tobias Jag söker natur linjen förresten och bra information med CSN där. Tycker du att en riksrekryterande utbildning är något att överväga eller går det lika bra med en vanlig utbildning, liksom hur stor skillnad är det egentligen? Gynnar det någon i min situation väldigt mycket med en sådan utbildning?
  • Anna Ja, Riksrekryterande är speciella utbildningar, unika, extraanpassade - och till dem är det stor konkurrens (svårt att komma in) t.ex den här skolan som jag tipsar om så läser man igenom gymnasiematte snabbt och sedan kan man under gymnasiet läsa högskolematte. Sådan möjlighet inte finns på en vanlig gymnasieskola. På en vanlig gymnasieskola är du beroende av din lärare i matte: om det är en lärare som vill anstrända sig extra för din skull och ge dig extra uppgifter och stöd och uppmuntran, då har du tur och kan utvecklas extra i matte. I annat fall får du följa vanlig undervisning och läsa extra på egen hand för att en "vanlig skola" inte har någon skyldighet att ge dig ngt. extra, utöver det som de "måste" - och de måste bara erbjuda följa vanlig planering. På NA läses det avancerade spår i matte - c. Lärare i Matte på NA och Teknik brukar vara de bästa mattelärare som finns att tillgå men det behöver inte betyda att de har tid, ork och lust att ge dig extra stöd och uppmuntran. Är du mycket begåvad i matte och vill satsa på det, rekommenderar jag att du söker Riksrekryterande matteutbildning.

  Frågor och svar

  • Sabina 21 år

   Lärarprogrammet extrakurs?

   Hej jag studerar lärarprogrammet f-3 och är sugen på att studera någon sommarkurs som skulle gynna mig sen när jag söker jobb som en extra merit. Har du tips på någon kurs som skulle vara bra för en blivande lärare?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • B 24 år

   Bildlärare utbildningar?

   Finns det inga utbildningar till att bli bildlärare i grundskolan? Inte ens med inrikting på bild? Har googlat jättemycket och det enda jag kan hitta är grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem. Innebär det att man jobbar på fritids enbart då? Hittar också...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Erik 22 år

   Hur påverkas mitt slutgiltiga jämförelsetal av betyg i meritkurs?

   Hej, jag studerar just nu matematik-specialisering på komvux för att få extra 0,5 meritpoäng. Jag vet att jag får ut 0,5 så länge jag får godkänt i kursen men hur påverkar ett lågt betyg jämförelsetalet i slutändan? I och med att jag har höga betyg från gymnasiet, skulle ett E i...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • amed 21 år

   var kan man jobba efter om man har studerat till molekylärbiologi ?

   hej ! jag vill jobba inom vården på labbet att analysera prover ... jag funderar på att läsa molekylärbiologi och jag undrar om man kan då jobba inom vården som biomedicinsk analytiker ? vad kan man jobba som efter man har utbildat sig till molekylärbiolog ?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • B 24 år

   Samhällskunskap 1b?

   Hej! Har tänkt söka in till bildlärare och de står att man måste ha samhällskunskap 1b. Jag har läst samhällskunskap 1a1 + 1a2, är detta samma sak eller måste jag läsa 1b också?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Johanna 21 år

   Språk? Språkyrken? möjligheter till jobb?

   Hej! Jag är väldigt kluven över vad jag ska studera på universitetet men något som jag fått höra av väldigt många nu är att det är viktigt att jag väljer något som jag är intresserad av. Dock är det är främst språk och konst som jag är intresserad av. Men jag undrar då vilka yrken inom språk som...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Gerda 20 år

   Engelska 7, extra poäng?

   Hej jag vet att man brukar få nån extra poäng då man läser engelska 7 på gymnasium, men hur mycket får man? Har läst att det är max 1,0 meritpoäng, men vad menar de med "max" kan man få mindre?hur avgörs det?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • anonym 20 år

   Måste jag betala tillbaka mitt studiebidrag om jag får F i en kurs?

   Hej! Jag är en elev som läser matematik 2b på komvux på deltid (50%). Jag började precis kursen den 15 februari och den slutar den 25 april. Alltså läser jag en 100 poängs kurs på 10 veckor. Jag ansökte om studiemedel och de sa att...

   Anna SYV: Hej, frågor om studiemedel besvaras bäst av CSN, därför att det är där beslut tas och utbetalningarna kommer ifrån. Det finns mycket information att... Läs hela svaret
  • Hannah 16 år

   Angående Nationella prov?

   Hej om man får D och C på alla prov i åk 8/9 men A i åk 7. Men sedan får man A på nationella prov kan man höja sig till ett B i slutbetyg?

   Anna SYV: Hej,betygssättningen är Lärarens kompetens.Studie-och yrkesvägledare sätter inte några betyg, och har ej kompetens inom detta område. Därför kan vi inte svara på din fråga.
  • Sofia 36 år

   Na B + Bi A, Ke A och Fy A i slutbetyg?

   Hej, Jag vill ta ut ett slutbetyg via Komvux och undrar om Naturkunskap B får ingå tillsammans med Biologi , Kemi A och Fysik A ? Mvh Sofia

   Anna SYV: Hej Sofia,kurserna du nämner överlappar (i alla fall till stor del) varandra, så mitt svar är - troligtvis Nej. Men det slutgiltiga bedömningen ligger hos Rektorn på den skolan som utfärdar utbildningsdokument, i ditt fall ett Slutbetyg. 
  • Jesper 23 år

   Kurs man ej har behörighet till och vill komplettera Hur funkar de?

   Hej! Vill läsa civilekonom programmet till hösten i Borås. Har dock inte läst matematik 3b som krävs. Har därför tänkt läsa det nu under våren. Kursen slutar 2021-05-28. Min fråga är då funkar det att läsa den kursen...

   Anna SYV: Hej Jesper,info om viktiga datum för dig som söker till högskola-universitet i Sverige finns på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/viktiga-datumom det står... Läs hela svaret
  • Ida 19 år

   Bli fysioterapeuft efter idrottsvetenskap eller hälsovetenskap?

   Hej! Jag funderar på att läsa på idrottsvetenskap eller hälsovetenskap programmet men är osäker på om det är fysioterapeft jag vill bli istället. Om jag ångrar mig, hur kan jag då läsa till fysioterapeuft och ha nytta av min...

   Liselotte Johansson: Hej Ida,Fysioterapeut är i Sverige ett av de cirka 22 st. legitimationsyrken där socialstyrelsen utfärdar legitimation. I grunden måste man ha examen från... Läs hela svaret
  • Linn 19 år

   Hur ska jag göra för att gå min drömutbildning?

   Jag vill gå en utbildning i entrepenörskap och projektledning som kräver 20,67 poäng, jag når antagligen bara 18,88. Hur ska jag göra för att kunna gå min utbildning? Förutom de alternativ att skriva högskoleprovet

   Liselotte Johansson: Hej Linn,du kan undersöka om din drömutbildning kommer ha AU, alternativt urval. Vad det är - var god läs på https://www.fragasyv.se/info/alternativ-antagning-hogskola -- det är... Läs hela svaret
  • Tim 50 år

   Öppet hus i coronatider?

   Hej, undrar hur det är med öppna hus i coronatider, närmare bestämt öppna hus på yrkeshögskoleutbildningar inom spel (dataspel)? Tack för ett snabbt svar! Tim

   Liselotte Johansson: Hej Tim!i coronatider sker öppet hus oftast on-line, alltså i digitalt format. Och inom dataspel kommer följande öppna hus ske inom mycket kort (en av dem redan imorgon, den 25 febr 2021), se gärna... Läs hela svaret
  • Jennie 18 år

   Vilka utbildningar finns inom kulissmålning?

   Min vän är väldigt konstnärlig av sig och tycker om att rita och måla samtidigt som hon tycker om teater och scen. Hon skulle därför vilja föra ihop intressena och jobba med att måla kulisser till olika uppsättningar inom teater och musikaler. Finns det några speciella utbildningar i landet som...

   SYV-besökare Syv: Hej! en svår fråga att svara på för att det är troligtvis så att det inte finns någon egen utbildning för just kulissmålning. Titta gärna på... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga