Valentin

  Hej jag går i nian och vill bli tandläkare, jag fick höra att jag kan gå natur medicin för att bli tandläkare av studievägledaren i min skola. När jag sökte på detta i Google så står det att man bara blir tandläkare av natur natur. Vad är det för skillnad mellan natur medicin och natur natur och kan jag bli tandläkare om jag går natur medicin?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Särskild behörighet som svenska tandläkarprogrammen kräver består av godkända betyg i gymnasiala kurser Fysik 2, Kemi 2, Biologi 2 och Matematik 4.
  Och alla de kurserna ingår i nationell inriktning Naturvetenskap NA som obligatoriska kurser. 
  NA har två nationella inriktningar - Naturvetenskap respektive Naturvetenskap-och-samhälle. Du får gärna kika på den generella programplanen för NA här >>
   Vad "Natur medicin" är kan vara olika från en gymnasieskola till en annan. Antingen är det en Särskild variant, beviljad av skolverket, där inriktningskurserna får bytas ut mot andra kurser eller så kan det vara att en skola skapat en profil som baserar sig på nationell inriktning Naturvetenskap och där eleverna som läser den utbildningen läser Naturvetenskaplig fördjupning "medicin" som programfördjupning. Det viktigaste är att du läser kurserna Fysik 2, Kemi 2, Biologi 2 och Matematik 4. Väljer du nationell inriktning Naturvetenskap NA då ingår alla de kurserna som obligatoriska. I annat fall så kanske du ska få läsa de kurserna eller kanske inte... du får fråga på den gymnasieskola som erbjuder "Natur-medicin" om alla de kurserna som jag nämnde i mitt svar här kommer ingå i utbildningen som OBLIGATORISKA. I så fall kan du välja Natur-medicin. I annat fall är det bättre att du väljer nationell inriktning Naturvetenskap NA (om du vill bli behörig till svenska tandläkarprogram så fort som möjligt, redan när du går ut gymnasiet och ska inte behöva komplettera innan du blir behörig till utbildningar till Tandläkare).
  Exempel på gymnasieskolorna som erbjuder Profil medicin nationell inriktning Naturvetenskap, alltså är de kurserna som krävs för särskild behörighet till tansläkarprogrammet Obligatoriska:
  Drottning-blankas-gymnasieskola-Jakobsberg
  Cybergymnasiet-Odenplan
  Bromma-gymnasium
  Om yrket Tandläkare kan du läsa på framtid.se/yrke-Tandläkare

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga