Rosanna57262662

  Hej! Jag har frågat runt lite ang detta och ingen kan direkt svara på frågan. Jag tänkte göra prövningar och har en gymnasieexamen med betyg i svenska 1 och matte 1b. Jag undrar om det går att göra prövning i matte 1a och sva 1 och ifall dessa betyg ersätts med betygen jag har i matte 1b och svenska 1? Alltså kommer mitt meritvärde höjas osv? För då kanske det är smartare och göra de då de är enklare kurser än de ja läst i gymnaiset.

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Om du får högre betyg i kursen Matematik 1a än du i ditt examensbevis har i Matematik1b, då "ersätts" matte-1b-betyget med ett högre betyg; "ersätts på så sätt" att du skickar med både examensbevis + det nya betyget. OBS! ingenting i dokumentet EXAMENSBEVIS kommer att ändras.

  Vad gäller svenska och svenska som andraspråk så är det olika ämnen. Så, det går inte att ersätta Svenska 1 med SAS 1. Du måste höja betyget i just Svenska 1. Detsamma gäller kurserna Svenska 2 och 3. 

  Studie- och yrkesvägledare
  • Rosanna57262662 : Okej förstår men så om ja förstått det rätt så gäller så höjs de likadant ifall jag höjer mig till c i matte 1b eller om ja får c i matte 1a?
  • Rosanna57262662 : Så då kan man lika gärna göra i a kursen då den är enklare?
  • Milla : Ja, det stämmer. Matematik 1a är lite "enklare"/lättare kurs än Matematik 1b. Det blir exakt samma höjning i ditt snittbetyg(jämförelsetal) i fall du höjer betyget i matte 1a eller 1b... då kan du lika gärna höja i matte 1a, vilket kan med stor sannolikhet medföra en högre höjning, då kursen är enklare/lättare.
  • Rosanna57262662 : Okej tack då vet jag! Gäller det samma för 2b och 3b då också?
  • Milla : På nivå 3 finns endast två mattekurser som heter matematik 3b och 3c. på nivå två finns tre kurser och om du har betyget i matte 2b eller 2c kan du göra prövning i matte 2a för att höja ditt snitt/jämförelsetal.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga