Christian
  Hej!
  En sak som jag alltså tänker på är genom vilken utbildning man kan få jobb som bil eller fordondesigner. Det logiska valet verkar vara genom industridesign. Men kan man inte bli det genom att utbilda sig till civilingenjör i teknisk design med tanke på att den kombinerar både maskin och produktutveckling? Kan man till och med bli en bildesigner via civilingenjör i maskinteknik? Eller får man inte de tillräckliga färdigheterna och kunskapen?

  Mvh
  Christian
  • Mikael Industriell Design är en väg att gå, är mitt tips! :)
  • SYV-besökare Industridesign på Umeå universitet .
  • Christian Tack för tipset!

  4 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!

  Det finns väldigt många olika delar i ett fordon som ska designas.

  Maskinteknik är absolut en relevant utbildning för detta, på LTH har även en specialisering de sista två åren som heter Fordon, se gärna på : http://kurser.lth.se/lot/?lasar=16_17&val=program&prog=M

  Bästa hälsningar

  ANNA

  Hej, vi har nu fått ännu ett svar:

  Hej!
   
  Vill man arbeta som bildesigner, dvs med formgivning av fordon, så är en industridesignutbildning en god grund. Även efter en civilingenjörsutbildning i teknisk design skulle man kunna arbeta som bildesigner. Det är dock troligare att man efter civilingenjörsutbildningen, inom fordonsindustrin, arbetar med konstruktion och utveckling av fordonskomponenter.
   
  Mvh,
  Programansvarig för Civilingenjör i teknisk design
   

  SYV-besökare Syv SYV

  Hej,

  Bildesigner/ fordonsdesigner är inget entydigt definierat yrke.
   
  För att arbeta med konstruktion (design på engelska) av fordon så finns flera vägar. På MDH finns t.ex. Civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign, 300 hp, se http://www.mdh.se/utbildning/program/produktion-produktdesign som erbjuder valbar utgång mot Produktdesign.
   
  Är det bara formgivningen fristående från konstruktionskunnande så kanske ren utbildning inom industridesign är en väg att gå.

  Även utbildningar inom produkt och processutveckling skulle kunna passa för att jobba inom fordonsdesign.
  http://www.mdh.se/utbildning/program/produktion-produktdesign
  http://www.mdh.se/utbildning/program/ingenjor-produktdesign
  De studenter som gått dessa utbildningar jobbar idag med konstruktion eller design på t ex Scania eller Volvo, dvs i deras produktion av lastbil eller entreprenadmaskiner.
  Liknande utbildningar finns även på Chalmers
  http://www.chalmers.se/en/education/programmes/masters-info/Pages/Industrial-Design-Engineering.aspx
  Och på KTH
  https://www.kth.se/utbildning/civilingenjor/design-produktframtagning
   

  Jag skulle rekommendera att läsa till ingenjör >>, parallell läsa ngn design kurs, lära sig tyska och sedan söka sig till ngt av de tyska företagen för praktik- internship. Det råder brist på ingenjörer i Tyskland då bilindustrin växer så det knakar.
   

  Daniel Larsson SYV

  Hejsan,

  jag fick tips från en kollega:

  civilingenjörsprogram är breda utbildningar och utbildar inte specifikt mot speciella branscher. Du kan söka jobb inom bilindustrin både från Maskinteknik och Design och produktutveckling men det är inte så troligt att man som första jobb kan jobba som bildesigner.

  Och jag råder dig läsa på www.framtid.se/yrke/bildesigner >> där det också ges några förslag på vilka utbildningar som kan leda till yrket.

  Hälsningar

  Daniel

  • Christian Tack för svaret!
  • Christian Men får man de tillräckliga färdigheterna att kunna jobba på formgivningen av en bil, alltså själva bilens modell om man har gått en civilingrnjörsutbildning i teknisk design? Eller är det bara industridesign den vägen att gå? Jag är ju alltså intresserad av att designa olika delar i fordonet som exempelvis motor eller växellåda men är också lika om inte mer intresserad av hur man ritar och designar fordonets utseende. Det som gör mig tveksam när det gäller industridesign är att jag inte vill bara utbilda mig till hur man designar saker och ting utan vill också ha någon teknisk och som är maskin/fordon relaterad. Därför försöker jag veta om man får de nödvändiga design och ritningsfärdigheter som man får från industridesign genom att välja civilingenjör i teknisk design, för är det så, så blir det liksom att slå två flygor i en smäll.
  • Ludmila teknisk utveckling går farmåt fort. Snart kanske det kommer ut förarlösa bilar på vägarna! :) Civilingenjörsutbildning tar fem år. Vad som händer om fem år, vilka yrken som finns - kan inte vi exakt veta idag... det händer så mycket; och det händer fort. Det vi vet idag om bildesigners jobb står sammanfattat på https://www.framtid.se/yrke/bildesigner :)
  • Ludmila Läs gärna igenom de olika svar och kommentarer. prata också med studievägledarna på de olika tekniska högskolorna. Det finns inte ett svar eller någon speciell utbildning som leder raka vägen till yrket Bildesigner.
  • Christian Det har jag gjort! Jag märker att ju fler svar jag får desto mer förstår jag att det är som du säger att det inte är någon utbildning som leder raka vägen till Bildesigner. Tack för hjälpen :)
  • SYV-besökare Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;)
  Läs alla kommentarer
  Ludmila Rein SYV på FrågaSYV

  Hej, jag fick nu svar som du kan läsa i sin helhet nedan; förhoppningsvis blir det till hjälp:

  Hej Christian, om du vill jobba som bil- eller fordonsdesigner beror det på vad du tänker dig att det innebär. En industridesigner kan vara det naturliga valet, då det är en person som jobbar med både form och funktion av bland annat fordon. Ofta är stort fokus på den estetiska gestaltningen av helar och delar i ett fordon, att skissa, modellera fysiskt och i datorn, en form som ska uppmana till visst beteende.

  En maskintekniker arbetar främst med den funktionella biten, beräkning av motorkapacitet, hjulaxlar, bromsar etc men kan även jobba som konstruktör av bilen: konstruera delar i olika former av CAD verktyg. Stort fokus är ofta på hållfasthet och maskinteknik i delarnas utformning. Det är sällan som en som gått maskinteknik får jobb som bildesigner, men man kan givetvis hävda att en konstruktör är en sorts designer också.  

  En teknisk designer är någonstans mitt emellan dessa båda, skulle jag säga, och jobbar vanligen med stort fokus på användarvänlighet och användarupplevelse, dvs att utforma bilens yttre och inre så att användaren förstår hur knappar, reglage, system, stolar, framdrivning, dörrar, huvar, ja allt som hör ett fordon till, ska utformas för att användaren ska förstå dess funktion, för att det ska vara säkert för användaren och att allt ska passa människans behov och förutsättningar. Ofta har en teknisk designer mindre fokus på beräkning av konstruktionen utan mer fokus på utformningens anpassning till människan.

  Men du har helt rätt i att alla dessa tre helt olika utbildningar kan leda fram till ett arbete som bil- eller fordonsdesigner. Mest Industridesign och Teknisk design dock, maskin är mer ren konstruktion.

  I slutändan handlar det egentligen mest om dig själv och din drivkraft till att jobba inom ett visst område. 

  Hälsningar

  ______________________________

  Utbildningsledare Teknisk design

  Industrial design/Innovation and Design

  LTU- Luleå University of Technology

  Tel. +46 920 49 13 42

  http://www.ltu.se/staff/a/asawi-1.10578

   

   

  • Christian Tack! Nu har jag ett bättre överblick över var och en av dessa utbildningar :)
  • SYV-besökare Det är bra att skaffa sig stabil TEKNISK grund + samtidigt utveckla sin konstnärliga "ådra" + att lära sig så mycket som möjligt om BILAR. Det är de tre "ben" som bildesignern behöver. ;)
  • Christian Exakt!
  • Anna i Lidköping finns en 2-årig YH-utbildning i Designmodellering på Formakademin där man får kunskaper som är eftertraktade inom fordonsdesignbranschen. Kolla in det på https://www.yhguiden.se/utbildning/formakademin/designmodelloer
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Jesus 18 år

   Kan man höja sitt betyg i föregående kurser genom komplettering?

   Hej! Jag går nu i mitt tredje år på gymnasiet. Jag har förmodligen tänkt att söka till psykologprogrammet i Göteborgs universitet och har en nuvarande merit på 20,91, vilket må verka högt, men tyvärr inte riktigt högt så...

   Mikael SYV: Hej! Så länge du är elev på gymnasiet får du göra prövningar endast på din egen gymnasieskola och endast om du läste en kurs och fick F eller... Läs hela svaret
  • Ellio 22 år

   Konstnärliga jobb?

   Hej! jag tänkte fråga om vad man kan jobba med som grafisk designer? och hur sjävla utbildningen är formad? jag är väldigt kreativ som person och skulle tycka det va jättekul att jobba med något kreativt. Dock så har jag förstått att...

   Peter SYV: Hej Ellio!Det vi vet om yrket Grafisk designer berättar vi i presentationen på framtid.se/yrke/grafisk-designer; det yrket är i Sverige icke-reglerat och utbildningar som leder till det yrket samt innehåll i... Läs hela svaret
  • Halima 20 år

   kan man skriva sitt GA med fokus på analyserar två böcker?

   Hej! Undrar om man kan skriva sitt gymnasiet arbetet om en analys på en bok som man har läst och fokuserar sitt ämnet på boken? Tänkte ta metoden litteratur studie så undrar om man får göra så?

   Peter SYV: Hej Halima,du måste få svar från handledare för ditt gymnasiearbete på din gymnasieskola; det är hen som bestämmer om tema, frågeställningar och... Läs hela svaret
  • Kaspar 19 år

   Bör jag satsa på HP eller komplettera?

   Hej, jag är just nu rätt kluven. Tog studenten i våras med ett meritvärde på 21,6 med extra merit och 19.6 utan. Grejen är den att jag inte lästa full merit i gymnasiet utan endast 2 poäng av 2,5. Istället för att läsa språk 4 eller Engelska 7 så läste jag Idrott specialisering samt Matematik...

   Peter SYV: Hej Kaspar,antagningsgränserna är rörliga. Hur högt antagningsgränsen hamnar beror på hur populär utbildningen är, om antal platser på utbildningen ökar eller minskar,... Läs hela svaret
  • Bella 20 år

   Vad behövs för att plugga till socionom?

   Hej! Jag funderar på att plugga vidare till socionom. Jag tog studenten förra året och arbetar nu som undersköterska. Vilka ämnen krävs det att ha betyg i innan jag kan söka till socionom? Mitt mål är att arbeta som chef inom vården tex...

   Mikael SYV: Hej Bella,det finns inga garantier på att kunna få chefsjobb, oavsett vilken utbildning man har. En väg att gå kan vara genom studier på yrkeshögskola - till... Läs hela svaret
  • Ali 18 år

   Hur ska jag få fullt meritvärde?

   Hej! Jag går nu sista året på gymnasiet och saknar 0,5 i merit eftersom jag inte har kunnat läsa moderna språk. Jag har hört att man kan göra prövning i arabiska som moderna språk 3 vilket ge 0,5 i merit men problemet är min skola inte erbjuder prövningar i kurser man inte har läst. Jag är...

   Peter SYV: Hej Ali,Jag vill börja med att påminna om Högskoleprovet! Med resultat från högskoleprovet kommer du prövas i HP-urvalet. Du behöver fortfarande ha både grundläggande och... Läs hela svaret
  • Otto 19 år

   Jag läste +2 merit i gymnasiet och vill nu ta en prövning i mattespet?

   Jag läste teknik i gymnasiet och eftersom jag inte läste spanska så har jag bara +2 extra merit också skulle ni vilja läsa matte spets. Det var en kurs som inte fanns på mitt gymnasium hur ska jag då göra för att kunna läsa upp min extra merit? Får jag gå till en annan gymnasium skola och be om...

   Peter SYV: Hej Otto,om du fortfarande är elev på gymnasiet så kommer inte en annan gymnasieskola ge dig undervisning eller utföra prövningar för dig. Elever på... Läs hela svaret
  • Ella 17 år

   Hur får jag bra betyg i UF företagande?

   Hej! Jag går entreprenörskap som i-val. Hamnade i en grupp med flera jag inte klickar med och känner mig inte nöjd med gruppens prestationer. Hänger allt på affärsplan osv som gruppen skickat in, eller kan jag få högt betyg på ett annat...

   Mikael SYV: Hej Ella,jag vill råda dig prata med din lärare i den kursen där UF-företagande ingår, alltså med den läraren som kommer sätta betyg. Säg till läraren att du... Läs hela svaret
  • Irfan 15 år

   Civ ing eller civil ekonom?

   Jag har funderat på om jag ska söka in till Naturvetenskaps programmet eller Ekonomi programmet i gymnasiet. Jag tycker inte om NO ämnena men har ändå ganska bra betyg i de, samtidigt vill jag ha de flesta kunskaps behörighet för ifall jag ångrar mig efter gymnasiet. Natur har i detta fallet...

   Mikael SYV: Hej Irfan!Det finns möjlighet att komplettera efter gymnasiet. Det är bra att känna till. Ingen vet vad dina planer blir om 3 år. Du kan komma på andra tankar och vill kanske då satsa... Läs hela svaret
  • Niklas 17 år

   Kan man söka en utbildning utan behörigheten som krävs?

   Jag går Teknikprogrammet, inriktning Design- och produktutveckling, och läser därför inte Fysik 2. Jag kan lägga till den kursen om jag vill, men jag har inte bestämt mig vilket högskoleprogram jag vill gå. Om jag kommer vilja gå tex ett...

   Julia SYV: HEJ NIKLAS,svar på din fråga är - nej. Svenska högskole-universitetsutbildningar låter inte obehöriga delta i konkurrensen om utbildningsplats. Om fysik2... Läs hela svaret
  • Leo 20 år

   Kan man göra konkurrenskomplettering prövningen utan att läsa kursen?

   Hej! Jag vill öka mina gymnasiebetyg och förstår att detta görs genom kurser i Komvux. Är det möjligt att göra prövningarna utan att läsa kurserna? Dessutom, kurserna kostar 500kr var, men då man har läst en kurs får man göra prövningen så många gånger man vill utan att betala, stämmer...

   Mikael SYV: Hej Leo,svar på frågan om man får göra prövningar utan att ha läst kurser i vilka man prövar är: Ja, om man inte är en elev inskriven i... Läs hela svaret
  • Isabella 20 år

   Fysik 2 utan nedsänkt merit?

   Hej! Jag har läst ett basår men läste allt förutom fysik 2 som behövs för att komma in på drömutbildningen som har bland annat den grundbehörigheten. Finns det något sätt jag kan läsa fysik 2 utan nedsänkt merit? /En student

   Julia SYV: Hej Isabella,omdöme från en folkhögskola kommer inte påverka ditt meritvärde. Och inte heller betyg satta på högskole-nivå, om du läser fysik2 inom ett basår på... Läs hela svaret
  • Elm 15 år

   Hur fungerar det när man tentar av en gymnasiekurs i grundskolan?

   Min skola har en spetsklass för matematiken, där vi har i förväg läst hela ma1c samt gjort slutprov och fått betyg (A i mitt fall). Vi håller också på med kurserna 2c och 3c som vi hoppas klara av innan jag har slutat 9:an. Jag undrar hur det...

   Julia SYV: Hej Elm,vi har fått liknande frågor förut och har "forskat" i frågan. Det vi fick fram är att grundskolorna saknar rätt att utfärda... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga