Emma 20 år
  Jag har gått två av tre år på naturvetenskapsprogrammet, och vantrivs verkligen på den skolan jag går på. Jag har försökt att byta, men de få skolorna där jag känner andra människor och som jag skulle kunna tänka mig att byta till har inga platser, och köerna är så långa att det inte kommer att finnas några innan jag tar studenten. Helst av allt skulle jag vilja gå tredje året på distans och lägga upp undervisningen på egen hand, både på grund av att jag börjar bli ganska utmattad och inte orkar gå i skolan så mycket, men även för att jag då förhoppningsvis kan få lite ork till att vara på jobbet där jag trivs. Jag har gjort detta tidigare då jag har tentat av några kurser, och det fungerar bra. Jag har frågat min rektor, men fick till svar att skolan inte får lov att låta mig ha undervisningen på distans.

  Jag undrar därför om det finns något sätt att byta till exempelvis komvux eller folkhögskola och gå sista året på distans? Hur fungerar det i sådana fall? Det jag mest har farhågor över är gymnasiearbetet. Jag hade tänkt att göra det på mitt jobb.

  Kan även tillägga att jag är född 2002 och fyller 20 år i november, eftersom jag var sjuk ett tag och behövde ta en paus från skolan mellan högstadiet och gymnasiet.
  • Mikael

    Eftersom du fyller 20 år i november i år, så kan du inte längre påbörja en ny utbildning på en gymnasieskola. Du bör söka till komvux.

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Emma,
  från 1 juli det kalenderåret som man fyller 20 år "hör" man "till" komvux i stället för gymnasiet. Du söker till komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Komvux brukar kunna erbjuda ganska många kurser på distans, men det är rätt olika i olika kommuner vilka kurser som erbjuds och vilka av de som finns att söka på distans.
  Du har annars rätt att läsa den utbildning där du är antagen, alltså på din egen gymnasieskola (här träder "rätten att fullfölja utbildning" fram). Att andra gymnasieskolor har eller inte har platser kommer inte spela någon roll, för du kan inte byta inom gymnasieskola p  ga din ålder.

  FOLKHÖGSKOLA
  Vad gäller folkhögskolorna så är det Allmänna kurser som du söker till. Ansökningsperioder till folkhögskolorna brukar ligga under våren och nu kan man endast komma in om det finns ledig plats. Du kan på en folkhögskola uppnå omdöme om grundläggande behörighet på ett år eller på längre tid. Egentligen är utbildning på allmänna kurser 3 år (6 terminer) men på grund av att du har betygen från 2 år på gymnasiet kommer din utbildning, med stor sannolikhet, bli kortare (ett läsår som kortast). 

  FÖRDELAR FÖR GYMNASIEELEVER
  Det finns fördelar för gymnasieelever jämfört med komvux och folkhögskolorna. T.ex har gymnasieeleverna rätt att läsa på heltid, har också rätt till busskort, gratis lunch och gratis kurslitteratur. De fördelarna finns inte på komvux eller på folkhögskolorna. Du får själv bekosta resorna till skolan, du får köpa egen mat och du kan behöva köpa kurslitteratur av "egna pengar". Folkhögskolorna brukar också ta ut en avgift på mellan 400 och 800 kr. per termin... för "kopieringskostnader" och liknande. På allmänna kurser på folkhögskolorna brukar man få läsa på heltid. Att du på endast ett läsår uppnår omdöme om grundläggande behörighet kan, dock, på förhand, inte garanteras. Det kan ta längre tid, t.ex 3 eller 4 terminer.
  På komvux kanske du inte får läsa på heltid, utan på deltid och med det kan det ta längre tid att uppnå kraven för examensbevis. Du söker till varje kurs på komvux separat och får antagningsbesked för varje kurs - separat (du kanske kommer in på några kurser, men inte på de andra); startdatum för komvux-kurserna kan också vara olika - du kanske läser på heltid en del av terminen, och deltid - en annan del av terminen. Komvux garanterar inte heltidsstudieplatserna på gymnasienivå. 
  Du kommer också "förlora" ditt betyg i idrott och hälsa 1. Betyget finns kvar men det får ej ingå i examensbevis från komvux. Så, om du har högt betyg i kursen idrott och hälsa 1 så är det synd att det betyget ej kommer räknas in i ditt jämförelsetal/meritvärde.
  På komvux kommer du göra Komvuxarbete och inte gymnasiearbete.
  På folkhögskolorna finns inte "gymnasie-" eller "komvuxarbete" som en separat kurs - du får fråga de som jobbar på folkhögskolorna om detaljer hur upplägget för dig blir; om du blir antagen till Allmänna kurser på någon folkhögskola, kommer de utbildningsansvariga göra en "översyn" av dina betyg och kommer med förslag på studieupplägget för dig. 

  Mina förslag till dig är att du ser vad komvux i din kommun (där du är folkbokförd) kan erbjuda - när ansökningsperioden var  - det kan hända att du hade behövt göra ansökan t.ex senast 1 maj för att ha en chans att få studieplats från mitten på augusti. När nästa ansökningsperiod blir i din kommun vet jag inte - för jag vet inte vilken kommun du är folkbokförd i. Du förlorar inget på att lägga in en ansökan till komvux - om ansökan är öppen. 
  Du kan också se över möjlighet att söka till allmänna kurser på folkhögskolorna. Du är sent ute och det kan inte garanteras att du ska kunna börja läsa när läsåret börjar - om du hoppar av din gymnasieskola. 

  OM DU VILL FÖRSÖKA BLI KLAR MED GYMNASIAL UTBILDNING TILL NÄSTA SOMMAR...
  Jag vill råda dig att först få en ny studieplats - på komvux eller på en folkhögskola och först efter det hoppa av gymnasiet - om du vill försöka bli klar med gymnasiet till nästa sommar. Du kan annars hoppa av gymnasiet och se sen när du kan börja läsa... du kan jobba ett tag och söka studierna senare, om ett tag. 

  SAMMANFATTNING
  Att garanterat ha studieplats på heltid och få läsa alla de kurserna som du behöver får att kunna uppnå kraven för examensbevis kan du (tyvärr) endast på din egen gymnasieskola. 
  Du kan ha tur och få plats på komvuxkurser på heltid till läsårets början (här beror det på hur situationen ser ut på komvux i den kommunen där du är folkbokförd). 
  Du kan också ha tur med folkhögskolorna och kunna komma in på allmänna kurser och få omdöme om grundläggande behörighet till nästa sommar. Några garantier på att till läsårets början få plats på komvux eller på en folkhögskola kan du inte få. Du får söka och se vad som händer. Vi håller tummarna!

  Frågor och svar

  • Hannah 14 år

   Får jag tenta av gymnasiekurser?

   Hej! Jag har precis börjat nian, efter att ha hoppat över åttonde klass. Jag är högintelligent och har alltid haft lätt för att ta in och bearbeta ny kunskap. Under förra läsåret (sjuan) läste jag färdigt matte 1c, 2c och halva 3c. Jag har även läst klart alla svenska- och engelskakurser för...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • M 16 år

   Hur fungerar modernaspråk meriten?

   Hej, Jag har nyligen börjat första året på Naturvetenskapsprogrammet. Jag undrar hur modernaspråk fungerar när det gäller merit och det slutliga poängvärdet. Får man 0.5 av en kurs även om man inte uppnår A, eller tar man alltid betyget x 100 för att få antal poäng? Jag vill veta om jag får...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ivan 23 år

   Uppfyller jag behörighetskraven?

   Hej, Jag heter Ivan och jag ska ta min kandidatexamen i företagsekonomi i Januari. Jag är uppvuxen i Österrike och har tagit gymnasieexamen där. Nu vill jag söka till ämneslärarprogrammet med förstaämnet tyska i Uppsala, Umeå, Göteborg och Växjö. Det som jag undrar är om jag uppfyller...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Soura 42 år

   moderna språk på gymnasiet om eleven börjar med modernspråk på 9:an?

   Hej, En elev på 9:an har gått eng och sv tidigare som språkval och har godkänt betyg i både ämnena men nu i 9:an vill hen välja ett annat språk att studera. Är det möjligt och vilket steg får hen gå på gymnasieskola sedan om hen vill fortsätta med samma språkval?

   Milla SYV: Hej Soura,du ställer en fråga som inte har något självklart svar. Det är ovanligt att eleverna börjar med ett nytt modernt språk i årskurs 9 (det... Läs hela svaret
  • Rebecka 23 år

   Kan man gå på två folkhögskolor samtidigt?

   Hej! Jag har kommit in på två folkhögskoleutbildningar och vill så gärna läsa båda... En är en yrkesutbildning på plats och den andra är en allmän kurs på distans med endast 6 digitala träffar per läsår. Nu undrar jag om det är möjligt att läsa båda, eller ifall jag bara kan gå en av dem? Ifall...

   Milla SYV: Hej Rebecka! Känner inte till några förbud mot att läsa på fler än en folkhögskola samtidigt. Det är dock en ovanlig situation, för att folk brukar läsa på... Läs hela svaret
  • alva 19 år

   Civilingenjör eller civilekonom?

   Hej. Jag tog studenten i år. Jag gick natur. Jag har länge varit osäker på vad jag vill studera vidare på universitetet, men tror nu att jag kanske är på spåret. Läkare vill jag bli, eftersom forskningen och människokroppen inspirerade...

   Milla SYV: Hej Alva,jag vill "slänga in" ännu ett par alternativ "i mixen": eftersom forskningen och människokroppen inspirerar dig, så kan du fundera över att bli Sjuksköterska,... Läs hela svaret
  • Annacornelia 17 år

   Läsa extra kurser?

   Hej! Jag har börjat 2:an precis och försökte byta skola hela 1:an men gick ej och lyckades byta nu i 2:an men till något jag inte riktigt vill. Min dröm skola låter mig ej börja för att jag saknar 3 kurser men jag försöker verkligen säga att jag är bredd att gå hur långt som helst för att få in...

   Milla SYV: Hej Annacornelia!Att bli antagen till en gymnasieskola på annat sätt än genom konkurrens om plats - via gymnasieantagningen- är inte elevens rättighet. Huvudman eller Rektorn behöver inte ta in en... Läs hela svaret
  • Halima 20 år

   Är inköpare rätt val för mig som har svårt för matte?

   Hej! Skulle vilja plugga på inköpare. Men vet inte hur mycket matte man behöver man kunna. Har personlig svårt för matte. Undrar hur mycket matte kan det förekomma I utbildningar och arbetet?

   Milla SYV: Hej Halima, i särskild behörighet inför yrkeshögskoleutbildningar till Inköpare brukar ingå att ha godkänt betyg i andra kurser på gymnasiet i ämnet... Läs hela svaret
  • Lovisa 35 år

   Börja som lärling år 3?

   lärlingsutbildning inom gymnasiet är minst halva tiden på arbetsplats, men om man börjar först år 3 vilket jag förstått är möjligt, hur kan det då vara minst halva tiden?

   Milla SYV: Hej Lovisa!det är halva studietiden under den tiden som man är lärling som menas med "halva tiden". Om man är lärling under år3, då är det minst hälften av de studietimmar som... Läs hela svaret
  • Åsa 53 år

   Hur lång är kursen samhällskunskap 1b på gymnasiet?

   Kandidatprogrammet i ekonomi på universitetet har en särskild behörighet som är samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2. Betyder det att man behöver ha läst samhällskunskap i 1 år på gymnasiet eller längre? Har det någon betydelse...

   Milla SYV: Hej Åsa,gymnasiekursen Samhällskunskap 1b är en 100poängs-kurs (omfattning/studieinsats cirka 200 timmar). Den kursen kan på komvux läsas på heltid på fem... Läs hela svaret
  • Denise 24 år

   Hur får jag ett jobb/plugga inom Digital Marknadsföring?

   Varje utbildning/kurs som jag hittat inom Digital marketing/Digital marknadsföring antingen kostar eller kräver att man har jobberfarenhet inom Digital marknadsföring. Jag har grundskola och gymnasieutbildning. Gick på estetiska programmet - Estetik och media. Jag vill...

   Milla SYV: Hej Denise!yrken inom digital marknadsföring är i Sverige icke-reglerade, vilket betyder att arbetsgivare får helt fritt anställa vem de vill, men vilken utbildning som helst.... Läs hela svaret
  • Kaito 19 år

   Prövning + komvuxdilemma?

   Hej, jag gick ut gymnasiet i år och har som mål att komma in på HHS och för att komma in med relativt god marginal på endast merit krävs det att jag höjer mig i två ämnen Ma2b och Ma3b, varav jag fick D i 2b och F i 3b utav personliga och "strategiska" skäl. Utifrån detta hade jag tänkt mig...

   Milla SYV: Hej Kaito,mattekurserna finns upplagda på www.matteboken.se - så du behöver kanske investera i en mattebok, det finns gratis att tillgå. Att du inte är "behörig" att läsa om en kurs i... Läs hela svaret
  • Leo 19 år

   Kan jag komma in till tandläkarprogrammet med f i kemi 1?

   Hej! Går sista året på gymnasiet och tänker plugga till tandläkare. Jag tänker söka in med högskoleprovet och vet att behörighetskraven är Biologi 2 Fysik 2 Kemi 2 Matematik 4. Har dock failat kemi 1 men har godkänt i resten av ämnen. Behöver jag då göra prövning och bli godkänd i kemi 1 eller...

   Milla SYV: Hej Leo,om du har godkänt betyg i kemi2, så har du särskild behörighet vad gäller ämnet Kemi. För övrigt, så behöver du ha Examensbevis... Läs hela svaret
  • Fritiof 19 år

   Kuggad kurs matte 3 b antagningsgrupper?

   Hej! Jag läste ekonomiprogrammet och kuggade matte 3 b. Om jag läser upp kursen och sedan söker till en kurs där jag inte behöver matte 3 b hamnar jag ändå i B1 och B2? Samt om jag söker till en kurs efter att ha läst upp matte 3 b, om jag...

   Milla SYV: Hej Fritiof,om du fick ut examensbevis från gymnasiet med F i en kurs som ingår i ditt examensbevis och söker till en svensk högskoleutbildning där du inte behöver ha godkänt... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga