Emma 18 år

  Hejsan! Jag går just nu ettan på gymnasiet men jag känner att det inte går längre. Jag har nämligen flyttat hemifrån enbart för att gå på den här skolan och det har varit väldigt jobbigt för mig. Jag har funderat på att hoppa av skolan nu då jag har mycket ångest och känner att skolmiljön enbart får mig att må dåligt och gör mig stressad. Det börja närma sig nationella prov och jag känner att jag inte kommer att klara av det för när jag är stressad får jag panikångest och kan inte göra proven för måste gå ut därifrån. Jag har egentligen väldigt lätt för mig i skolan men stressen har gjort att jag redan har behövt varit hemma ganska mycket för har inte klarat av att gå till skolan. Har i sådana fall tänkt att söka till ett distans gymnasium nästa år. Min fråga är då om man kan göra prövningar så att man kan få betyg i ettan även om man hoppar av nu för då skulle jag ju kunna börja i tvåan på distans nästa år eller måste jag börja i ettan om jag hoppar av nu? Har tänkt att praktisera eller något liknande fram till sommarlovet i sådana fall.

  2 Svar

  Daniel Larsson SYV

  Hej Emma,
  tråkigt att du känner dig så stressad och inte orkar studera; i alla fall inte på det sättet som det var tänkt från början.
  Har du pratat med kurator och/eller med skolsköterskan?
  Känner dina föräldrar/vårdnadshavare hur din nuvarande situation ser ut?
  Din fråga innehåller några olika "underfrågor", känner jag. Och alla de är viktiga frågor men som också är svåra att ge klara svar på, för att situationen som du beskriver är ett undantag; det är ju inte tänkt att det ska vara så och det finns inte några regler skrivna, som är anpassade till just den situationen.

  Om att få betyg innan kurser är slut
  Det är upp till lärare att svara på. Om läraren har underlag för att sätta betyg, kan läraren sätta betyg. Men, ärligt talat, så tror jag inte att lärare kommer att sätta betyg i mitten på april, när kurser slutar först 6-7 veckor senare. Om hela klassen ska skriva nationella prov och du ska inte göra det...? Visserligen kan man vara frånvarande pga sjukdom... Om du blir nu sjukskriven på heltid fram till slutet av läsåret - det är läkare eller psykolog som kan sjukskiva dig, då får du ej ogiltig frånvaro, men jag är osäker kring betygssättningen... eller rättare sagt, är det inte upp till en SYV att svara på om betyg kan sättas eller inte, utan det de undervisande lärare som måste ta ställning till - om de har underlag för att sätta betyg eller inte; betygen kan också bli F (F är också ett betyg).

  Om att söka till gymnasiet till nästa år
  Du skriver om att söka studier på distans och vill fortsätta till år 2. Distansstudier på Korr finns ej inom alla program; om du nu går på ett program som ej finns på Korr, kan du inte fortsätta till år 2 - även om du får alla godkända betyg från år1.
  Sedan är det inte säkert du kommer in på Korr>>; det är konkurrens om platserna, tyvärr.
  Mitt råd är att du söker även till åk1 - till nästa år och då till Korr i första hand, men även några andra utbildningar - i andra, tredje osv hand.

  Vad ska du göra fram till sommarlovet om du inte ska gå i skola?
  Min första tanke är att undersöka om du kanske behöver vara sjukskriven; det är läkare eller psykolog som kan svara på den frågan.
  Du föreslår att du ska gå på praktik. Vem ska hitta praktikplats åt dig och ordna allt det praktiska kring praktiken? det är tyvärr inte så enkelt att bara "gå på praktik". Även du själv hittar en arbetsplats som kan tänka ta in dig som praktikant - behöver frågan om försäkring lösas /så att du är försäkrad när du är på praktiken/ och om du vill fortsätta ha studiebidraget från CSN när du går på praktik, måste du vara inskriven på en skola. Hoppar du av skolan, förlorar du studiebidraget från CSN. Om du går på praktik när du inte är inskriven på en skola, kommer ej CSN betala ut studiebidrag för dig. I alla fall så ser reglerna ut. Om ngt. undantag kan göras, måste undersökas och beslutas om. Svar kan bli Nej, undantag kan inte göras. Skulle det vara OK om du inte fick studiebidrag när du går på praktik?
  Mitt förslag här är att i stället för att hoppa av skolan, be att bli inskriven på IM, Individuellt alternativ >> - där man kan gå på praktik /i kombination med vissa studier eller utan några studier, "helpraktik"/.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp!
  D:

  • Emma Jag har pratat med kurator, rektor och mina föräldrar. Det här är något jag har funderat på under flera månaders tid. Jag har väntat och hoppats på att det ska bli bättre men det blir inte det. Jag har ganska höga merit poäng från grundskolan så det borde inte vara några problem att komma in på Korr. Finns det ingen chans att man kan hoppa av nu och sedan göra prövningar i kurserna för att se om man eventuellt kan få godkänt?
  • Anna Vi avråder från att "hoppa av " gymnasiet - utan vi råder att i stället försöka Byta - t.ex till Individuellt alternativ eller byta till "sjukskrivning", om det går. Som sjukskriven behåller du rätt till studiehjälp från CSN och du är inte skyldig göra någon annan "aktivitet" utan får ta hand om din hälsa under din sjukskrivning. Angående prövningar: om du hoppar av gymnasiet, måste du skaffa sig kunskaper på egen hand - för att kunna klara prövningar; varje prövningsförsök kostar 500 kr. Om du ex. behöver pröva i 8 kurser, kostar det 4.000 kr + att du ej får studiebidrag från CSN under tiden du förbereder dig till prövningar. det är inte någon rättighet att i den situationen du beskriver att göra prövningar, utan du måste själv hitta var du kan anmäla dig till prövning; med stor sannolikhet är alla vårens tillfällen inbokade redan och nu ska du kunna skriva in dig på prövningar som äger rum i september och senare. Jag råder dig söka till åk1 på Korr. Om du sedan visar upp godkända betyg från åk1 - kan du på Korr bli "framflyttad" och ska kunna bli klar med gymnasiet snabbare än på 3 år.
  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Emma, jag förstår att det känns jobbigt för dig. Det känns kanske också orättvist att du, som mår dåligt, måste klara av samma saker som de andra, som mår OK.
  Saken med Betyg är dock den att betyg ska avspegla KUNSKAPER och hur man skaffade sig de kunskaperna - om det var lätt eller svårt; om man fick hjälp av lärare eller gjorde det på egen hand - syns inte i betygen. Ofta är det lättare att skaffa sig kunskaper med lärarhjälp. Men det finns elever som lär sig mycket bra på egen hand, men även de behöver få handledning i Vad de ska lära sig och sedan behöver de bli bedömda och betyg behöver sättas.
  Prövningar är en "komplicerad historia", kan man säga. Rätt till prövning under gymnasietiden har elever i 2 fall: om eleven fick F betyg i kursen eller om kursen är obligatorisk men eleven ej fick möjlighet att läsa kursen, ex. lärare saknades (det är ju också Lärarbrist).
  Hoppar du av gymnasiet, kan du försöka hitta var du kan göra prövningar - i hela Sverige, helt oberoende av var du bor eller är folkbokförd, men det är svårt att hitta var prövningstillfällena finns som ännu inte är uppbokade + det är dyrt. Självaste prövning (ett försök) kostar 500 kr men om du behöver göra flera st. + du behöver åka till och från prövningsställena (minst 2 ggr för varje prövning) + du under tiden inte har någon som helst inkomst... sammanlagt blir det dyrt och vem ska betala? Sedan finns det också risk att du får F betyg på prövningar. Pengarna får man inte tillbaka. Och vad ska man med F betyg att göra sen?
  Jag kan inte säga "Bit ihop och gå i skola!" - för att jag förstår att du mår dåligt. Men tyvärr kan det många ggr vara svårt att i tid hitta bra /fungerande/ alternativ i sådana situationer som du beskriver nu.

  Mitt förslag är att du söker upp läkare och/eller en psykolog och berättar hur du mår. Förutom sjukskrivning kanske är det ännu viktigare att du får Hjälp/behandling (medicinering och/eller samtalsterapi). Sjukskrivning finns på hel- eller på deltid. Även elever sjukskrivna på heltid, får, om de känner att de orkar - gå i skola (i alla fall på vissa lektioner eller vissa dagar). Kanske det faktum att du får missa lektioner (om du i grunden har en sjukskrivning) kan göra det lättare att närvara på lektionerna?

  • Emma Min kurator har sagt tidigare att hon rekommenderar sjukskrivning men det är inget som jag har velat då. När jag går i skolan bor jag hos min syster men mitt ”hem” ligger 25 mil bort så i sådana fall skulle jag ju vara där under min sjukskrivning vilket gör det väldigt svårt att åka till skolan när jag känner att jag mår bra eller om jag skulle vara sjukskriven på deltid så skulle det blir mycket åkande fram och tillbaks. Jag har inget problem med att närvara på lektionerna, det är endast vid provtillfällen det blir jobbigt.
  • Anna Kurator kan inte sjukskriva dig. Kurator kan förmedla kontakt till läkare eller psykolog. Det finns inga lagar som säger att man under sin sjukskrivning måste bo på en viss adress. Att du träffar läkare eller psykolog betyder inte att du blir sjukskriven; en expert kan komma fram att du inte uppfyller kriterier för att bli sjukskriven. Om du känner att du inte klarar av att genomföra prov, hur ska du då klara prövningar, som är mycket tuffare än vanliga prov? Hur ska du fortsätta studera i så fall, då det ingår prov och tester i alla utbildningar? Vad är ditt förslag? Tror du att du kan få jobb nu, på de meriter du har idag? ett annat alternativ är att du försöker på ngt. sätt överkomma dina svårigheter; du kanske behöver hjälp med medicinering eller samtalsterapi; de frågor måste experter svara på. Mitt förslag är att du snarast träffar läkare och/eller psykolog.
  • Emma Alltså jag kan klara av prov men inte för tillfället för jag är alldeles för stressad angående min situation och för att det har varit ett stressigt och jobbigt år. Jag tror jag behöver vila och fundera på hur jag vill göra för att sedan inte känna mig stressad över skolarbetet och då kommer jag även kunna prestera på min nivå och då kommer jag nog även må bättre.
  • Anna Vad för sort hjälp kan vi på Fråga SYV ge dig? Du får gärna komma med önskemål. Dock tänk på att det är ett öppet forum där studievägledare svarar på frågor som SYV kan svara på; vi är inte läkare eller psykologer, och inte kuratorer heller. Vi kan ge råd på vad vi tycker du kan göra. Sedan är det upp till dig att använda våra råd eller inte. Vi vill givetvis att det ska gå bra för dig, men vad tycker vi kan göra?
  • Emma Jag ville egentligen bara få svar på mina frågor och det har jag ju fått, så tack så mycket!
  • Anna jättebra! vi på FRåga Syv är jätteglada om vi kan hjälpa till. Du fick svar på dina frågor och vi är glada för det! Du är alltid välkommen att ställa nya frågor. Du kan också gärna återkomma och berätta hur det går för dig! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Erik 16 år

   Missförstånd vid gymnasieval?

   hej! jag fick idag information om hur gymnasievalet går till. och enligt den informationen jag fick så lät det så här: "om du kommer in på ditt förstahandsval så förvinner valen under automatiskt". Nu är det så att jag kommer ta teknikprogrammet som förstaval (kommer förmodligen komma in) och...

   Anna SYV: hej Erik, det stämmer att i fall man kommer in på sitt första valalternativ, så "försvinner" de lägre prioriterade; det kommer i Antagningsbeskedet stå t.ex så här:1. antagen2.... Läs hela svaret
  • David 16 år

   Ger högre kurser behörighet?

   Hej fråga SYV! Jag har planerat att gå vård och omsorgprommet, jag kommer att gå en skola med höskoleprofil där grundläggande högskolebehörighet ingår. Jag har två frågor! Alla programämnen (medicin, psykiatri, psykologi osv.) motsvarar naturkunskap 2. Men jag har också planer på att...

   Julia SYV: Hej David, alla elever på alla gymnasiets yrkesprogram i Sverige har Rätt att läsa kurser för grundläggande behörighet; det är alltså inget som just den gymnasieskola erbjuder, utan det... Läs hela svaret
  • Anna 17 år

   vad för utbildning ska man gå för att bli fondmäklare?

   Hej Undrar om jag måste gå civilekonomutbildningen eller civilingenjörutbildningen för att bli fondmäklare. Kan jag annars gå någon kandidatprogram i ekonomi?

   Julia SYV: Hej Anna, om du är intresserad av >> det här yrket, så är det inte ett reglerat yrke, dvs det finns ej strikta krav på vilken utbildning som krävs. Och det... Läs hela svaret
  • Emilie 16 år

   Arkitekt efter ekonomiprogrammet?

   Hej! Jag funderar på att gå ekonomiprogrammet, men kan jag fortfarande efter det utbilda mig till arkitekt? Kommer att läsa matte 3b men det ser inte ut som att jag kan lägga till naturkunskap 2.

   Julia SYV: Hej Emelie,utan Naturkunskap 2 (godkänt betyg i den kursen) blir du inte behörig (som behörighet ser ut idag) till arkitektutbildnignar på högskolenivå. På naturvet. programmet läser... Läs hela svaret
  • Nora 15 år

   Engelska spetsutbildning?

   Hej!!! Mitt favoritämne i skolan har alltid varit engelska och jag vill allra helst gå en gymnasielinje på engelska. Hittade precis en linje med spetsinrikting engelska. Har googlat runt lite och hittat att man i trean läser en universiteteskurs. Hur bra måste man...

   Julia SYV: Hej Nora, det är jättebra att du gillar engelska och är duktig på språk! Jag tror att du hittade spetsutbildning /engelska/ på Viktor-rydberg-gymnasium-djursholm, stämmer det? I så fall... Läs hela svaret
  • Raneem 16 år

   Jag sökte in till gymnasiet idag Kan jag fortfarande lägga till fler?

   Jag sökte in till gymnasiet idag Men nu vill jag lägga till en annan Min syv har redan skrivit ut pappret men jag undrar om jag lan fortfarande ändra på mina val fram tills deadlinen

   Julia SYV: Hej, Raneem,administration kring gymnasieval och gymnasieantagning sköts på lite olika sätt, beroende på var i landet man söker.  Du får gärna... Läs hela svaret
  • Elvira 21 år

   Tillgodoräkna kurser?

   Hej! Jag läser just nu socialt arbete på distans och har förstått att det är den första kursen man läser på socionomprogrammet. Jag har tänkt att söka till det programmet till hösten och undrar då om jag hoppa över termin 1 eller om jag måste börja om från början ?

   Julia SYV: Hej Elvira, om du kommer in på socionomprogrammet, kan du ansöka om "tillgodoräknande av tidigare utbildning" - och du får då svar från de utbildningsansvariga om du kan hoppa över några... Läs hela svaret
  • Lisa 19 år

   Läsa till undersköterska?

   Hej! Jag plockade bort 4 kurser sammanlagt under min tid på gymnasiet, därför ska jag läsa upp 400p på komvux. Jag har läst svenska 1,2,3/historia 1,2,3/Samhäll 1,2,3/filosofi 1/psykologi 1/matte 1b + matte 2b (men fick ej godkänt i matte 2b). Det jag undrar är om jag klassas som undersköterska...

   Anna SYV: Hej Lisa,vad gäller "klassas som undersköterska" - var god läs info på fragasyv.se/info/underskoterska. Eftersom yrket är inte reglerat, får arbetsgivare själva bestämma vilka... Läs hela svaret
  • Michelle 23 år

   Vad ger meritpoäng?

   Hej! Jag vill söka till en utbildning som har behörigheten matematik 3c och (Fysik 1a alternativt Fysik 1b1 + 1b2 och Kemi 1 kan ersättas av Naturkunskap 2). Jag läste ekonomiprogrammet på gymnasiet och läste för att få full meritpoäng, dvs moderna språk 3 och 4, engelska 7 samt matematik 3b....

   Anna SYV: Hej Michelle,du borde få 1.0 i merit för eng 7 och 1.5 för moderna språk 3 och 4 och med det uppnår max. Och fler meritpoäng än max kan man inte få. Varför det kan vara bra att läsa... Läs hela svaret
  • Ellen 19 år

   Ta studenten utan praktik?

   Hej! Jag går andra året på handels- och administrationsprogrammet på gymnasiet. Jag undrar om man kan ta studenten utan ha gjort praktik. Och kan man läsa vidare till högskola om man har kursbetygen som behövs men inte praktik?

   SYV-besökare Syv: Hej Ellen,till högskolan behöver du Examensbevis. Utan godkänt praktik (eftersom du går på ett Yrkesprogram) kommer du inte få examensbevis. Du kommer få studiebevis. Studiebevis ger inte... Läs hela svaret
  • Elsa 16 år

   Samhäll skate, fryshuset ?

   hej jag frågade förut också men råkade formulera mig fel. Därför fick jag inte riktigt svar på min fråga. Men jag har iallafall kollat in sam skate på fryshuset & när man kollade antagningsstatisk stod det 3 antagna. Vad menar de med det för det stod 4 platser? Tar det endast in fyra styckna....

   SYV-besökare Syv: Hej Elsa, i Eskilstuna är det Pia Karlsson, tel.nr 016-7102938 som ansvarar för frågan om kostnader för att pendla till gymnasiet. Så du får gärna ringa henne och fråga om just din... Läs hela svaret
  • Sofia 26 år

   Textillärare distans?

   Hej! Jag vill utbilda mig till textillärare och göra det på distans från Umeå eller Linköping då jag bor i Malmö. Jag undrar om det sen går att läsa KPU inriktning slöjd på distans också? Sen undrar jag hur många terminer det skulle ta att läsa textillärare+KPU då jag förstått det som att...

   Anna SYV: Hej Sofia, som det är nu, så är KPU en tre-terminers utbildning på heltid /eller 6 terminer på halvtid/. Förändringar kan ske i framtiden. Var KPU kommer att erbjudas och i vilka ämnen, om... Läs hela svaret
  • Elsa 16 år

   Sambeteende skate?

   Hej jag och kompis undrar lite om sambeteende skate på fryshuset. När vi kollar på sidan över antagningsstatisktik står det antal platser 4, och antal antagna. Menar de alltså att de bara tar in 4st. Och sen om man måste göra någon slags antagning alltså viss upp när man åker oså. En fråga...

   Anna SYV: Hej Elsa, så vitt jag vet så erbjuder Fryshusets gymnasium inriktning Samhällsvetenskap, och ej "beteende". Så om det är just inriktning Beteendevetenskap som är av intresse, så kan du antingen... Läs hela svaret
  • b 21 år

   behörighet lönekonsult?

   hej jag undrar vilka ämnen man ska ha för att söka t lönekonsult/löneadmin? Gick vård och omsorg på gymnasiet och har en del ämnen att komplettera. mvh

   Anna SYV: Hej B,om du menar utbildningar inom yrkeshögskola, så måste man kika på varje utbildning separat, då behörighetskraven kan variera mellan olika yh. Titta ex. på yh till Löneekonom i Sthm... Läs hela svaret
  • Amina 27 år

   Vad gäller det exakt?

   Om man har samlat betygsdokument från gymnasium före 2010 (30-40 poäng) och om man inte hinner komplettera och få ett slutbetyg innan 2020 juli. Innebär det då att man efter det datumet måste då istället gå för gymnasieexamen? Eller betyder det att man efter det kan få slutbetyg men man måste då...

   Anna SYV: Hej Amina, som det är bestämt "nu" så kan man inte efter 1 juli 2020 få Slutbetyg; utan det är enbart Examensbevis som kommer att kunna utfärdas på komvux.Men - sådana "dead"-lines har... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga