Emma 19 år

  Hejsan! Jag går just nu ettan på gymnasiet men jag känner att det inte går längre. Jag har nämligen flyttat hemifrån enbart för att gå på den här skolan och det har varit väldigt jobbigt för mig. Jag har funderat på att hoppa av skolan nu då jag har mycket ångest och känner att skolmiljön enbart får mig att må dåligt och gör mig stressad. Det börja närma sig nationella prov och jag känner att jag inte kommer att klara av det för när jag är stressad får jag panikångest och kan inte göra proven för måste gå ut därifrån. Jag har egentligen väldigt lätt för mig i skolan men stressen har gjort att jag redan har behövt varit hemma ganska mycket för har inte klarat av att gå till skolan. Har i sådana fall tänkt att söka till ett distans gymnasium nästa år. Min fråga är då om man kan göra prövningar så att man kan få betyg i ettan även om man hoppar av nu för då skulle jag ju kunna börja i tvåan på distans nästa år eller måste jag börja i ettan om jag hoppar av nu? Har tänkt att praktisera eller något liknande fram till sommarlovet i sådana fall.

  2 Svar

  Daniel Larsson SYV

  Hej Emma,
  tråkigt att du känner dig så stressad och inte orkar studera; i alla fall inte på det sättet som det var tänkt från början.
  Har du pratat med kurator och/eller med skolsköterskan?
  Känner dina föräldrar/vårdnadshavare hur din nuvarande situation ser ut?
  Din fråga innehåller några olika "underfrågor", känner jag. Och alla de är viktiga frågor men som också är svåra att ge klara svar på, för att situationen som du beskriver är ett undantag; det är ju inte tänkt att det ska vara så och det finns inte några regler skrivna, som är anpassade till just den situationen.

  Om att få betyg innan kurser är slut
  Det är upp till lärare att svara på. Om läraren har underlag för att sätta betyg, kan läraren sätta betyg. Men, ärligt talat, så tror jag inte att lärare kommer att sätta betyg i mitten på april, när kurser slutar först 6-7 veckor senare. Om hela klassen ska skriva nationella prov och du ska inte göra det...? Visserligen kan man vara frånvarande pga sjukdom... Om du blir nu sjukskriven på heltid fram till slutet av läsåret - det är läkare eller psykolog som kan sjukskiva dig, då får du ej ogiltig frånvaro, men jag är osäker kring betygssättningen... eller rättare sagt, är det inte upp till en SYV att svara på om betyg kan sättas eller inte, utan det de undervisande lärare som måste ta ställning till - om de har underlag för att sätta betyg eller inte; betygen kan också bli F (F är också ett betyg).

  Om att söka till gymnasiet till nästa år
  Du skriver om att söka studier på distans och vill fortsätta till år 2. Distansstudier på Korr finns ej inom alla program; om du nu går på ett program som ej finns på Korr, kan du inte fortsätta till år 2 - även om du får alla godkända betyg från år1.
  Sedan är det inte säkert du kommer in på Korr>>; det är konkurrens om platserna, tyvärr.
  Mitt råd är att du söker även till åk1 - till nästa år och då till Korr i första hand, men även några andra utbildningar - i andra, tredje osv hand.

  Vad ska du göra fram till sommarlovet om du inte ska gå i skola?
  Min första tanke är att undersöka om du kanske behöver vara sjukskriven; det är läkare eller psykolog som kan svara på den frågan.
  Du föreslår att du ska gå på praktik. Vem ska hitta praktikplats åt dig och ordna allt det praktiska kring praktiken? det är tyvärr inte så enkelt att bara "gå på praktik". Även du själv hittar en arbetsplats som kan tänka ta in dig som praktikant - behöver frågan om försäkring lösas /så att du är försäkrad när du är på praktiken/ och om du vill fortsätta ha studiebidraget från CSN när du går på praktik, måste du vara inskriven på en skola. Hoppar du av skolan, förlorar du studiebidraget från CSN. Om du går på praktik när du inte är inskriven på en skola, kommer ej CSN betala ut studiebidrag för dig. I alla fall så ser reglerna ut. Om ngt. undantag kan göras, måste undersökas och beslutas om. Svar kan bli Nej, undantag kan inte göras. Skulle det vara OK om du inte fick studiebidrag när du går på praktik?
  Mitt förslag här är att i stället för att hoppa av skolan, be att bli inskriven på IM, Individuellt alternativ >> - där man kan gå på praktik /i kombination med vissa studier eller utan några studier, "helpraktik"/.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp!
  D:

  • Emma Jag har pratat med kurator, rektor och mina föräldrar. Det här är något jag har funderat på under flera månaders tid. Jag har väntat och hoppats på att det ska bli bättre men det blir inte det. Jag har ganska höga merit poäng från grundskolan så det borde inte vara några problem att komma in på Korr. Finns det ingen chans att man kan hoppa av nu och sedan göra prövningar i kurserna för att se om man eventuellt kan få godkänt?
  • Anna Vi avråder från att "hoppa av " gymnasiet - utan vi råder att i stället försöka Byta - t.ex till Individuellt alternativ eller byta till "sjukskrivning", om det går. Som sjukskriven behåller du rätt till studiehjälp från CSN och du är inte skyldig göra någon annan "aktivitet" utan får ta hand om din hälsa under din sjukskrivning. Angående prövningar: om du hoppar av gymnasiet, måste du skaffa sig kunskaper på egen hand - för att kunna klara prövningar; varje prövningsförsök kostar 500 kr. Om du ex. behöver pröva i 8 kurser, kostar det 4.000 kr + att du ej får studiebidrag från CSN under tiden du förbereder dig till prövningar. det är inte någon rättighet att i den situationen du beskriver att göra prövningar, utan du måste själv hitta var du kan anmäla dig till prövning; med stor sannolikhet är alla vårens tillfällen inbokade redan och nu ska du kunna skriva in dig på prövningar som äger rum i september och senare. Jag råder dig söka till åk1 på Korr. Om du sedan visar upp godkända betyg från åk1 - kan du på Korr bli "framflyttad" och ska kunna bli klar med gymnasiet snabbare än på 3 år.
  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Emma, jag förstår att det känns jobbigt för dig. Det känns kanske också orättvist att du, som mår dåligt, måste klara av samma saker som de andra, som mår OK.
  Saken med Betyg är dock den att betyg ska avspegla KUNSKAPER och hur man skaffade sig de kunskaperna - om det var lätt eller svårt; om man fick hjälp av lärare eller gjorde det på egen hand - syns inte i betygen. Ofta är det lättare att skaffa sig kunskaper med lärarhjälp. Men det finns elever som lär sig mycket bra på egen hand, men även de behöver få handledning i Vad de ska lära sig och sedan behöver de bli bedömda och betyg behöver sättas.
  Prövningar är en "komplicerad historia", kan man säga. Rätt till prövning under gymnasietiden har elever i 2 fall: om eleven fick F betyg i kursen eller om kursen är obligatorisk men eleven ej fick möjlighet att läsa kursen, ex. lärare saknades (det är ju också Lärarbrist).
  Hoppar du av gymnasiet, kan du försöka hitta var du kan göra prövningar - i hela Sverige, helt oberoende av var du bor eller är folkbokförd, men det är svårt att hitta var prövningstillfällena finns som ännu inte är uppbokade + det är dyrt. Självaste prövning (ett försök) kostar 500 kr men om du behöver göra flera st. + du behöver åka till och från prövningsställena (minst 2 ggr för varje prövning) + du under tiden inte har någon som helst inkomst... sammanlagt blir det dyrt och vem ska betala? Sedan finns det också risk att du får F betyg på prövningar. Pengarna får man inte tillbaka. Och vad ska man med F betyg att göra sen?
  Jag kan inte säga "Bit ihop och gå i skola!" - för att jag förstår att du mår dåligt. Men tyvärr kan det många ggr vara svårt att i tid hitta bra /fungerande/ alternativ i sådana situationer som du beskriver nu.

  Mitt förslag är att du söker upp läkare och/eller en psykolog och berättar hur du mår. Förutom sjukskrivning kanske är det ännu viktigare att du får Hjälp/behandling (medicinering och/eller samtalsterapi). Sjukskrivning finns på hel- eller på deltid. Även elever sjukskrivna på heltid, får, om de känner att de orkar - gå i skola (i alla fall på vissa lektioner eller vissa dagar). Kanske det faktum att du får missa lektioner (om du i grunden har en sjukskrivning) kan göra det lättare att närvara på lektionerna?

  • Emma Min kurator har sagt tidigare att hon rekommenderar sjukskrivning men det är inget som jag har velat då. När jag går i skolan bor jag hos min syster men mitt ”hem” ligger 25 mil bort så i sådana fall skulle jag ju vara där under min sjukskrivning vilket gör det väldigt svårt att åka till skolan när jag känner att jag mår bra eller om jag skulle vara sjukskriven på deltid så skulle det blir mycket åkande fram och tillbaks. Jag har inget problem med att närvara på lektionerna, det är endast vid provtillfällen det blir jobbigt.
  • Anna Kurator kan inte sjukskriva dig. Kurator kan förmedla kontakt till läkare eller psykolog. Det finns inga lagar som säger att man under sin sjukskrivning måste bo på en viss adress. Att du träffar läkare eller psykolog betyder inte att du blir sjukskriven; en expert kan komma fram att du inte uppfyller kriterier för att bli sjukskriven. Om du känner att du inte klarar av att genomföra prov, hur ska du då klara prövningar, som är mycket tuffare än vanliga prov? Hur ska du fortsätta studera i så fall, då det ingår prov och tester i alla utbildningar? Vad är ditt förslag? Tror du att du kan få jobb nu, på de meriter du har idag? ett annat alternativ är att du försöker på ngt. sätt överkomma dina svårigheter; du kanske behöver hjälp med medicinering eller samtalsterapi; de frågor måste experter svara på. Mitt förslag är att du snarast träffar läkare och/eller psykolog.
  • Emma Alltså jag kan klara av prov men inte för tillfället för jag är alldeles för stressad angående min situation och för att det har varit ett stressigt och jobbigt år. Jag tror jag behöver vila och fundera på hur jag vill göra för att sedan inte känna mig stressad över skolarbetet och då kommer jag även kunna prestera på min nivå och då kommer jag nog även må bättre.
  • Anna Vad för sort hjälp kan vi på Fråga SYV ge dig? Du får gärna komma med önskemål. Dock tänk på att det är ett öppet forum där studievägledare svarar på frågor som SYV kan svara på; vi är inte läkare eller psykologer, och inte kuratorer heller. Vi kan ge råd på vad vi tycker du kan göra. Sedan är det upp till dig att använda våra råd eller inte. Vi vill givetvis att det ska gå bra för dig, men vad tycker vi kan göra?
  • Emma Jag ville egentligen bara få svar på mina frågor och det har jag ju fått, så tack så mycket!
  • Anna jättebra! vi på FRåga Syv är jätteglada om vi kan hjälpa till. Du fick svar på dina frågor och vi är glada för det! Du är alltid välkommen att ställa nya frågor. Du kan också gärna återkomma och berätta hur det går för dig! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Simon 21 år

   Komma in på en universitetsutbildning med tidigare högskolepoäng?

   Hej! Denna fråga rör universitetsutbildningar men jag hoppas ni kan svara ändå. Idag pluggar jag en kandidat och är snart klar men i gymnasiet var jag inte särskilt duktig och fick därför inte jättebra betyg, på hp fick jag heller inget märkvärdigt. Jag undrar därför om jag väljer att plugga en...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Rebecca 21 år

   Vilka kurser räknas med?

   Hej! Jag planerar att söka in till universitetet till hösten och har en fråga kring mitt meritvärde. Jag läste 2600 poäng under gymnasiet, alltså 1 utökad kurs. Kursen som är markerad som utökad är språk 4, alltså en kurs som ger extra meritpoäng. Jag har förstått att meriten kan räknas med...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sara 19 år

   Vilka kurser kan vara utökade?

   Hej! Jag undrar om betyget för utökade kurser som ger meritpoäng t.ex. eng 7 räknas med i betygssnittet? Och om de nu skulle räknas med så är det betyg för mer än 2500 poäng som ska räknas in? Jag undrar även vilka ämnen som kan vara utökade om man läser naturvetenskapsprogrammet inriktning...

   Milla SYV: För dig som läser mot Examensbevis kommer betyg i eng 7 räknas in pga den ger meritpoäng Även om eng 7 är en U-kurs. Obligatoriska kurser som t.ex Religionskunskap 1, kan inte vara U-kurser.... Läs hela svaret
  • Mats 53 år

   Inställt Tisus test våren 2020 - finns annat sätt att få behörighet?

   Min son tar sin IB examen om ett par månader. Har sökt in till högskolan men just fått reda på att vårens tisus test ställts in och att nästa test först kommer att hållas i nov. Kan han få motsvarande svenska behörighet...

   Anna SYV: Hej  Mats,om högskoleutbildning ges på engelska (unvervisningsspråk blir Engelska) då kan han bli behörig med Diplomet från IB, utan att behöva... Läs hela svaret
  • Adrian 22 år

   Går det att ta kandidatexamen genom enskilda kurser?

   Hej! Jag har tänkt att börja studera på Örebro universitet. Min tanke är att ta kanditatexamen i företagsekonomi. Jag kommer däremot vilja starta med att söka till enskilda kurser då jag inte kommer in på programmet. Går det att...

   Anna SYV: Hej Adrian,mitt förslag blir att du söker läsa Ekonomiprogrammet och även Civilekonomprogrammet men också till Grundkurs i företagsekonomi på Örebro Universitet;... Läs hela svaret
  • Suad 29 år

   fortsätta studera för en dagislärare ?

   Jag har en universitetsexamen i engelsk litteratur från mitt hemland och jag vill fortsätta studera för en dagislärare ... Hur lång tid tar ändringsförslaget .. och vilka material kräver

   Anna SYV: Hej Suad,om du i Sverige vill få legitimation som förskollärare, så krävs det examen från förskollärarprogrammet, som är ett högskoleprogram.Om du kan tänka dig... Läs hela svaret
  • Samira 13 år

   Utbildas utomlands?

   Hej! En snabb och kort fråga. Om jag utbildar mig utomlands till tex. läkare i Libanon eller nåt annat land utanför EU är det giltigt i Sverige, om inte kan, hur skall man annars göra.

   Anna SYV: Hej Samira,Socialstyrelsen är i Sverige den myndigheten som utfärdar legitimationer för vårdpersonal. För vårdpersonal som i Sverige måste ha legitimation, bl.a Läkare - som har sin utbildning... Läs hela svaret
  • Sören 24 år

   Högskoleval med framtidsutsikter, för en kreativ person?

   Hej, gått ut gymnasiet (natur/samhäll) för ett par år sedan, med mediokra betyg, utom engelska och gymnastik, där jag har ett B. Jobbat ett år på ett bemanningsföretag. Dags att utbilda mig till "något", där det finns hyfsade...

   Anna SYV: Hej Sören,känner du till sajten www.framtid.se ? där finns det över 2.ooo yrkesbeskrivningar.Du är jättevälkommen att kika på många olika yrken.... Läs hela svaret
  • Salli 19 år

   Kriminalinspektör?

   Hej, jag är intresserad av yrket kriminalinspektör men hittar inte så mycket info om det på nätet, alltså vad är det dem gör exakt, går dem till mordplatsen eller undersöker dem mordet bara från kontoret till exempel. Alltså...

   Anna SYV: Hej Salli,Kriminalinspektör, eller Polisinspektör, är i Sverige, så vitt jag vet, en benämning på en tjänstegrad inom Polisen.Man når den tjänstegraden via interna utbildningar när man... Läs hela svaret
  • Nicole 19 år

   Tekniskt-naturvetenskapligt basår för läkarprogrammet?

   Hej! Jag har länge funderat på att studera till läkare, men har inte behörigheten nu eftersom jag går Vård- och omsorg. Därför har jag länge funderat på natur-basår efter gymnasiet. Men om jag går ett basår, får jag då behörighet till andra skolor än den jag studerat in kurserna på? Jag skulle...

   Anna SYV: Hej Nicole.det borde /enligt min bedömning/ gå bra att efter basåret på ett lärosäte söka till läkarprogrammet på ett annat lärosäte. Men du... Läs hela svaret
  • Meja 16 år

   Meritpoäng i modert språk?

   Hej! Jag ska nu söka till gymnasiet, och undrar hur de är med meritpoäng för alla olika nivår på moderna språk. Jag ska läsa nybörjare på spanska pga har bytt fram å tillbaka med olika språk så har en dålig grund redan nu för spanskan. Men hur mycket merit förlorar jag om jag inte läsare spanska...

   Anna SYV: Hej Meja,det går att få max i meritpoäng även utan betygen i just Moderna språk, i så fall genom Engelska 7 och högre kurser i matematik. Läs gärna info på Gymnasieguiden.se/merit
  • Mimmo 41 år

   Behörighet förskola?

   Hej! Jag är utbildad barnskötare. Nu väger jag mellan att utbilda mig till Grundskollärare med inriktning förskoleklass, 1-3 alternativt Förskollärare. Vore jag en relevant ansökare även till förskollärar tjänster om jag väljer...

   Anna SYV: Hej Mimmo,i vissa kommuner har beslut fattats att på förskolorna anställa - i alla fall tillsvidare (alltså på heltid med månadslön) - endast personer som har Förskollärarlegitimation.... Läs hela svaret
  • Elev x 18 år

   Vad ingår i läkarutbildningen?

   Hej! Om jag har förstått det rätt så finns det för tillfället ingen samvetsfrihet i Sverige inom vården. Barnmorskor, gynekologer och läkare har inte rätt att vägra en abort. Min religion tillåter inte mig att genomföra abort men...

   Anna SYV: Hejsan,vi på FRåGA SYV är "allmänna vägledare" som inte är experter just på läkarutbildningen och kan därför inte så här på "raka arm" svara på din... Läs hela svaret
  • Danne 25 år

   Behörig till Masterprogram i läkemedelsutveckling?

   Hej! Jag har en receptarieexamen och vill gärna läsa vidare. Jag har gjort lite sökning på nätet och hittat någonting som intresserar mig, men när jag kollar på behörigheten så står det ingenstans vilken typ av kandidatexamen som...

   Anna SYV: Hej Danne,det är Antagningsgruppen på Uppsala Universitet som kan svara ang. behörighetskraven till utbildningar på deras lärosäte.Jag tänker så här: du... Läs hela svaret
  • erik 20 år

   Läsa halva tekniskt basår?

   Hej! Jag nu går jag tekniskt basår på kth för att läsa upp lite kurser. Men märkte att jag inte vill och behöver inte läsa alla kurser för att läsa vidare det jag vill. Så min plan är att bara läsa kurserna första...

   Anna SYV: Hej Erik, basår på högskolor-universitet är så kallade "för-utbildningar", inte gymnasieutbildningar och inte högskoleutbildningar, utan sådana "speciella utbildningar" som varje... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga