1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej,
  resultat från högskoleprovet befriar inte från kraven på behörighet; även om du skulle få högsta resultat på högskoleprovet som är 2.0, så måste du ändå bli behörig, alltså både kunna visa att du har grundläggande behörighet + många utbildningar kräver också särskild behörighet. 
  Särskild behörighet (vilka godkända betyg som krävs) är olika för olika utbildningar.
  Grundläggande behörighet kan man uppnå på flera olika sätt:
  - genom att ta ut examen från gymnasiet eller komvux + ha godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk 2 och 3 samt i engelska 6;
  - genom ett studieomdöme (Behörighetsgivande intyg) från allmänna kurser på gymnasial nivå på folkhögskolorna;
  - genom 3-årig arbetslivserfarenhet + godkända betyg i ett antal gymnasiala kurser. Om du har 3-årig arbetslivserfarenhet (dokumenterad) som är på minst halvtid och som du fått efter det att du fyllt 19 år, så kika på "En annan väg"/Grundläggande behörighet med vissa kurser och arbete - läs på antagning.se/sv/betyg-och-behorighet/reell-kompetens/grundlaggand-behorighet-med-vissa-kurser-och-arbete - du behöver i så fall även godkänt betyg i kursen Samhällskunskap 1b. Och för konkurrens (för att ha någonting att konkurrera om plats på universitets-högskoleutbildningen med) behöver du resultat från högskoleprovet; du kommer i så fall prövas endast i HP-urvalet, ej i betygsurvalet (för att du kommer ju inte att ha fullständiga gymnasiala betyg och då kan du inte få ngt meritvärde).

  Tänk gärna på att...
  Det kan vara mycket fördelaktigt att skaffa sig fullständiga gymnasiala betyg. Detta både för att konkurrera även i betygsurvalet (där du får ännu en extrachans att komma in på utbildningen) och för att skaffa sig bättre studievana.
  Att komma in på en utbildning är ett viktigt steg, men bara den första på den långa vägen... Att man kommer in på en utbildning garanterar ju tyvärr inte att man också klarar av hela utbildningen och kommer ta ut examen. Avhopp från högre utbildning är ett stort problem; inom vissa högre utbildningar är det fler än hälften studerande som inte tar ut examen inom den tiden som det var tänkt, alltså om programmet är 5-årigt så tar de kanske examen efter 8 år, eller inte alls. Avhopp kan bero på olika orsaker men bland annat på att det blir för tufft (för svårt) att hänga med. Ju större studievana och bättre studieteknik som man har när man börjar på en högre utbildning, desto större är chansen att också klara utbildningens krav och inte tvingas sluta i förtid eller kämpa i flera extraår för att uppnå kraven för examen. 
  Du får gärna kika på våra bästa tips om hur man kan vässa sin studieteknik och bli ännu mer effektiv när man pluggar - du finner de tipsen här>>

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga