Emma
  Hejsan!
  Jag undrar om det finns en möjlighet att läsa ett annat modernt språk på en annan gymnasieskola om din egna skola inte erbjuder detta språk? Finns det annars andra sätt att studera ett språk samtidigt som det räknas som ett modernt språk?

  1 Svar

  Mikael SYV på FrågaSYV

  Hej Emma,
  gymnasieelever läser på sin egen skola eller "genom/via" sin skola - alltså om det finns "gemensam gymnasieskola" i staden/kommunen/regionen där du bor och går i skolan, där skolorna samarbetar för att erbjuda bredare utbud, så kan det se ut som att eleven läser "på en annan skola" då hen åker iväg till en annan adress för att ta en kurs i moderna språk, men det administreras/betalas av elevens egen gymnasieskola. Sådana lösningar kan finnas i olika former, men du går genom SYV/rektor på din egen gymnasieskola.
  Att du själv, på egen hand, skulle hitta var du kan läsa ett språk  - är inte förbjudet, men du får inte några betyg, endast kunskaper. Efter gymnasiet kan du i så fall göra prövningar och få betygen på dina kunskaper. Att hitta var du skulle få både undervisning och även gymnasiala betyg som ligger utanför din gymnasieskola - kan inte jag tänka mig att ett sådant ställe finns. Andra gymnasieskolor kommer ej få någon kompensation för att ge dig undervisning och för administration kring det att du skulle läsa en kurs hos dem, så de kommer säga Nej till dig (är jag tyvärr rätt säker på). Det är dyrt att erbjuda undervisning och i fall din egen gymnasieskola ej "skickar dig dit" och betalar för dig, kommer du inte få läsa. Så, fråga på din egen gymnasieskola.
  Att skaffa sig språkkunskaper på egen hand genom självstudier, språkresor (när det återigen blir möjligt) och på alla andra sätt är givetvis mycket bra. Och har man kunskaper kan man många ggr, på sikt, även få betyg på sina kunskaper.

  Frågor och svar taggade med 'alfakassa' (2 st.)

  • pluggandetjej

   YH IT heltid vilka fackförbund för student ?

   Hej! Jag pluggar till front end utvecklare på en YH skola i Malmö, dvs IT linje, på heltid ( Kvinna) Undrar vilka fackförbund finns för oss på YH. Det flesta verkar vara för folk som pluggar på universitet. Tack!

   Peter: : Hej Zainab,har du frågat någon eller några fackföreningar och fick svar att de tar in studerande på högskolor-universitet men inte på en yrkeshögskola? Vilka är... Läs hela svaret
  • sara

   Hur kan jag studera?

   Jag fick ett samlat betygsdokument när jag slutade gymnasiet. Valde sen att studera upp det för att få en examen. Behövde studera i 2 år men fick bara studiemedel för 1 år och 2 månader och sen var det slut. Det betyder att jag nu sitter i en cirkel. Jag kan inte studera för jag får då ingen...

   Mikael: : Bra förslag ges av Oleg i kommentaren ovan. Även arbetsförmedlingen kan bevilja dig aktivitetsersättning eller alfa-kassa och du kan försöka få genom ett undantag att du får läsa. Boka tid... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga